Nichciana poczta
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Nichciana poczta
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.69 Safari/537.36
W jaki sposób Thunderbird zapamiętuje niechciana pocztę ? Czy muszę trzymać wszystkie Niechciane wiadomości w folderze Niechciane ? Jeśli nie to gdzie jest opcja po której wyświetlam cała zawartość adresów zindeksowanych jako niechciane ? Jest taka możliwość przejrzenia i edytowania wszystkich adresów tak jak np. w książce adresowej. Jeśli pomylę się i oznaczę chcianą wiadomość jako niechcianą to jak mam to naprawić jeśli wiadomość ta została już usunięta ?
Ostatnio zmieniony 10 października 2013, 10:26 przez Tonny5, łącznie zmieniany 1 raz
- Tonny5
- Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16
Odp: Nichciana poczta
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.69 Safari/537.36
Tonny5 pisze:W jaki sposób Thunderbird zapamiętuje niechciana pocztę ?
Po prostu do e-maili oznaczonych jako niechciane dodawany jest znacznik Spam.
Tonny5 pisze:Czy muszę trzymać wszystkie Niechciane wiadomości w folderze Niechciane ?
Nie.
Tonny5 pisze:Jeśli nie to gdzie jest opcja po której wyświetlam cała zawartość adresów zindeksowanych jako niechciane ? Jest taka możliwość przejrzenia i edytowania wszystkich adresów tak jak np. w książce adresowej ?
Nie ma takiej listy. Thunderbird ma logikę identyfikującą spam na podstawie cech wiadomości zaznaczonych poprzednio jako spam. Nie jest to wyłącznie adres serwera, ale temat, słowa, linki występujące w wiadomości, inne cechy jak ilość obrazków, załączników itd.
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.69 Safari/537.36
rozumiem ale nawet jeśli tak jest to lista adresów a raczej nadawców powinna istnieć z tego względu że raz zaznaczona błędnie wiadomość (tym samym nadawca) mógłby zostać na tej liście odnaleziony i usunięty. nieważne jak ten nadawca trafiałby na listę ale wizualna lista nadawców jest przydatna. szczególnie w sytuacjach gdy przez dłuższy czas nie odbiera się poczty i gdy się to robi przychodzi masa spamu. Zaznaczając wtedy szybko masowo wiele z tych wiadomości jako spam można popełnić błąd z którego zdać można sobie sprawę w przyszłości - nie wiadomo jednak wtedy jak ten błąd odwrócić w programie. do tego kto mi da pewność że mechanizm antyspamowy nie popełnia błędów i nie zaznacza jako spam wiadomości które aktualnie chce przeczytać (nawet jeśli to reklamy) - zresztą wiadomość uznawana za spam może zostać uznana za chcianą po jakimś czasie - wtedy można wejść na listę i odszukać nadawcę którego chciałoby się przywrócić jako chcianego. przy okazji wspomnę że brakuje mi w thunderbirdzie jeszcze jednej opcji - możliwości zaznaczenia poprzez przeciągnięcie wszystkich wiadomości jakie przychodzą i kliknięcie usuń (myślę że od biedy taka możliwość służyłaby za najbardziej podstawowy filtr zrób to sam). ta możliwość i lista pomogłyby szybko selekcjonować pocztę niechcianą - ponieważ dopuszczałby łatwą drogę korekty decyzji na której przecież opiera się sam filtr (można być mniej dokładnym)- użytkownik mógłby bez większej uwagi zdecydować się zaznaczyć połowę bądź całość wiadomości (przeciągając kursor) chociażby charakteru reklamowego bądź pochodzącego od jakiś instytucji jako spam a później przypominając sobie o jakimś nadawcy i zauważając że nie otrzymuje się od niego wiadomości - zajrzeć na listę i znów przywrócić wiadomości od niego przywracając automatycznie wiadomości tego nadawcy z folderu niechciane do odebrane.
- Tonny5
- Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/76.0.3809.132 Safari/537.36
Mam pytanie gdzie znajdę wszystkie adresy które oznaczyłem jako niechcianą pocztę?
Czy można tę listę jakoś skopiować aby nie program a już na samym serwerze odrzucało niechcianą pocztę?
Czy można tę listę jakoś skopiować aby nie program a już na samym serwerze odrzucało niechcianą pocztę?
- trikmen
- Z nami od: 12 września 2019, 08:55
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird