MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

A jednak to Mozilla syfi ???!

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

A jednak to Mozilla syfi ???!

Postautor: Lisek » 26 lipca 2002, 18:27

Przeglądarka: -

Juz wiele razy sie na to skarzylem i zrobie to po raz kolejny :) Mianowicie chodzi mi o obsluge CSS'ow. Od Mozilli 1.1a (i 1.1b tez to ma) zaczely sie problemy z podswietlaniem czcionek na np. www.tweak.pl :( Chodzi o to, ze w prawej lub w lewej kolumnie tytuły na niebieskim tle po najechaniu sie podswietlaja, a nie sa zlinkowane (zwyczajnie <span class="costam"></span>). Zauwazylem tez ze Mozilla 1.0, ktora nie ma problemu opisanego wczesniej ma problem z tym: <li class="costam"> i tez jest to podswietlone... Juz myslalem ze to moja wina, ale np. na www.ati.com po najechaniu na napis z niebieskim tlem "Windows XP Display Drivers" tez sie niepotrzebnie podswietla, wiem ze co prawda jest tam "<a name=drivers>Windows XP Display Drivers</a>", ale mimo wszystko nie powinno sie podswietlac.
Teraz sprawa kolejna, wlazlem sobie w Pomoc > O Mozilli i tam wystarczy przytrzymac przycisk lewy w dowolnym miejscu ekranu i czcionka tez sie podswietla. No i teraz pynako czy to wina Mozilli czy czego? Jeżeli ktoś byłby łaskaw przyjrzec sie sprawie, to byłoby miło :)
Lisek

Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19

Re: A jednak to Mozilla syfi ???!

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 20:11

Lisek pisze:Teraz sprawa kolejna, wlazlem sobie w Pomoc > O Mozilli i tam wystarczy przytrzymac przycisk lewy w dowolnym miejscu ekranu i czcionka tez sie podswietla. No i teraz pynako czy to wina Mozilli czy czego? Jeżeli ktoś byłby łaskaw przyjrzec sie sprawie, to byłoby miło :)

To akurat jest w 100% poprawne zachowanie. Na stronie Pomoc -> O Mozilli jest zdefiniowany css zawierający między innymi:
Kod: Zaznacz cały
:active {
  color: #f00;
}

Tak więc czerwienienie się textu po kliknięciu i przytrzymaniu jest jak najbardziej OK. Zauważ, że w tej klasie selector jest zdefiniowany jako :active, a nie a:active, dlatego styl dotyczy wszystkich elementów strony, a nie tylko linków.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Re: A jednak to Mozilla syfi ???!

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 20:19

Lisek pisze:Chodzi o to, ze w prawej lub w lewej kolumnie tytuły na niebieskim tle po najechaniu sie podswietlaja, a nie sa zlinkowane (zwyczajnie <span class="costam"></span>).

To też jest OK - przecież CSS na tweak.pl dokładnie tak jest zdefiniowany!!!

Stoi tam jak byk:
Kod: Zaznacz cały
.menu:hover
{
    COLOR: #878787;
    FONT-FAMILY: Tahoma, "Arial CE", Arial;
    TEXT-DECORATION: none
}
.menu2:hover
{
    FONT-WEIGHT: bold;
    COLOR: #FFFFFF;
    FONT-FAMILY: Tahoma, "Arial CE", Arial;
    TEXT-DECORATION: none
}

.. i dalej w tym duchu.

Te style oznaczają dokładnie tyle, że po najechaniu (hover) kursorem myszki na dowolny element klasy menu, menu2 etc ma on zmienic kolor etc. I tak tez się dzieje. Więc w czym problem?

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 20:39

W razie ewentualnych wątpliwości, czy :hover i :active mogą dotyczyć innych elementów niz linki (tag <a>), polecam jak zawsze specyfikację CSS.

5.11.3 The dynamic pseudo-classes: :hover, :active, and :focus
[...]
CSS doesn't define which elements may be in the above states, or how the states are entered and left.
[...]

Tak więc przeglądarki mają tu dowolnośc. Jak wnioskuje z oburzonego tonu oryginalnego postu, w IE wsparcie dla :hover, :active i :focus jest ograniczone do linków. Mozilla oferuje wsparcie w znacznie większym zakresie i stąd całe nieporozumienie.

I znów zachowanie Mozilli zgodne ze specyfikacją, ale odmienne od IE, zostało uznane za błąd. Cóż - jak to mądrze napisał w jednym ze swych postów Gandalf, ten stan rzeczy tworzył się przez kilka lat i potrzeba czasu, żeby powrócić do normalności.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Lisek » 26 lipca 2002, 20:56

GabrielBaines pisze:Tak więc przeglądarki mają tu dowolnośc. Jak wnioskuje z oburzonego tonu oryginalnego postu, w IE wsparcie dla :hover, :active i :focus jest ograniczone do linków. Mozilla oferuje wsparcie w znacznie większym zakresie i stąd całe nieporozumienie.

Opera ma identycznie, a Mozilla dopiero od wersji 1.1.

GabrielBaines pisze:I znów zachowanie Mozilli zgodne ze specyfikacją, ale odmienne od IE, zostało uznane za błąd. Cóż - jak to mądrze napisał w jednym ze swych postów Gandalf, ten stan rzeczy tworzył się przez kilka lat i potrzeba czasu, żeby powrócić do normalności.

Przyznam, że na robieniu stron wybitnie sie nie znam, ale po prostu kiedy Opera i IE interpretuje to "prawidłowo", zaś Mozilla śmieci to chyba mnie rozumiesz? A teraz pytanie za 100 punktów :) Moglbys wytlumaczyc jak zrobic, zeby podswietlane byly tylko i wyłącznie linki?
Lisek

Postautor: Lisek » 26 lipca 2002, 21:13

No popatrz, wziąłem pomyślałem i nawet mi się udało naprawić :P
Lisek

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 22:03

Lisek pisze:No popatrz, wziąłem pomyślałem i nawet mi się udało naprawić

Bardzo się cieszę, że się udało. Oczywicie odpowiedź na pytanie jak to zrobić, żeby podświetlane były tylko linki, brzmi: uzywac selectora a:hover zamiast :hover. Ale rozumiem, że sam do tego doszedłeś.

I jeszcze jedno: pisząc, że "na robieniu stron wybitnie sie nie znasz" zdecydowanie przesadzasz ze skromnością - tweak.pl wyglada naprawdę profesjonalnie. Gratuluje!

Pozdrawiam.
==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Lisek » 26 lipca 2002, 22:49

GabrielBaines pisze:Bardzo się cieszę, że się udało. Oczywicie odpowiedź na pytanie jak to zrobić, żeby podświetlane były tylko linki, brzmi: uzywac selectora a:hover zamiast :hover. Ale rozumiem, że sam do tego doszedłeś.

Ano trudne w sumie to nie było :)

GabrielBaines pisze:I jeszcze jedno: pisząc, że "na robieniu stron wybitnie sie nie znasz" zdecydowanie przesadzasz ze skromnością - tweak.pl wyglada naprawdę profesjonalnie. Gratuluje!

Dzieki :) Milo ze ktos docenil... Ale mimo wszystko szczyt moich możliwości (i lenistwa :)) to odpalenie dreamweaver'a i tam zrobienie strony. Co do grafiki to też nie jest jakoś wyjątkowo, Paint Shop Pro znam dość dobrze, ale do Photoshop'a jakoś nie mam czasu/chęci podejść. W sumie robienie stronek mnie jakoś nie pasjonuje, jak coś musze zrobić to robie i już :) Chociaż nieraz mnie coś napadnie, hehe :)

A teraz mam jeszcze jeden problem, bo po wrzuceniu bannera w IFRAME na główną (468x60) nieraz w Operze (6.04 i wcześniejszych) ... nawet nie nieraz, a często nie ładuje się prawa kolumna do końca... Ale to już inna bajka.
Lisek

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite