MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problemy z adblockiem i flashem

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Problemy z adblockiem i flashem

Postautor: foksal » 03 sierpnia 2014, 22:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Witam!!! Czy któryś z szanownych forumowiczów może mi powiedzieć, co się ostatnio dzieje z Firefoxem. Mam zainstalowaną obecnie najnowszą 31 edycję tej przeglądarki i to co ona wyprawia, wręcz woła o pomstę do nieba. Za każdym razem gdy zainstaluję plugin flash playera przeglądarka się zacina i notorycznie uniemożliwia mi sprawne poruszanie się po stronach i np. słuchanie muzyki z neta. Nie pomaga ani odinstalowanie i ponownie zainstalowanie tak samej przeglądarki jak i crashującej wtyczki. Próbowałem też innych wersji Firefoxa i za każdym razem problem się powtarza. Druga sprawa, która mnie denerwuje to działanie adblocka. Pomimo zainstalowania do niego element hiding helpera i wciskaniu opcji wybierz element do zablokowania adblock praktycznie nie reaguje i wyskakujący element dalej się pokazuje. Żeby zobrazować to podaję przykład strony http://www.focus.pl, gdzie na samym początku ładuje się irytujący newsletter (który jednocześnie przyciemnia obraz) i mimo wciskania adblocka dalej wyskakuje. Dzieje się to nie tylko na tej stronie, ale np na stronach wyborczej, gdzie dobija wyskakujące okienko piano itd. Dodam tylko, że mam zainstalowane najnowsze (dostępne) subskrypcje dla adblocka. Z góry przepraszam za tak długi post, ale na prawdę nie wiem jak sobie z tym poradzić. Przesiadłem się niedawno z Opery, która również w wielu kwestiach mnie irytowała, ale przynajmniej tamtejszy adblock bez plusa radził sobie ze wszystkimi wyskakującymi śmieciami, a i jakoś flash player w miarę sprawnie chodził, dlatego bardzo proszę o pomoc, zanim z braku cierpliwości będę zmuszony rozstać się z Firefox na rzecz Opery.
foksal

Odp: Problemy z adblockiem i flashem

Postautor: beata072 » 03 sierpnia 2014, 22:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

U mnie niestety z Adblockiem dzieje się podobnie. Często zablokowany element znika dopiero po restarcie przeglądarki, a czasem w ogóle nie reaguje i wtedy muszę go ukryć przy pomocy Stylish. Też jestem ciekawa, co się z tym Adblockiem ostatnio wyprawia, bo ewidentnie ma problem z blokowaniem niektórych elementów na wybranych stronach, np. na poczcie Gmail w tej chwili ikona Adblocka jest u mnie wyszarzona i nie chce niczego blokować, chociaż nie wyłączałam blokowania na tej stronie. Nie używam najnowszej wersji liska i myślałam, że to dlatego. Natomiast wersję Adblocka mam najnowszą, ale z poprzednią było to samo.
Na szczęście z flash-em nie mam problemów.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: foksal » 03 sierpnia 2014, 23:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

beata072 pisze:U mnie niestety z Adblockiem dzieje się podobnie. Często zablokowany element znika dopiero po restarcie przeglądarki, a czasem w ogóle nie reaguje i wtedy muszę go ukryć przy pomocy Stylish. Też jestem ciekawa, co się z tym Adblockiem ostatnio wyprawia, bo ewidentnie ma problem z blokowaniem niektórych elementów na wybranych stronach, np. na poczcie Gmail w tej chwili ikona Adblocka jest u mnie wyszarzona i nie chce niczego blokować, chociaż nie wyłączałam blokowania na tej stronie. Nie używam najnowszej wersji liska i myślałam, że to dlatego. Natomiast wersję Adblocka mam najnowszą, ale z poprzednią było to samo.
Na szczęście z flash-em nie mam problemów.

W przypadku blokowania próbowałem też Adblock Edge, ale pomimo wgrania tych samych filtrów radził sobie jeszcze gorzej niż Adblock Plus. Chciałbym, żeby jakaś mądra-tęga głowa wymyśliła sposób jak przeszczepić tego zwykłego Adblocka z Opery i Chrome na grunt Firefoxa.
foksal

Postautor: Garu » 03 sierpnia 2014, 23:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Może i w Firefoxie adblock może sobie radzić? Na moje spojrzenie na opis problemu, to zdaje się - konflikt zabezpieczeń.
Spróbuj tak - wejdź w opcje internetowe, zawartość i wyczyść stan SSL. To czyści bufor SSL i dla Firefoxa. W Firefoxie, dodatki - ustaw wtyczki DRM na nigdy nie aktywuj.
Adblock jest znany, że potrafi generować błędy javascript. Dlatego są strony, gdzie problemy. Dodatek do dodatku i jeszcze filtry... a blokowanie kuleje, to dd takie coś. Wyłączyć cale badziewie i usunąć. Amen, skoro źle działa.

Widzisz, ja wszedłem na focus.pl i ciekawa stronka. Nic nie wyskakuje. Czyściutko. Żadnych ściemnień. Brak reklam. Nie mam tfu-adblocka. Mam zainstalowany adfender i dodatek DoNotTrackMe.
Adfender pobiera się na dysk. Wyłączasz Firefoxa i sprawdzasz, czy aby jaki proces Firefoxa nie działa w tle. Najwyżej zamknij i wtedy zainstaluj adfender. Wystarczy mu zaznaczenie filtrów easylist angielski i zaznaczenie malware domains. Jeszcze dodatek DoNotTrackMe, to zero przekierowań i szpiegostwa. Nie trzeba wyłączać blokowania reklam na allegro, czy gdzie.
W operze inny kod, inne pobieranie, inne dodatki. A jakie dodatki i rozszerzenia w Firefoxie są u Ciebie?

Dopisuję - potwierdza się na innych forach, że adblock plus robi wiele błędów. Niektórzy nie chcieli rezygnować z adblocka. Chwalą sobie przejście na adblock bez plusa.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: beata072 » 04 sierpnia 2014, 01:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Garu pisze:W Firefoxie, dodatki - ustaw wtyczki DRM na nigdy nie aktywuj.

Co to są te DRM? Nie mam wtyczki o takiej nazwie...
A dodatków akurat mam całą masę (ponad 30), ale jeszcze jakiś miesiąc czy dwa temu Adblock działał w miarę prawidłowo, dopiero niedawno mu się pogorszyło.

PS
Znalazłam ciekawy artykuł na temat Adblocka w FF: http://www.dobreprogramy.pl/AdBlock-Plu ... 54395.html
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: Garu » 04 sierpnia 2014, 02:32

Dodatki, wtyczki Microsoft(R) DRM - to one, nie słyszałem, żeby ich nie było. To je ustawić na nigdy nie aktywuj.
Z neta:
Zarządzanie prawami cyfrowymi (z ang. digital rights management, DRM) – oparty na mechanizmach kryptograficznych lub innych metodach ukrywania treści
a więc certyfikaty tryby zabezpieczeń itd.
Adblock bez plusa można pobrać rozszerzenie do chrome - w tym pobłądziłem, że do Firefoxa się nada, bo nadał się w temacie do chrome, czyli rozwiązał problem w jednym temacie na dobrychprogramach.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: Gość » 04 sierpnia 2014, 09:07

Można zablokować Elementem Hiding. Pierwsza reguła dla tej zaciemnionej całej strony: focus.pl##.reveal-modal-bg
druga żeby nie było newslettera: focus.pl###newsletterPopup
Gość

Postautor: Gość » 04 sierpnia 2014, 09:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/33.0.1750.149 Safari/537.36 OPR/20.0.1387.77

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale z powrotem przesiadłem się na Operę, bo nie chce mi się użerać już z Firefoxem. Szkoda, bo to była kiedyś bardzo dobra przeglądarka.
Gość

Wróć do Przeglądarka Firefox