MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nowa strona i automatyczne otwieranie się list plików

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Nowa strona i automatyczne otwieranie się list plików

Postautor: Gość » 30 lipca 2014, 23:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Dobry wieczór,

ponownie zwracam się z pytaniem odnośnie funkcjonalności ff: dlaczego otwarcie nowej karty (na przykład, przez skrót klawiszowy ctrl+n) powoduje - automatyczne - wyskakiwanie kaskadowych okienek zatytułowanych "pobieranie pliku"? Pliki pobieram przez "Download Manager Tweak", do tej pory nie było takich problemów, a od jakiegoś czasu dosłownie każde otwarcie nowej strony oznacza wyświetlaniu wielu (identycznych) okienek programu pobierającego. W jaki sposób można to wyłączyć?
Gość

Odp: Nowa strona i automatyczne otwieranie się list plików

Postautor: sig » 31 lipca 2014, 05:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Szukaj w tym Download Manager Tweak, to jego sprawka. Swoją drogą spróbuj w rogu tejże nowej strony kliknąć 9 malutkich kwadracików, być może wyłączenie "często odwiedzanych stron" wyłączy też wspomniane okienka.
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: Autor » 31 lipca 2014, 10:02

Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za poradę, pewnie przeinstaluję tego menedżera pobierania. Problem w tym, że ff nie ma sensownego sposobu pobierania plików (jest on zintegrowany z paskiem, co jest nieczytelne), zaś jedynym "klasycznym" menedżerem jest właśnie ten Download Tweak. Raz jeszcze dziękuję, może się uda coś z tym zrobić. Swoją drogą, czy ktoś wie, w jaki sposób w obecnej wersji f (v. 31) sprawdzić, czy są dostępne jakieś aktualizacje? Mam zaznaczone "sprawdzaj automatycznie", ale czy faktycznie nie mogę tego sprawdzić ręcznie?
Autor

Postautor: sig » 31 lipca 2014, 21:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Próbowałeś Download status bar? w jego przypadku postęp w ściąganiu pliku widać na dodatkowym pasku na dole okna przeglądarki.
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: Gość » 02 sierpnia 2014, 17:21

sig pisze:Próbowałeś Download status bar? w jego przypadku postęp w ściąganiu pliku widać na dodatkowym pasku na dole okna przeglądarki.

Nie, nie próbowałem, ale dziękuję za informację: szukam czegoś, co wyświetla się w sposób "klasyczny", tj. jako dodatkowe okno na pasku przeglądarki w taki sposób, że mogę tam zobaczyć (łącznie) wszystkie pobierane pliki + jest dostęp do prostych operacji. Wbrew pozorom, nie ma dużo możliwości, zaś nowe wersje przeglądarki z uporem maniaka "upychają" ściąganie do paska zadań, czego nie akceptuję. Stąd wybór tego "Download Manager Tweak", który nie jest idealny, ale wyświetla mi wszystko w klasyczny sposób, błyskawiczny do sprawdzenia.
Gość

Wróć do Przeglądarka Firefox