Mozilla zaczęła wszystko spowalniać
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Mozilla zaczęła wszystko spowalniać
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36
Najkrócej jak dam radę napisać. Dosłownie znikąd ze stanu perfekcyjnego(wczoraj) działania firefox następnego dnia(dzisiaj) zaczął nagle spowalniać wręcz crashować programy inne(w tym wypadku dota2). W grze i z mozzilą on miałem 120fps wczoraj. dzisiaj ledwo co dycha 30fps bez dźwięku. Nic nie instalowałem , poszedł reinstall mozzili i nic.
- Bishin
Odp: Mozilla zaczęła wszystko spowalniać
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:51.0) Gecko/20100101 Firefox/51.0
Nie masz przypadkiem BitDefendera?
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36
dexter pisze:Nie masz przypadkiem BitDefendera?
Nie mam, mam avasta. A problem jak pisałem tak kompletnie z niczego się pojawił. Z innych przeglądarek nie ma problemu.
- Bishin
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:53.0) Gecko/20100101 Firefox/53.0
Jako że pomocy od ekspertów brak to musiałem sam się za to zabrać. I tu bura dla mozilli (i pewnie innych programów) ale jak do jasnej cholery działa odinstalowanie programu skoro tego syfu po nim zostaje jeszcze połowa. Użyłem CCleanera za pierwszym razem i on sam z rejestru musiał coś dłubać, ale to za mało. Drugi raz odinstalowałem to(firefox) tym razem przeszukałem w systemie dwa słowa mozilla i firefox. Oczywiście po wszelkiej maści ukrytych folderach jak appdata roaming czy cholera wie co było kilka folderów starych. Trzeba je było ręcznie odinstalowywać i na koniec jeszcze raz cclenaerem. Co nie zmienia faktu że w XXI musisz mieć jakiś doktorat(przesada) aby dokładnie odinstalować program
- Biishin
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.9) Gecko/20100101 Goanna/2.2 Firefox/38.9 PaleMoon/26.5.0
Co chcesz Bishin? Total uninstall sprząta wszystko, co może. Najdokładniejszy. Czego nie może, to trzeba samemu ręcznie, bo nie ma takiego softu do dokładnego odinstalowania. Po prostu system nie wpuszcza programów do niektórych chronionych folderów. Stąd przykładowo pozostają wpisy w rejestrze dot plików w punktach przywracania. Dlatego nawet po total uninstallem nie kastruje się reszty, bo to uszkadza ścieżki do tych plików w punktach przywracania.
Dla jednych można dokładnie odinstalować Firefoxa, a dla innych - nie da się, bo nawet w adobe flash player dla Firefoxa są wpisy aktywne zresztą.
Co jest ważne? Pliki i foldery przeglądarki, foldery ustawień, logi. Wczoraj odinstalowałem skype na windows 7 x64. A wyszukiwałem nawet chronionych i ukrytych pozostałości, ale wyszukiwarki nie pokazały wszystkiego. Jeszcze w roamingu - local appdata użytkownika itd. Suma summarum ulżyłem systemowi jakie 800MB. Przez lata tyle nalazło ze skypem. Do tego trzeba było utworzyć punk przywracania, usunąć wszystkie poprzednie.
Rejestru nawet nie ruszałem. Wystarczył JetClean (teraz, to darmowy soft). Bezpieczniejszy od ccleanera. Chodzi o najnowszą wersję http://portable.info.pl/jetclean-portable/
Dodam, że zapychanie dysku plikami cache, to najczęstsza przyczyna spowalniania FF. https://s17.postimg.org/c8vbeipkv/02093.png
Dla jednych można dokładnie odinstalować Firefoxa, a dla innych - nie da się, bo nawet w adobe flash player dla Firefoxa są wpisy aktywne zresztą.
Co jest ważne? Pliki i foldery przeglądarki, foldery ustawień, logi. Wczoraj odinstalowałem skype na windows 7 x64. A wyszukiwałem nawet chronionych i ukrytych pozostałości, ale wyszukiwarki nie pokazały wszystkiego. Jeszcze w roamingu - local appdata użytkownika itd. Suma summarum ulżyłem systemowi jakie 800MB. Przez lata tyle nalazło ze skypem. Do tego trzeba było utworzyć punk przywracania, usunąć wszystkie poprzednie.
Rejestru nawet nie ruszałem. Wystarczył JetClean (teraz, to darmowy soft). Bezpieczniejszy od ccleanera. Chodzi o najnowszą wersję http://portable.info.pl/jetclean-portable/
Dodam, że zapychanie dysku plikami cache, to najczęstsza przyczyna spowalniania FF. https://s17.postimg.org/c8vbeipkv/02093.png
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
- Garu
- Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55
• Strona 1 z 1