MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Progresywne wyświetlanie kodu generowanego javascript'em

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Domel » 01 grudnia 2003, 15:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

quiris pisze:Może dlatego, to zrobił, że (o czym osobiście nie wiedziałem) część funkcji JavaScriptu nie jest zgodna z XML

To jest troche naginanie ;) Owczem jest zgodne z logika ale nie ze specyfikacja.

quiris pisze:koro XHTML dąży w w kierunku XML, to jest to zrozumiałe.

Fajnie, tylko jak cos moze dazyc do tego czym jest.

quiris pisze:Czy sposób działania Mozilli jest zachowaniem błędnym czy nie opierając, się tylko i wyłącznie na specyfikacji, w tym wypadku, ECMAScript?

Absolutnie tego nie rozumiem, po co zadajesz to pytanie, skoro sam mozesz sprawdzic specyfikacje ECMAScript (wlasnie po to ona jest). A po drugie jak bys sprawdzil to bys zobaczyl ze specyfikacja to o tym calkowicie nie mowi, poniewaz bodowa specyfikacji z zasady nie wypowiadaja sie w takich kwestiach (a juz napewno nie raporty - bo tak sie nazywaja specyfikacje jezykow programowania).

quiris pisze:Nie możemy rozpatrywać działania przeglądarek jako fair, czy nie fair, bo równie dobrze mógłbym dojść do wniosku, że poprawianie błędów webmasterskich przez przeglądarki jest działaniem fair, bo tego oczekiwał webmaster, że strona wyświetli mu się poprawnie.

NIe bede tego komentowal bo to zarzut do Gandalfa. Ale ja moge se swojej strony powiedziec, ze zrozumialem zwrot Gandalfa: "fair" inaczej niz Ty.

quiris pisze:Nie po to tworzy się niespotykane na co dzień testy typu http://www.hixie.ch/tests/evil/, żeby po obejrzeniu ich wyników zawyrokować, że no faktycznie coś nie bardzo wyszło, ale rozumiemy, przeglądarka chciała być fair!

Akurat Gandalf wie sporo na temat testow http://alladyn.art.pl/gandalf/MozillaTests/dynl.html ;)

quiris pisze:Co oczywiście nie zmienia faktu, że Twoja propozycja skryptu jest bardziej optymalna :)

No wlasnie. Ja to widze tak sa bledy fizyczne (gramatyczne) i logiczne. Walidator (interpretoator, kompilator itp) sprawdza tylko te pierwsze ale czesto to te drugie sa gorsze niz te pierwsze.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 01 grudnia 2003, 15:32

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.0; U) [en]

Domel pisze:
quiris pisze:Skoro XHTML dąży w w kierunku XML, to jest to zrozumiałe.

Fajnie, tylko jak cos moze dazyc do tego czym jest.

Ok. Wiem, że XHTML jest przepisany w XML, ale mnie chodziło o te czyste dokumenty w języku XML, z którymi przeglądarki mają w tej chwili spore kłopoty. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Chyba zgodzisz się, że XHTML jest pomostem pomiędzy HTML, a XML w jego czystej nieobciążonej dziedzictwem HTMLa formie.
Gość

Postautor: quiris » 01 grudnia 2003, 15:37

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.0; U) [en]

To poprzednie to oczywiście. Chciałem tylko dokończyć myśl, że mi chodzi o te dokumenty XML, serwowane jako "text/xml" lub "application/xml".
W kontekście XHTMLa myślę o dokumentach serwowanych jako: "text/html"
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 01 grudnia 2003, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

Chyba zgodzisz się, że XHTML jest pomostem pomiędzy HTML, a XML w jego czystej nieobciążonej dziedzictwem HTMLa formie.

Nie, juz nie :) Tak mialo faktycznie byc jednak zmieniono to i skupiono sie na aplikacjach XML-a takimi jakim jest XHTML.

quiris pisze:To poprzednie to oczywiście. Chciałem tylko dokończyć myśl, że mi chodzi o te dokumenty XML, serwowane jako "text/xml" lub "application/xml".
W kontekście XHTMLa myślę o dokumentach serwowanych jako: "text/html"

A od kiedy XHTML ma typ MIME text/html :o ? XHTML ma typ mime application/xhtml+xml albo wspomniany wczesniej application/xml i text/xml. http://www.w3.org/TR/xhtml-media-types/#summary A zeby bylo smieszniej wywalilismy z XHTML 2 znacznik < html > :P zeby sie juz nie kojazylo... wadomo z czym.

PS. A co do trudnosci w interpretowaniu XML przez przegladarki. To moge sie zgodzic jednak tylko w odniesieniu do IE i Opery. W Mozilli moje aplikacje chodza dobrze (moze nie idealnie ale dobrze).
Domel

Postautor: yoyo » 01 grudnia 2003, 17:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:Yoyo: fajnie, taka wlasnie metody prezentacji danych tabelowych forsujemy od dwoch lat na pl.comp.lang.javascript, wiec jak najbardziej popieram Twoja metode, tylko nie w ten sposob.

Wstaw puste bloki. Dodaj skrypt zaczynajacy dzialac online i niech on dodaje kod. Wowczas przegladarki beda normalnie dzialac.

Dzięki za radę, tak też zrobiłem - http://3stat.pl/mox_perf_test2/index.html , ale problem pozostał.
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Z nami od: 05 maja 2003, 19:20

Postautor: quiris » 01 grudnia 2003, 17:57

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.2; U) [en]

Domel pisze:A od kiedy XHTML ma typ MIME text/html :o ? XHTML ma typ mime application/xhtml+xml albo wspomniany wczesniej application/xml i text/xml. http://www.w3.org/TR/xhtml-media-types/#summary

Hę? Otwieram podaną przez Ciebie stronę i co widzę:

Abstract
This document summarizes the best current practice for using various Internet media types for serving various XHTML Family documents. (...) the use of 'text/html' SHOULD be limited to HTML-compatible XHTML 1.0 documents.

i dalej:

3. Recommended Media Type Usage

This section summarizes which Internet media type SHOULD be used for which XHTML Family document for which purpose.

3.1. 'text/html'

The 'text/html' media type [RFC2854] is primarily for HTML, not for XHTML. In general, this media type is NOT suitable for XHTML. However, as [RFC2854] says, "[XHTML1] defines a profile of use of XHTML which is compatible with HTML 4.01 and which may also be labeled as text/html".

Jak widać typ "text/html" w XHTMLu nie jest czymś niezwykłym.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 01 grudnia 2003, 18:08

quiris pisze:Jak widać typ "text/html" w XHTMLu nie jest czymś niezwykłym.

Po pierwsze text/html nie jest niczym niezwyklym dla polowy XHTML 1.0 (czyli dla Trasitional i pokrewnych) a dla dzisiejszego standardu (o ktorym, chyba logiczne, pisze) nie czyli XHTML 1.1 (to samo zreszta bedzie dyczyc sie XHTML 2). Poczytaj lepiej wszystkie rekomendacje (chociazby RFC3236) na ten temat a nie wylko jakis fragment, ktory naciagasz na swoje zdanie. Szczegolnie, ze piszac poprzedni post chcialem zwrocic Twoja uwage ze text/xml i application/xml sa rowniez dozwolone dla XHTML-a, poniewaz XHTML jest XML-em (a dokladnie jego pelnoprawna aplikacja).
Po za tym lekko odbiegamy od tematu ;)
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2003, 18:11 przez Domel, łącznie zmieniany 1 raz
Domel

Postautor: Gandalf » 01 grudnia 2003, 18:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031130 Firebird/0.7+

yoyo pisze:Dzięki za radę, tak też zrobiłem - http://3stat.pl/mox_perf_test2/index.html , ale problem pozostał.

