MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Atrybut color znacznika HR w Mozilli 1.5

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Atrybut color znacznika HR w Mozilli 1.5

Postautor: MoMaT » 22 listopada 2003, 00:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

Proszę o przeprowadzenie małego testu. Tworzymy plik test.html:
<html>
<head>
<title>test</title>
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
</head>
<body>
<br />
<hr />
</body>
</html>

Następnie plik style.css:
hr {
color: red;
}

Uruchamiamy test.html w Mozilli. Czy pasek jest czerwony?
Według opisu zmian http://www.mozilla.org/releases/mozilla1.5/README.html#new ta własność znacznika HR jest obsługiwna własnie od wersji 1.5. U mnie jednak działa tylko wymieniona w kodzie HTML (a nie użyta jako styl). Czy ktoś mógłby przetestować problem w innych wersjach Mozilli i podzielić się rezultatami?
MoMaT

Postautor: marcoos » 22 listopada 2003, 01:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Tu nie chodzi o emulowanie błędnego działania IE ze znacznikiem <hr>.

Do uzyskania koloru czerwonego na hr, użyj:

Kod: Zaznacz cały
hr {
 background: red;
}
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

marcoos pisze:
hr {
 background: red;
}

Moze sie troche czepiam ale prawidlowo powino byc tak:
hr {
 background-color: red;
}

wartosci wlasnosci background maja inna tersc niz background-color. Zasada jest taka, ze uzywamy najnizszej wlasnosci w hierarhii.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: quiris » 22 listopada 2003, 14:10

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.2; U) [en]

Domel pisze:wartosci wlasnosci background maja inna tersc niz background-color. Zasada jest taka, ze uzywamy najnizszej wlasnosci w hierarhii.

To bardzo ciekawe. Mógłbyś to szerzej objaśnić, dlaczego jest to błąd i jakie mogą być skutki?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 15:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

quiris pisze: Mógłbyś to szerzej objaśnić, dlaczego jest to błąd

Nigdzie nie napisalem ze to blad (bug) to jest raczej Warning.

quiris pisze: i jakie mogą być skutki?

Tutaj raczej nie chodzi o skutki (to troche tak jak by nie zamknac znacznik p - niby blad a skutkow ciezko sie doszukac). Poprostu chodzi o zasade. Chociaz skutki moga wystapic w postaci zlego parsowania. Poniewaz skladnia jest mniej wiecej taka (pisze z pamieci) background-color || background-image || background-repeat || background-attachment || background-position (i gdzies tam jest inherit). Parser moglby dalej szukac wlasnosci background-image i dalej wlasnosci tegoz obrazka. W najwiekszym skrocie po to jest background-color zeby nadawac wartosc koloru a background jest od kompleksowego nadawania wlasnosci (hurtowo) dotyczacych tla.
BTW Opera (chyba tez 7) miala z tym wiele problemow. Nie wiem czy to zostalo poprawione czy nie.
Domel

Postautor: marcoos » 22 listopada 2003, 15:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Domel pisze:wartosci wlasnosci background maja inna tersc niz background-color. Zasada jest taka, ze uzywamy najnizszej wlasnosci w hierarhii.

http://www.w3.org/TR/CSS2/colors.html#b ... properties

Value: [<'background-color'> || <'background-image'> || <'background-repeat'> || <'background-attachment'> || <'background-position'>] | inherit

Nie widzę w moim przykładzie nic błędnego, nic co by łamało powyższą regułkę. Co więcej, na w3.org jest taki przykład (link powyżej):

BODY { background: red }

Można dla body, można więc dla hr.

Oczywiście, background-color też jest ok.
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 16:16

marcoos pisze:
Value: [<'background-color'> || <'background-image'> || <'background-repeat'> || <'background-attachment'> || <'background-position'>] | inherit

Nie wiem po co to mi cytujesz skoro z pamieci (jeden poziom wyzej) napisalem dokladnie to samo :?

marcoos pisze:Nie widzę w moim przykładzie nic błędnego

Tak jak wyzje napisalem nie jest to bug wiec nie jest bledem

marcoos pisze:Co więcej, na w3.org jest taki przykład (link powyżej):

BODY { background: red }

Tak na stronie glownej jest taki przyklad:
html, body { background: #fff; color: #000; } /* body for Windows IE3 */

czyli jesli robisz "czyta" strone nie uzywaj w takiej konfiguracji background a jesli robisz pod przegladarki (najczesciej nietrzymajace sie standardow - IE) to rub inaczej.

marcoos pisze:Można dla body, można więc dla hr.

Oczywiscie ze mozna ale nie powinno sie.

marcoos pisze:Oczywiście, background-color też jest ok.

Nie wydaje Ci sie to dziwne, ze dwie wlasnosci naja ta sama funkcje?
Domel

Postautor: marcoos » 22 listopada 2003, 16:56

Domel pisze:Nie wiem po co to mi cytujesz skoro z pamieci (jeden poziom wyzej) napisalem dokladnie to samo :?

Wysłałem tamtego posta, zanim pojawił się Twój.

Domel pisze:Nie wydaje Ci sie to dziwne, ze dwie wlasnosci naja ta sama funkcje?

Skoro mogę napisać zarówno:

margin-top: 10px;
margin-right: 23px;
margin-bottom: 98px;
margin-left: 17px;

jak i:

margin: 10px 23px 98px 17px

to nie wydaje mi się dziwne, że podobnie mogę zrobić z background.
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 17:10

marcoos pisze:Skoro mogę napisać zarówno:

margin-top: 10px;
margin-right: 23px;
margin-bottom: 98px;
margin-left: 17px;

jak i:

margin: 10px 23px 98px 17px

to nie wydaje mi się dziwne, że podobnie mogę zrobić z background.

Chyba nie rozumiesz mojego przekazu ;) Twoje margin: 10px 23px 98px 17px przekladajac na background wygladalo by tak: #fff url("obrazek.png") 50% repeat fixed a odpowiednik background: red musialby w przypadku margin wygladac tak: margin: 1px 2px 3px.
BTW pownanie do margin nie jes zbyt dobre go margin: 1px == margin: 1px 1px 1px 1px a background: red != background: red red red red (drugie red to nazwa obrazka itp)
Domel

Postautor: marcoos » 22 listopada 2003, 19:13

A czy ja mówię, że jest identycznie? Ja mówię, że jest podobnie.
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 23 listopada 2003, 13:43

marcoos pisze:A czy ja mówię, że jest identycznie? Ja mówię, że jest podobnie.

No wiec ja sie nie zgadzam z tym ze jest podobne :)
Domel

Powrót do tematu

Postautor: MoMaT » 25 listopada 2003, 21:29

Bardzo fajnie, że zamieniliście ten temat w spór o hierarchii składania styli, ale dużo lepiej dla jego warstwy merytorycznej byłoby gdybyśmy skupili się na problemie, bo wbrew pozorom nie został on rozwiązany.

Użycie background-color nie zmienia koloru paska, tylko kolor jego tła. Dla paska o wysokości 1px (domyślnie), proponowana zmiana w stylu nic nie daje. A co powinna dawać? To jest dobre pytanie. Na początek proponuje przyjrzeć się jak to wygląda w IE. Potem wyrzucić z test.html link do stylu i zapisać pasek jako:
<hr color="red" />

Jak więc w tych okolicznościach rozumieć informacje z rejestru zmian wersji 1.5 Mozilli, o dodaniu atrybutu color do znacznika hr?
MoMaT

Re: Powrót do tematu

Postautor: Domel » 26 listopada 2003, 11:35

MoMaT pisze:Bardzo fajnie, że zamieniliście ten temat w spór o hierarchii składania styli, ale dużo lepiej dla jego warstwy merytorycznej byłoby gdybyśmy skupili się na problemie, bo wbrew pozorom nie został on rozwiązany.

Proponuje wlasnosc border. Zawsze mowilem ze (poki nie wyjdze cos na wzor border-collapse) warto uzywac border dla wysokosci zerowej (wtedy nie tylko pokolorujemy pasek o odpowiedniej wysokosci ale rowniez bedziemy mogli zmienic jego styl na np linie przerywana, kropkowana itp.)
Domel

zgadywanki - nietrafianki

Postautor: MoMaT » 10 grudnia 2003, 01:48

Atrybut border-color nie wpływa na kolor paska. Zamiast zgadywać proponuje przekleić te kilka linijek kodu, zobaczyć o czym piszę i choć przez chwilę poeksperymentować.
Okaże się, że koniecznie jest nadanie ramce stylu, czyli np. :
hr {
  border-color: red;
  border-style: solid;
}

Rzecz identycznie działa w IE. Bez podania stylu kolor ramki ani drgnie.

Polecam artykuł: http://www.sovavsiti.cz/css/hr.html i przetestowanie prezentowanych styli dołączając je do dokumentu html z zewnętrznego pliku css (w szczególności stylu hr1 - drugi przykład). Okaże się, że nie działają już tak samo (Mozilla 1.5) i to bezsprzecznie jest błąd Mozilli (nawet IE przechodzi taką próbę pomyślnie).
MoMaT

Re: zgadywanki - nietrafianki

Postautor: Domel » 10 grudnia 2003, 11:19

MoMaT pisze:Zamiast zgadywać proponuje przekleić te kilka linijek kodu, zobaczyć o czym piszę i choć przez chwilę poeksperymentować.

Fajnie tylko po co powtarzasz to co napislalem wyzej, szczegolnie ze to jest niepoprawne :D

MoMaT pisze:
hr {
}

Niezgodne z W3C, poniewaz kazdy border musi miec okreslona "grubosc".
Domel

Postautor: Gość » 20 grudnia 2003, 13:14

To co napisałeś wyżej można streścić jako: "użyj border Luke". Zastosowałem się do tej rady i opisałem wynik eksperymentu. Trudno uznać to za powtórzenie...

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że ustawienie jednej, lub dwóch zamiast wszystkich trzech własności border, jest niezgodne ze standardem. W specyfikacji CSS nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat. Mogłbyś poprzeć swoją tezę dowodami?

Poza tym pominąłeś milczeniem dużą ciekawszą kwestie innego traktowania przez Mozillę styli inline i styli dołączanych z zewnętrznych plików. To jest temat wart komentarza, więc lepiej się skupić na nim, zamiast na powtórzeniowych insynuacjach.
Gość

Postautor: Domel » 20 grudnia 2003, 14:02

Anonymous pisze:Zastosowałem się do tej rady i opisałem wynik eksperymentu. (...)

Troche nie rozumiem, nie cytujesz wypowiedzi ktora komentujesz, nie wymieniasz nicku wiec trudno zgadnac do kogo to jest, szczegolnie ze tresc jest troche zagadkowa ;) Ale postaram sie odpowiedizec:

Anonymous pisze:Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że ustawienie jednej, lub dwóch zamiast wszystkich trzech własności border, jest niezgodne ze standardem.

Przejzalem watek i ani ja ani nikt inny tak nie twierdzil. Ale zaczynam zgadywac chodzi o border-color i border-style? Jesli tak to zle zrozumiales/ Bo te wlasnosci odnosza sie do 4 "cech". W tamtej wypowiedzi chodzilo mi o to ze nie ma wlasnosci border-width a idac dalej mozna by zastapic to wlasnoscia border.

Anonymous pisze: W specyfikacji CSS nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat.

Nawet jesli by o to chodzilo to oczywiscietego typu informacji nie ma w specyfikacjach to raczej znajduje sie w dokumentach typu none lub guidach, czasami w specyfikacji wlasciwej ale raczej miedzy wierszami ;)

Anonymous pisze:Poza tym pominąłeś milczeniem dużą ciekawszą kwestie innego traktowania przez Mozillę styli inline i styli dołączanych z zewnętrznych plików.

Tez przeszukalem i nic takiego nie widac w tym watku. Moze Ci sie topicki pomylily?
Domel

wyjaśnienia...

Postautor: MoMaT » 23 grudnia 2003, 10:44

Mam wiarę w ludzi i ich umiejętność czytania, dlatego nie cytuje. Ale ok. Specjalnie dla Ciebie wyjątek. I nie zapomne się podpisać, żebyś przypadkiem nie pomyślał, że pomyliłem temat, albo w ogóle forum.

Domel pisze:Troche nie rozumiem, (...) trudno zgadnac do kogo to jest (...)

Domyślnie odpowiedź dotyczy poprzedniego postu. Ale, żeby było jasne. Ten post jest do Domela. Poprzedni też był.

Domel pisze:Przejrzalem watek i ani ja ani nikt inny tak nie twierdzil. (...) zle zrozumiales.

Oczywiście, że tak twierdziłeś. Napisałeś, że użycie dwóch atrybutów bez podania szerokości ramki jest niezgodne ze standardem:
Domel pisze:Fajnie tylko po co powtarzasz to co napislalem wyzej, szczegolnie ze to jest niepoprawne
MoMaT pisze:
hr {
}

Niezgodne z W3C, poniewaz kazdy border musi miec okreslona "grubosc".

Domel pisze:Bo te wlasnosci odnosza sie do 4 "cech". W tamtej wypowiedzi chodzilo mi o to ze nie ma wlasnosci border-width a idac dalej mozna by zastapic to wlasnoscia border.

Atrybut border ma trzy własności: kolor, styl i szerokość. W przykładowym kodzie szerokość, jako nieistotna, nie została podana. Nie zmienia to faktu, że wbrew temu co pisałeś, kod jest zgodny ze standardem. No chyba, że masz w zanadrzu jakieś dowody.

Domel pisze: (...)tego typu informacji nie ma w specyfikacjach to raczej znajduje sie w dokumentach typu none lub guidach, czasami w specyfikacji wlasciwej ale raczej miedzy wierszami ;)

Uważasz, że standard definuje się poza jego specyfikacją? A to ciekawe...

Domel pisze:
MoMaT pisze:Poza tym pominąłeś milczeniem dużą ciekawszą kwestie innego traktowania przez Mozillę styli inline i styli dołączanych z zewnętrznych plików.

Tez przeszukalem i nic takiego nie widac w tym watku. Moze Ci sie topicki pomylily?

Nie szukałeś zbyt dokładnie:
MoMaT pisze:Polecam artykuł: http://www.sovavsiti.cz/css/hr.html i przetestowanie prezentowanych styli dołączając je do dokumentu html z zewnętrznego pliku css (w szczególności stylu hr1 - drugi przykład). Okaże się, że nie działają już tak samo (Mozilla 1.5) i to bezsprzecznie jest błąd Mozilli (nawet IE przechodzi taką próbę pomyślnie).

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne i możemy wrócić do meritum zagadnienia, gdzie powinniśmy być od początku.
MoMaT

Re: wyjaśnienia...

Postautor: Domel » 23 grudnia 2003, 13:23

MoMaT pisze:Specjalnie dla Ciebie wyjątek.

No... skoro uwazasz ze podpisanie sie i netykieta to wyjatek.,.

MoMaT pisze:Domyślnie odpowiedź dotyczy poprzedniego postu. Ale, żeby było jasne. Ten post jest do Domela. Poprzedni też był.

No czyli jednak nie zrozumiales.

MoMaT pisze:Oczywiście, że tak twierdziłeś.

Sluchaj, no bez przesady nie mow mi co ja twierdzilem...

MoMaT pisze:Napisałeś, że użycie dwóch atrybutów bez podania szerokości ramki jest niezgodne ze standardem

A to tak ale nie:
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że ustawienie jednej, lub dwóch zamiast wszystkich trzech własności border, jest niezgodne ze standardem.

Chodzi o to ze pomysliels pojecia (teraz to widze) i stad wyniklo moje niezrozumienie.

MoMaT pisze:Atrybut border ma trzy własności: kolor, styl i szerokość.

1. Po pierwsze wlasnosc to jest to cos o nazwie border (czyli odpowiednik htmlowego atrybutu)
2. Po drugie kolor, styl i szerokość to wlasnosci (jesli rozpatrywac je oddzielnie a jesli razem patrz punkt nastepny)
3. Po trzecie nie mozna tu tuzyc liczby mnogiej poniewaz kazda wlasnosc (czyli tutaj border) na jedna wartosc (tutaj kolor, styl i szerokość).
4. Po czwarte skoro juz mamy zasady okreslone w punktach 1-3 to mozemy napisac ze border opisuje 4 (NIE 3) wlasnosci: border-top, border-right, border-bottom i border-left.
5. Po piate na mocy zasad 1-3 mozna napisac ze border, border-top, border-right, border-bottom i border-left maja 3 wartosci.

Teraz wiem ze chodzi o punkt 5. Dalej na odpowiadam:

MoMaT pisze:W przykładowym kodzie szerokość, jako nieistotna, nie została podana. Nie zmienia to faktu, że wbrew temu co pisałeś, kod jest zgodny ze standardem.
No chyba, że masz w zanadrzu jakieś dowody.

WAI a po za tym listy dyskusyjne w3.org.
Fakt jest to jakis male niedopatrzenie, ze nie wspomniano o tym wprost w specyfikacji CSS 2 ale w CSS 3 (moze zdecyduja sie od 2.1) wspomni sie o tym co jest niezmiernie logiczne w czasch XHTML-a (ze jesli mowimy borderze o to musimy miec jego wszystkie "cechy" - kolor no bo co to za ramka ktora jest np biala i wystepuje na bialym tle, grubosc bo po naz z ramki kotra ma np grubosc 0px, i styl. Poki border-* nie ma wlasnosci domyslnych a na to sie nie zanosci musi bys to traktowane przynajmniej jako warning).
Podsumowujac: nalezy traktowac wlasnosc border (jak i inne ogolne) jako najwyzszy wyznacznik dla border-* i nizszych border-*-* a w nim wlasnie jest wymagane kolor, styl i szerokość.

MoMaT pisze:
Domel pisze: (...)tego typu informacji nie ma w specyfikacjach to raczej znajduje sie w dokumentach typu none lub guidach, czasami w specyfikacji wlasciwej ale raczej miedzy wierszami ;)

Uważasz, że standard definuje się poza jego specyfikacją? A to ciekawe...

Pewnie, ze ciekawe a bierze sie to najczesciej z tego ze ten kto robi standard nie jest jasnowidzem, czasami stopniowe przejscie na technologie niekompatybilna wstecz itp i stad bierze sie np to ze w XHTML 1.1 jest wymany inny typ MIME niz nizej a w specyfikacji slowa o tym nie ma.
Po za tym guidy sa najczesciej w statusie pelnoprawnym a koncza sie na rekomendacjach a none sa tez w pewnym sensie rowniez specyfikacja wiec Twoje stwoerdzenie ze definiuje sie poza specyfikacja nie jest prawdziwe.

MoMaT pisze:Polecam artykuł: http://www.sovavsiti.cz/css/hr.html i przetestowanie prezentowanych styli dołączając je do dokumentu html z zewnętrznego pliku css (w szczególności stylu hr1 - drugi przykład). Okaże się, że nie działają już tak samo (Mozilla 1.5) i to bezsprzecznie jest błąd Mozilli (nawet IE przechodzi taką próbę pomyślnie).

Wiesz tutaj nie bede komentowal tego. Poniewaz nie mam wplywu na ten artykul, nie mam wplywy rowniez jak poszczegolne przegladarki interpretuja dane standardy.

MoMaT pisze:Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne i możemy wrócić do meritum zagadnienia, gdzie powinniśmy być od początku.

Rowniez mam nadzieje ze tak bedzie, staralem sie juz w tym poscie odpowiedziec ale jesli bedzie potrzeba to dalej uzupelnie.
Domel

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony