MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Mozilli

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Kurier i Kompozytor 1.3B

Postautor: Wojciech » 24 lutego 2003, 12:50

Przeglądarka: -

Po przeegzaminowaniu Kuriera stwierdziłem:
1. Widok => Sortuj według - ponieważ większość pozycji jest w dopełniaczu, proponowałbym również odmienić: adresatów i statusu niechcianej poczty.
2. Narzędzia => Wyszukaj wiadomości (dlaczego jest tam ikonka Window$???) - mamy tam: "Wyszukaj wiadomości, które w (lista: folderze Wysłane...)". To które, wraz z przecinkiem, można chyba wyrzucić? Niżej mamy Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach i tam z kolei brakuje tego:", które".
3. W Lokalnych folderach nie da się zmienić nazwy Unsent messages.
4. Okna Konfiguracja kont Kuriera są elastyczne! W ten sposób można zlikwidować przypadkowe skróty, pojawiające się w rozwijanych listach, tylko że nie ma żadnej wskazówki - a jesteśmy przyzwyczajeni, że w Wingrozie okna nie dawały się przeskalować.
5. I znowu ikonka Window$ w oknie Filtry wiadomości :evil: !

A Kompozytor wypadł tym razem nieźle (chyba, że egzaminator był zmęczony :D ):
1. Wstaw => Tabelę - w rozwijanej liście są znowu skróty, a okna tym razem nie da się przeskalować.

Ponieważ mój Linux jest chwilowo w rozsypce, proponowałbym, żeby ktoś zerknął, jak to wygląda dla wersji linuksowej. Prawdopodobnie tak samo, ale jestem ciekaw, czy te nieszczęsne foldery znowu nie zostały podrzucone przez agentów BG! :-? I pomyślcie, kochani, o tych ikonkach!!!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Moza 1.3B Linux

Postautor: Wojciech » 26 lutego 2003, 10:08

Nikt tu nie ma Linuksa??? :o
Wojciech
Moderator

Re: Moza 1.3B Linux

Postautor: KLAPEK » 26 lutego 2003, 18:49

Wojciech pisze:Nikt tu nie ma Linuksa??? :o

Ja mam 8) i tu sprawa wygląda podobnie, tyle tylko, że za nic nie mogłem znaleźć ikonki windy ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: Moza 1.3B Linux

Postautor: E2rd » 26 lutego 2003, 19:03

KLAPEK pisze:tyle tylko, że za nic nie mogłem znaleźć ikonki windy ;)

No jak nie - przecież te okna prezentują piękny X w pasku na dole i okrągłe K w tytule okna (znaczysię, na KDE w RH7.1) :D
Wojciech pisze:I pomyślcie, kochani, o tych ikonkach!!!
Czepiasz się :wink: :D

A, co do głównego tematu:
Kurier, pkt. 2: Ja bym nie ruszał tego wyszukiwania wiadomości. Uznajmy, że Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach jest napisane w nawiasie. Dopisywanie do tego ",które" jest IMHO bezsensu. :roll: To "które" trzebaby dopisywać przed obydwoma "spełniają" poniżej - a tu już kiepsko z miejscem.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Kurier, punkt 2

Postautor: Wojciech » 26 lutego 2003, 21:57

E2rd pisze: co do głównego tematu: Kurier, pkt. 2...
Teraz zrozumiałem, w czym rzecz. Może więc przesunąć Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach pod wybór kryteriów? Wtedy całość będzie bardziej logiczna dla użytkownika.

Dobrze, a teraz wróćmy do Linuksa. No to jak jest z tą wersją linuksową? Zadziałali ci agenci BG czy nie? Oj, coś mi się wydaje, że tak, bo jakoś nikt nie chce się jasno wypowiedzieć ... coś za cicho... 8)
Wojciech
Moderator

Re: Kurier, punkt 2

Postautor: E2rd » 27 lutego 2003, 00:53

Wojciech pisze:No to jak jest z tą wersją linuksową? Zadziałali ci agenci BG czy nie?

Ale ossso chodzi?

A, jeśli chodzi o foldery, to widać pewnie to samo co na wingrozie. Na dole okna zapisywania mam "Pokaż ukryte pliki i katalogi". Fixed.
E2rd
Moderator

Foldery, foldery, foldery...

Postautor: Wojciech » 28 lutego 2003, 21:48

Odpaliłem nową Mozillę pod Linuksem. No i jest tak, jak przewidywałem - wszystko jest tak samo i prawie wszędzie są foldery. Zauważcie, że prawie wszędzie. A więc jednak da się zrobić katalogi! Np. w Konfiguracji kont Kuriera poczty mamy Katalog lokalny. Szczególnie podoba mi się zakładka Lokalne foldery w tejże Konfiguracji kont. Po lewej mamy te foldery, ale po prawej, w oknie z ustawieniami, na dole mamy Katalog na lokalnym komputerze (tu przy okazji dygresja: czy katalog może być na komputerze?). Przykładem na taką niekonsekwencję może być również: Preferencje => Zaawansowane => Pamięć podręczna. Mamy tam Folder pamięci podręcznej. Po skorzystaniu z Wybierz folder otrzymujemy okno, w ktorym w tytule mamy wprawdzie folder, ale na dole jest już Nazwa katalogu oraz Pokaż ukryte pliki i katalogi.
Nie zrozumcie mnie źle i nie traktujcie tego jako czepialstwa; moje sugestie w sprawie tych katalogów wynikają po prostu z troski o dobrą markę Mozilli PL i o tradycję Linuksową. Zauważcie, że nowi użytkownicy Linuksa często mają pretensje, że w Linuksie nie ma MENU START! Toż przecież jeśli zrobimy w Linuksie foldery, menu start, panel sterowania, może jeszcze "Moje dokumenty", to niedługo zatraci on całą swoją odmienność i atmosferę. Z drugiej strony, jestem przekonany, że zespół Mozilli może przygotować wersje dla Linuksa i dla Windows, odpowiednio dopasowane do uwarunkowań i tradycji tych systemów. A my pomagamy zespołowi jak możemy (w końcu testuje on programy na żywych organizmach naszych komputerów), w stworzeniu programu doskonałego.
Pozdrawiam wszystkich!
Wojciech
Moderator

Re: Foldery, foldery, foldery...

Postautor: E2rd » 28 lutego 2003, 23:18

Wojciech pisze:Szczególnie podoba mi się zakładka Lokalne foldery w tejże Konfiguracji kont. Po lewej mamy te foldery, ale po prawej, w oknie z ustawieniami, na dole mamy Katalog na lokalnym komputerze

Już raz GMBH to tłumaczył:
- na dysku mamy katalogi
- ale mamy też foldery poczty.
I tego się trzymajmy. Zatem powyższe jest poprawnie.

Natomiast trzeba coś zrobić ze wspomnianym przez Ciebie "folderem" pamięci podręcznej. Tu już wszak chodzi o katalog dyskowy.

Wojciech pisze:nowi użytkownicy Linuksa często mają pretensje, że w Linuksie nie ma MENU START!
No bo jest K-menu :P
Wojciech pisze:Toż przecież jeśli zrobimy w Linuksie foldery, menu start, panel sterowania, [...]
Noż przecie mamy: katalogi, K-menu, Centrum sterowania :P
(Oczywiście mówię o KDE. Przesiadającym się z Windy polecaj KDE, to oprócz nazw nie powinni zauważyć różnicy :wink: :lol: )
E2rd
Moderator

PS. Foldery

Postautor: Wojciech » 01 marca 2003, 09:42

PS.1
Nawiązując jeszcze do mojej kampanii antyfolderowej - o ile wiem, w polskim nazewnictwie informatycznym, w branży uniksowej, określenie katalog jest obowiązujące. Wyobraźmy sobie, że opracowujemy artykuł, książkę czy tłumaczenie - z określeniem "foldery" zapewne zostałoby to odrzucone przez redaktorów, a ewentualna publikacja takiego opracowania naraziłaby nas na śmieszność. I to jest jeszcze jeden z powodów, dla których - przynajmniej moim zdaniem - należałoby zmienić te nieszczęsne foldery.

A co do "folderów poczty" - wybacz E2rd, ale te wyjaśnienia wydają mi się nieco przewrotne. Nawet, jeśli foldery, czy też katalogi poczty (a co to w końcu za różnica, "folder poczty" czy "katalog poczty"?) są wirtualne, to i tak widzimy je w programie jako katalogi; co więcej, "foldery lokalne" są rzeczywistym katalogiem na dysku, z podkatalogami. Podobnie zresztą jak katalogi ogólne dla każdego profilu.

PS. 2
Przykład z "menu start" miał obrazować zapadanie w świadomość użytkowników komputerów słownictwa Micro$oftu!!!!!!

Reasumując - nie "walczę" o katalogi, bo mi się tak podoba, tylko w imię zgodności nazewnictwa i tradycji. A może inni, zwłaszcza bardziej zaawansowani użytkownicy Linuksów, którzy nabrali już trochę przyzwyczajeń i tradycji uniksowych, zabraliby głos?
Wojciech
Moderator

Re: PS. Foldery

Postautor: hADeSik » 01 marca 2003, 23:23

Wojciech pisze:[...] A może inni, zwłaszcza bardziej zaawansowani użytkownicy Linuksów, którzy nabrali już trochę przyzwyczajeń i tradycji uniksowych, zabraliby głos?

I w ten sposób odebrałeś mi prawo głosu w tej kwestii... ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Wojciech » 02 marca 2003, 14:13

"Zwłaszcza" nie oznacza "wyłącznie".
Wojciech
Moderator

Postautor: hADeSik » 02 marca 2003, 23:31

Skoro wątek dotyczy poprawności jezykowej to 'Zwłaszcza bardziej zaawansowani' oznacza dla mnie bardziej zaawansowanych i 'normalnie' zaawansowanych ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: Wojciech » 04 marca 2003, 08:51

To jest klasyczne wykręcanie się od zajęcia konkretnego stanowiska :-? :( :-? !
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2003, 13:59 przez Wojciech, łącznie zmieniany 1 raz
Wojciech
Moderator

Koperta

Postautor: Wojciech » 30 kwietnia 2003, 13:57

Witajcie, tu znowu Wasz ulubiony korektor!!! :D
Ale teraz już nie będzie tak wesoło. Odkryłem (Mozilla 1.3, Window$), że po najechaniu myszką na kopertę sygnalizującą nadejście poczty Mozilla radośnie oznajmia: "masz 1 nowa wiadomo.." :( . Dotyczy to jednak tylko jednego konta w obrębie profilu; drugie wyświetla komunikat dobrze.
Wojciech
Moderator

Postautor: hADeSik » 01 maja 2003, 15:03

problem chyba dotyczy różnych wersji Mozi - też zaobserwowałem, że czasami mam na końcu polskie znaczki a czasami nie...
możliwe że pozbycie się starych profili pomogłoby, ale nie chce mi się tworzyć nowych i przenosić ręcznie wszystkich informacji - niestety pod 1.4a mam troszkę problemów i jeśli nie rozwiążą ich kolejne wersje to jednak będę musiał się pobawić...
hADeSik
Moderator

Re: PS. Foldery

Postautor: mm » 01 maja 2003, 21:31

Chcialbym niesmialo powrocic do tych folderow/katalogow...

Byc moze kiedys bylo prosto - byly po prostu katalogi :)
Od roku 1995 mamy juz trudniej - mamy synonim slowa katalog, przynajmniej w swiatku komputerowym ;)

W moim srodowisku pracy, a jest nim gnome2 tworzy sie Foldery ;), byc moze tlumacze byli pod wrazeniem windowsow, a moze nie - ale foldery sa :P
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: Gość » 14 października 2003, 08:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312

Wczoraj Mozilla 1.4 uraczyła mnie takim oto wierszykiem:
Mozia pisze:Plik ... nie może zostać zapisany,
ponieważ plik źródłowy nie może być odczytany
Proponowałbym to zmienić, np. na:
Plik ... nie może zostać zapisany, ponieważ nie można odczytać pliku źródłowego.
Gość

Postautor: Wojciech » 14 października 2003, 08:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312

Widzę, że się zaczyna wyrzucanie mnie z Forum za krytyczne uwagi... :cry:
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 18 lutego 2004, 13:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Witam! Trochę się opuściłem ostatnio, ale już się poprawiam :D .

Mozilla 1.6 PL - testowano na MD 9.2, SuSE 9, Win98, WinXP.
To jest część pierwsza - Nawigator i okna osiągalne z niego (bez Preferencji i Narzędzi programistycznych).

Widok

Okienko "Pokaż informacje o stronie"
- Zakładka "Odnośniki", lista wyboru kolumn do wyświetlania: nieprzetłumaczone "Access Key".
- Zakładka "Media", lista wyboru kolumn do wyświetlania - zamiast "Alternatywny tekst" -> "Tekst alternatywny".
- Zakładka "Nagłówki" - przy przycisku "Zapisz jako..." znajduje się nieprzetłumaczona informacja.

Narzędzia

Zarządzaj obrazkami
Opcja "Zezwalaj na pobieranie obrazów z tej witryny(U)", trzeba zlikwidować to U; ponadto mamy niespójność: jeśli mówimy wcześniej o obrazkach, to należałoby tu zmienić na "Zezwalaj na pobieranie obrazków z tej witryny".

Menedżer formularzy
Podstawowe dane kontaktowe:
- Nazwa - co to jest "sufiks"? - teoretycznie (z punktu widzenia językowego) jest to przyrostek.
- Numery telefonów - zamiast "Faks" lepszy jest "Telefaks"; co to jest "zew:" - chyba chodzi o "wewn.:"?
- Karta Kredytowa - kredytowa małą literą.
- Zatrudnienie - Nazwa firmy (firma małą literą).
- Osobiste - Numer prawa jazdy (małymi literami).
Dane o spedycji - jak wyżej.
Dane bilingowe - jak wyżej.

Menedżer witryn
Zakładka "Formularze bez podglądu" - lepiej brzmi z przecinkiem: "Menedżer formularzy nie będzie ... wypełnieniem, z następujących stron:" - w przeciwnym przypadku otrzymujemy sugestię wstępnego wypełniania Z danej strony. Chyba, że źle to rozumiem.

Okienko "Pobieranie pliku"
Okienko do zaptaszania na dole: "Zawsze wykonuj następującą akcję po pobraniu pliku tego typu" - chyba powinno być ...wykonuj wybraną, albo zaznaczoną akcję..., a na pewno nie następującą.

Menedżer zakładek

Sortowanie folderów
Opcja "Rekurencyjnie" - obawiam się, że spora część użytkowników nie wie, co to znaczy. Proponowałbym ewentualnie: "Sortuj razem z podfolderami"

Właściwości zakładek
Powiadomienia - tu mamy 4 opcje, trochę niespójnie opisane. Proponowałbym:
* Zmień ikonę
* Otwórz stronę w nowym oknie
* Odtwórz dźwięk
albo
* Zmiana ikony
* Wyświetlenie informacji

Uwaga ogólna: czy podoba się Wam słowo "otworzony", przewijające się w wielu miejscach interfejsu? Bo mi nie. Wiem, skąd to pochodzi, może jednak zmienić to "otworzone" na "otwarte"; poza tym wskazane byłoby nie używać tu i ówdzie ukrytych sformułowań strony biernej, typu "strona nie mogła zostać otworzona" - lepiej jest w języku polskim: "nie można było otworzyć strony". Rzecz jasna, zależnie od kontekstu.
Wojciech
Moderator

Korekta cz. II - Preferencje

Postautor: Wojciech » 18 lutego 2004, 17:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

NAWIGATOR jeszcze raz:
Okienko: "Zapisz stronę jako..." (Linux) - mamy tam "Sprawdź w:". Może by to zmienić?

PREFERENCJE

Nawigator
Panele -> Podczas otwierania grupy zakładek "Podmień ..." - chyba lepiej będzie "Otwórz w bieżących panelach".

Kurier Poczty
Ustawienia ogólne
Niespójność nazw przycisków w Preferencjach z paskiem narzędzi programu:
- Następny (w programie jest Następna)
- Niechciane (w programie jest Niechciana)
Tworzenie wiadomości
Opcja "Dla wiadomości, które zawierają ... Pozostaw niezaznaczone, aby ..." Tu proponowałbym zmienić "Pozostaw niezaznaczone" na: "Pozostaw bez zaznaczenia..."
Adresowanie
"Automatyczne zachowywanie adresów e-mail": tu mamy niezgodność z wersją angielską i niemiecką, opisaną w tym wątku.

Kompozytor Stron
Paski narzędzi
Niespójność nazw przycisków w Preferencjach z paskiem narzędzi programu:
- Przeglądaj (w programie jest Podgląd)
- Linia pozioma (w programie jest Linia <hr>)
- Pomniejsz & Powiększ (może dodać "czcionkę"?)
- Pozycjonowanie absolutne (w programie jest Warstwa)
- Przesuń do tyłu (w programie jest Przenieś pod spód)
- Przesuń na wierzch (w programie jest Przenieś na wierzch)
Pasek narzędzi edycyjnych w Kompozytorze w Preferencjach nazywa się Paskiem narzędzi kompozycji.

Prywatność i zabezpieczenia
Prywatność i zabezpieczenia
Zdanie "Ustawienia kategorii Prywatność ... " proponuję trochę zmienić: "Ustawienie kategorii Prywatnośc i zabezpieczenia pozwalają określić ... i hasła internetowe, (zamiana myślnika na przecinek) preferencje użytkownika, dotyczące wyświetlana obrazków i akceptowania ciasteczek, (dodany przecinek) oraz zarządzanie certyfikatami i inteligentnymi kartami".

Ciasteczka
Opis na początku, ostatnie zdanie: "Przy ponownym ... przez nią ciasteczku przesyłane są ... " (bez przecinka).

Okienko "Ustawienia ochrony prywatności"
Polityka akceptacji ciasteczek -> Listy wyboru:
Co to jest "Flaga"?
W liście mam "Bieżąca se...", a wiekość okna nie da się zmienić (Windows) albo i tak nie ma wpływu na szerokość listy (Linux).

Opcja 3 - "Witryna przechowuje prywatne dane wyłącznie po uprzednim ..." (bez przecinka)
Opcja 4 - "Witryna nie przechowuje żadnych prywatnych danych bez uprzedniej ..." (bez przecinka)

Wyskakujące okna
Okienko: Wyskakujące okna - akceptowane witryny
Proponuję: "Wyskakujące okna, otwierane przez witryny znajdujące się na poniższej liście, będą wyświetlane:" (dodane 2 przecinki)

Formularze
Informacja ogólna, zdanie 2: "Podczas odwiedzenia stron..." -> "Podczas odwiedzania stron..."
Opcja do zaptaszania - proponuję zmienić szyk wyrazów na: "Zachowuj informacje pochodzące z formularzy wypełnianych na stronach www."

Główne hasło
Urządzenie zabezpieczające? Domyślam się, że pojawia się po dokonaniu ustawień gdzie indziej?

ChatZilla

Uruchamianie
Proponuję zmienić szyk wyrazów na: "Po uruchomieniu ChatZilli zostaną wczytane w podanej kolejności skrypty ..."
Interfejs
-> Opcje przewijania i przechowywania tekstu
Zdanie 2: "W przypadku każdego panelu..." - proponowałbym "Otrzymanie nowych wiadomosci powoduje usunięcie najstarszych, utrzymując stałą liczbę przechowywanych wierszy dla każdego panelu."
Filtrowanie
Lista monitorowanych słów - wewnątrz informacji (zdanie 1) napisane jest Chatzilla z małym z w środku).
Zdanie 2: "W przypadku, gdy zaznaczono opcję 'intensywnego powiadamiania', zostaną ..." (dodać przecinek).

Zaawansowane

Nawigacja
-> Ustawienia wyszukiwania "Znajdź wprowadzając"
Opcja do zaptaszania - proponuję zmienić szyk wyrazów na: "Automatycznie rozpocznij wyszukiwanie tekstu wprowadzonego podczas przegladania strony."

Pamięć podręczna
Ustawienia pamięci podręcznej -> proponuję przenieść kropkę sprzed nawiasu za nawias, usunąć kropkę z nawiasu i zacząć zdanie w nawiasie od małej litery (w oryginale są zastosowane angielsko-niemieckie zasady użycia nawiasów).

Instalacja
Automatyczna aktualizacja -> "Sprawdź automatycznie, czy są ..." (trzeba dodać przecinek) "Uwaga: podczas (małą literą) wykonywania tej operacji nie zostaną wysłane ..." (usunąć przecinek).

Gesty
- Okienko "Edytuj gesty":
Nieprzetłumaczony przycisk "Publish"
Nieprzetłumaczone "Gesture reference"
- Zakładka "Ustawienia wyświetlania":
"Zmniejsz tę wartość, jeśli Mozilla..." (dodać przecinek).
W fragmencie po "Uwaga!", zdanie 2: "Jeśli nie potrzebujesz tej opcji, (dodany przecinek) zalecane jest jej wyłączenie; w innym ..." (zamiana przecinka na myślnik).
- Zakładka "Różne":
"Przeczytaj FAQ, jeśli masz..." (dodać przecinek)

MozTweak
Strona powitalna
Kurier Poczty - Wyświetl menu "ROT13" (może jakieś wyjaśnienie, normalny użytkownik zapewne nie wie, co to takiego).
Kurier Poczty
Wyświetlanie wiadomości -> Lista rozwijana na stronie jest za wąska i obcina treść listy (w Windows nie ma możliwości zmiany rozmiaru okna).
Silnik Gecko - "dramatyczny wpływ na szybkość" - trochę dziwne sformułowanie, wręcz zachęcające do sprawdzenia, jak ta dramaturgia wygląda :) .

Uwagi ogólne:
1. Może warto zapisywać liczby z separatorem (spacją!) co 1 000.
2. Listy wyboru opcji i listy rozwijane - opisy zaczynają się raz dużymi, a raz małymi literami. Warto byłoby to ujednolicić. W zasadzie po dwukropku zdania powinny zaczynać się małymi literami, jednak w przypadku, gdy w danym punkcie zdań tych jest więcej, wygląda to niezbyt dobrze - wtedy można zaczynać też pierwsze zdanie dużą literą.
Wojciech
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite