MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

WOLNO dziala na 1-dnym internecie wysylka w TBird win11

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

WOLNO dziala na 1-dnym internecie wysylka w TBird win11

Postautor: Giga » 07 września 2025, 17:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0

Witam,

mam dosc duzy problem z Tbird-em od jakiegos dluzszego czasu...

WOLNO dziala wysylka (SMTP) na TBird wersja prawie nowsza / win11 / porty 587, 465 i na wiekszosci uwierzytelnieniach / odbieranie dziala b. dobrze - tylko z wysylka jest problem

na jednym tylko internecie z oranag-e /stale lacze swiatlowod/ -stale IP. mam ;/ - wysle dopiero po 1:10s, 1:15s - jakby go cos trzymalo-filtrotowalo itp.

poza tym dziala b. dobrze odbior wysylka na innych internetach /stale i mobilne lacze

Do teraz, co sprawdzilem - testy:

- wszystkie porty SMTP wg wytycznych hosta, ten sam problem
- host na serwerpoczty - nie filtruje i blokuje nic na tym IP. ustalone z adminami
- czyszczenie rekordow DNS w windows CMD
- sprawdzenie w win11 zaporze czy Tbird nie jest na liscie do blokowania lub jakis potencjalny program

- wylaczenie ochrony w ESET anti vir - - zapory ktora przejal na duzo% na win11- ochrony czesciowo jak i calosciowo
- wylaczenie zabezpieczen w ESET anti vir - dla poczty imap-smtp / ochrony filtrowanie
- sprawdzenie rutera po naszej stronie nic tam nie blokuje / raczej
- co do Orange dla tego IP. od serwera pocztowego jeszcze nie bylo kontaktu z nimi - wiec tu moze byc kwas ;/
- jeszcze kilka innych prac bylo - na teraz mi wyszlo z glowy - zero poprawy problemu

- od strony Tbirda- w trybie awaryjnym testowalem wysylke nic sie nie zmienilo ;/ dalej tyle samo trwa wysylka

- debugowanie pokazalo tylko blad od strony NS_error_not-Available choc to bardziej chodzi o wtyczke do exportu wiadomosci...

co jeszcze polecacie zrobic w celu sprawdzenia Tbirda pod tej problem??? :?: :mrgreen:

Mial ktos z was podobny problem i znalazl przyczyne?

Pozdr.
Giga

Z nami od: 28 sierpnia 2024, 01:26

Wróć do Klient poczty Thunderbird