MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

http://pomocnik.div.pl - działa wam ta stronka ?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

http://pomocnik.div.pl - działa wam ta stronka ?

Postautor: Stefek » 20 października 2003, 16:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Witam.
Mam flasha, jave itp a stronka mi nie działa :-(.
Co powinienem jeszcze doinstalować ?

http://pomocnik.div.pl

Pod IE mi działa ok, ale to nie jest dla mnie rozwiązanie !

--
Pozdrawiam, Stefek.
Stefek

Re: http://pomocnik.div.pl - działa wam ta stronka ?

Postautor: piotrek84 » 20 października 2003, 18:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Stefek pisze:Witam.
Mam flasha, jave itp a stronka mi nie działa :-(.
Co powinienem jeszcze doinstalować ?

http://pomocnik.div.pl

Pod IE mi działa ok, ale to nie jest dla mnie rozwiązanie !

dziwne, mam wrazenie, ze nowe Mozille same rozpoznaja gdzie jest zainstalowana java i flash, w kazdym razie u mnie katalog plug-ins w katalogu mozilla swieci pustkami

poszukaj w katalogu javy plikow zaczynajacych sie od NP i z rozszerzeniem *.dll i skopiuj je do katlogu 'plugins' tam dzie jest zainstalowana mozilla
flash chyba nie wymaga tych plikow, u mnie w kazdym razie wystarczylo wybrac podczas istalacji przegladarke, chyba, ze to nie flash a shockware
najlepiej zassac najnowsza wersje ze strony producenta

u ta mnie strona otwiera sie ale wyglada strasznie, tzn. nie ma menu, braki w kolorystyce i jest przesunieta na prawo, nie zaglabialem sie w kod
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 20 października 2003, 19:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

U mnie wygląda tak samo, a powinna mieć tło i menu rozwijające się po lewej stronie.
Pod IE wyglada ok, tylko nie po to sie przesiadłem niedawno na Mozille :-).

--
Pozdroofka.
Gość

Postautor: Arkadyjczyk » 15 listopada 2003, 23:21

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

To może ja napiszę dlaczego wam nie działa, bo jestem autorem tej strony.
1. Mozilla jakoś sobie nie radzi, jeżeli w wczytywanym pliku javascript jest wczytanie innych plików javascript funkcją document.writeln(), tak więc nie chciała wczytać menu.
2. Nie radzi także sobie jeżeli w pliku css kolor podany jest bez #.
3. Ma też problem jeżeli w css jest id i class z tą samą nazwą.

Mam nadzieję, że teraz będzie stronka już działać także pod Mozillą.
Arkadyjczyk

Postautor: Yano » 16 listopada 2003, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031113 Firebird/0.7+

Arkadyjczyk pisze:2. Nie radzi także sobie jeżeli w pliku css kolor podany jest bez #.

AFAIK, to w CSS kolor możesz podać na kilka sposobów, które są opisane w specyfikacji CSS2. Wnioskuję z postu, że podajesz wartości kolorów w postaci heksadecymalnej, a w takim wypadku pominięcie znaku # (hash) jest błędem. Ergo Mozilla poprawnie interpretuje Twój arkusz stylów, pomijając błędne wartości.
Proszę więc nie obwiniać Mozilli za błędne wyświetlanie błędnego kodu.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: quiris » 17 listopada 2003, 01:12

Przeglądarka: Opera/7.22 (Windows NT 5.2; U) [en]

Arkadyjczyk pisze:3. Ma też problem jeżeli w css jest id i class z tą samą nazwą.

No i słusznie, ponieważ nazwa id musi być unikalna.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: zwierz » 18 listopada 2003, 21:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20030225

quiris pisze:No i słusznie, ponieważ nazwa id musi być unikalna.

A poza tym w kodzie tej strony jest jeszcze mnóstwo innych błędów...
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: At124 » 18 listopada 2003, 21:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

A ja bym się tak nie czepiał :)
Działa... to co niedziałało zostało poprawione. Należy docenić, że administrator zareagował szybko, poprawił co powodowało złe wyświetlanie. Byłem pod wrażeniem szybkości tej akcji :)
Pozdrawiam,
At124
At124

Z nami od: 22 września 2002, 21:31

Postautor: Gość » 18 listopada 2003, 22:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.2.1) Gecko/20030225

Tu jeszcze coś pochrzanione
http://pomocnik.div.pl/index.php?go=konfiguracja_warstw ,
Pozdrowienia
philY
Gość

Postautor: zwierz » 20 listopada 2003, 21:10

At124 pisze:A ja bym się tak nie czepiał

Faktycznie, już strona się nie rozjeżdża. Autorowi strony polecam jednak lekturę stron W3C www.w3c.org
zwierz
Moderator

Postautor: Arkadyjczyk » 22 listopada 2003, 23:29

Strona nigdy nie była optymalizowana pod Mozille. Sam jej nie używam i zainstalowałem dopiero teraz, jak mi się wejścia przez tego posta namnożyły. Wg statystyk mam < 3% wejść z tej przeglądarki, co jest mniejszym procentem niż wejścia przez Inktomi's Web Robot. Może to przykre, że Microsyfu tyle osób używa, ale nic na to nie poradzimy. Może powodem tego jest większa tolerancja dla niedociągnięć autorów stron i nie wysypywanie się strony, bo zabrakło # czy też pod id i class była ta sama nazwa. Przecież to dwa odrębne atrybuty i nie znalazłem nigdzie, że nie mogą mieć tej samej nazwy.
Tak na zakończenie to postaram się, żeby przy najbliższej okazji przepisać ją, aby była zgodna ze standartami W3C.
Arkadyjczyk

Postautor: zwierz » 23 listopada 2003, 11:36

Arkadyjczyk pisze:(...)Może powodem tego jest większa tolerancja dla niedociągnięć autorów stron i nie wysypywanie się strony, bo zabrakło # czy też pod id i class była ta sama nazwa. Przecież to dwa odrębne atrybuty i nie znalazłem nigdzie, że nie mogą mieć tej samej nazwy.(...)

Zacznijmy od tego, że w kodzie strony nie informujesz przeglądarki w jakim języku jest zrobiona strona. To już może generować błędy. Druga rzecz: czytałeś specyfikację którejkolwiek wersji języka HTML? Bo np. dla 4.0 jest tutaj http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/ ... ml#h-7.5.2 jak byk (This name must be unique in a document) napisane o unikalności "id".
zwierz
Moderator

Postautor: Arkadyjczyk » 23 listopada 2003, 12:05

To tak dla świętego spokoju znajdź jeszcze fragment, który mówi, że id /= class, bo jak na razie to wskazany fragment mówi, że 2 id nie mogą nazywać się tak samo.
Arkadyjczyk

Postautor: zwierz » 23 listopada 2003, 13:53

Arkadyjczyk pisze:To tak dla świętego spokoju znajdź jeszcze fragment, który mówi, że id /= class, bo jak na razie to wskazany fragment mówi, że 2 id nie mogą nazywać się tak samo.

"This name must be unique in a document." Ja to rozumiem tak, że "id" musi być unikalny w całym pliku ("in a document") *.css lub w całym pliku html-owym (jeśli style nie są umieszczone w osobnym pliku). Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :-)
zwierz
Moderator

Postautor: Arkadyjczyk » 23 listopada 2003, 18:40

Ja też to tak rozumiem, tylko tyle, że atrybut class to nie id.
A tak poza tym to do znawców standardów. Jakie rozszerzenie powinien mieć plik w XHTML-u i jak do niego wrzucić funkcję php.
Arkadyjczyk

Postautor: quiris » 23 listopada 2003, 22:00

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.2; U) [en]

Arkadyjczyk pisze:A tak poza tym to do znawców standardów. Jakie rozszerzenie powinien mieć plik w XHTML-u i jak do niego wrzucić funkcję php.

Toeretycznie to .xhtml, ale ja osobiście nie spotkałem się z takim rozszerzeniem. Po prostu .htm bądź .html. O PHP to poczytaj co Domel pisze na ten temat: http://xhtml.b7.pl/zasady.html#SkryptyPHP . Zresztą polecam przeczytać całość. Naprawdę warto!
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony