Używam systemu Windows 10 Pro i Firefox Browser wersji 71.0 (64-bity).
Któregoś dnia zapragnąłem bardziej chronić swoje zapamiętane hasła i ustawiłem hasło główne do przeglądarki.
Niestety przy przeglądaniu internetu wciąż pojawia się pytanie o hasło główne. Sądziłem, że komunikat taki pojawiać się będzie tylko przy stronach wymagających logowania. Niestety pojawia się ono przy niemal każdej stronie, nawet nie trzeba otwierać jej wystarczy, że przeglądarka jest otwarta. Można oczywiście anulować prośbę o hasło ale sam fakt wyświetlania tego komunikatu jest irytujący.
Dlatego też postanowiłem wycofać się z tego pomysłu. I tu pojawiły się problemy z usunięciem hasła. Wpisałem w wyszukiwarkę pytanie jak w temacie, znalazłem odpowiedź - oto link: https://support.mozilla.org/pl/kb/firef ... slo-glowne
Porada dotyczy właściwie użytkowników AVG Internet Security a ja używam ESET Internet Security, jednak podane w niej rozwiązanie jest niewykonalne.
Punkt 3 tej porady brzmi: Usuń zaznaczenie obok Hasło główne.
Otóż nie można tego zrobić ponieważ po kliknięciu na zaznaczenie w okienku, pojawia się nowe okno z prośbą o wpisanie hasła. Jeżeli nie wpiszemy hasła i zamkniemy Firefox'a oraz wykonamy kolejne kroki, wpisywanie nowego hasła w niczym nie pomaga. Wielokrotne zamykanie i otwieranie przeglądarki także.
Jednak w moim przypadku była jedna zaleta tej porady. Po kliknięciu w okienko zgodnie z pkt 3 i wpisaniu istniejącego hasła, poniżej pojawił się dostępny przycisk "Usuń".
Wybrałem tą opcję, kliknąłem w prawym górnym rogu przycisk "Otwórz menu" a potem "Zakończ" i po sprawie.
Pozbyłem się w końcu tego irytującego komunikatu wciąż pytającego o hasło.
PS. Istniejącą poradę należałoby zweryfikować. Niestety nie ma do niej dostępu.