MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Z każdym uruchomieniem FF otwiera niepożądaną stronę

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Z każdym uruchomieniem FF otwiera niepożądaną stronę

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 16:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Od wczoraj z każdym uruchomieniem Firefox otwiera jakąś podejrzaną stronę. Przy czym otwarcie nowej karty czy kliknięcie w ikonę domku nie powoduje pojawienia się tej strony. Otwiera się jako nowa karta tylko bezpośrednio po uruchomieniu przeglądarki.
Wiem, że jest już podobny temat i to nie jeden, ale mój problem wydaje się dość nietypowy, ponieważ do tej pory radziłam sobie sama z takimi rzeczami, a tym razem wykorzystałam już wszystkie znane mi sposoby i nie potrafię pozbyć się tej strony: http://www.dev.com/cgi-sys/suspendedpage.cgi.
Wymienię, co do tej pory zrobiłam:
- przejrzałam uważnie wszystkie zainstalowane dodatki, jednak nie znalazłam tam nic nowego ani nieznanego
- sprawdziłam w opcjach ustawienia strony startowej, ale z nią jest wszystko w porządku
- przejrzałam about:config wpisując adres tej strony jak i jego poszczególne człony, ale nic mi nie znalazło, sprawdziłam też wszystkie wytłuszczone klucze
- sprawdziłam na nowym, czystym profilu i niestety tam również pojawia się ta dziwna strona, więc migracja na nowy profil problemu nie rozwiązuje
- sprawdziłam inne przeglądarki (Chrome, IE, Pale Moon: tam mam niemal wszystkie te same dodatki co w FF) i okazuje się, że problem jest tylko na Firefoxie
- przejrzałam dokładnie autostart i zaplanowane zadania oraz ostatnio zainstalowane programy
- włączyłam widok ukrytych plików i przeszukałam folder z profilem FF wpisując w wyszukiwarkę systemową adres strony i jego fragmenty - bez rezultatu
- przejrzałam plik Hosts
- przeskanowałam system za pomocą: SuperAntiSpyware, Malwarebytes Anti-Malware oraz AVG Internet Security - żaden nic nie znalazł
- wreszcie przeszukałam rejestr systemowy, także bez skutku
- próbowałam znaleźć jakieś informacje w Google, ale nie udało mi się nic sensownego wypatrzeć (szukałam raczej po polsku, bo z angielskim u mnie bardzo słabo)
Nie mam pojęcia, co jeszcze można zrobić. Czy ktoś potrafi mi pomóc?
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Z każdym uruchomieniem FF otwiera niepożądaną stronę

Postautor: dexter » 23 stycznia 2015, 16:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Może twoja strona startowa padła lub przekierowuje twoje IP na ten adres? Sprawdź, czy uruchamia się przez otworzenie z zakładki lub z paska adresu.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 16:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Moja strona startowa działa normalnie:
beata072 pisze:Przy czym otwarcie nowej karty czy kliknięcie w ikonę domku nie powoduje pojawienia się tej strony.

Poza tym mam zaznaczone, aby po uruchomieniu otwierały się karty z poprzedniej sesji i w takim wypadku strona startowa w ogóle nie jest otwierana. Pisałam również, że sprawdzałam na czystym, nowym profilu, gdzie strona startowa jest domyślna i inna niż na tym, z którego normalnie korzystam, a problem i tak się pojawił. Co ciekawe, kiedy klikam w przycisk "restart" to strona po restarcie się nie pojawia, a jak normalnie zamknę okno przeglądarki i uruchomię ją ponownie, to już tak (we właściwościach skrótu nic takiego nie ma). Ogólnie rzecz biorąc, jest to wyjątkowo dziwaczny problem.
Jeśli jest to przekierowanie, to jak sprawdzić adres oryginalnej strony, z której to przekierowanie następuje (opcja cofnij jest nieaktywna)? Zaznaczyłam nawet opcję: "Ostrzegaj, jeśli witryny próbują przekierować lub odświeżyć stronę" ale żadne ostrzeżenie się nie pojawia.
@Edit:
Jest jakiś trop. Jak uruchamiam Firefoxa za pomocą menadżera profili, strona się nie pojawia. Niestety wymiana skrótu na nowy nie pomaga.
beata072

Postautor: Garu » 23 stycznia 2015, 18:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Szkodnik przekierowujący. Wlazł i działa. Użyłbym roguekillera i przejrzał loga ze skanowania.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 18:52

To nie żaden szkodnik. W końcu odkryłam, co jest powodem zamieszania. Okazał się nim dopisek "dev" we właściwościach skrótu do FF. Co ciekawe ten dopisek mam od dawna i nigdy nie powodował uruchamiania żadnej strony (dlatego wcześniej nie przyszło mi to do głowy), a dodałam go za poradą jednego użytkownika tego forum, aby móc uruchamiać kilka profili jednocześnie (o ile dobrze pamiętam, chyba że miał robić coś innego?).
Może mi teraz ktoś wyjaśnić, dlaczego nagle od wczoraj ów dopisek uruchamia tę stronę?
beata072

Postautor: Mirek » 23 stycznia 2015, 19:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Już napisałem posta z pytaniem o skrót i czy tak samo dzieje się, gdy uruchomisz Fx nie przez skrót, tylko bezpośrednio przez plik exe (domyślnie: C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe), ale w międzyczasie już sama namierzyłaś przyczynę.

Do otwierania wielu profili naraz korzysta się z parametru -no-remote

Natomiast samo "dev" raczej nigdy nie było używane przez Fx. Więc Fx spróbował otworzyć adres "dev", który albo ze względu na ustawienia przeglądarki, albo DNS-a - gdy nie zadziałał, to spróbował otworzyć jako "dev.com".
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 19:17

Mirek: Dzięki za odpowiedź :) "-no-remote" też mam dopisane. To nie wiem do czego miało być to "dev", ktoś mi tak polecił i dopisałam, ale już nie pamiętam po co :P W każdym razie ten dopisek tam jest już od co najmniej dwóch lat i nigdy nie powodował takich problemów, a nagle od wczoraj zaczął, dlatego nie przyszło mi do głowy, że to jego sprawka.
beata072

Postautor: Gość » 23 stycznia 2015, 21:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Jak widać dopisek dev też jest używany:
https://developer.mozilla.org/en-US/Add ... nvironment
Gość

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 21:20

Przypomniałam sobie, że to chyba miało umożliwić używanie niekompatybilnych dodatków czy tam ich testowanie. W każdym razie najwyraźniej obecna wersja FF nie obsługuje tego parametru, tylko otwiera tę głupią stronę. Dziwne jest to, że problem pojawił się dopiero wczoraj, a nie bezpośrednio po aktualizacji do v 35 (chyba, że nie zauważyłam, bo zawsze mam mnóstwo kart pootwieranych). Na szczęście obecnie nie potrzebuję używać takich dodatków, więc mogłam usunąć ten dopisek i problem znikł.
beata072

Postautor: Mirek » 23 stycznia 2015, 22:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

"dev" na podlinkowanej stronie to nazwa profilu, który w sumie można dowolnie nazwać podczas tworzenia. Tam akurat ktoś nazwał profil "dev" i uruchamia Firefoksa korzystając z parametrów/argumentów:
Kod: Zaznacz cały
-P dev

Ale nie można użyć samego "dev" (czy innej nazwy profilu) bez przełącznika -P (odpowiedzialnego za uruchomienie wskazanego profilu).
Czyli nadal podtrzymuję, że Fx nie ma wbudowanej obsługi "dopisku" dev.

A wracając do rozwiązania zagadki - nie śledziłem, ale akurat w innym miejscu coś ostatnio poprawiano z obsługą lokalnych domen (tzn. takich bez żadnych kropek i "TLD") - może stąd ta zmiana, a Fx może akurat nie był od tamtej pory uruchamiany tym skrótem.
Albo tworzyłaś nowy profil i ze skrótu usunęłaś -P, ale pozostało dev.
Albo tak jak wspomniałem - DNS, z którego korzystasz, sam zaczął dopisywać do jednoczłonowych adresów domenę .com.
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 22:27

Do otwierania Firefoxa używam zawsze tylko tego skrótu i ma on również parametr -P. Po dodaniu nowego profilu i utworzeniu skrótu do niego także dopisałam te wszystkie parametry, więc najwyraźniej przyczyną muszą być zmiany w samym lisku.
beata072

Postautor: Mirek » 23 stycznia 2015, 23:33

Ponieważ u mnie zachowuje się tak samo po dopisaniu samego dev do skrótu, to sprawdziłem jeszcze na szybko w Fx 28.0.x i 31.x ESR, które miałem pod ręką - i we wszystkich tych wersjach otwiera się strona dev.com - więc o ile nie aktualizowałaś z wersji <28 (bo wcześniejszych nie sprawdzałem), to raczej nie była to zmiana w Firefoksie.

Ale oprócz możliwości nieświadomej modyfikacji skrótu (czy przez osoby trzecie) i zmiany sposobu działania DNS-a dorzuciłbym jeszcze jedną możliwą przyczynę zmiany zachowania - z tego co widzę, strona dev.com została zablokowana, ponieważ kilka tygodni temu ją zhackowano i od tamtej pory nie naprawiono. Może do czasu zablokowania miała np. jakiś kod JS powodujący automatyczne zamknięcie karty czy przekierowanie na inną stronę (gdy np. przeglądarka nie była podatna na jakiś exploit).
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 23 stycznia 2015, 23:41

Aktualizowałam z wersji 34 do 35 jak tylko ta ostatnia się pojawiła, a problem z otwierającą się stroną zauważyłam dopiero wczoraj. Skrót nie był modyfikowany, bo takie miał parametry od dawna, więc może faktycznie to coś tam z tą stroną sprawiło, że pojawił się ów problem. W takim razie chyba już wszystko wyjaśnione, dziękuję za odpowiedzi :)
beata072

Wróć do Przeglądarka Firefox