Tlumaczenie dodatkow
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
wspominany adres (ten z mojej stopki) można również znaleźć w odnośnikach polecanych na głównej stronie MozillaPL.org
PS: I na zlocie też chyba było o tym wspominane...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Multizilla 1.5.0.1 PL
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/2003071814 Mozilla Plus 1.5alphaA
http://www.geckopl.prv.pl/download/multizillapl.html
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6
Sobotę 27.09.2003 godz 21.00
server: irc.mozillapl.org
room: #mozillapl
Juz pierwsza sprawa jaka wyszla jest aktualna próba stworzenia Mozilli Plus przez Adrianera . Dystrybucja ma zawierać ponad 20 dodatków i w sumie przydałoby się mu pomóc, Aby była i wersja MozillaPL Plus(czyli 20 dodatkow w Pl
Oczywiście proponuje juz od razu pisac co kto chce aby było w wersji PL. Sądzę także że można spokojnie pomóc osobom co chciały by coś przetłumaczyć tylko że nie wiedzą jak .
Zapraszam na Spotkanie
Lenrock
P.S. Oczywiście patronat nad akcją sprawuje stronka http://www.4un.pl/forum/viewforum.php?f=16 czyli hADeSik
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; 98lite; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6
serwer conference.jabber.org
pokoj mozillapl
ZApraszam wszystkich chętnych
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030916
1. Pracujemy nad przetłumaczeniem dodadtków do porjektu Mozilla Plus. Wszystkie dodatki umieszczamy OD RAZU po przetłumaczeniu na forum Hadesika, a dopiero potem wrzucamy do Mozilli Plus.
2. Koordynatorem projektu tłumaczeń dla Mozilli Plus jestem... ja
3. Tymczasowa lista dodatków które wejdą w skład Mozilli Plus:
1. tabbrowser ext (lenrock) lub Multizilla (adrianer)
2. gesty (PL)
3. popupalt (lenrock)
4. content holder (lenrock)
5!!!. easysearch (lub podobne, bo od wersji 1.4 cos zle dziala-kto??)
6. autoscroll (PL)
7. autohide (lenrock)
8. adblock (lenrock)
9. bannerblind (yano)
10. themer (PL-uaktualnić)
11. downbar (adrianer)
12!!!. home button (??)
13. linky (adrianer)
14!!!. sbartoggle z dodanym buttonem dla Modern i GrayModern (trzeba zrobic - potrzebny grafik)
15. spiderzilla (PL)
16. activex (brak potrzeby)
17. flash (brak potrzeby)
18. java (brak potrzeby)
19. mozex (PL)
20!!!. preferential (poszukiwani chetni)
21. moztweak (PL)
22. proctor (PL)
23!!!. calendar (PL-uaktualnic do swiezej wersji-kto??)
24. diggler (nikdo)
25. context menu extensions (cpu) (moze, mam watpliwosci)
26. jslib (brak potrzeby)
27. enigmail (PL-chyba)
28. tagzilla (nikdo)
29. mnehy (nikdo)
30. messageidfinder (cpu)
31!!!. checky (staszyna??)
32. mathml (brak potrzeby)
33. livehttp (PL)
Objaśnienie: w nawiasach są albo osoby odpowiedzialne za wykonanie tłumaczenia albo gdy jest "PL" to tłumaczenie już jest. Gdy "trzeba uaktualnić", tzn. że tłumaczenie jest, ale starej wersji
4. Trzeba jak najbardziej się da zwracać uwagę ludzią z bugzilli na ten błąd http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=216354, bo zanim on nie zostanie naprawiony to nici z projektu, a ludzią z mozilla.org on jest mało ważny, gdyż niedotyczy jako tako ich
5. Niewyjaśniona kwestia: Tabbrowser czy Multizilla dla Mozilli Plus? Na codzień używam Multizilli, ale byłem do wczoraj za Tabbrowserem, a teraz to już nic nie wiem. Co wg. was jest lepsze dla Mozilli Plus, patrząc na to, że ma być ona kierowana ZARÓWNO dla ZU jak i dla profesjonalistów... albo zrobić dla jednych jedno, dla drugich drugie (da się idac na około dać do jednego typu instalacji jeden dodatek, dla drugiego typu instalacji inny dodatek, tak, że się nie pogryzą... więc wszystko możliwe). Prosiłbym o głosy w tej sprawie.
6. Z javą czy bez? Ja jestem za, gdyż taki początkujący użytkownik nie mający SUN Java zwali wine na Mozille gdy mu się coś nie włączy, niż na swoją niewiedze o konieczności zainstalowania Javy...
7. Zapewne były poruszane jeszcze inne kwestie, ale byłem potężnie zmęczony a mi się tego wielkiego loga nie chce przeglądać
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
Adrianer pisze:4. Trzeba jak najbardziej się da zwracać uwagę ludzią z bugzilli na ten błąd http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=216354, bo zanim on nie zostanie naprawiony to nici z projektu, a ludzią z mozilla.org on jest mało ważny, gdyż niedotyczy jako tako ich
A moze sa do tego pakietu instalacyjnego zrodlowki? Bo jesli tak to moze ktos od nas by to poprawil...
Adrianer pisze:5. Niewyjaśniona kwestia: Tabbrowser czy Multizilla dla Mozilli Plus?
Calkowicie, maksymalnie, agresywnie - tylko TabBrowser. Powody podawalem juz wczesniej. Ale przypomne ten kluczowy: po zainstalowaniu Mulitzilli Mozilla przestaje byc Mozillla a chyba nie o to nam chodzi (poza tym Mulitizilla nawet przez tworcow jest reklamowana jako przegladarka a nie jej rozszezenie). Ciagnac to dalej Multizilla odbiera calkowita kontrole nad Mozilla (bezpowrotnie!!!) i zmienia najwieksze szczegoly, ktore w zasadzie niczego nie wnosza po za zaciemnianiem (dla przykladu splash). Takie postepowanie multizilli powoduje wiele szkod:
1. Brak promocji Mozilli/MozilliPL w sensie tego co w niej defaultowo sie znajduje
2. Nie mozna odinstalowac (o ile inne dodatki tez maja z tym problemy o tyle Multizilla tak sie wrzera w strukture ze pozbyc sie jej juz nie mozna)
3. Przyjmuje kontrole nad Mozilla
4. Za bardzo "integruje" sie z Mozilla
5. z punktow 2, 3 i 4 wynika fakt ze jest wieksze prawdopodobienstwo konfliktow po miedzy dodatkami (i ich przyszlymi wersjami) niz w innych dodatkach (np tabbrowser).
Po za tym tabbrowser ma podobne mozliwosci, roznica jest w szczegolach, ktorych i tak nikt prawie nie uzywa. Tabbbroser nie jest ubozsza wersja Multizilli - wresz przeciwnie - ma kilka (przydatnych) funkcji, ktorych nie ma multizilla.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030916
Domel pisze:Adrianer pisze:4. Trzeba jak najbardziej się da zwracać uwagę ludzią z bugzilli na ten błąd http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=216354, bo zanim on nie zostanie naprawiony to nici z projektu, a ludzią z mozilla.org on jest mało ważny, gdyż niedotyczy jako tako ich
A moze sa do tego pakietu instalacyjnego zrodlowki? Bo jesli tak to moze ktos od nas by to poprawil...
są
- Adrianer
- Moderator
Domel pisze:2. Nie mozna odinstalowac (o ile inne dodatki tez maja z tym problemy o tyle Multizilla tak sie wrzera w strukture ze pozbyc sie jej juz nie mozna)
można, masz przedawnione informacje
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
Adrianer pisze:można, masz przedawnione informacje
Bardzo mozliwe, zainstalowalem wersje 1.3 lub 1.4 i mocno sie na nia wkuzylem - az do takiego stopnia ze boje sie zainstalowac 1.5
Adrianer pisze:Na dodatek: można za pomocą Multizilli wyłączyć KAŻDY dodatek do Mozilli - i to jest chyba największa przewaga nad tab.
To fakt (jednak juz niedlugo w Mozilli ta opcja bedzie domyslna) kazdy z tych dodatkow ma swoje plusy, dla mie w tabbrowser np najciekawsza opcja jest autoodswierzanie.
- Domel
Domel pisze:Adrianer pisze:można, masz przedawnione informacje
Bardzo mozliwe, zainstalowalem wersje 1.3 lub 1.4 i mocno sie na nia wkuzylem - az do takiego stopnia ze boje sie zainstalowac 1.5
zainstaluj najświeższą wersje, najwyżej ją wyłączysz
Domel pisze:Adrianer pisze:Na dodatek: można za pomocą Multizilli wyłączyć KAŻDY dodatek do Mozilli - i to jest chyba największa przewaga nad tab.
To fakt (jednak juz niedlugo w Mozilli ta opcja bedzie domyslna) kazdy z tych dodatkow ma swoje plusy, dla mie w tabbrowser np najciekawsza opcja jest autoodswierzanie.
nic nie słyszałem, że ta opcja ma dojść do seamonkey...
a te autoodświeżanie to odświeżanie strony co określony czas? Multizilla też to ma
Dwie zalety tab ext:
-crash recovery panelów
-kolorowanie grup paneli bardzo ułatwiające pracę z dużą ich ilością
- Adrianer
- Moderator
Jak zawsze pod adresem:
http://www.geckopl.prv.pl/download/multizillapl.html
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624
- wyskakuja mi jakies dziwne bledy
- Mozilla czesto sie zawiesza
Jak bedzie sie tak rozwijala to moze w okolicach wersji 1.7 - 1.8 (+ wlasne modyfikacje) moze zainstaluje
- Domel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.5) Gecko/20030916
Adrianer pisze:Podsumowanie wczorajszego spotkania tłumaczy:
Do tej pory nie moge chwycic o co chodzi ale moze tak ma byc
- cpu
- Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030929
cpu pisze:Adrianer pisze:Podsumowanie wczorajszego spotkania tłumaczy:
??
Nie jestem pewny, czy ten dodatek napewno wejdzie, ale raczej wejdzie, a na pewno wejdzie zaawansowanej instalacji
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030925
1. Uważam, że powinna tu być multizilla. Pewnie dlatego, że używam tego dodatku odkąd zacząłem używać mozilli. Nie potrafię żyć bez multizilli, a tabbrowser nie zadowala mnie jakoś. Zalety multizilli (oprócz tych oczywistych):
a) szybkie preferencje z paska narzędzi
b) Edytor preferencji w którym można zmienić dosłownie wszystko w mozilli!
c) User-Agent spoofing
d) Można włączyć i wyłączyć każdy dodatek włącznie z multizillą
e) odświeżanie paneli w określonym odstępie czasu
2) Gesty muszą być! Bez nich mozilla nie istnieje
4) Content holder:
Początkowo strasznie się tym elementem 'podjarałem' ale teraz widzę, że ma sporo niedoróbek. Np nie działają wewnątrz niego gesty, nie można usunąć całkowicie strony (wpisać about:blank). Dyskusyjna sprawa
5) Easyserch niestety nie działa. Autor porzucił projekt, a to ogrona szkoda. Jest to wręcz genialny dodatek dla mozilli. Firebird ma wyszukiwareczkę na pasku narzędzi, a poczciwa mozilla nie
6) Autoscroll bardzo przydatny dodatek. Dla mnie jest to integralny element mozilli. Dziwie się że nie ma tego w podstawowej wersji suite.
8) 9) To być musi! Koniecznie wraz z przykładowymi wyrażeniami dla adblocka (szczególnie dla onetu, wp i interii
Przydałb się też image zoomer, ale ten dodatek dziła tylko z firebirdem. Miły byłby też nextimage przydatny do wędrowania po galeriach obrazków nazwanych http://cos/1.jpg ... 2.jpg itd.
Miłoby też mi było zobaczyć bookmarklety (skryptozakładki) oraz pełną kolekcję polskich sidebarów.
Chciałbym aby znalazł się też dodatek wyświetlający rss-feed w sidebarze
No i oczywiście byłoby miło gdyby ktoś zadbał o kolekcję themesów działających z bieżącą wersja mozilli. Bo szukać tego na themes.mozdev.org... można się pociąć.
12) homebutton - dla mnie bez sensu
15) byłoby wspaniale
16) activex - broń cie Panie Boze! To kompletnie rozwala flasha! Mimo, że autor twierdzi, że rozwiązał ten problem to mi nadal ten plugin totalnie rozwala flashe!
17) 18) Żartujesz? Mam ciągnąć 20MB javy, za każdym razem? E... chcesz tłumaczyć wszystkie komunikaty z javy? ;P
23) Nie korzystam, ale to bardzo miły i przydatny dodatek.
- jojoro
- Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:53
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.3g) Gecko/20030925
Adrianer pisze:cpu pisze:Adrianer pisze:Podsumowanie wczorajszego spotkania tłumaczy:
??
Nie jestem pewny, czy ten dodatek napewno wejdzie, ale raczej wejdzie, a na pewno wejdzie zaawansowanej instalacjiA przetłumaczyć go napewno nie zaszkodzi. Znajdziesz go na stronie Tabbrowser Extensions
Dodatek super i wogole zacne tlumaczenie mnie czeka i w mam powiazany z tym problem/pytanie - tlumaczyc HELPa i HISTORIE?
- cpu
- Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
jojoro pisze:5) Easyserch niestety nie działa. Autor porzucił projekt, a to ogrona szkoda. Jest to wręcz genialny dodatek dla mozilli. Firebird ma wyszukiwareczkę na pasku narzędzi, a poczciwa mozilla nie
ee ... w konia mnie robisz, uzywam mozilli chyba od wersji 0.9.9 i searchowanie zawsze bylo dostepne, chyba, ze mowimy o czym innych??
som nawet pociski Search i Go (a jak nie ma to poszukacw opcjach)
w FB nie podoba mi sie to, ze wyszukiwarka jest umieszczona tak jak jest
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.3g) Gecko/20030929
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.3g) Gecko/20030929
piotrek84 pisze:jojoro pisze:5) Easyserch niestety nie działa. Autor porzucił projekt, a to ogrona szkoda. Jest to wręcz genialny dodatek dla mozilli. Firebird ma wyszukiwareczkę na pasku narzędzi, a poczciwa mozilla nie
ee ... w konia mnie robisz, uzywam mozilli chyba od wersji 0.9.9 i searchowanie zawsze bylo dostepne, chyba, ze mowimy o czym innych??
tak, mówimy o dodatku easyserach, który był 100razy lepszy od standardoweych mozliwosci, ale autor przestal nad nim pracowac i od Mozilli 1.4 robi zamieszanie na pasku osobistym ;(
- Adrianer
- Moderator
Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli