wiadmości odebrane - POP3, wysłane - IMAP
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
wiadmości odebrane - POP3, wysłane - IMAP
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
Czy jest możliwość takiego skonfigurowania konta, aby poczta przychodząca była obsługiwana przez protokół POP3, natomiast wiadomości wysłane obsługiwane przez IMAP (synchronizacja wiadomości wysłanych w poczcie na serwerze z tymi w programie Thunderbird)
- Leela
Odp: wiadmości odebrane - POP3, wysłane - IMAP
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
To zależy od serwera - bo w wielu wypadkach nie można zrezygnować z subskrypcji folderu INBOX (Odebrane) - choć są wyjątki. Zajrzyj do Menedżera subskrypcji... - np. przez menu Plik - i sprawdź, czy możesz odznaczyć tam INBOX. Jeśli nie, to jeszcze można spróbować na serwerze ustawić automatyczne przenoszenie przychodzącej poczty do wskazanego (pod)folderu (np. Inbox2) i ustawić (też po stronie serwera), że przez POP ma pobierać z tego nowego podfolderu (ale to jeszcze rzadziej serwery pozwalają na skonfigurowanie czegoś takiego). No ale jeśli któreś z powyższych się uda, to w Tb można (już) skonfigurować dwa razy to samo konto - raz jako IMAP, raz jako POP. Pomocne może być wskazanie przy POP-owym, żeby korzystał z IMAP-owych Wysłanych lub żeby automatycznie wybierała się IMAP-owa tożsamość przy pisaniu/odpowiadaniu/przekazywaniu z POP-owego konta (są do tego odpowiednie dodatki). Plus ewentualnie korzystanie z pogrupowanego widoku układu folderów dla zgrupowania wiadomości z obu kont.
Inna możliwość - po stronie serwera zrobić przekierowanie wszelkiej poczty przychodzącej na inny adres (bez pozostawiania kopii) i ten inny adres skonfigurować jako POP. Na IMAP-owym nic nie będzie, jedynie wysłane i w razie potrzeby szkice, kosz, spam itp. - które można już dowolnie "odsubskrybować" (tylko znów trzeba poustawiać foldery i/lub tożsamości z IMAP-owego konta w koncie POP-owym).
Jeśli w tym wszystkim chodzi tylko o to, żeby np. przez awarię/włamanie/nieuwagę nie pokasowały się maile - na serwerze i za sprawą synchronizacji w Tb (lub w odwrotnej kolejności) - to można sobie ustawić w Tb filtr (Narzędzia -> Filtrowanie wiadomości), który będzie kopiował przychodzące maile do jakiegoś (pod)folderu w Lokalnych folderach.
Inna możliwość - po stronie serwera zrobić przekierowanie wszelkiej poczty przychodzącej na inny adres (bez pozostawiania kopii) i ten inny adres skonfigurować jako POP. Na IMAP-owym nic nie będzie, jedynie wysłane i w razie potrzeby szkice, kosz, spam itp. - które można już dowolnie "odsubskrybować" (tylko znów trzeba poustawiać foldery i/lub tożsamości z IMAP-owego konta w koncie POP-owym).
Jeśli w tym wszystkim chodzi tylko o to, żeby np. przez awarię/włamanie/nieuwagę nie pokasowały się maile - na serwerze i za sprawą synchronizacji w Tb (lub w odwrotnej kolejności) - to można sobie ustawić w Tb filtr (Narzędzia -> Filtrowanie wiadomości), który będzie kopiował przychodzące maile do jakiegoś (pod)folderu w Lokalnych folderach.
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
Dzięki za odpowiedź. Już wyjaśniam do czego mi to potrzebne. Chodzi o adresy służbowe. Do tej pory pocztę w pracy odbierałam przez stronę www. Jakiś czas temu zniknęły mi maile ze skrzynki odbiorczej (pozdrowienia dla home.pl :/). Dlatego postanowiłam przerzucić się na program pocztowy. Przy konfiguracji wybrałam POP3 z opcją pozostawiania kopii wiadomości na serwerze. Dzięki temu jak znów mi coś zginie z serwera to będą miała kopię na dysku, a jeśli nawali komputer to wiadomości będą na serwerze. Niestety, przy takiej konfiguracji, wchodząc na Thunderbird nie mam dostępu do wcześniej wysłanej poczty, a jest mi to potrzebne. Jak zacznę teraz wysyłać maile przez TB to znów nie będę mieć dostępu do wysłanych wiadomości gdy będę się logować na pocztę z domu przez stronę. I tu przydałby się IMAP.
W skrócie, potrzebuję tak skonfigurować TB, bym miała dostęp do wszystkich maili – w pracy przez TB a w domu przez przeglądarkę - i jednocześnie posiadała bezpieczną kopię zapasową e-maili.
W skrócie, potrzebuję tak skonfigurować TB, bym miała dostęp do wszystkich maili – w pracy przez TB a w domu przez przeglądarkę - i jednocześnie posiadała bezpieczną kopię zapasową e-maili.
- Leela
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
W takiej sytuacji z wymienionych wcześniej sposobów pewnie bym korzystał z IMAP-owego konta + kopiowania wiadomości do Lokalnych folderów (skąd już nie znikną po usunięciu z serwera) - patrz: Narzędzia -> Filtrowanie wiadomości.
Albo z dwóch kont - jedno IMAP, drugie POP. Jeśli transfer internetowy lub miejsce na dysku są dość ograniczone, to można spróbować zrezygnować z subskrybowania INBOX przez IMAP.
Albo z dwóch kont - jedno IMAP, drugie POP. Jeśli transfer internetowy lub miejsce na dysku są dość ograniczone, to można spróbować zrezygnować z subskrybowania INBOX przez IMAP.
- Mirek
- Moderator
ok, dzięki
Mam jeszcze jedno pytanie. Obecnie w skrzynce odbiorczej na serwerze i w TB mam te same wiadomości (czyli są tak jakby zsynchronizowane). Natomiast jeśli chodzi o pocztę wysłaną, to ponieważ do tej pory wysyłałam maile przez stronę, wszystkie wiadomości wysłane mam na serwerze, a w TB jest pusto. Jeśli teraz przerzucę się na IMAP to skąd mogę mieć pewność, że to TB pobierze wysłane wiadomości z serwera, a nie że to na serwerze skasują mi się maile?
- Leela
Nie znikną (przynajmniej wg założeń protokołu). W skrócie usuwane na serwerze są tylko wtedy, gdy zostaną oznaczone jako skasowane (co się dzieje podczas normalnego, świadomego kasowania). Jeśli znikną z Thunderbirda z jakiegoś innego powodu (np. brak czy uszkodzenie pliku z mailami), to podczas synchronizacji zostaną na nowo wczytane.
Zastanawiam się tylko nad automatycznym kopiowaniem do lokalnych folderów także wiadomości wysłanych przez przeglądarkę. Bo wysłane z Tb można analogicznie kopiować przy pomocy wspomnianego filtra wiadomości (nawet tego samego co dla odebranych - bez warunków, dla wszystkich wiadomości - tylko po zaznaczeniu dodatkowo także opcji: "po wysłaniu"). Gorzej z tymi wysłanymi przez stronę/webmaila. Niby jest w Tb ukryte ustawienie applyIncomingFilters, które teoretycznie powinno w tym pomóc, ale mi coś z wysłanymi nie chciało działać.
Można też ręcznie wywoływać filtr dla wysłanych, ale wtedy trzeba pamiętać o jego uruchamianiu i dodatkowo niektóre kopie mogą się dublować (warunki takiego ręcznie uruchamianego filtru skonfigurowałbym pewnie jako: "wiek w dniach jest mniejszy niż X dni" i uruchamiałbym go co X dni).
Albo po prostu co jakiś czas ręcznie przeciągnąć wiadomości z IMAP-owych wysłanych do odpowiedniego lokalnego folderu na kopie wysłanych - tylko z wciśniętym klawiszu CTRL (żeby się skopiowały a nie przeniosły) lub korzystając z dodatku https://addons.mozilla.org/pl/thunderbi ... py-folder/
Można też backupować regularnie profil Tb (czy wybrane z niego pliki) jakimś zewnętrznym programem.
Albo jeśli serwer pozwala, to ustawić sobie automatyczne wysyłanie ukrytej kopii do siebie.
Albo rozważyć rozwiązania podane tu: http://kb.mozillazine.org/IMAP_backup
Może trochę przesadziłem z ilością rozwiązań - ale mam nadzieję, że uda Ci się coś wybrać.
Zastanawiam się tylko nad automatycznym kopiowaniem do lokalnych folderów także wiadomości wysłanych przez przeglądarkę. Bo wysłane z Tb można analogicznie kopiować przy pomocy wspomnianego filtra wiadomości (nawet tego samego co dla odebranych - bez warunków, dla wszystkich wiadomości - tylko po zaznaczeniu dodatkowo także opcji: "po wysłaniu"). Gorzej z tymi wysłanymi przez stronę/webmaila. Niby jest w Tb ukryte ustawienie applyIncomingFilters, które teoretycznie powinno w tym pomóc, ale mi coś z wysłanymi nie chciało działać.
Można też ręcznie wywoływać filtr dla wysłanych, ale wtedy trzeba pamiętać o jego uruchamianiu i dodatkowo niektóre kopie mogą się dublować (warunki takiego ręcznie uruchamianego filtru skonfigurowałbym pewnie jako: "wiek w dniach jest mniejszy niż X dni" i uruchamiałbym go co X dni).
Albo po prostu co jakiś czas ręcznie przeciągnąć wiadomości z IMAP-owych wysłanych do odpowiedniego lokalnego folderu na kopie wysłanych - tylko z wciśniętym klawiszu CTRL (żeby się skopiowały a nie przeniosły) lub korzystając z dodatku https://addons.mozilla.org/pl/thunderbi ... py-folder/
Można też backupować regularnie profil Tb (czy wybrane z niego pliki) jakimś zewnętrznym programem.
Albo jeśli serwer pozwala, to ustawić sobie automatyczne wysyłanie ukrytej kopii do siebie.
Albo rozważyć rozwiązania podane tu: http://kb.mozillazine.org/IMAP_backup
Może trochę przesadziłem z ilością rozwiązań - ale mam nadzieję, że uda Ci się coś wybrać.
- Mirek
- Moderator
Skonfigurowałam sobie konto IMAP (właściwie to 2 dla 2 adresów mailowych) + filtry kopiujące wiadomości do folderów lokalnych i jest super. Faktycznie, wiadomości wysłane przez przeglądarkę nie kopiują się do lokalnych, ale nie jest to problem gdyż nie będę robić tego często, a jak coś, to zawsze mogę skopiować je ręcznie.
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc!
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc!
- Leela
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird