MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Niektóre strony internetowe hurtem blokują użytkowników FF

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Niektóre strony internetowe hurtem blokują użytkowników FF

Postautor: angry fox » 07 stycznia 2017, 09:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0 Cyberfox/50.1.0

Od dawna używam Firefoxa lub ostatnio niekiedy też Cyberfoxa i zauważam, że coraz więcej stron blokuje nam, użytkownikom tych przeglądarek, dostęp. Powód jest jeden: rzekome blokowanie reklam. Tylko, że ja nie używam adblocka ani żadnego innego blokera reklam! Webmasterzy domyślnie wszystkich użytkowników FF podejrzewają o blokowanie reklam i nie ma możliwości odwołania. Ostatnio do tej mody na blokowanie użytkowników FF dołączają też polskie serwisy, m.in. Onet. Może by im ktoś łaskawie z zespołu Mozilli wytłumaczył, że nie każdy użytkownik blokuje reklamy? Bo jak nie to chyba będę usiał zmienić user agenta na coś niepodpadającego, przed chwilą sprawdziłem i ta metoda działa.
angry fox

Odp: Niektóre strony internetowe hurtem blokują użytkowników

Postautor: jackar » 07 stycznia 2017, 10:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/2.99.99

Podaj klika linków do takich stron. Oprócz Onetu, z którym też miałem problemy, ale te dały się opanować.
jackar

Z nami od: 11 listopada 2013, 16:32

Postautor: Garu » 07 stycznia 2017, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:51.0) Gecko/20100101 Firefox/51.0

Czyżby to była zemsta za antywirusa mającego ustawienia na skanowanie https? Dochodzi jeszcze ustawienie opcje FF, bezpieczeństwo, czyli zaznaczone blokowanie niebezpiecznych treści, blokowanie pobierania niebezpiecznych plików i ostrzeganie przed niepożądanym oprogramowaniem?
Z ja nie mam antywirusów, tylko parę rozszerzeń do blokowania i nie mam problemów z wchodzeniem praktycznie wszędzie.
Blokuję, więc mam bezpieczne przeglądanie internetu i nie wyskakuje potworek, ani monit o włączonym blokowaniu.
Rozumiem, że nie chce się blokować reklam, jednak blokowanie szpiegostwa, malware i przekierowań pozbawia nas przyjemności oglądania szkodliwych reklam, a w praktyce, to sam dodatek do blokowania trackerow i malware, pozostawia tylko 3% reklam, reszta, to badziewne, które dodatek blokuje mino nieużywania adblocka, adfendera, czy ublocka - dodatki stricte do blokowania reklam.
Skoro monit jest, to także jest jakiś program, który jest wykrywany jako blokujący. A bez blokowania złych treści, to przeglądanie internetu dzisiaj graniczy z głupotą, nieodpowiedzialnością itp.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: covo » 10 stycznia 2017, 01:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0 Opera 12.18

Garu pisze:Rozumiem, że nie chce się blokować reklam, jednak blokowanie szpiegostwa, malware i przekierowań pozbawia nas przyjemności oglądania szkodliwych reklam, a w praktyce, to sam dodatek do blokowania trackerow i malware, pozostawia tylko 3% reklam, reszta, to badziewne, które dodatek blokuje mino nieużywania adblocka, adfendera, czy ublocka - dodatki stricte do blokowania reklam.

dluzszy czas usilowalem odkryc i zrozumiec przebiegi logiczne tego zdania - poddalem sie.
covo

Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Wróć do Przeglądarka Firefox