FirebirdPL bez instalatora
Moderator: Pomocy?!
FirebirdPL bez instalatora
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Bardzo proszę O wydawanie dodatkowej wersji FirebirdaPL bez instalatora.
Uzasadnienie:
Dla większości znajomych głównym atutem i jedynym powodem dla którego zdecydowali się przetestować Firebirda jest to że nie wymaga instalacji. Model "rozpakowujesz i używasz" budził ich szczery podziw. Szczególnie niedoświadczeni użytkownicy boją się cokolwiek instalować, ale gdy dowiadują się że program nie wymaga instlacji nie mają już żadnych oporów.
To już wydaje mi się wystarczającym powodem, ale jest ich więcej. Niedawno nagrywałem płytki ze stronąś WWW. Chciałem do niej dołożyć przeglądarkę Firebird do uruchomiena wprost z płyty i przeglądania jej zawartości. Niestety. Mogłem użyć tylko wersji angielskiej, bo polska ma instalator.
Poza tym, co często bardzo istotne, wersję z instalatorem po ściągnięciu musi zainstalować administrator, użytkownik bez takich uprawnień nie ma takich szans. Natomiast bez problemu może używać wersji *.zip. Dzięki angielskiemu Firebirdowi wreszcie nie muszę używać IE w pracowni internetowej w mojej szkole. Rozpakowałem go sobie na moim koncie i odpaliłem. Z polskim firebirdem nie moge tego zrobić, bo jego zainstalować może tylko administrator.
Czy mogę liczyć na takie rozwiązanie?
BTW: Czy wtyczka "menadżer sesji" mogła by być domyślnie WYłączona? Była powodem większości problemów moich znajomych :]
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Mozilla.org nie jest głupia wypuszczając przeglądarkę w takiej formie w jakiej wypuszcza. Polska wersja z dodatkowymi funkcjami? OK. Ale obok wersji po prostu spolszczonej.
- Ludwik
- Moderator
Firebird oryginalnie jest dystrybuowany jako zip/gz glownie dlatego, bo instalator po prostu nie dzialal (dopiero teraz jest testowany). ZU maja zazwyczaj zdecydowanie wiecej klopotow z zipem niz z instalatorem...
W tym tez celu przygotowujemy instalatory, a nie zipy, inaczej nie dodawalibysmy sobie pracy.
Instalator nie musi uzywac katalogow systemowych, tzn nie jest wymagane posiadanie uprawnien administratora do instalacji.
Zip jesli sie spodoba, trzeba bedzie pobierac jeszcze raz (w postaci instalatora) lub robic wszystko recznie (szczegolnie aktualizacja rejestru do wtyczek). ZU bedzie mial z tym powazne trudnosci, a zaawansowany uzytkownik nie potrzebuje takiej zabawy - bedzie umial odinstalowac program w zwyczajny sposob.
Podsumowujac zainteresowanie wydaniem 'na probe' nie byloby pewnie na tyle duze, zeby usprawiedliwiac poswiecanie nan i tak skromnych zasobow.. dlatego widze 2 wyjscia:
1) pozostawic wszystko tak jak jest - instalator jest oparty na dobrze sie sprawdzajacym nsis, przede wszystkim poprawnie dziala wykrywanie istniejacych instalacji i kompletna deinstalacja, zatem Fb znika z systemu prawie bezszelestnie
2) jesli popyt na to jest naprawde duzy moge umiescic na serwerze nieoficjalne wydanie, dla tych ktorzy jednak sie upieraja..
Najlepiej po prostu przekonac znajomych, ze MozillePL mozna przetestowac i _zupelnie bezpiecznie_ w banalnie prosty sposob usunac z systemu bez pozostawiania zadnych sladow istnienia..
No obligations, no strings attached
Menedzer sesji jest domyslnie wlaczony tylko w wesji dla Windowsa, jesli bedzie czas to instalator zostanie przebudowany. Jak nie to zmiany wejda do nastepnej wersji
serdeczne pozdrowienia,
piotr.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze:Firebird oryginalnie jest dystrybuowany jako zip/gz glownie dlatego, bo instalator po prostu nie dzialal (dopiero teraz jest testowany). ZU maja zazwyczaj zdecydowanie wiecej klopotow z zipem niz z instalatorem...
pbartecki pisze:W tym tez celu przygotowujemy instalatory, a nie zipy, inaczej nie dodawalibysmy sobie pracy.
Instalator nie musi uzywac katalogow systemowych, tzn nie jest wymagane posiadanie uprawnien administratora do instalacji.
Mi się, niestety, nie udało w takim wypadku zainstalować Firebirda z instalatorem. Musiałem uruchomic angielską wersję.
pbartecki pisze:Podsumowujac zainteresowanie wydaniem 'na probe' nie byloby pewnie na tyle duze, zeby usprawiedliwiac poswiecanie nan i tak skromnych zasobow.. dlatego widze 2 wyjscia:
Czy dla Firebirda dało by się również opóblikować same pliki językowe?
- Ludwik
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031114 Firebird/0.7+
sa paczki jezykowe dla firebirda i thunderbirda
Marek A. Stepien pisze:Dla tych, co nie chcą/nie mogą ściągać całego polskiego Żar-ptaka,
takie małe coś:
http://www.marcoos.zwm.punkt.pl/firebird/
Testowane tylko pod Linuksem. Powinno jednak działać wszędzie.
Użytkownicy Thunderbirda angielskiego mogą go szybko spolszczyć tutaj:
http://www.marcoos.zwm.punkt.pl/thunderbird/
- siegiel
- Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007
- Użytkownik
- Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware 9.0 Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007 ~..Anarchia..KLAPEK..Pokoj..~
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
siegiel pisze:Marek A. Stepien pisze:Dla tych, co
<skromnosc>Heh. Sławny się robię.</skronosc>
Co do instalatora - do wersji 0.7 włącznie instalator był tylko w MozillaPL, oryginalne Fb siedzą wewnątrz zwykłego ZIPa. Ale wkrótce to się zmieni (od 0.8).
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25