Progresywne wyświetlanie kodu generowanego javascript'em
Moderator: Pomocy?!
Progresywne wyświetlanie kodu generowanego javascript'em
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Spójrzcie na przykład: http://3stat.pl/document-write_progress_test.html
Porówniajcie z IE i Opera, które wyświetlają ten kod stopniowo.
Czemu jest to aż tak istotne dla mnie - tworzę serwis, w którym kluczową rolę odgrywa wyświetlanie kodu przez document.write() i kiedy w IE i Operze, wyniki są widoczne natychmiast (bo są wyświetlane stopniowo) to w Mozilli muszę czekać do całkowitego wygenerowania kodu - co w moim przypadku oznacza nawet 20 sekund.
Jak rozwiązać ten problem, zależy mi żeby moziila rónież wyświetlała ten kod stopniowo.
PS: kod opóźniający jest wstawiony przykładowo, na mojej stronie mam czasem kilkaset takich wierszy i opóźnienie powodują dość spore obliczenia tego kodu. Ale powyższy przykład doskonale to emuluje.
PS2: uwaga: ta strona bardzo obciąża przeglądarkę.
- yoyo
- Z nami od: 05 maja 2003, 19:20
Re: Progresywne wyświetlanie kodu generowanego javascript'em
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.0; U) [en]
Domel pisze:Nie chcem tu sie ostatecznie wypowiadac bo nie jestem guru z js ale z ponktu widzenia (X)HTML-a to zeby byl efekt taki o jakim piszesz nalezy dodac atrybut defer a u Ciebie go nie ma. Dlatego w takim momencie Mozilla zachowuje sie prawidlowo.
Nie można użyć atrybutu defer, ponieważ skrypt ingeruje w zawartość strony: http://www.w3.org/TR/REC-html40/interac ... adef-defer
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624
quiris pisze:Nie można użyć atrybutu defer, ponieważ skrypt ingeruje w zawartość strony
No wlasnie o to chodzi dlatego IMHO nie mozna wyswietlac tego strumieniowo a co za tym idzie IE i Opera robia to niepoprawnie.
- Domel
Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.2; U) [en]
Domel pisze:quiris pisze:Nie można użyć atrybutu defer, ponieważ skrypt ingeruje w zawartość strony
No wlasnie o to chodzi dlatego IMHO nie mozna wyswietlac tego strumieniowo a co za tym idzie IE i Opera robia to niepoprawnie.
Hmm... nie przekonuje mnie Twoja argumentacja. Przecież atrybut defer nie może być tu rozważany, bo skrypt nie kwalifikuje się do użycia atrybutu defer. A to czy strona powinna się wyświetlać tak jak proponuje MSIE i Opera, czy tak jak Mozilla to jest zupełnie inna para kaloszy. Skrypty do których używa się atrybutu defer to są zwykle skrypty, które wysyłają zapytania do serwerów, ustawiają ciastka i inne rzeczy. Jest tylko jeden warunek, te skrypty nie mogą ingerować w wygląd strony. Dlatego nie możesz proponować użycie defer, bo defer nie ma nic do sposobu wizualnego ładowania strony.
- quiris
quiris pisze: Dlatego nie możesz proponować użycie defer, bo defer nie ma nic do sposobu wizualnego ładowania strony.
Oczywiscie, ze tak nawet mi to do glowy nie przeszlo. Chodzi o to, ze IMHO progresywne wyswietlanie powinno dotyczyc tylko atrybutu defer (wartosc true) a nie wartosci false.
- Domel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6a) Gecko/20031030
1. Większość stron i tak tego nie ma
2. Dużo stron ładuje się tak szybko, że nie wiadomo, czy to Windołs się nad czymś zastanawia, czy co.
- Użytkownik
- Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Użytkownik pisze:Nie znam się, ale czy to a tak wielka różnica?
1. Większość stron i tak tego nie ma
Moja ma
Użytkownik pisze:2. Dużo stron ładuje się tak szybko, że nie wiadomo, czy to Windołs się nad czymś zastanawia, czy co.
ale to chyba nie jest rozwiązanie problemu. Czy to, że w Operze i IE zaczynam widzieć stronę po pół sekundy a w Mozilli po 20 jest dla ciebie argumentem, że to jest DUŻY problem?
- yoyo
- Użytkownik
yoyo pisze:ale to chyba nie jest rozwiązanie problemu. Czy to, że w Operze i IE zaczynam widzieć stronę po pół sekundy a w Mozilli po 20 jest dla ciebie argumentem, że to jest DUŻY problem?
Ja tam nie chcem sie wtracac
- Domel
Domel pisze:yoyo pisze:ale to chyba nie jest rozwiązanie problemu. Czy to, że w Operze i IE zaczynam widzieć stronę po pół sekundy a w Mozilli po 20 jest dla ciebie argumentem, że to jest DUŻY problem?
Ja tam nie chcem sie wtracacale u mnie podana przez Ciebie strona wyswietlala sie jakies 0.5 sekundy na Mozilli i absolutnie niedluzej niz w Opere lub IE, nie wiem od czego to w takim wypadku to zalezy, moze od wielkosci RAM czy procka (chociaz nie mam mocnego sprzetu).
Ja rozumiem, że ta strona to przykład, a on ma (ukrytą przed nami) stronę z troche większą ilością tego.
- Użytkownik
Użytkownik pisze:Ja rozumiem, że ta strona to przykład, a on ma (ukrytą przed nami) stronę z troche większą ilością tego.
To ja tez rozumiem ale nie rozumiem po co uzywac document.write skoro identyczny a nawet lepszy i wydajniejszy sposob to tradycyjny (X)HTML. Dla mnie to absurd, to tak jakby tekst zapisywac w obrazku i dziwic sie ze strona dluzej sie wczytuje
A tak zupelnie na marginesie w XHTML 2 ktos zaproponowal "niedopuszczenie" document.write do XHTML 2 i coraz bardziej sie do tego przekonuje
- Domel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031128 Firebird/0.7+
Powod?
Przyklad Yoya mowi tak:
Droga przegladarko, wyswietl strone do ktorej wstawiam kod dynamiczny.
Naturalnym zachowaniem browsera powinno byc wyswietlanie gotowej strony, aby np. nie tracic czasu na przerysowywanie strony w trakcie budowania drzewa.
I browser tak robi, a to, ze w srodku sa jakies procesorozerne petle? No coz... autor tak chcial.
Z tego co rozumiem Opera i IE zatrzymujac sie na petli wyswietlaja to co maja dotychczas... Sadze, ze to nienajlepszy pomysl, ale w sumie winno to byc bez roznicy, bo problemem jest tak naprawde katorzniczy sposob jakim chce do celu dojsc autor.
Jezeli chcesz wstawiac kod po kolej to walnij cos w tym stylu:
<html>
<head>
var I=0;
var a=['ala','ma','kota']
var i=0;
function insertNode () {
document.write(a[i++]);
if (i==a.length) I=clearInterval(I);
}
function main () {
I=setInterval(insertNode,1000);
}
</head>
<body onload="main()">
</body>
</html>
- wowczas faktycznie chcesz, zeby skrypt co sekunde dostawial kolejne slowo - a nie zeby zarzynal procesor
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
http://www.3stat.pl/moz_perf_test/index.html
porównajcie w IE Operze i Mozilli
A dlaczego wybrałem taką metodę? bo gdyby kod nie był generowany client-side to urósł by dokładnie do 1,2 Mb, a tak wysyłam tylko 130 kb do klienta, javascript po jego stronie odwala całą robotę (nie obciążając serwera) generując kod 10 razy większy, przy czym faktycznie jest to o wiele szybsze niż ściąganie 1,2 Mb przez większość modemów. Jedyny problem pojawia się w Mozilli, która nie wyświetla kodu stopniowo.
- yoyo
- Domel
- Użytkownik
Domel pisze:A tak zupelnie na marginesie w XHTML 2 ktos zaproponowal "niedopuszczenie" document.write do XHTML 2 i coraz bardziej sie do tego przekonuje
Może dlatego, to zrobił, że (o czym osobiście nie wiedziałem) część funkcji JavaScriptu nie jest zgodna z XML (w tym również document.write): http://groups.google.com/groups?selm=op ... .opera.com
Skoro XHTML dąży w w kierunku XML, to jest to zrozumiałe.
Niestety, nie udało mi się znaleźć szerszych informacji na ten temat.
- quiris
Gandalf pisze:Nie chce wywolywac kolejnej wojny, ale dla mnie, z punktu widzenia programisty zachowanie Mozilli jest jak najbardziej fair, a kazde inne zachowanie jest bledne.
Panowie, nie rozpatrujmy tego w abstrakcyjnych kategoriach fair or not fair. Dla Ciebie jest to działanie fair, ale dla yoyo raczej nie. Przecież on chciał uzyskać określony efekt, przy użyciu *dopuszczalnych* metod. To, czy przeglądarka będzie zarzynać procesor nie wydaje mi się istotnym zagadnieniem w kontekście podstawowego pytania:
Czy sposób działania Mozilli jest zachowaniem błędnym czy nie opierając, się tylko i wyłącznie na specyfikacji, w tym wypadku, ECMAScript?
Nie możemy rozpatrywać działania przeglądarek jako fair, czy nie fair, bo równie dobrze mógłbym dojść do wniosku, że poprawianie błędów webmasterskich przez przeglądarki jest działaniem fair, bo tego oczekiwał webmaster, że strona wyświetli mu się poprawnie.
Nie po to tworzy się niespotykane na co dzień testy typu http://www.hixie.ch/tests/evil/, żeby po obejrzeniu ich wyników zawyrokować, że no faktycznie coś nie bardzo wyszło, ale rozumiemy, przeglądarka chciała być fair!
Co oczywiście nie zmienia faktu, że Twoja propozycja skryptu jest bardziej optymalna
- quiris
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031128 Firebird/0.7+
Wstaw puste bloki. Dodaj skrypt zaczynajacy dzialac online i niech on dodaje kod. Wowczas przegladarki beda normalnie dzialac.
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony