MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nawigator a mBank

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Nawigator a mBank

Postautor: tristan » 23 lipca 2002, 11:04

Przeglądarka: -

Witajcie,

mam konto w mBanku i próbuję je obsługiwać Mozillą. Poza krzywym wyświetlaniem okna logowania (każdy może sobie sprawdzić) wszystko działa teoretycznie dobrze, ale do czasu aż się wyłączy wyskakujące okienka (pierwszy haczyk w opcjach). mBank stosuje system ramkowy i jedna ramka ładuje zawartość innej. No i niestety Nawigator sobie z tym nie radzi :-(

Czy to błąd?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Re: Nawigator a mBank

Postautor: GmbH » 04 sierpnia 2002, 12:53

tristan pisze:Witajcie,

mam konto w mBanku i próbuję je obsługiwać Mozillą. Poza krzywym wyświetlaniem okna logowania (każdy może sobie sprawdzić) wszystko działa teoretycznie dobrze

Może masz krzywo monitor ;) Bo ja nie widzę żadnych krzywych okien, podeślij zrzut ekranu jeśli możesz...

tristan pisze:ale do czasu aż się wyłączy wyskakujące okienka (pierwszy haczyk w opcjach). mBank stosuje system ramkowy i jedna ramka ładuje zawartość innej. No i niestety Nawigator sobie z tym nie radzi :-(
Czy to błąd?

Nie, to nie jest bład, odznaczenie opcji wyświetlania popupów blokuje funkcję window.open a ta jest wykorzystywana przez mBank do załadowania poszczególnych ramek.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: tristan » 05 sierpnia 2002, 09:32

GmbH pisze:
tristan pisze:Witajcie,

mam konto w mBanku i próbuję je obsługiwać Mozillą. Poza krzywym wyświetlaniem okna logowania (każdy może sobie sprawdzić) wszystko działa teoretycznie dobrze

Może masz krzywo monitor ;) Bo ja nie widzę żadnych krzywych okien, podeślij zrzut ekranu jeśli możesz...

Obrazek

GmbH pisze:
tristan pisze:ale do czasu aż się wyłączy wyskakujące okienka (pierwszy haczyk w opcjach). mBank stosuje system ramkowy i jedna ramka ładuje zawartość innej. No i niestety Nawigator sobie z tym nie radzi :-(
Czy to błąd?

Nie, to nie jest bład, odznaczenie opcji wyświetlania popupów blokuje funkcję window.open a ta jest wykorzystywana przez mBank do załadowania poszczególnych ramek.

No to bez sensu, bo ta opcja ma chronić przed wyskakującymi okienkami, a nie ładowaniem do ramek :-(
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: GmbH » 05 sierpnia 2002, 11:01

tristan pisze:Obrazek

No niestety nie trafiłeś... Mozilla wyświetla tę stronę prawidłowo a IE nie, a dlaczego? Bo nie ma zdefiniowanej szerokości kolumny w której znajduje się napis Identyfikator oraz Hasło.

GmbH pisze:No to bez sensu, bo ta opcja ma chronić przed wyskakującymi okienkami, a nie ładowaniem do ramek :-(

No to trzeba będzie napisać łatkę uzupełniającą Mozillę o szklaną kulę do przewidywania zdarzeń... Możesz mi powiedzieć jak Mozilla ma rozróżnić popupa od strony (gdy popup/strona otwierana jest przez tą samą funkcję window.open)?
GmbH

Postautor: tristan » 05 sierpnia 2002, 11:42

GmbH pisze:
tristan pisze:Obrazek

No niestety nie trafiłeś... Mozilla wyświetla tę stronę prawidłowo a IE nie, a dlaczego? Bo nie ma zdefiniowanej szerokości kolumny w której znajduje się napis Identyfikator oraz Hasło.

Pięknie, kuna, pięknie... Znów ta sama odpowiedź... A wiesz co mnie to obchodzi? Wizualnie jest krzywo. Więcej! Skoro nie jest zdefiniowana szerokość, to dlaczego metoda Mozilli jest prawidłowa, a IE nie? Skoro nie ma definicji, to IE zrobił proporcjonalnie, a Mozilla tak, że wyszło brzydko.

Ja już mam swoje lata i jestem twardy gość, więć mogę zrozumieć tą argumentację, że kod jest zły, ale zapewniam Cię, że ZU(tm) powie to co i ja powiedziałem, bo nie będzie zaglądał do kodu.

Jak na razie, to Mozilla jest w tyyyyyyle za IE, choć teoria mówi, że jest lepsza.

GmbH pisze:No to bez sensu, bo ta opcja ma chronić przed wyskakującymi okienkami, a nie ładowaniem do ramek :-(

No to trzeba będzie napisać łatkę uzupełniającą Mozillę o szklaną kulę do przewidywania zdarzeń... Możesz mi powiedzieć jak Mozilla ma rozróżnić popupa od strony (gdy popup/strona otwierana jest przez tą samą funkcję window.open)?[/quote]

Jak to jak ma odróżnić? Nie widzi, czy otwiera osobne okno czy otwiera ramkę? Wykonuje działanie i
jest w stanie sprawdzić, że to nie okno, a ramka
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: GmbH » 05 sierpnia 2002, 12:11

tristan pisze:Pięknie, kuna, pięknie... Znów ta sama odpowiedź... A wiesz co mnie to obchodzi? Wizualnie jest krzywo. Więcej! Skoro nie jest zdefiniowana szerokość, to dlaczego metoda Mozilli jest prawidłowa, a IE nie? Skoro nie ma definicji, to IE zrobił proporcjonalnie, a Mozilla tak, że wyszło brzydko.

Ja już mam swoje lata i jestem twardy gość, więć mogę zrozumieć tą argumentację, że kod jest zły, ale zapewniam Cię, że ZU(tm) powie to co i ja powiedziałem, bo nie będzie zaglądał do kodu.

Jak na razie, to Mozilla jest w tyyyyyyle za IE, choć teoria mówi, że jest lepsza.

Baaa.... Jak zwykle wiesz lepiej i jak zwykle ta sama odpowiedź: ZU(tm) wie lepiej... Mozilla wyświetla tę stronę zgodnie ze standardem W3C... Ponieważ nie ma zdefiniowanego wyrównywania tekstu, a ponadto żyjemy w kraju gdzie pismo czytane jest i pisane od lewej do prawej to Mozilla wyrównuje tekst i inną zawartość do lewej strony. Poza tym to w IE wygląda gorzej... Takiś jakiś ten odstęp za duży... ;)

tristan pisze:Jak to jak ma odróżnić? Nie widzi, czy otwiera osobne okno czy otwiera ramkę? Wykonuje działanie i

Hmmm... No to mały test...
Co robi ten kawałek kodu:
window.open("test.html", "popup");

Otwiera popupa czy nowe okno?

Oczywiście nie przeczę, że można by udoskonalić wykrywanie typu okna (po rozmiarze, po nazwie itd.) ale to są zmiany kosmetyczne... W tej chwili można po prostu założyć nowe profile ustawień zabezpieczeń dla np. banków i sklepów i tam włączyć obsługe window.open a dla innych wyłączyć. Być może jak mi się będzie chciało to dodam taki dodatek do MozTweak.
GmbH

Postautor: tristan » 05 sierpnia 2002, 13:06

GmbH pisze:
tristan pisze:Pięknie, kuna, pięknie... Znów ta sama odpowiedź... A wiesz co mnie to obchodzi? Wizualnie jest krzywo. Więcej! Skoro nie jest zdefiniowana szerokość, to dlaczego metoda Mozilli jest prawidłowa, a IE nie? Skoro nie ma definicji, to IE zrobił proporcjonalnie, a Mozilla tak, że wyszło brzydko.

Baaa.... Jak zwykle wiesz lepiej i jak zwykle ta sama odpowiedź: ZU(tm) wie lepiej...

Ano. Dokładnie tak... :D

GmbH pisze:Mozilla wyświetla tę stronę zgodnie ze standardem W3C... Ponieważ nie ma zdefiniowanego wyrównywania tekstu, a ponadto żyjemy w kraju gdzie pismo czytane jest i pisane od lewej do prawej to Mozilla wyrównuje tekst i inną zawartość do lewej strony.

I spoko. Ale dlaczego nie dała odstępu i TEdit nachodzi na tekst?

GmbH pisze:Poza tym to w IE wygląda gorzej... Takiś jakiś ten odstęp za duży... ;)

E tam... Mi sie podoba. A i tak lepiej niż jak nachodzi.

GmbH pisze:
tristan pisze:Jak to jak ma odróżnić? Nie widzi, czy otwiera osobne okno czy otwiera ramkę? Wykonuje działanie i

Hmmm... No to mały test...
Co robi ten kawałek kodu:
window.open("test.html", "popup");

Otwiera popupa czy nowe okno?

Jeżeli Mozilla otwiera to w ramce, wewnątrz tego samego okna to chyba wie... Nie znam działania Javy, natomiast z punktu widzenia aplikacji jest to wyrażne rozróżnienie, czy robi Form.CREATE czy też ładuje do istniejącej ramki. MUSI to umieć wykrywać, skoro ładuje do ramki, a nie wali bezczelnie nowego okna.

GmbH pisze:Oczywiście nie przeczę, że można by udoskonalić wykrywanie typu okna (po rozmiarze, po nazwie itd.) ale to są zmiany kosmetyczne... W tej chwili można po prostu założyć nowe profile ustawień zabezpieczeń dla np. banków i sklepów i tam włączyć obsługe window.open a dla innych wyłączyć. Być może jak mi się będzie chciało to dodam taki dodatek do MozTweak.

Nie rozumiemy się. Nie wiem jak to działa i na ile jest skomplikowane w kodzie mozilli, jednak na logikę programistyczną, odróżnienie nowego okna od istniejącej ramki narzuca się samo.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: GmbH » 05 sierpnia 2002, 14:52

tristan pisze:I spoko. Ale dlaczego nie dała odstępu i TEdit nachodzi na tekst?

Wcale nie nachodzi, jest na równi z końcem tekstu ;)

tristan pisze:Jeżeli Mozilla otwiera to w ramce, wewnątrz tego samego okna to chyba wie... Nie znam działania Javy, natomiast z punktu widzenia aplikacji jest to wyrażne rozróżnienie, czy robi Form.CREATE czy też ładuje do istniejącej ramki. MUSI to umieć wykrywać, skoro ładuje do ramki, a nie wali bezczelnie nowego okna.

Nie rozumiemy się. Nie wiem jak to działa i na ile jest skomplikowane w kodzie mozilli, jednak na logikę programistyczną, odróżnienie nowego okna od istniejącej ramki narzuca się samo.

Btw. Czy poprzez ramkę nie można otworzyć popupa? ;)

Można by pomyśleć o rozróżnianiu drugiego parametru window.open -> jeśli nazwa jest inna niż nazwa okna = blokada, w innym wypadku brak blokady, no ale czy to aby ma sens gdy istnieją profile ustawień zabezpieczeń...
GmbH

Postautor: pbartecki » 05 sierpnia 2002, 18:13

tristan pisze:Jak na razie, to Mozilla jest w tyyyyyyle za IE, choć teoria mówi, że jest lepsza.

Baaa.... Jak zwykle wiesz lepiej i jak zwykle ta sama odpowiedź: ZU(tm) wie lepiej...
Ano. Dokładnie tak... :D

I spoko. Ale dlaczego nie dała odstępu i TEdit nachodzi na tekst?

Inne niż MSIE przeglądarki dają Ci wolność... albo przynajmniej troszeczkę więcej wolności. W tym przypadku (mówię teraz o Mozilli) masz wolność wykonania takiej tabeli w dwojaki sposób: tekst może kończyć się dokładnie z końcem komórki, albo jeżeli dodasz odpowiednie atrybuty będzie rozmieszczony w dowolnie inny sposób.
Jeżeli z jakiegoś powodu musiałbyś zrobić tabelę tak, aby tekst zlewał się i od tego zależało "wiele" - MSIE niestety wyświetliłby ją zupełnie niezgodnie z zamierzeniem...

Podobnie jest np. z nagłówkami HTTP wysyłanymi przez serwer WWW. MSIE wie zawsze lepiej i otwiera pliki używając typu dokumentu wedle własnego uznania. Inne przeglądarki (znów piszę o Mozilli, bo używam) słuchają się Ciebie i wyświetlą stronę tak, jak chciałeś to zrobić jako jej konstruktor.

Podobnie jest z...

Niestety wolność powoduje konieczność myślenia o innych. Niestety czasami nie ma czasu na myślenie. Niestety czasami nie chcemy myśleć.

Mam nadzieję, że Mozilla nie przestanie się słuchać ;)

pozdrowienia piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: GabrielBaines » 05 sierpnia 2002, 21:25

tristan pisze: mam konto w mBanku i próbuję je obsługiwać Mozillą. Poza krzywym wyświetlaniem okna logowania (każdy może sobie sprawdzić) wszystko działa teoretycznie dobrze, ale do czasu aż się wyłączy wyskakujące okienka (pierwszy haczyk w opcjach). mBank stosuje system ramkowy i jedna ramka ładuje zawartość innej. No i niestety Nawigator sobie z tym nie radzi

Jesli ktos jest jeszcze zainteresowany rozwiązaniem oryginalnego problemu, to mozna to zrobic np. tak:

1) zaznaczyć w preferencjach pozwolenie na otwieranie okien (spokojnie, zabronimy za chwilę w prefs.js)

2) dodać do prefs.js:

Kod: Zaznacz cały
user_pref("capability.policy.default.Window.open", "noAccess");
user_pref("capability.policy.policynames", "MogaOtwieracOkienka");
user_pref("capability.policy.MogaOtwieracOkienka.Window.open", "allAccess");
user_pref("capability.policy.MogaOtwieracOkienka.sites", "https://www.mbank.com.pl");

Pierwsza linijka zabrania otwierania okien globalnie, a następne definiują wyjątek dla mBanku.

W ten sposób nie mamy niechcianych popupów, a mBank działa.
Przy okazji - zgadzam się z GmbH, że fajnie byłoby miec edycję polis w MozTweaku.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: quiris » 06 sierpnia 2002, 12:05

A czy jest taki "ficzer"w Mozilli, że jeśli świadomie klikam na link to popup się otwiera, a gdy chce sam się załadować (np. onload) to zostaje zablokowany, czy też tego nie da sięzrealizować? To wydaje mi się byłoby rozwiazaniem problemu. Samo wyskakujące okienka zablokowane, a to co chcemy sami otworzyć to się otwiera.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: GmbH » 06 sierpnia 2002, 17:20

quiris pisze:A czy jest taki "ficzer"w Mozilli, że jeśli świadomie klikam na link to popup się otwiera, a gdy chce sam się załadować (np. onload) to zostaje zablokowany, czy też tego nie da sięzrealizować? To wydaje mi się byłoby rozwiazaniem problemu. Samo wyskakujące okienka zablokowane, a to co chcemy sami otworzyć to się otwiera.

To już jest zaimplementowane, nie zawsze działa, ale w większości przypadków wszystko jest w porządku. Dodatkowo MozTweak umożliwia zmianę czasu od kliknięcia odnośnika po którym nie będzie już otwierane nowe okno / zdarzenie: Edycja->Preferencje->MozTweak->Nawigator->Wykonaj zdarzenie, jeśli od kliknięcia (...)
GmbH

Postautor: quiris » 06 sierpnia 2002, 22:15

GmbH pisze:To już jest zaimplementowane, nie zawsze działa

Co to znaczy nie zawsze działa? Jak mam to włączyć? Bo jeśli odznaczę w Zaawansowanych->Skrypty i wtyczki->Otwierać niepożądane okna bez wiedzy użytkownika to wydaje mi się, że całkowicie wyłączam popupy ( i te klikalne i te nieklikalne). Czy coś źle rozumuję?
GmbH pisze:Dodatkowo MozTweak umożliwia zmianę czasu od kliknięcia odnośnika po którym nie będzie już otwierane nowe okno / zdarzenie: Edycja->Preferencje->MozTweak->Nawigator->Wykonaj zdarzenie, jeśli od kliknięcia (...)

Tej opcji też nie bardzo rozumiem. Wg mnie chodzi tu o to, że jeśli kliknę na link to zdarzenie się wykona po określonej w tej opcji liczbie milisekund, a nie tak jak sugerujesz, że się nie otworzy. Czy może znowu coś źle rozumuję?

Jeśli zaś to jest i działa (w większości wypadków) to nie rozumiem o co cały ten spór? W mBanku są przecież klikalne pop-upy, prawda?

PS. Gdzie znajdę dobrą dokumentację MozTweak?
quiris

Postautor: GmbH » 06 sierpnia 2002, 22:49

quiris pisze:Co to znaczy nie zawsze działa? Jak mam to włączyć? Bo jeśli odznaczę w Zaawansowanych->Skrypty i wtyczki->Otwierać niepożądane okna bez wiedzy użytkownika to wydaje mi się, że całkowicie wyłączam popupy ( i te klikalne i te nieklikalne). Czy coś źle rozumuję?

To jest włączone gdy opcja Otwierać niepożądane jest też włączona, np. popup z reklamą zostanie zablokowany, a okno, które np. będzie otwarte z obrazkiem galerii będzie otworzone...

quiris pisze:Tej opcji też nie bardzo rozumiem. Wg mnie chodzi tu o to, że jeśli kliknę na link to zdarzenie się wykona po określonej w tej opcji liczbie milisekund, a nie tak jak sugerujesz, że się nie otworzy. Czy może znowu coś źle rozumuję?

Nie, jeśli klikniesz i od kliknięcia nie minie xxx milisekund to akcja zostanie wykonana - nowe okno się otworzy... Ale jeśli np. klikniesz i nic widocznego się nie stanie, a włączy się np. licznik który ma otowrzyć okno po 10s to to okno już nie zostanie otwarte.... Przynajmniej tak myśle ;)

quiris pisze:Jeśli zaś to jest i działa (w większości wypadków) to nie rozumiem o co cały ten spór? W mBanku są przecież klikalne pop-upy, prawda?

mBank nie ma popupów tylko wykorzystuje funkcję window.open, która służy do otwierania/ładowania nowego okna...
quiris pisze:PS. Gdzie znajdę dobrą dokumentację MozTweak?

Na razie brak, nie chce mi się pisać ;)
GmbH

Postautor: GabrielBaines » 06 sierpnia 2002, 23:12

quiris pisze:Bo jeśli odznaczę w Zaawansowanych->Skrypty i wtyczki->Otwierać niepożądane okna bez wiedzy użytkownika to wydaje mi się, że całkowicie wyłączam popupy ( i te klikalne i te nieklikalne). Czy coś źle rozumuję?

Odznaczenie opcji "Otwierać niepożądane okna bez wiedzy użytkownika" dodaje do Twojego prefs.js następujacy wpis:
user_pref("dom.disable_open_during_load", true);

"disable open during load" w nazwie sugerowałby, że jest to zablokowanie pop-up'ów otwieranych przy ładowaniu strony, a więc nieklikalnych. Ale mam wrażenie, że w praktyce działanie tej opcji bywa nieintuicyjne.

W samym mBanku window.open wbrew pozorom nie jest klikalne, tylko rzeczywiście "on load", bo idzie to tak:

1) klient klika w lewej ramce na link (w menu)

2) powoduje to przeładowanie lewej ramki (rozwinięte menu)

3) na ładowanej do lewej ramki stronie jest kod JavaScriptowy, wykonywany w czasie ładowania strony ("on load"), który robi window.open mające przeładowac prawą ramke.

I to właśnie window.open w punkcie 3) się nie udaje w przypadku odhaczonej opcji zezwalającej na otwieranie niepożądanych okien. Z punktu widzenia kodu ma to sens, zę window.open jest w tym przypadku blokowane, aczkolwiek z punktu widzenia uzytkownika jest to oczywiście absurd, bo on tego okna jak najbardziej pożądał :)

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: quiris » 06 sierpnia 2002, 23:24

No teraz to wszystko jasne :D. Dziękuję za wyczerpujące wytłumaczenie!!
quiris

Postautor: robbo.rafi » 27 sierpnia 2002, 13:56

GabrielBaines pisze:
2) dodać do prefs.js:

user_pref("capability.policy.default.Window.open", "noAccess");
user_pref("capability.policy.policynames", "MogaOtwieracOkienka");
user_pref("capability.policy.MogaOtwieracOkienka.Window.open", "allAccess");
user_pref("capability.policy.MogaOtwieracOkienka.sites", "https://www.mbank.com.pl");

Pierwsza linijka zabrania otwierania okien globalnie, a następne definiują wyjątek dla mBanku.

A jak zabezpieczyć się przed nadpisywaniem pref.js?
Po zamknięciu te wpisy znikają.
Ustawić jako read-only?
robbo.rafi

Z nami od: 17 czerwca 2002, 09:24

Postautor: irekc » 27 sierpnia 2002, 14:31

robbo.rafi pisze:A jak zabezpieczyć się przed nadpisywaniem pref.js?
Po zamknięciu te wpisy znikają.
Ustawić jako read-only?

Pewnie trzeba edytować przy zamkniętej Mozilli (razem z QuickLaunch).

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: E2rd » 27 sierpnia 2002, 14:57

robbo.rafi pisze:
GabrielBaines pisze:2) dodać do prefs.js:

A jak zabezpieczyć się przed nadpisywaniem pref.js?

...I tak to jest, jak się doradza wpisywanie czegokolwiek do prefs.js. Powinno to być ustawowo zabronione :P
Preferencje wpisuje się do pliku user.js, który trzeba stworzyć w tym samym katalogu, co prefs.js. Można wpisać co się chce, kiedy się chce, tylko efekt będzie dopiero po restarcie Mozilli (łącznie z SzybkimStartem). Mozilla przepisze wszystko do prefs.js i zastosuje się bezwarunkowo. A z prefs.js czy wręcz edytowaniem .js-ów w katalogu instalacyjnym Mozilli to nigdy nic nie wiadomo... :x
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: robbo.rafi » 27 sierpnia 2002, 15:05

E2rd pisze:...I tak to jest, jak się doradza wpisywanie czegokolwiek do prefs.js. Powinno to być ustawowo zabronione :P

i kogo mam posłuchać?
Chyba Ciebie bo podajesz słuszne argumenty :-D

Dzięki.
robbo.rafi

Z nami od: 17 czerwca 2002, 09:24

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite