archiwizacja thunderbird
Moderator: Pomocy?!
archiwizacja thunderbird
Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.17
W thunderbirdzie posiadam ok 20 kont pocztowych z których bardzo czynnie korzystam mianowicie miesięcznie na każdej z poczt ok 10 tyś wiadomości. Dokładnie nie tylko ja korzystam tylko kilka osób na tym pracuje protokół iamp. Skrzynki się przepełniają i tracą bardzo mocno na wydajności. Chciałbym dalej korzystać z tego protokołu jednak chcialbym co jakiś czas przenosić zawartość poczty na kompa gdzie działałoby to lokalnie aby móc usunąć z serwera wszystkie wiadomości.
Np styczeń przenoszę wszystkio na lokalny system. Luty dogrywam brakujące wiadomości. Jak to zrobić w praktyce.
- daromz
Odp: archiwizacja thunderbird
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
viewtopic.php?f=16&t=47622
viewtopic.php?f=16&t=47633
Nie wspominałem tam, ale właściwie można też ustawić Archiwum w Lokalnych folderach (Narzędzia -> Konfiguracja kont... -> nazwa_konta -> Kopie i foldery) i korzystać z wbudowanej funkcji przenoszenia wiadomości do Archiwum (z podziałem np. na lata).
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Mirek pisze:Może wystarczą tematy z ostatniego tygodnia:
viewtopic.php?f=16&t=47622
viewtopic.php?f=16&t=47633
Nie wspominałem tam, ale właściwie można też ustawić Archiwum w Lokalnych folderach (Narzędzia -> Konfiguracja kont... -> nazwa_konta -> Kopie i foldery) i korzystać z wbudowanej funkcji przenoszenia wiadomości do Archiwum (z podziałem np. na lata).
dziekuje za pomoc chociaz chyba mam dosc specyficzne wymagania i niestety brak wiedzy i doświadczenia w niektorych funkcjach thunderbid
W sumie to zalezy mi na archiwizacji kosza i wyslanych ze wszytkich tych kont z podzialem na te konta i potem po dwa te podkatalogi. Zastanawiam się nad:
1. konfiguracja na drugim kompie wszystkich tych kont przez pop3 bez usuwania z serwera - komputer by pobieral wiadomosci tylko zastanawiam sie czy ich nie zdubluje jak wiadomosc najpierw bedzie w odebranych a potem w koszu jak pobiore ponownie oraz zastanawiam sie jaka pojemnosc moze ta aplikacja stabilnie osiagnac moge to na jednym dysku robic raz w roku albo przenosic cale konto potem z thunderbirda raz w roku w rar i konfigurowac ponownie.
2. zalozenie folderow lokalnych z podkatalogami tez zalatwia sprawe tylko musze recznie przenosic opcja nr 1 bardziej mnie ciekwawi
3. nie wiem jak dziala opcja archiwum i czy jest przechowywana lokalnie
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0
Ad. 2. W jednym z podlinkowanych tematów pisałem o wykorzystaniu filtrowania wiadomości do ich automatycznego kopiowania (czy ew. przenoszenia).
Ad. 3. O archiwizacji. Podałem też w poprzedniej wiadomości, gdzie przestawić, żeby były lokalnie przechowywane. Można to zautomatyzować - https://addons.mozilla.org/pl/thunderbi ... to+archive
- Mirek
- Moderator
Na początku wydawało się optymalne rozwiązanie Protokół IAMP na wszystkich komputerach. Na jednym utworzone filtrowanie z każdego konta pocztowego do dwóch katalogów:
- kopiowanie wysyłanej wiadomości do katalogu wysłane <nazwa konta>
- kopiowanie otrzymanej wiadomości do katalogu <nazwa konta>
Pozwala to pełną archiwizację z podziałem na wysłane i otrzymane co niestety archiwizacja wbudowana uniemożliwia.
W dodatku przeniesienie kopi na inny komputer jest banalnie proste polega na przeniesieniu jednego folderu "Foldery Lokalne" do innego zainstalowanego thunderbirda z skonfigurowanym dowolnym jednym kontem. Niestety pomyliłem się w przypadku wysyłki wiadomości z innego komputera lub usunięcia wiadomości wiadomość się nie zarchiwizuje.
Pozostaje stworzenie kont i przed usunięciem kosza ręczne przesunięcie do folderów lokalnych.
Dzięki za pomoc!
- daromz
daromz pisze:Niestety pomyliłem się w przypadku wysyłki wiadomości z innego komputera lub usunięcia wiadomości wiadomość się nie zarchiwizuje.
Nie wiem, czy zerkałeś na listę rozszerzeń, które podałem - ale np. pierwsze z brzegu: https://addons.mozilla.org/pl/thunderbi ... o-archive/ - spokojnie powinno dać sobie radę z kopiowaniem/przenoszeniem/archiwizowaniem także wiadomości Wysłanych (zawierających wysłane również z innych instancji Thunderbirda - jeśli wszędzie jest IMAP) czy tych z Kosza. Albo zawsze można ręcznie wywołać filtr czy archiwizacje dla folderu Wysłane.
W podlinkowanym temacie wspominałem też ewentualnie o innej możliwości - automatycznym wysyłaniu ukrytej kopii do siebie (tylko trzeba by to skonfigurować w każdym Tb).
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/44.0.2403.155 Safari/537.36 OPR/31.0.1889.174
Po wykonaniu kopi do folderów lokalnych mam niestety problem z porządkowaniem folderów. Nawet na instalacji gdzie nie ma folderów lokalnych.
Komunikat że brak miejsca na dysku (wolne ze 100 gb). W ustawieniach da się ustawić max 1 GB w thunderbird?
- daromz
W ustawieniach da się ustawić max 1 GB w thunderbird?
Max 1GB czego?
- Mirek
- Moderator
To 4 GB dotyczy również folderów lokalnych? Jak się już przekroczy to co z tym zrobić?
- Gość
Komunikat:
Niektóre foldery (np. „Wysłane”) nie mogą zostać uporządkowane ze względu na zbyt małą ilość miejsca na dysku. Proszę zwolnić miejsce i spróbować ponownie.
- daromz
opcje/zaawansowane/siec i miejsce na dysku - używaj maksymalnie xxx MB miejsca dla pamięci podręcznej
Taki limit - może w przyszłości zostanie zwiększony, ale jak na razie raczej nie ma potrzeby korzystania z większej pamięci podręcznej. Nie ma on związku z rozmiarem i porządkowaniem folderów.
o 4 GB dotyczy również folderów lokalnych? Jak się już przekroczy to co z tym zrobić?
Napisałem w tym samym zdaniu, w którym wspomniałem o tym limicie.
Komunikat:
Niektóre foldery (np. „Wysłane”) nie mogą zostać uporządkowane ze względu na zbyt małą ilość miejsca na dysku. Proszę zwolnić miejsce i spróbować ponownie.
Te wolne 100GB masz na tej samej partycji co poczta? Może wywołaj ręcznie kompaktowanie z menu kontekstowego (przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy) dla każdego folderu z osobna.
- Mirek
- Moderator
Wróć do Klient poczty Thunderbird