MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

co jeszcze wyłączyć/włączyć, żeby działał player na www?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

co jeszcze wyłączyć/włączyć, żeby działał player na www?

Postautor: covo » 05 stycznia 2016, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

wszystkie blokowania WYlaczone (typu disconnect, ublock,ghostery, hosts), wszystkie wtyczki zaś - WLaczone, a player na tej stronie tylko kreci sie i kreci,zero widzenia obrazu:
http://wyborcza.pl/1,75475,19428140,katarzyna-janowska-b-dyrektor-tvp-kultura-nie-chce-nakladac.html?utm_source=agora&utm_medium=nlt&utm_campaign=kultura&disableRedirects=true
O co chodzi...?
covo

Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: co jeszcze wyłączyć/włączyć, żeby działał player na www

Postautor: penguino » 12 stycznia 2016, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Widzę, że masz XP. Nic nie wyłączaj tylko zrób downgrade przeglądarki do 39.0.3. Będzie działać dużo szybciej, płynniej i odtwarzać znacznie więcej wideo. Ja mam XP. FF39, włączonego AdBlocka i wideo w linku śmiga aż miło. Wyższe wersje są robione pod nowsze systemy i kuleją na XP.
penguino

Postautor: covo » 12 stycznia 2016, 17:02

penguino pisze:Wyższe wersje są robione pod nowsze systemy i kuleją na XP.

a to jest jakas "światowa" wiedza o wersjach ff i xp, czy nasza, krajowa? Potwierdzona przez (np.) mozille, jakas rozmowe na ich listach, forach...?
Bo intuicja podpowiada, że w mozilli raczej nie beda chcieli kasowac Chinczykow, ktorzy masowo jadą na xp :) Intuicja tylko.
Poza tym -> http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=47954&p=233325#p233325 - podlaczylem sie pod tamta dyskusje, wynika proste, poki co, rozwiazanie: to sprawa "jakiejs" awarii w pliku prefs.js. A że to nie sprawa wersji ff i xp, wynika b. prosto z odpalenia czystego ff w najn. wersji - gra video na "zlych" stronach bez problemu.
covo

Postautor: penguino » 12 stycznia 2016, 18:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Nawet Chińczycy już tak masowo nie jadą na XP, do tego to system który od ponad roku nie ma wsparcia, brakuje mu też wielu kodeków potrzebnych do coraz powszechniejszego html5. Wiedza jest moja, na podstawie własnych doświadczeń, "problematyczność" jest ściśle powiązana z wersją Firefoxa. Chodzi nie tylko o odtwarzanie wideo ale też samą szybkość działania, płynność przewijania, przechodzenia między kartami, uruchamiania trybu pełnoekranowego itp. Mniejsze zużycie RAMu jest okupione płynnością i obciążeniem procesora. Mozilli nie idzie wprowadzanie nowych rozwiązań.
penguino

Postautor: Garu » 12 stycznia 2016, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

Player musi działać na stronach www, bo od tego jest. Jeśli występują błędy, to wina wtyczki, albo programu blokującego wtyczkę.
Można zabrać się za wróżenie, ale lepiej na specjalistycznym forum podać logi FRST z opisem problemu. Może znajda jakieś zależności. Wcześniej trzeba mieć uruchomiony podgląd zdarzeń i wywołać błąd odtwarzania, bo prawdopodobnie log pokaże errory aplikacji.
Obrazek
Jest video i mam włączony ublock origin i ghostery.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: covo » 13 stycznia 2016, 00:37

Garu pisze:Jeśli występują błędy, to wina wtyczki, albo programu blokującego wtyczkę.

blad jest przy WYłączonych programach i wtyczkach wszelkich, za to czysty ff dziala ok przy WŁączonych i programach, i wtyczkach, i dodatkach, i czym sie chce...
pisalem wyzej: podalem link, gdzie wdepnieto na trop prefs.js (uzywanego od jakiegos czasu ff) i to jest to. Powodem moze byc (na przyklad) jakis wpis w prefs.js, ktory moze byc reczną zmiana w about:config, albo... z jakiegokolwiek innego powodu wykonana.

Ale:

Garu pisze: trzeba mieć uruchomiony podgląd zdarzeń i wywołać błąd odtwarzania, bo prawdopodobnie log pokaże errory aplikacji.

byloby calkiem ciekawe podejrzec, na czym roztrzaskuje sie odtwarzanie w przypadku konkretnego egzemplarza uzywanego od jakiegos czasu ff;
pewnie masz na mysli cos innego niz eventvwr.msc..., podgląd zdarzeń - czyli co? jak uruchomic?
covo

Postautor: Garu » 13 stycznia 2016, 00:57

Co wyłączyć - to teraz mi dalej, niż bliżej.
Parę godzin temu przeinstalowałem Firefoxa do wersji 38.5.2ESR. Chodziło mi nie tylko o sprawdzenie problemu w tym temacie. No i było super na YT, - domyślny 480p. Zaś tu w temacie wideo na wyborcza pl - wyświetlało błąd odtwarzania. Przełączyłem YT na html5 i wideo na wyborcza nawet ruszyło, ale się zacięło. Teraz wróciłem do FF 44.0.8 bulid i na wyborcza, przy włączonym html5 na YT - wideo działa płynnie lux. Na filmie PPM pokazuje się napis flash player informacje, czy ustawienia globalne. Ale wyłączyć html5 na YT, to i na wyborcza pl błąd odtwarzania wideo.
Takie to absurdy. Musi być flash w Firefoxie, a YT ustawione na html5.
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2016, 11:45 przez Garu, łącznie zmieniany 1 raz
Garu

Postautor: covo » 13 stycznia 2016, 01:17

Garu pisze:
Garu pisze:Musi być
1 flash w Firefoxie,
2 a YT ustawione na html5.

u mnie ff 43.0.4
1 - shockwave flash = zawsze wlaczone
2 tzn co/jak? (bo przeciez nie o user agenta z ff=44 chodzi...)
covo

Postautor: Garu » 13 stycznia 2016, 11:44

"u mnie ff 43.0.4
1 - shockwave flash = zawsze wlaczone
2 tzn co/jak? (bo przeciez nie o user agenta z ff=44 chodzi...)"

No przecież i ja wtyczki flash tego w dodatkach nie wyłączałem, gdy naciąłem się na błąd odtwarzania wideo na wyborcza w FF 38.5,2 ESR i user agent był prawidłowy. Sprawdzałem na innych stronach, było dobrze, nawet YT śmigał. Po przełączeniu YT na html5, to na wyborcza próbowało ruszyć, ze dwie sekundy było wideo, potem zdechło.

Czytaj - ta sama wtyczka, tylko wersja ostatnia bulid 44, user agent pokazuje j.w. - domyślnie jest html5 i wideo śmiga na wyborczej.

Jak w pierwszym poście, dokładnie, przycisk ładowania się wciąż tylko kręci gdy wtyczkę adobe flash player wyłączę.
Obrazek
Z tego wynika, że wtyczka musi być włączona i włączona też obsługa html5 na YT https://www.youtube.com/html5?gl=PL&hl=pl
Garu

Postautor: covo » 13 stycznia 2016, 14:06

Garu pisze:[....]
wersja ostatnia bulid 44, user agent pokazuje j.w. - domyślnie jest html5 i wideo śmiga na wyborczej.

u mnie flash włączony, UA jak widać, html5 włączony, a gazeta nie gra.
covo

Postautor: Garu » 13 stycznia 2016, 14:17

Może to robi tryb bezpieczny flasha? Bo połączenie nie jest bezpieczne.
dom.ipc.plugins.flash.disable-protected-mode - true
W opcje, bezpieczeństwo też trzeba odznaczyć blokowanie witryn zgłoszonych jako stwarzające zagrożenia.
Garu

Postautor: covo » 13 stycznia 2016, 14:24

Garu pisze:Może to robi tryb bezpieczny flasha? Bo połączenie nie jest bezpieczne.
dom.ipc.plugins.flash.disable-protected-mode - true
W opcje, bezpieczeństwo też trzeba odznaczyć blokowanie witryn zgłoszonych jako stwarzające zagrożenia.

obie te rzeczy juz dawno przećwiczyłem - nic z tego.
covo

Postautor: Garu » 13 stycznia 2016, 16:51

Raz, że mam zainstalowany kodek vp8, - "kodek oferuje współczynnik kompresji i jakość obrazu przewyższającą znanego kodeka H.264". drugi raz, że pobiera się mp4, a we właściwościach w playerze pokazuje
Obrazek
Jest to plik mp4a.
media.mediasource.webm.enabled - true
Garu

Postautor: covo » 14 stycznia 2016, 04:30

Garu pisze:Raz, że mam zainstalowany kodek vp8, -[...]
drugi raz, że pobiera się mp4 [...]

trzeci raz: - przeciez pisalem o tym wyraznie, do licha:
CZYSTY FF (nowiutkie portable) odtwarza video na gazetowej www - NORMALNIE.
To nie jest sprawa kodekow, splitterow multimedialnych, etc. To jest sprawa wewnatrz ff, po jakichs zmianach konfig; plik, ktory zlikwidowany i odtworzony rozwiazuje sprawe - jest znany = prefs.js . Jest tylko pytanie: co w nim moze byc skopane? Jak wykonac detekcje przyczyny, żeby nie odtwarzac tego pliku, a tylko cos dyskretnie w nim zmienic.
covo

Postautor: Gość » 14 stycznia 2016, 13:48

No sprawa wygląda na jakiś zmieniony wpis w about:config. Nawet wyłączenie dodatków nic może nie dać, bo taki wpis jest nadal zmodyfikowany, lud dodany - co może wpływać na wyświetlanie wideo. Byśmy musieli znać które wszystkie wpisy działają na multimedia. Ne pewno wszystkie wpisy zaczynające się na "media."

Natomiast muszę Cie zmartwić Garu. bo zainstalowany kodek vp8 w systemie nie ma żadnego znaczenia. W wersji 44 jest już możliwość odtwarzania w przeglądarce plików z YT z kodekiem vp9 - włącz sobie jakiś film HD. Będziesz mieć obsługę vp9 chociaż go w systemie nie masz. To sama przeglądarka musi obsługiwać kodek, a nie system. Tak samo jak przeglądarka nie obsługuje h264, chociaż go możesz mieć w systemie to i tak nie zadziała na danej stronie.

Covo, nic mi poza ręcznym zmienianiem podejrzanych wpisów i sprawdzeniem wideo nie przychodzi do głowy. Bo wpis jest już zmieniony. Co innego do monitorowania zmian w pliku. Do tego jest jakiś dodatek, który monitoruje wszystkie zmiany w about:config i ostrzega, ale to już jest teraz po ptokach.
Gość

Postautor: covo » 14 stycznia 2016, 14:59

Gość pisze:Co innego do monitorowania zmian w pliku. Do tego jest jakiś dodatek, który monitoruje wszystkie zmiany w about:config i ostrzega, ale to już jest teraz po ptokach.

prefs.js....
oczywiscie, gdy sie wywali ten plik i ff odtworzy go, to zmiany w about:config znikaja i ff dziala ok. Czyli wniosek prosty: powodem awarii video na www moga byc zmiany via about:config. I te reczne i... moze "coś" jeszcze je dodatkowo wykonalo... No nie wiem.
W kazdym razie: zmiany poprzez about:config to mozliwy powod awarii video na www.
Ale:
odnawianie calego prefs.js, to likwidowanie wszelkich ustawien. Zdaje sie, że dodatkowo nie tylko tych poprzez "opcje" wykonanych, ale i zwiazanych z dodatkami, bowiem na 100% widzialem, że po odpaleniu ff i utworzeniu przez ff pliku prefs.js - melduja mi sie dodatki, jakby "sie" od nowa konfigurowaly... A tego sie nie chce. Ale moze tylko jakos sie "dostosowuja" do nowego prefs.js, a ustawienia biora z... skąd?
Z pewnoscia jednak:
chce sie - w pierwszym kroku reperacji - zresetowac tylko zmiany z about:config. Czy to jest mozliwe?

a ten wspomniany przez Ciebie dodatek tyczący about:config... Fakt, wyszukiwarka pokazuje wagon dodatkow zwiazanych z about:,
btw: nie widze, by ktorys resetowal tylko zmiany wszelkie...
covo

Postautor: Gość » 14 stycznia 2016, 15:10

Właśnie nie powiem jaki dodatek, bo to miałem może jakieś 3-4 lata temu, więc trudno mi przypomnieć, a potem nigdy nie używałem. Czy to na 100 procent jest wyłącznie wina prefs.js to można sprawdzić inaczej. Nie na nowym profilu, gdzie wszystko jest inaczej. Raczej skopiuj stary profil, dodaj do niego inny plik prefs.js ale od kogoś komu działa wideo, a równocześnie ma ten plik od dawna, nie całkiem nowy a już dawno używany. Jeśli na nim Ci też wideo zadziała tzn. że to jest na pewno wina tych wpisów about:config i tego pliku.
Gość

Postautor: beata072 » 14 stycznia 2016, 16:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

@Gość - to na pewno wina tego pliku prefs.js, ponieważ jak tylko wkleiłam ów plik ze starego profilu, gdzie video nie działało, do nowego, czystego profilu na którym video działało, to działać przestało. Kiedy natomiast usunęłam ten pliczek ze starego profilu, to po restarcie video zaczęło na nim działać.
Co do reseteowania zmian w about:config, to właśnie usunięcie tego pliczku resetuje te zmiany do domyślnych. Ponieważ dodatki również zmieniają te wpisy, to po takim resecie stracą ustawienia i będą musiały je dodać od nowa. Także najlepszym wyjściem byłoby właśnie znalezienie konkretnego wpisu/wpisów, które są odpowiedzialne za ów problem, a nie resetowanie całości. Wygląda jednak na to, że nikt nie ma pojęcia, cóż to są za wpisy, bo przecież pytałam o to już w tamtym moim wątku, a do teraz nikt nie znalazł rozwiązania ;)
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: covo » 14 stycznia 2016, 16:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0 Opera 12.17

beata072 pisze:jak tylko wkleiłam ów plik ze starego profilu, gdzie video nie działało, do nowego, czystego profilu na którym video działało, to działać przestało. Kiedy natomiast usunęłam ten pliczek ze starego profilu, to po restarcie video zaczęło na nim działać.

ej, to mozna wziac dwa pliki i porownac jako tekstowe np. w t.commanderze :) przy odrobinie rozsadku moze uda sie wyczaic te roznice...
Moze warto skopiowac ich zawartosci tekstowe i wkleic chocby tutaj -> http://wklej.eu/, to sie czegos dowiemy w wolnej chwili?
co Ty na to?
covo

Postautor: beata072 » 14 stycznia 2016, 16:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

Stary, zepsuty: https://dl.dropboxusercontent.com/u/274 ... /prefs.txt
nowy: https://dl.dropboxusercontent.com/u/274 ... prefs1.txt
Na nowym profilu ustawiłam wszystko identycznie i zainstalowałam te same dodatki, poza kilkoma, których rzadko używałam i miałam i tak wyłączone, więc stwierdziłam, że zainstaluję dopiero wtedy, gdy któryś okaże się potrzebny.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox