MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[Rozw.] NoScript - 3x tymczas. nie blokuj żeby zdjąć blokadę

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

[Rozw.] NoScript - 3x tymczas. nie blokuj żeby zdjąć blokadę

Postautor: tomek2 » 12 kwietnia 2016, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

Witam

Mam zablokowane (NoScript) wszystkie domeny typu "facebook".

Na jednej stronie (portaltatrzanski.com) jakiś mądry wymyślił, że komentarze można pisać i czytać tylko gdy masz konto na facebooku. Stwierdziłem, że nie będę tam pisał komentarzy ale chociaż chcę je czytać. Niestety, żeby je zobaczyć to muszę odblokowywać tymczasowo facebooka. Jednak żeby te komentarze się pojawiły to takie odblokowywanie muszę wykonać 3 razy ponieważ po 1-szym odblokowaniu pojawia się dodatkowa domena. Dopiero teraz mogę ją odblokować. Jak już się ona odblokuje to po paru sekundach pojawia się nowa (2-ga) domena. Znowu po paru sekundach czekania po odblokowaniu pojawia się 3-cia domena. Jak już ją odblokuję, to dopiero wtedy (po paru sekundach, a jak) pojawiają się komentarze. W sumie to masa klikania i ok. 30 sekund czekania aż się strona odświeży 3 razy.

Czy nie da się tego jakoś bardziej elegancko zrobić? Chciałbym, że takie strony jak:
Kod: Zaznacz cały
facebook.net
facebook.com
fbcdn.net

były zablokowane zawsze. Ale gdybym wszedł na portaltatrzanski.com to żeby na tej jednej konkretnej karcie te 3 domeny nie były blokowane.

Jak takie coś osiągnąć? Da się w ogóle?
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2016, 08:57 przez tomek2, łącznie zmieniany 1 raz
tomek2

Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02

Odp: NoScript - 3x tymczasowo nie blokuj żeby zdjąć blokadę?

Postautor: dexter » 19 kwietnia 2016, 12:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

NoScripta nie znam, ale np. w Adblocku można tworzyć filtry typu "blokuj wszędzie oprócz":

facebook.net^$domain=~portaltatrzanski.com
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: NoScript - 3x tymczasowo nie blokuj żeby zdjąć blokadę?

Postautor: tomek2 » 25 czerwca 2016, 14:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0

Znalazłem coś lepszego niż NoScript.
Dodatek uMatrix ma właśnie to, co chciałem osiągnąć: dla każdej domeny mogę sobie ustawić osobne reguły.
Dodatkowo ma rozróżnienie w formie czytelnej dla mnie tabeli z większą ilością różnych blokad.
I co ciekawe - ten sam autor co uBlock Origin (wolę to niż Adblock).
tomek2

Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa