Firefox Windows - jak zmienić przewijanie/scroll?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Firefox Windows - jak zmienić przewijanie/scroll?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
Drodzy Forumowicze, czy ktoś wie jak można zmienić scroll w Firefox pod Windows? (w Firefox na Ubuntu jest inaczej, zatem to pewnie należałoby zmienić coś w ustawieniach systemu).
Używam trackpointa i middlebutton do przewijania i zazwyczaj w aplikacjach wygląda to tak, że w momencie przytrzymania środkowego przycisku kursor zmienia ikonę na taki mini scrollbar i jego położenie jest zablokowane, a tempo przewijania jest proporcjonalne do nacisku trackpointa.
Ostatnio zacząłem korzystać częściej z Windows 7 i tutaj mam taki problem,że m.in. w Firefox i Foxitreader przewijanie polega na tym, że po wciśnięciu środkowego przycisku pojawia się okrągłu kursor a przemieszczając trackpoint w górę/dół kursor również zaczyna latać po całym ekranie i to jest, jak dla mnie, wyjątkowo niewygodne (kto to w ogóle wymyślił?!!). Będę ogromnie wdzęczny komuś kto wie jak można to zmienić i podzieli się ze mną tą wiedzą...
Używam trackpointa i middlebutton do przewijania i zazwyczaj w aplikacjach wygląda to tak, że w momencie przytrzymania środkowego przycisku kursor zmienia ikonę na taki mini scrollbar i jego położenie jest zablokowane, a tempo przewijania jest proporcjonalne do nacisku trackpointa.
Ostatnio zacząłem korzystać częściej z Windows 7 i tutaj mam taki problem,że m.in. w Firefox i Foxitreader przewijanie polega na tym, że po wciśnięciu środkowego przycisku pojawia się okrągłu kursor a przemieszczając trackpoint w górę/dół kursor również zaczyna latać po całym ekranie i to jest, jak dla mnie, wyjątkowo niewygodne (kto to w ogóle wymyślił?!!). Będę ogromnie wdzęczny komuś kto wie jak można to zmienić i podzieli się ze mną tą wiedzą...
- integral
- Z nami od: 22 listopada 2015, 00:47
Odp: Firefox Windows - jak zmienić przewijanie/scroll?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
A jak odznaczysz Używaj automatycznego przewijania w ≡/Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> Ogólne?
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
Wtedy środkowy przycisk nie działa, tj. nie przełącza kursora w tryb przewijania; brak możliwości jakiegokollwiek przewijania trackpointem...
- integral
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0
Moim zdaniem powinieneś zacząć od poszukania w ustawieniach urządzenia wskazującego.
Np. w Panelu Sterowania w opcjach Mysz -> Kółko.
No chyba że masz komputer Lenovo - wtedy wpisz w pasku adresu about:config i ustaw ui.trackpoint_hack.enabled = 0 lub 1
Np. w Panelu Sterowania w opcjach Mysz -> Kółko.
No chyba że masz komputer Lenovo - wtedy wpisz w pasku adresu about:config i ustaw ui.trackpoint_hack.enabled = 0 lub 1
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
W ustawieniach PanelSterowania/Mysz są u mnie tylko cztery podstawowe zakładki (przyciski, wskaźniki, opcje wskaźnika, sprzęt) i brak tam czegokolwiek co mogłoby to zmienić...
- integral
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0
Mysz -> Sprzęt -> Właściwości -> ?
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Tam są tylko sterowniki, brak jakichkolwiek ustawień czy przejścia do innego menu
- integral
• Strona 1 z 1