Nowa nazwa dla MozillaPL
Moderator: Pomocy?!
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031202 Firebird/0.7+
Otoz zgodnie z admin meet z 5 grudnia( http://mozdev.org/pipermail/project_own ... 01146.html):
The owner of the 'Godzilla' name has been making some noise recently
concerning the use of 'zilla' in
web sites / software, though not directly to mozdev.
At this point we decided it would be prudent to ban new projects with
zilla in the name, encouraging an
alternative. Note that this will *not* effect current projects.
czyli:
Wlasciciel 'Godzilli' narobil ostatnio troche szumu w sprawie uzywania 'zilla' na stronach internetowych i w aplikacjach. Chociaz nie bylo to na mozdevie, zdecydowalismy, ze bedzie rozsadnie jezeli zabronimy uzywania 'zilla' w nazwie, sugerujac alternatywe. Zauwazcie, ze to *nie* dotyczy istniejacych nazw.
To chyba klaruje sytuacje wzgledem wszelkich *zilli jako nowych nazw.
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse2+mmx)
Anonymous pisze:Kuźwa, aleście zamieszali!
Mozilla PL to po prostu polska Mozilla - czyż nie?
Nie.
To jakby wg was należało nazwać np. MS-DOS 7.10 PL? Może Windows 98 SE PL?!
Ależ tak jest nazwany, o ile dobrze pamiętam.
Fantastyczne jest, kiedy anonimowy użytkownik innej przeglądarki wypowiada się w kwestii, o której nie ma pojęcia... (A wystarczyło przeczytać ten wątek od początku).
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
przyciężka to pasuje
pasuje mi "Bazyliszek" nie dość, że Gad, to jeszcze i Polak...
- sir Iwan
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031021
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Anonymous pisze:Ja na swoją ulubioną przeglądarkę mówię Mozilka, a bazyliszek - hmm... niby fajne. Chce zauważyć, że mnie osobiście nazwa Mozilla średnio się podoba - ciężko się to wymawia. I nie wiem czy ll czytać jak ll, czy jak j, a może po hiszpańsku - jak dź
Jak w słowie "killer".
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Anonymous pisze:Ja na swoją ulubioną przeglądarkę mówię Mozilka, a bazyliszek - hmm... niby fajne. Chce zauważyć, że mnie osobiście nazwa Mozilla średnio się podoba - ciężko się to wymawia. I nie wiem czy ll czytać jak ll, czy jak j, a może po hiszpańsku - jak dź
A możesz podać przykład jak hiszpan może przeczytać całą nazwę mozilla bo "mozidźia" wydaje mi się zbyt trudne do wymówienia. Oczywiście na pewno w polskiej społeczności króluje mozilla z wymawianym ll , sądze że zamierzeniem autorów też była wymowa na wzór godzilli "godżilli".
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
lenrock pisze:Anonymous pisze:Ja na swoją ulubioną przeglądarkę mówię Mozilka, a bazyliszek - hmm... niby fajne. Chce zauważyć, że mnie osobiście nazwa Mozilla średnio się podoba - ciężko się to wymawia. I nie wiem czy ll czytać jak ll, czy jak j, a może po hiszpańsku - jak dź
A możesz podać przykład jak hiszpan może przeczytać całą nazwę mozilla bo "mozidźia" wydaje mi się zbyt trudne do wymówienia. Oczywiście na pewno w polskiej społeczności króluje mozilla z wymawianym ll , sądze że zamierzeniem autorów też była wymowa na wzór godzilli "godżilli".
Hiszpanie "ll" wymawiają jak "j" i w ogóle nie mają takich dźwięków jak dź, ź
A jeśli chodzi o nazwę to chyba ten lewiatan (leviatan?) jest niezły
- p8p
- Z nami od: 20 września 2003, 14:51
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.5) Gecko/20031026 Firebird/0.7
"Palma de Mallorca" czytamy "Palma de Majorka", a nie "Madziorka"
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
No więc my tu gadu-gadu o hiszpańskim, a tymczasem problem nowej nazwy chyba nadal istnieje, wobec czego przedstawiam swoja propozycję:
BORUTA
Co, lub kto to jest podpowie nam wikipedia.pl:
Boruta, zwany Leśnym. - Demon z wierzeń prasłowiańskich. Był to władca lasu, wysoki mężczyzna z brodą po przyrodzenie, które też często miał dużych rozmiarów. Miał na głowie Boruta rogi jelenia, albo innego stwora, a dookoła siebie zwierzynę leśną w postaci wilków, niedźwiedzi i innych. To jemu właśnie myśliwi i wszyscy ludzie żyjący z lasu składali ofiary. (W trakcie chrystianizacji przemieniono go w diabła, ale nawet wtedy zawsze pomagał Polakom) Słowo "Boruta" w terminologii starosłowiańskiej oznacza po prostu sosnę, w której rzekomo ten demon miał zamieszkiwać.
Zanim powiecie "eee tam..", posłuchajcie rozlicznych zalet takowej nazwy:
-jest krótka
-nie zawiera polskich znaków ani polskich głosek
-jest wyraźnie polska (ew. słowiańska)
-jest oryginalna (mam dziwne wrażenie, że wybranie czegoś z greckiej mitologii lub alfabetu jest najprostsze, ale już niezbyt interesujące)
-domena boruta.org jest wolna
Ja uwazam, że jest to najlepsza ze wszystkich "słowiańskich" propozycji.
No i co sądzicie?
PS "ll' wymawiają jak dź lub dż hiszpańskojęzyczni mieszkańcy Ameryki Południowej
- p8p
- Z nami od: 20 września 2003, 14:51
1. Nie nie ma "zilla" na końcu
2. Nazwa całkowicie polska
3. Jednoznacznie wskazuje na Mozillę
Myślę, że to jest bardzo dobry kompromis pomiędzy potrzebą całkowicie nowej nazwy a jednak produktem, którego i tak każdy będzie chciał widzieć jako Mozillę.
- yoyo
- Z nami od: 05 maja 2003, 19:20
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i386; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030925
Ja jesli zas zobaczylbym na swojej statystyce odwiedzin ze ktos uzywa przegladarki "Balladyna" to chyba uznalbym ze to ktos ko lubi sie brzydko bawic PrefBarem badz w inny sposob zmienil sobie UA na "jajcarski". Mozilla to renoma i nie mozna ot tak po prostu odciac sie od tej nazwy (bo wiadomo ze UA musialby sie zmienic) tylko dlatego ze mamy ambicje robic cos wiecej od Czechow czy innych krajow ktore maja same langpacki.
Zauwazmy ze protesty autorow Gozilli nie dotycza nazw projektow juz utworzonych (w koncu MozillaPL to juz chyba kawal czasu), zreszta wiekszosc innych krajow ma Mozilla lub *zilla w nazwie swojej lokalnej Mozi - Mozilla Deutsch, CZilla, Mozilla France, Mozilla does IT wiec nie ma chyba co panikowac ze nagle nie dadza nam uzywac nazwy MozillaPL.
- Attis
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 14:54
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031228 Firebird/0.7+
Gandalf pisze:Konrad: nie jest to bez sensu. Marek ma racje, nazywanie projektu MozillaPL bylo bledem. Pamietaj, ze ty patrzysz jako Polak na Polski rynek. dla nas naturalne jest, ze zbitek liter "PL" oznacza Polskie, Polska... Dla calego swiata informatycznego "PL" oznacza Public Licence raczej niz Polska. Dlatego nie ma szans aby przeforsowac taka nazwe i nie dziwie sie takiej decyzji.
Gandalf - ja Cię rozumiem doskonale, ale do licha, jak ktoś by zrobił program MozillaUS to ja bym pomyślał, że jest to amerykańska wersja Mozilli, a nie specjalna edycja dla Urzędu Skarbowego.
PL to Polska, Poland, Polen, Polonia, Pologne, Польша (Polsza), פולין (Polin), itd. Public Licence jest gdzieś daleko za tym.
Podsumowując - powinniśmy walczyć o zatrzymanie nazwy MozillaPL w takiej formie jak jest. Powyższy argument mógłby być IMO kartą przetargową w rozmowach z MF.
PS: Ale ze mnie patriota wylazł
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32