MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany

Postautor: macadr590 » 21 listopada 2018, 02:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

Witam,
chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu jednego problemu jakiego doświadczam związanego z przeglądarką Firefox.
Porczas przeglądania stron internetowych na których osadzone są pliki gif albo wideo od czasu do czasu wyświetla mi się komunikat "dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany; dostęp aplikacji firefox.exe do sprzętu graficznego został zablokowany". Wideo albo plik gif przestają być widoczne i muszę odświeżyć stronę, żeby przejrzeć zawartość. Nie jest to problem permanentny; sytuacja opisana powyżej występuje raz na kilka dni. Jest to o tyle irytujące, że na Chrome nie mam takich incydentów. Używam 64 bitowej wersji FIreofx QUantum (63.0.3), Windows 10 Home 1803, 64 bity, sprzet ASUS (Core i5-8250U, 8 GB RAM, Intel UHD Graphics 620), sterowniki aktualne.
Być może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać. Nie wiem, czy problem leży po stronie przeglądarki czy systemu, jednak żadna inna aplikacja jakiej używam nie powoduje opisanego powyżej problemu.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące tego zagadnienia.
Pozdrawiam
macadr590

Z nami od: 21 listopada 2018, 02:19

Odp: Dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokow

Postautor: Katoda » 22 listopada 2018, 16:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

Szybkie googlowanie mówi, że jest to problem występujący w niektórych wersjach sterowników graficznych Intela. Rozwiązania są dwa: cofnąć się do wersji sterowników, gdzie ten problem nie występował lub wyłączyć wspomaganie sprzętowe w opcjach Firefoxa. Ostatnia opcja to oczywiście tylko ominięcie problemu,a nie jego rozwiązanie.
Roman
katoda(znaczek)poczta.onet.pl
(znaczek)=@
Katoda

Z nami od: 12 września 2002, 13:42

Wróć do Przeglądarka Firefox