thunderbird blokuje się i zawiesza
Moderator: Pomocy?!
thunderbird blokuje się i zawiesza
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0
Mianowicie blokuje się i się zawiesza przy uruchamianiu i wysyłaniu wiadomości.
Nie pomaga wyłączenie indeksowania, nie pomaga wyłączanie antywirusa.
Nie mam pliku profiles z thunderbirdzie i nie wiem co z tym zrobić, bo mam 6 kont pocztowych i duże z tym problemy.
Dziękuję z góry za pomoc i zrozumienie.
- polres
Odp: thunderbird blokuje się i zawiesza
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0
Pozdrawiam moderatora.
- polres
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0
Na początek może spróbuj uruchomić Tb w Trybie awaryjnym Pomoc -> Uruchom ponownie z wyłączonymi dodatkami... i sprawdź, czy wtedy działa normalnie.
Jeszcze może sprawdź, czy przy odłączonym Internecie program działa lepiej.
PS: Ponaglanie raczej nic tu nie da - wszyscy (moderatorzy czy użytkownicy) udzielamy się tu "pro bono", kiedy mamy czas.
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0
Wtedy jak kliknę na ekran, to okno robi się nieco mniejsze, rozmazane i totalnie nie reaguje na nic.
Robiłem przeniesienie starych maili do archiwum, uruchomione jest bez dodatków, najnowsza wersja.
W poprzednich wersjach też czasem się to zdarzało, ale raz na tydzień, a teraz przy każdym razie.
- Pablo.gr
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0
Sprawdź, czy przy wyłączonym Windowsowym indeksowaniu poczty dzieje się to samo -
Narzędzia -> Opcje... -> Zaawansowane -> Ogólne, odznaczyć: Zezwalaj programowi Usługa wyszukiwania systemu Windows na wyszukiwanie wiadomości - choć może warto na czas testów w ogóle zatrzymać całą usługę Windows Search (Uruchom, services.msc, Windows Search, Zatrzymaj).
Dla testów wyłącz też indeksowanie w Thunderbirdzie:
Narzędzia -> Opcje... -> Zaawansowane -> Ogólne, odznaczyć: Indeksowanie wiadomości i wyszukiwanie. I może na czas testu zmień nazwę lub przenieś plik: global-messages-db.sqlite.
Opisany w moim poprzednim poście sposób uruchamia Tb z wyłączonymi dodatkami w tzw. trybie awaryjnym - i nie jest tym samym, co korzystanie z Tb bez włączonych dodatków - bo oprócz tego zmienia też parę ustawień - więc warto przetestować, czy w tym trybie problem również występuje.
Problemy z takim zawieszaniem Tb może powodować też antywirus - więc na chwilę go wyłącz (razem z modułami, które mogą mieć wpływ) albo w ogóle uruchom Windowsa w trybie awaryjnym (w którym zazwyczaj antywirus nie jest uruchamiany).
Jak częste masz ustawione sprawdzanie poczty dla wszystkich swoich kont? IMAP? POP?
Przeskanuj dysk chkdsk-iem, sprawdź stan parametrów S.M.A.R.T. dysku (czy przypadkiem nie chyli się ku upadkowi).
Nie zaszkodzi przeprowadzić porządkowania wszystkich folderów (i może pousuwać wszystkie pliki *.msf przy wyłączonym Tb).
Może trochę dziwne, ale na Mozilla Support, ktoś wspomniał, że pomogła mu ponowna instalacja Tb.
Jeśli masz kilka kont pocztowych - wyłączaj kolejno sprawdzanie i pobieranie maili dla każdego z nich, by sprawdzić, czy problemu nie powoduje któreś z nich.
No i jeszcze jedna możliwa przyczyna przychodzi mi do głowy - wirusy - ale to już raczej temat na inne forum.
Jak nic nie pomoże ani nie wskaże źródła problemu, to bym utworzył nowy profil i skonfigurował go od nowa. Jeśli działa prawidłowo, to zacząłbym stopniowo poprzenosić rzeczy ze starego profilu - książka adresowa, poczta, której nie ma już na serwerze itp.
Przed wykonaniem powyższych czynności, dobrze wykonać (tak na wszelki wypadek) kopię zapasową całego profilu.
Po większości zmian uruchamiaj ponownie Tb.
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/54.0.2840.99 Safari/537.36
miałem ten sam problem ....Thunderbird wersja 45.4.0 wieszał się prawie za każdym razem (w szczególności przy mailach z załącznikami , im większy tym dłużej) przy wysyłaniu maila na ok 30s do 1,5min co było irytującym problemem jako że wysyłam mnóstwo maili.
Pomogło wyłączenie indeksowania w programie Thunderbird tak jak to opisał wcześniej Mirek » 15 kwietnia 2015, 23:09 (tylko wyłączyłem indeksowanie w programie Thunderbird i od razu problem znikł)
- Marek 2016
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; WOW64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0
Ostrzeżenie.
Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości. Odpowiedź serwera: 4.7.1 <tene******cz@onet.eu>: Recipient address rejected: Sender address deferred by rule #CR-OUT-DEF-11 #1. Sprawdź adresata wiadomości (tene******cz@onet.eu), a następnie ponów próbę.
Co mam z tym zrobić, bo koresponduję z setką ludzi i czy wysyłam do jednego, czy 50-ciu7 jest to samo.
Powód: Ukrycie adresu mailowego
- crazyhenry
- Z nami od: 04 października 2006, 18:21
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; WOW64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0
Henryk
'
- crazyhenry
- Z nami od: 04 października 2006, 18:21
Wróć do Klient poczty Thunderbird