MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Latwa przesiadka z IE/OE na *birdy

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Pitreck » 21 września 2003, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030919 Firebird/0.7

Olhado/256 pisze: - nie wiedziałem co zrobić z tym:
Advanced Features

If you are a power surfer and want even more advanced features like history wheel-scrolling, auto-scroll and mouse gestures, install the All-In-One extensions pack. Other advanced features are available on the Firebird extensions website.

Damy tu jakiś link do polskojęzycznych dodatków?

Hmm, gesty sa w wydaniu PL, autoscroll bedzie w Firebirdzie 0.7 ktory ukaze sie niebawem (chodze obecnie na wersji RC). Ja bym tego nie podawal.
Za jakis czas mozna bedzie mozna aktualizowac artykul o nowosci z wersji 0.7.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Pitreck » 23 września 2003, 20:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030919 Firebird/0.7

An introduction to Thunderbird, part 8
An introduction to Firebird, part 1

:)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 23 września 2003, 22:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Oj bo nie nadążę z tłumaczeniem! Ostatnio wybujałe życie towarzyskie :wink: nie pozwalało mi zabrać się za ten tekst OE -> Tb (mam tylko kawałek przetłumaczony), ale obiecuję, że jutro to zrobię. To ośmioczęściowe introduction to Tb mnie przeraża trochę... :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Olhado/256 » 25 września 2003, 17:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

OK, tutorial OE -> Tb można znaleźć tutaj. Tak, jak poprzednio - plain text, UTF-8 (jednak Word się przydaje do czegoś :lol: ). Kilka uwag:

- dodałem oczywiście info o polskiej wersji Tb

- to:
[możesz też przeczytać <angielską> i <niemiecką> wersję tego poradnika].

Nie mam pojęcia, czy to jest potrzebne. W oryginale był link do niemieckiej wersji, więc ja dodałem jeszcze do angielskiej. Myslę, że warto to zostawić - nie przeszkadza, a komuś się może przydać.

- "whitelist" przetłumaczyłem jako "biała lista", bo tak jest w samym Tb. Ale bardzo mi się to nie podoba...

- wywaliłem całą tą sekcję:
Under Server Settings, check-off the options you prefer. It is a good idea to check "Delete messages on server when they are deleted or moved from Inbox". That way, if your e-mail server gets full, you just have to move your messages to your Local Folders and your server will get cleared.

i screenshot do niej. Czekanie aż się serwer zapcha jest IMO głupie, a do tego jest to sprawa użytkownika czy chce trzymać maile na serwerze, czy nie. Nie ma to moim zdaniem nic wspólnego z przesiadką OE -> Tb

- wzmiankę o Hotmail Popper zostawiłem, bo może ktoś w Polsce używa Hotmaila...

Na razie mam dość tłumaczeń :wink: . Kiedy będą screenshoty do tych artykułów?
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 26 września 2003, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030924 Firebird/0.7 (theboyjenkins)

Olhado/256 pisze:Na razie mam dość tłumaczeń :wink: . Kiedy będą screenshoty do tych artykułów?

Skreeny sa juz od 5-ciu dni, ale niestety nie mam gdzie ich wrzucic.
Jezli dysponujesz odpowiednia iloscia miejsca na stronce to poslij mi na PW twoj adres email i ci je wysle(.zip, .rar, lub .7z do wyboru :) ).

Tb PL - 517KB
Fb PL - 540KB
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 04 października 2003, 06:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030925 Firebird/0.7

No i mamy druga czesc wprowadzenia do Firebirda :)
An introduction to Mozilla Firebird, part 2

Cos czuje ze bede musial zalatwic sobie miejsce na stronke www, bo nikt sie nie rzuci adresem e-mail zebym mu screeny podeslal....
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 04 października 2003, 11:12

Ja niestety nie dysponuję wystarczającą ilością miejsca na serwerze umożliwiającym hotlink, żeby te screeny dać gdzieś. Ale tak właściwie to gdzie mają wylądować gotowe artykuły, w XHTML i ze screenami? Na VivaMozilla?
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 04 października 2003, 11:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030925 Firebird/0.7

Planowalem zeby podpiac linki do nich na nowa strone glowna, ale gdzie sie one beda znajdowaly to kwestia otwarta. MZ vivamozilla nie jest odpowiednim na to miejscem. Raz ze strona dotyczy SeaMonkey, dwa ze zamieszczone tam artykuly sa autorstwa Konrada. Tlumaczenie jakos tam niepasuje... Moze jakis koncik tlumaczen? Wszystko w jednym miejscu, chyba nawet juz kiedys padl taki pomysl.
Pitreck
Moderator

Postautor: hADeSik » 04 października 2003, 14:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.5; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030925

zastanówcie się, a jak będziecie wiedzieć co i jak oraz czego potrzebujecie to niech któryś da znać na priv ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Olhado/256 » 04 października 2003, 21:33

Ja bym proponował na razie po prostu przerobić te dwa tutoriale na XHTML + CSS, dodać oczywiście screeny i powiesić byle gdzie, a linki dać tu, na VivaMozilla i ewentualnie jeszcze gdzieś. Czyli potrzeba nam trochę miejsca na stronki + screeny, right?
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 05 października 2003, 12:18

Ja jak na razie zrobilem szkice stron z tlumaczeniem. Sa screeny, sa miniaturki i biala strona w HTMLu z czarnym textem. Bez zadnych bajerow graficznych i innych CSSow. Na stronie jest taki bajer ze jak sie kliknie na obrazek to otwiera sie powiekszona wersja w pop-upie. Niestety to u mnie jeszcze nie dziala, link prowadzi do oryginalnych screenow. Jak juz to udostepnie online to kto bedzie chcial /potrafil to upiekszyc to prosze bardzo. Niech tylko potem mi podesle efekt swej pracy to udostepnie to w necie.

Co do miejsca w sieci. Jezeli to bedzie mialo w przyszlosci pelnic role centrum tlumaczen, gdzie byly by rownierz jakies pliki to raczej trzeba szukac platnych kont www . Jak na razie mam 2 typy, jeden to gower.pl drugi to konta.pl. Gower jest tanszy, ale ma tylko 52MB i limit transweru 1GB/miesiac. Drugi servis wyglada na bardziej profesjolalny, oferuje 100MB. U nich tez swoja strone ma |<onrad, podpytam sie go jaka ma opinie na temat tej firmy i jak to wyglada od strony posiadacza.

A wy macie jakies propozycje?
Pitreck
Moderator

Postautor: Ludwik » 05 października 2003, 12:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Ja z konta.pl miałem wyłącznie dobre doświadczenia. Są profesjonalni i elastyczni.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Olhado/256 » 05 października 2003, 15:34

Może nie uciekajmy się na razie do płatnych kont. pbartecki zasugerował, żeby te dwa artykuły hostować tutaj na mozillapl.org i myślę, że się na to zgodzimy (a nawet będziemy wdzięczni :wink: ). A o Centrum Tłumaczeń się pomyśli po redesignie strony chyba.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 05 października 2003, 15:47

pbartecki czy hADeSik? :)
Gdyby to zostalo zamieszczone na MozillaPL.org bylo by fajnie.
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 06 października 2003, 12:54

pbartecki. Podeślij mu te wstępne wersje stron na maila, obiecał, że doda to do CVS i po redesignie będzie wisiało na mozillapl.org. Tylko warto by było jeszcze jakieś CSSy do tego zrobić, ale pewnie nikomu się nie będzie chciało :wink:
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 07 października 2003, 00:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031003 Firebird/0.7

OK. Mejle juz poszly :)
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 09 października 2003, 08:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031003 Firebird/0.7

Qmpel udostepnil mi troche miejsca na serverku, wiec moge sie z wami podzielic szkicem stron z tlumaczeniami oraz skrinami :) Big THX Volvox!

-Z IE na Firebirda
-Z OE na Thunderbirda
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 09 października 2003, 10:13

No, teraz jeszcze trochę CSSa i stronki się będą nadawały do publikacji.

A tak BTW - będziemy je aktualizować wraz z pojawieniem się nowych wersji Fb i Tb? Bo te tutoriale stopniowo będą się stawać coraz mniej aktualne, ale z drugiej strony - jak to tak poprzerabiamy, to to już nie będzie tłumaczenie, a raczej nasze własne dzieło oparte na tłumaczeniu.

BTW2 - zapomnieliśmy podać autora oryginału i strony, na której to się pierwotnie znajdowało. Nieładnie :wink:
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 09 października 2003, 10:35

Olhado/256 pisze:będziemy je aktualizować wraz z pojawieniem się nowych wersji Fb i Tb?

Owszem. Juz czuje w kosciach ze najwieksze aktualizacje beda szly do Firebirda

Olhado/256 pisze:BTW2 - zapomnieliśmy podać autora oryginału i strony, na której to się pierwotnie znajdowało. Nieładnie :wink:

No tak, tylko jak ten koles sie nazywa? Serio pytam, bo doszukac sie nie moge... To w about me "I am a young Larry David" to chyba zarcik(i think).
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 09 października 2003, 14:09

OK, juz mam. Koles nazywa sie Jamie Zawinski. Pliki zaktualizowane :)
Pitreck
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Promocja