MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

1,4 % dla Mozilli

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

1,4 % dla Mozilli

Postautor: arsmageddon » 11 grudnia 2003, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6a) Gecko/20031030

Oczywiście chodzi o wyniki na Gemiusie
Zastanawim się czy to sukces, czy nie?
Choc biorąc pod uwagę, że przez ostatnie miesiące wynik był cały czas taki sam (1,3%) to może jednak coś drgnęło? :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Prowokator » 11 grudnia 2003, 22:01

Przeglądarka: Opera/7.21 (Windows 98; U) [pl]

Śmieszy mnie to podniecanie się 0.1% w górę lub w dół.

Daj sobie spokój. Alternatywne przeglądarki, nawet razem wzięte, nigdy nie będą miały więcej niż 10%, przynajmniej dopóki M$ króluje.
Prowokator

Re: 1,4 % dla Mozilli

Postautor: marcoos » 11 grudnia 2003, 22:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse2+mmx)

arsmageddon pisze:Oczywiście chodzi o wyniki na Gemiusie
Zastanawim się czy to sukces, czy nie?
Choc biorąc pod uwagę, że przez ostatnie miesiące wynik był cały czas taki sam (1,3%) to może jednak coś drgnęło? :D

Nie patrz na wyniki Mozilli, bo to niezbyt sensowne. Dla Gemiusa Netscape, Mozilla, Firebird, Epiphany to różne przeglądarki. Popatrz na wynik engine'u Gecko.

Gecko ma już 2.4% wśród wszystkich użytkowników (pl+zagr). Wśród polskich, Gecko rzutem na taśmę wyprzedziło w końcu Operę. (2.2%).

Od paru tygodni IE traci z każdym tygodniem (niewiele, ale to stała tendencja).
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: cpu » 11 grudnia 2003, 23:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

marcoos pisze:Od paru tygodni IE traci z każdym tygodniem (niewiele, ale to stała tendencja).

Bosze aby to byl poczatek konca apokalipsa kres koniec finito end IE !!

To jest moje wish na mikolaja i gwiazde i nowy rok ! :wink:
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: Ludwik » 12 grudnia 2003, 00:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

marcoos pisze:Nie patrz na wyniki Mozilli, bo to niezbyt sensowne. Dla Gemiusa Netscape, Mozilla, Firebird, Epiphany to różne przeglądarki. Popatrz na wynik engine'u Gecko.

Gecko ma już 2.4% wśród wszystkich użytkowników (pl+zagr). Wśród polskich, Gecko rzutem na taśmę wyprzedziło w końcu Operę. (2.2%)..

No własnie. Tu jest problem. Po pierwsze fałszuje to wyniki, po drugie mnie jako webmastera strony badanej przez Gemiusa mało obchodzi jakich interfejsów przeglądarek używają użytkownicy (no może troszkę, bo np. tylko część geckowych ma sidebar) liczy się dla mnie silnik. A w tej plątaninie naprawdę bardzo trudno się połapać. Jakoś IE nie jest rozbijane na MyIE, Acośtam Browser itd (a te przeglądarki na silniku MSIE zmieniają uastring ie dokładnie tak samo jak Firebird UAstring Mozilli).
Gemius robi teraz u sibie porzadki i zmiany, może byśmy jakoś bardziej wspólnie zaapelowali o wprowadzenie w statystykach informacji na temat silników przeglądarek (zarówno w biuletynie jak i w oprogramowaniu). W oprogramowaniu najlepiej w dwóch kategoriach - bardzo ogólne, z podziałem tylko na podstawowe typu "Opera", "Gecko", "MSIE", "KHTML", "Netscape<=5", a drugie już z podziałem na wersje (np. po wersjach flagowego produktu - "Gecko (kompatybilne z Mozilla 1.4)").
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: pbartecki » 12 grudnia 2003, 01:42

Ludwik pisze:No własnie. Tu jest problem. Po pierwsze fałszuje to wyniki...

Hmm.. ale przeciez oni dokladnie to wlasnie robia.. Tylko odwrotnie. Najpierw jest szczegolowa tabela roznych wersji przegladarek, a pod spodem zbiorcze zestawienie dla silnikow.