Nie, nie zrobiles :)
Przenies wstawianie do funkcji w head i odpalaj ja przez body onload :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: yoyo » 01 grudnia 2003, 18:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:
yoyo pisze:Dzięki za radę, tak też zrobiłem - http://3stat.pl/mox_perf_test2/index.html , ale problem pozostał.

Nie, nie zrobiles :)
Przenies wstawianie do funkcji w head i odpalaj ja przez body onload :)

... ale to by wymagało wczytania całej tablicy danych przed wyświetleniem jej (czyli ok 100 kb), a tego właśnie chciałem uniknąć, chciałbym wyświetlać dane strumieniowo - tyle ile się do tej pory wczytało tyle już widać. 100 kb dla większości modemowców to jest kolejne 20 sekund. W tym przypadku najważniesza jest dla mnie szybkość wyświetlania dlatego wybrałem javascript (ze wzgl. na wielkość danych) i bloki a nie tabelę (progresywne wczytywanie w IE).
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Postautor: yoyo » 09 grudnia 2003, 22:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

i jak? da się to obejść?
cieżko jest żyć lekko
yoyo

progresywne

Postautor: szkieletor » 10 grudnia 2003, 13:26

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90; Neostrada Plus 5.6)

o czym wy muwicie ?to chyba jakiś bełkot...
szkieletor

Postautor: Gandalf » 10 grudnia 2003, 16:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031130 Firebird/0.7+

Ale zrozum. Nie mozesz oczekiwac, ze strona bedzie sie wyswietlala podczas ladowania, bo zadaniem browsera jest wyswietlic gotowa strone. Po jej sciagnieciu. Jezeli wyswietla w trakcie, traci czas na wielokrotne przerysowywanie modelu za kazdym razem gdy "dociagnie" nowy tag.

To tak jakbys oczekiwal, ze aplikacja zacznie dzaialac zanim ja skompilujesz do konca, ze pierwsze kawalki kodu bedzie juz dzialac podczas kiedy koncowe beda sie kompilowac.
Mozesz za to sciagnac szkielet, a nastepnie przez ukrytego iframe (albo webservices) dociagac dane.
Gandalf

Postautor: yoyo » 10 grudnia 2003, 17:28

Gandalf pisze:Mozesz za to sciagnac szkielet, a nastepnie przez ukrytego iframe (albo webservices) dociagac dane.

No właśnie o tym myślałem.. iframe odpada, natomiast co miałeś na myśli pisząc webserivces.
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Postautor: marcoos » 10 grudnia 2003, 18:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse2+mmx)

yoyo pisze:
Gandalf pisze:Mozesz za to sciagnac szkielet, a nastepnie przez ukrytego iframe (albo webservices) dociagac dane.

No właśnie o tym myślałem.. iframe odpada, natomiast co miałeś na myśli pisząc webserivces.

http://devedge.netscape.com/viewsource/2003/wsdl/01/
http://devedge.netscape.com/viewsource/2003/soap/01/

Demo na http://weblogs.mozillazine.org/doron/ u góry.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 10 grudnia 2003, 20:38

czemu nie iframe? imho logiczne, ja kilka razy robilem to przez iframe wlasnie :)
Gandalf

Postautor: yoyo » 10 grudnia 2003, 21:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:czemu nie iframe? imho logiczne, ja kilka razy robilem to przez iframe wlasnie :)

hmm, bo wszyscy odradzacie ze względu na wycofanie iframe w xhtml :)
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Postautor: Gandalf » 10 grudnia 2003, 21:53

Ale nie podapadajmy ze skrajnosci w skrajnosc.
Oczywiscie, ze nalezy dazyc do czystego kodu, ale jezeli nie masz innej metody, to lepiej uzyc dzialajacej (chocby byla deprecated) nie nie uzywac wogule i nie zrobic nic, nie?
Gandalf

Postautor: yoyo » 10 grudnia 2003, 23:02

no.. tak :)
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Poprzednia

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony