MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Blokada elementu (reklamy) na stronie - ale nie od Adblock

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Blokada elementu (reklamy) na stronie - ale nie od Adblock

Postautor: alosza1 » 22 stycznia 2015, 16:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:34.0) Gecko/20100101 Firefox/34.0

Witam!

Czy jest jeszcze jakaś wtyczka, która umożliwia zablokowanie danego elementu na danej stronie?
Oczywiście adblock to umożliwia (z dodatkiem element hiding helper) ale to tylko działa wtedy gdy pozostałe filtry w adblock są włączone - a czasami zdarza się, że chce się mieć wyłączony adblock na stronie oraz jednocześnie chce się aby dokładnie JEDEN element był blokowany.
alosza1

Z nami od: 07 czerwca 2009, 11:35

Odp: Blokada elementu (reklamy) na stronie - ale nie od Adbl

Postautor: Mirek » 22 stycznia 2015, 18:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Można np. korzystając z wbudowanego w Firefoksa rozwiązania opierającego się o obsługę pliku chrome/userContent.css.
http://mozillapl.org/wiki/Zastosowanie_ ... ontent.css
W pliku tym - dla elementu, który ma być ukryty - przypisujesz np. styl: dislpay:none
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
@-moz-document domain(mozillapl.org) {
  #topLogoBox {
    display:none;
  }
}

Tylko trzeba restartować przeglądarkę po każdej zmianie. Żeby tego uniknąć, można alternatywnie skorzystać np. z dodatku Stylish.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: alosza1 » 22 stycznia 2015, 18:58

" Żeby tego uniknąć, można alternatywnie skorzystać np. z dodatku Stylish." - Mirek można jaśniej?
Zainstalowałem dodatek, ale nie wiem jak z tego korzystać...
Może najlepiej na przykładzie to pokazać np. stronki http://www.kurnik.pl/gomoku/
- tam jest taka reklama którą chce wyrzucić. Jak stosuje addblock - to mi usuwa nie tylko reklamy ale też i wejście do serwisu. (podobnie w filmweb - addblock blokuje tak dużo że łącznie z elementami które są przydatne i nie są reklamą)

ps. w addblock używam filtry:
niecko, adblock-polishFanboy's Polish, BSI Lista Polska, Easylist, block-eu-cookie-shit-list, lubieciasteczka
alosza1

Postautor: Mirek » 22 stycznia 2015, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Może być też tak, że strona wykrywa brak elementu - i wtedy nieważne czym go usunąłeś - serwis nie będzie działał (no że chyba się mocno uprzeć i np. z pomocą skryptu dla Greasemonkey podmienić funkcję sprawdzającą obecność tego elementu).

A jeśli chodzi o Stylish - w skrócie: trzeba najpierw namierzyć odpowiedni element (np. korzystając z wbudowanego Inspektora w Narzędziach dla twórców witryn lub ze wspomnianego Element Hiding Helpera - tak żeby uzyskać odpowiedni selektor) i stworzyć dla niego styl, który go ukryje. Pewnie ta informacja niewiele Ci pomogła, jeśli nie znasz podstaw CSS (i pośrednio HTML) - ale z drugiej strony raczej nie wypada mi pisać, jak ograniczać konkretnemu serwisowi przychody z reklamy.

Podałem narzędzia i przykładowy kod - dalej pewnie będziesz musiał już sam rozgryźć...
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: alosza1 » 23 stycznia 2015, 17:07

Dziękuje i popróbuje, może się uda.
alosza1

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa