MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak skutecznie zmienic polozenie katalogu lokalnego?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Jak skutecznie zmienic polozenie katalogu lokalnego?

Postautor: KLAPEK » 08 sierpnia 2002, 19:47

Przeglądarka: -

Pytanie jak w tytule, jak?
1.zmienilem katalog lokalny w konfiguracji kont pocztowych -> ustawienie serwera;
2.stworzylem katalog;
3.odebralem poczte;
4. nawet ja widze :wink: , tj tematy, nadawce, etc., ale... nie moge przeczytac zadnej z wiadomosci - bialy ekran :o , zachowuje sie tak jakby nie mial dostepu,/caly czas oznaczona jest jako nieprzeczytana, czyli pogrubiona/
jak skopiuje zawartosc plikow skrzynki danego konta na defaultowe polozenie to wszystko jest ok
/mam nadzieje ze w miare dobrze udalo mi sie wyjasnic moj problem :)/
czy jeszcze o czyms zapomnialem, czy musze jeszcze cos zmienic?
prosilbym o lopatologiczne :wink: wyjasnienie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: KX » 08 sierpnia 2002, 23:45

Ja sobie poradziłem tak że przeglądnąłem wszystkie pliki profilu i metodą find&replace pozamieniałem nazwy katalogów (niestety w paru plikach występuje nazwa starego katalogu i to wielokrotnie). Może jest prostrza metoda - ale jej nie znam.
Pozdr,
Krzysiek
KX

Postautor: KLAPEK » 23 sierpnia 2002, 13:03

Jesli ktos jest tym zainteresowany, a jeszcze nie znalazl albo nie przeczytal w tym artykule to ponizej cytuje co nastepuje :wink:

[...]Mozilla w trakcie pierwszej instalacji tworzy automatycznie profil o NAZWIE default, wybierając domyślną ŚCIEŻKĘ oraz losowy SALT. Pierwszy profil tworzony jest bez udziału użytkownika i nie ma on wpływu na jego położenie. Inaczej jest podczas tworzenia nowego profilu w Menedżeże profili - możemy wtedy podać dowolną NAZWĘ oraz ŚCIEŻKĘ (na drugim ekranie kreatora naciskając "Wybierz folder...") dla nowego profilu.[...]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Re: Jak zmienic polozenie katalogu z pocztą?

Postautor: E2rd » 23 sierpnia 2002, 13:27

Artykuł mówi o przenosinach całego profilu. Gdybyś się upierał, że chcesz przenieść tylko pocztę, to też się powinno dać - tak, jak opisałeś.
Może dokładniej, co mi się udało:

I.Przeniesienie istniejącej poczty
1.Zmiana ścieżki w Konfiguracja kont -> serwer -> Ustawienia serwera.
2. Wyłączenie Mozilli
3. Przegranie zawartości dotychczasowego katalogu z pocztą do wskazanego
4. Odpalenie Mozilli - wszystko działa, wiadomości się wyświetlają.

II.Utworzenie nowego katalogu poczty
1. i 2. jak powyżej
3.Odpalenie Mozilli i pobranie poczty z serwera. Też wszystko działa. Jak zajrzałem na dysk, to w nowym katalogu pojawiły się pliki Inbox, Draft itd. tuż po przejściu do Kuriera poczty.

A może nie restartowałeś Mozilli w międzyczasie i to spowodowało te puste maile?
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: Jak zmienic polozenie katalogu z pocztą?

Postautor: KLAPEK » 23 sierpnia 2002, 13:39

E2rd pisze:A może nie restartowałeś Mozilli w międzyczasie i to spowodowało te puste maile?

no tak, bardzo mozliwe ze po prostu zapomnialem wylaczyc funkcje szybkiego startu :oops: i dlatego te puste mejle...
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite