MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nie można odznaczyć aktualizacji na nowym profilu

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Nie można odznaczyć aktualizacji na nowym profilu

Postautor: beata072 » 05 czerwca 2014, 21:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Dziś nagle włączył mi się updater. Sprawdziałm w opcjach, ale aktualizacje miałam odznaczone. Mam jednak drugi profil i tam są one zaznaczone, w dodatku nie da się ich odznaczyć. Usunęłam ten profil wraz z plikami, założyłam nowy i znów to samo:

Obrazek

Jak widać opcje te są nieaktywne i nic nie da się zmienić. Na głównym profilu wszystko jest w porządku, aktualizacje są odznaczone i wszystko jest aktywne, nie mniej jednak, kiedy klikam: Pomoc -> O programie Firefox, to pobiera mi natychmiast nową wersję, mimo, że jeszcze przedwczoraj nic takiego się nie działo. Generalnie problem wydaje się bardzo podobny do tych:
viewtopic.php?f=15&t=46349
viewtopic.php?f=15&t=46345
Zupełnie, jakby coś bez mojej wiedzy się zainstalowało i zmieniło te aktualizacje. Czyżby Mozilla cichcem zmuszała użytkowników do przejścia na wersję 29?
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Nie można odznaczyć aktualizacji na nowym profilu

Postautor: dexter » 06 czerwca 2014, 08:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Wejdź w about:config i przejrzyj opcje app.update.*
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: beata072 » 06 czerwca 2014, 09:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Sprawdziłam, porównałam i pozmieniałam na nowym profilu na takie ustawienia, jakie są na głównym. Teraz mam w opcjach zaznaczone "Nie sprawdzaj dostępności aktualizacji", jednak nadal wszystko jest wyszarzone i nieaktywne. Nie wiem, która konkretnie opcja za to odpowiada. Na starym profilu to menu jest normalnie aktywne. Nawet klikanie w: Pomoc -> O programie Firefox już nie powoduje sprawdzania aktualizacji, więc z profilem głównym już wszystko dobrze. Na nowym natomiast w okienku O programie Firefox mam "Inna instalacja właśnie aktualizuje program Firefox". Naprawdę nie wiem skąd takie dziwactwo...
Zrzut z about:config na nowym profilu: http://i.minus.com/ijpi2jirUtElD.png
Przy czym wielu (konkretnie, to tych z liczbą całkowitą) z pogrubionych ustawień wcale nie zmieniałam, chociaż pisze "użytkownika".
beata072

Postautor: Gość » 06 czerwca 2014, 16:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

A ja mam dodatkowo jeszcze: app.update.disable_button.showUpdateHistory;false - to powoduje że mam przycisk sprawdź dostępność aktualizacji i dopiero jego kliknięcie sprawdza.
http://i61.tinypic.com/257m2xz.jpg
Gość

Postautor: peju » 06 czerwca 2014, 23:28

Poniewaz mam podobny problem, rozpoczalem nowy watek i skierowano mnie tutaj, znalazlem w sieci takie rozwiazanie:
http://www.bleepingcomputer.com/tutoria ... n-firefox/
Jest to artykul o usunieciu tzw "silent updates" ale okazuje sie ze mowa tam o zwyklym odnzaczeniu tego co jest w opcjach. Niemniej jednak w punkcie drugim jest mowa o odinstalowaniu programu Mozilla Maintenance Service z dysku systemowego w Program Files.
Wlasnie to zrobilem i nie wiem na ile to bedzie skuteczne. Zobaczymy czy teraz aktualizacje ustana czy moze ten programik pojawi sie sam na nowo.
peju

Z nami od: 10 sierpnia 2009, 23:51

Postautor: beata072 » 07 czerwca 2014, 02:27

Ja tego programu w ogóle nie mam, bo go odznaczyłam podczas instalacji FF.
W każdym razie mi się przeglądarka nie aktualizuje, a jedynie próbowała to zrobić: włączył się updater, ale nie pozwoliłam mu się uruchomić (system zapytał, czy zezwolić programowi na uruchomienie). W ogóle to usuń sobie ten Software updater (czy jakoś tak się to zwie) z folderu Mozilli w Program files. Ja go już kiedyś wywalałam i właśnie nie wiedzieć czemu w tajemniczy sposób znów się pojawił, ale oczywiście zaraz poszedł do kosza ;) Ew. może lepiej byłoby mu zablokować połączenie z internetem w opcjach zapory systemowej, ale jakoś nie sprawdzałam tej opcji.
Jak będę chciała potestować nowsze wersje FF, to sobie zainstaluję osobno, obok starszej, ale na razie przeczekam kilka numerków, bo to 29 jest jak dla mnie wyjątkowo niewydarzone.
W tej chwili jedynym problemem są u mnie nieprawidłowo wyświetlane opcje dotyczące aktualizacji na nowym profilu (nieaktywne menu w Aktualizacja i dziwny komunikat w "O programie Firefox"). Na starym, głównym profilu wszystko już jest w najlepszym porządku.
beata072

Postautor: peju » 07 czerwca 2014, 14:10

@beata072, znalazlem rozwiazanie Twojego problemu. U mnie bylo podobnie. Na tamtym profilu uruchom FireFoxa jako administrator. Bedziesz mogla wtedy odznaczyc opcje aktualizacji.
peju

Postautor: beata072 » 07 czerwca 2014, 14:25

Niestety, u mnie to się nie sprawdza. W sumie jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, ważne że już nie mam zaznaczonych automatycznych aktualizacji jak sobie pozmieniałam w about:config na te same ustawienia, które mam na profilu głównym. Tylko ciekawi mnie, dlaczego się tak porobiło.
beata072

Postautor: von Smallhausen » 07 czerwca 2014, 16:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Pomimo że mam odznaczoną aktualizację - Nie sprawdzaj dostępności aktualizacji (niezalecane: zagrożenie bezpieczeństwa) - to przeglądarka mi się sama aktualizuje. Nie jestem zadowolony z Firefox 29 dlatego zainstalowałem wersję 27, odznaczyłem aktualizację, jednak na drugi dzień nastąpiła automatyczna aktualizacja do wersji 29 i tak w kółko (codziennie to samo).
von Smallhausen

Postautor: beata072 » 08 czerwca 2014, 03:41

@von Smallhausen - A co w ogóle do tej pory zrobiłeś, aby usunąć problem? Sprawdziłeś już wszystkie opcje opisane w tym temacie? Odinstalowałeś Mozilla Maintenance Service? Usunąłeś Software updater (czy tam jakiś updater, nie pamiętam dokładnie nazwy, a już go wyrzuciłam :P)? Przejrzałeś about:config z wpisanym app.update.*?
Jeśli zależy Ci na rozwiązaniu problemu, to najpierw odpowiedz na te pytania, bo inaczej to wygląda, jakbyś chciał się tylko pożalić zamiast znaleźć pomoc.
beata072

Postautor: Gość » 08 czerwca 2014, 10:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

beata072 pisze:Dziś nagle włączył mi się updater. Sprawdziłam w opcjach, ale aktualizacje miałam odznaczone. Mam jednak drugi profil i tam są one zaznaczone, w dodatku nie da się ich odznaczyć. Usunęłam ten profil wraz z plikami, założyłam nowy i znów to samo:

Obrazek

Nie wiem czy chodzi jedynie o sam profil Firefoxa, czy o konta użytkowników na komputerze.
W pierwszym przypadku to takich problemów by nie było.
Więc chyba chodzi o to drugie...
Firefox domyślnie jest instalowany w Program Files, dopiero podczas uruchamiania tworzy on profile na koncie jakim jest użytkownik zalogowany. Mamy wtedy dostęp do wszystkich opcji w Firefox.
Na jednym profilu odznaczyliśmy aktualizacje... Tworzymy drugi profil (konto)
Gdy na nie wchodzimy, uruchamiamy Firefoxa, Firefox tworzy swój drugi profil na drugim koncie użytkownika, jest on tworzony od nowa, tak jakby była to dopiero była jego nowa instalacja, z ustawieniami jakie widnieją po pierwszej instalacji - Aktualizacje włączone.

Z opisanym stanem (brakiem możliwości wyłączenia aktualizacji i nieaktywnością tego okna) spotkałem się jedynie w jednym przypadku, jedynie wtedy gdy na jednym profilu (koncie) mamy uruchomiony Firefox.
W między czasie tworzymy nowy profil (konto) przełączamy się na nie i próbujemy uruchomić na nim Firefoxa.

Jak się mylę, proszę o poprawę.
Gość

Postautor: beata072 » 08 czerwca 2014, 11:08

Chodzi o profil FF, nie o konto użytkownika na komputerze. Z kilku profili korzystam od dawna i nigdy nic podobnego się nie działo. Drugi profil uruchamiam z parametrami: -no-remote -P , więc nic nie powinno się mieszać.
@Edit:
Jeszcze raz usunęłam ten nowy profil, założyłam kolejny i się naprawiło :) Może faktycznie poprzednio w czasie tworzenia nowego profilu FF działał jeszcze w tle na tym starym, bo nie zajrzałam do menadżera zadań po zamknięciu.
beata072

Postautor: peju » 09 czerwca 2014, 21:36

Odznaczenie tej zablokowanej opcji nie pomoglo. nadal sam mi sie FF aktualizuje. ten odinstalowany programik pojawil sie na nowo.
peju

Postautor: Gość » 10 czerwca 2014, 00:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Iron/34.0.1850.0 Chrome/34.0.1850.0 Safari/537.36

To może nie ma sensu walczyć z aktualizacjami, bo już tak jest zrobiony FF, że bez względu na to, co zrobisz i tak się zaktualizuje?
Gość

Postautor: beata072 » 10 czerwca 2014, 06:40

@peju - u mnie się nie aktualizuje. A na pewno nie masz włączonej jakiejś synchronizacji? Tego Software updater'a zablokowałeś? Ew., jak chcesz, to mogłabym przez Skype'a z opcją współdzielenia ekranu zobaczyć, co tam masz namieszane.
beata072

Postautor: Gość » 10 czerwca 2014, 09:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/34.0.1847.116 Chrome/34.0.1847.116 Safari/537.36

Chyba avast ma opcję aktualizacji oprogramowania? Używasz avasta?
Gość

Postautor: Garu » 10 czerwca 2014, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Gdyby mi system po wyłączeniu usługi WU i po wyłączeniu aktualizacji we właściwościach komputer, - sam się aktualizował, to za to odpowiadałby jakiś kod pomijający wyłączenie update.
W Firefoxie jest siwy dym, bo po odinstalowaniu aplikacji maintenance service mozilla, po odznaczeniu usługi utrzymania, po odznaczeniu aktualizowania przeglądarki w zaawansowanych opcjach, w szybkim trybie łapania pcheł, to i tak u mnie wersja Firefox 28 zaktualizowała się sama. Wielu innym też.
Przestawianie wpisów w about:config, zakrawa na paranoje. Jeszcze w rozszerzeniach można kliknąć na więcej i wyłączyć automatyczne aktualizowanie. Wtyczki się nie da. Jeszcze są deweloperskie przekierowania do adobe flash player i nie można w Firefoxie zainstalować normalnego flasplayer.exe.
Przez wyłączanie, właśnie włączyłem w dodatkach zakładkę Dostępne aktualizacje. http://prntscr.com/3rdu65

Zastanawiam się, dlaczego twórcy Firefoxa posługują się czymś w rodzaju "złośliwego kodu"?

Przydałby się konkretny poradnik takich ustawień, żeby nie było problemów dla tych, co chcą się posługiwać starszymi wersjami przeglądarki.

Edit: No i wyłączyłem. Jak widać http://prntscr.com/3rdv3s
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: beata072 » 10 czerwca 2014, 11:36

Nie wiem, czy wyłączenie aktualizacji dodatków ma jakiś wpływ na aktualizację wersji przeglądarki. W każdym razie ja akurat mam aktualizację dodatków ustawioną na ręczną. Odkąd założyłam ten temat, Firefox na szczęście już ani razu nie próbował mi się aktualizować. Mam nadzieję, że tak pozostanie ;)
beata072

Postautor: njczyziu » 05 lutego 2017, 21:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0

Przepraszam, że odkopuję temat, ale ostatnio też miałem problem z automatycznymi aktualizacjami Firefox'a i nie bardzo wiedziałem co robić w tej sprawie.
Później jednak "dokształciłem się" i problem w ogóle się już nie pojawia, należy zrobić tak:

Po kompletnym usunięciu FF -

1. Wybieramy ulubioną wersję FF - http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/ i pobieramy. Odpalamy instalator i przed instalacją programu, wybieramy - "Rodzaj instalacji" - "Użytkownika" - Odhaczamy tam "Zainstaluj usługę utrzymania" i instalujemy.
2. Odinstalować "Mozilla Maintenance Service"
3. Wywalić "maintenanceservice", "maintenanceservice_installer" oraz "updater.exe", "updater (typ pliku - Ustawienia konfiguracyjne), "update-settings (typ pliku - Ustawienia konfiguracyjne)" z głównego folderu programu.
4. Odpalamy przeglądarkę - Narzędzia - Opcje - Zaawansowane - zaznaczyć "Nie sprawdzaj dostępności aktualizacji".

Po kliknięciu w "Pomoc" - "O programie Firefox", może jednorazowo pojawić się tam; informacja o postępie pobierania/instalacji najnowszej aktualizacji dla FF. Należy wyłączyć wtedy jak najszybciej przeglądarkę (przed pobraniem/instalacją aktualizacji), a następnie uruchomić ją ponownie.

W about:config mam takie ustawienia po wpisaniu w szukajkę "app.update":
Obrazek
njczyziu

Z nami od: 06 stycznia 2010, 17:50

Wróć do Przeglądarka Firefox