MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox na starszym sprzęcie z Androidem

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox na starszym sprzęcie z Androidem

Postautor: UserProfile » 01 czerwca 2014, 01:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Witam

Jestem Łukasz i chciałbym napisać, że bardzo chętnie korzystałbym z Waszej przeglądarki na Androidzie, bo już robię to chętnie jako Wasz zwolennik, na komputerze, na Linuksie czy Windowsie, lecz...

Wasza przeglądarka jako jedyna na Nexus S, gdzie jednak do dyspozycji jest jedynie 0,5GB RAMu, po prostu całkowicie się zawiesza. Dopiero co ją otwieram, wchodzę na jakąś większą stronę i zwiecha... znów odpalam Waszą przeglądarkę, wchodzę na inną stronę - o, tu się udało. Niestety przy wielkich stronach częściej udaje się zawiesić permanentnie przeglądarkę niż załadować stronę.

Dlaczego więc jestem Waszym fanem? A no dlatego, że Firefox to klasa wyższa jeżeli chodzi o wszystko inne, tylko nie wydajność - także na PC. Choć ostatnio zauważam poprawę w wydajności. Wykonanie, estetyka, precyzja czy szczegółowość jaką obdarzono Firefoxa względem innych przeglądarek to coś właśnie ponad te inne przeglądarki.

Wszystkie inne znane przeglądarki dostępne na Androida nie powodują takich problemów u mnie z wydajnością. Czy zdajecie sobie sprawę, że ludzie przechodzą na Chrome, ponieważ jest zwyczajnie wydajniejsze czy stabilniejsze - i to dosyć zdecydowanie? Także na PC, choć akurat na moim PC nie robi mi to większej różnicy i korzystam z Firefoxa z przyjemnością. Niestety, nawet na swoim leciwym telefonie otwieram po kilka kart w Chrome, wbudowanej, Operze czy Dolphinie i jest OK, a u Was otwieram jedną większą stronę i tak bardzo lubi się zawiesić na amen. Może to jednak jakiś problem z moim oprogramowaniem w telefonie?

Pozdrawiam ;-)
UserProfile

Odp: Firefox na starszym sprzęcie z Androidem

Postautor: dexter » 01 czerwca 2014, 11:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

512 MB RAM to jeszcze nie tak mało, Firefox powinien działać normalnie na 384 MB RAM.

Bug 629432 sugerowałby, że nie masz aktualnej wersji systemu.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: UserProfile » 01 czerwca 2014, 17:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 4.0.4; pl-pl; Nexus S Build/IMM76D) AppleWebKit/534.30 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/534.30

Hmm pokorzystałem chwile dłużej z Chrome i widzę że ma podobne przywieszki choć akurat na zupełnie prostych niewielkich stronach no i jednak nie sa one az taka norma jak te w FF..za to wbudowana czy Opera chodzą ładnie. Wersja Androida to 4.0.4 - ta mi odpowiada najbardziej, oraz testowane wersje FF to najnowsza beta i stabilna. Podczas sprawdzania RAM możliwie jak najbardziej oczyszczony.
UserProfile

Postautor: UserProfile » 01 czerwca 2014, 20:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/34.0.1847.116 Chrome/34.0.1847.116 Safari/537.36

Prawdopodobnie była to wina podkręcenia telefonu do 1,44GHz. Czyli jednak pytanie pomniejszoną czcionką jest poniekąd prawdziwe ;) Co dziwne, przy tej wartości spokojnie mogę sobie pograć i gry mi się nie wyłączają, a zdecydowanie płynniej chodzą... chyba będę podkręcać jedynie przy włączaniu gier.

Dzięki za zainteresowanie tematem :D
UserProfile

Postautor: UserProfile » 01 czerwca 2014, 20:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/34.0.1847.116 Chrome/34.0.1847.116 Safari/537.36

Wiem, wiem... trzeci post pod rząd.

Jednak muszę napisać, że Firefox zachowuje się żwawiej niż Chrome na moim telefonie po odkręceniu do 1GHz. Z wersjami PC jest nieco inaczej, ale wersje Android - zwycięża wg mnie Firefox, odkąd przestał mi się zacinać przy załadowaniu pierwszej strony :D Radzi sobie także z większą ilością kart ;)

Pozdrawiam :D
UserProfile

Wróć do Przeglądarka Firefox