Interweniowalismy tylko, zeby grupa Netscape zawierala przegladarki do 4.x i nie zawierala przegladarek juz opartych na Gecko.. Jak zwykle bardzo uprzejma Pani Monika odpowiedziala, ze "Nowe zestawienia powinny pojawić się na stronach Ranking.pl w ciągu najbliższych dni". Pozostaje wiec poczekac chwile :)

Chyba, ze kompletnie nie zrozumialem propozycji :D

Prowokator pisze:Śmieszy mnie to podniecanie się...

cóż. Początki bywają trudne ;)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Ludwik » 12 grudnia 2003, 11:11

pbartecki pisze:Hmm.. ale przeciez oni dokladnie to wlasnie robia.. Tylko odwrotnie. Najpierw jest szczegolowa tabela roznych wersji przegladarek, a pod spodem zbiorcze zestawienie dla silnikow.

Gdzieeee? Mam stronę badaną statystykami geiusa i tam tego nie ma. Otrzymuję biuletnym do skrzynki i też tego tam nie ma.

Update: Już znalazłem na stronach rankingu. Ale dlaczego ukrywają takie informacje przed webmasterami konkretnych witryn? :] Mi by się naprawde przydały...
Ludwik
Moderator

Postautor: arsmageddon » 12 grudnia 2003, 12:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6a) Gecko/20031030

Prowokator - mimo wszystko się popodniecam.
Bo mam nadzieję, że Mozia pokonała linię oporu, która była na poziomie 1.3%.
marcoos - do silnika Gecko nie jestem przewiązany, do Mozilli owszem tak :D
Ludwik - to jest druga tabelka w biuletynie. Chyba, że dostajemy różne biuletyny :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Postautor: Ludwik » 12 grudnia 2003, 12:31

arsmageddon pisze:Ludwik - to jest druga tabelka w biuletynie. Chyba, że dostajemy różne biuletyny :D

No MOJA druga tabelka w biuletynie to 15 różnych przeglądarek. A ja chciałbym tabelkę z 5 silnikami.

Zobacz tu - http://www.ranking.pl/rank.php?stat=browAL
W biuletynie i statystykach poszczególnych witryn jest tylko pierwsza tabelka, a mi zalezy szczególnie na drugiej.
Ludwik
Moderator

Postautor: mm » 12 grudnia 2003, 12:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

arsmageddon pisze:Prowokator - mimo wszystko się popodniecam.
Bo mam nadzieję, że Mozia pokonała linię oporu, która była na poziomie 1.3%.

Ja to myślę, że popularyzacja linuxa bardziej pomogłaby mozilli od wszystkiego innego :)

arsmageddon pisze:marcoos - do silnika Gecko nie jestem przewiązany, do Mozilli owszem tak :D

Dla mnie jako usera... również. Niemniej dla webmastera ważniejsze jest co renderuje stronę - czy kontrolka stworzona przez microsoft, czy silnik gecko. I nie ma znaczenia czy ów silnik renderujący wtłoczysz do mozilli, firebrida czy do standardowego okienka explorera (to by było kontrowersyjne posunięcie ;))
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: arsmageddon » 12 grudnia 2003, 14:06

mm pisze:Ja to myślę, że popularyzacja linuxa bardziej pomogłaby mozilli od wszystkiego innego :)

Ostatnio Linuxa popularyzuje policja - słyszę o tym jak sporo ludzi gwałtownie przesiada się na niego przewidując wizytę u siebie w domu oddziałów antyterrorystycznych :D
A poważniej - mam wrażenie, ze popularność Linuxa jest o wiele wieksza od popularnosci Mozilli - niestety.
Tyle tylko, że instalacja i konfigurcja Linuxa jest "trochę" bardziej skomplikowana niż zainstalowanie na windzie Mozilli (chętnie bym sobie został przy linuxie, który zreszta mam na drugim dysku - ale nie mam szans na łączenie sie z internetem :-?). Ale to temat na inne forum.
Pozostając więc przy faktach - wydaje mi się, że zdecydowanie "grupą docelową" Mozilli są użytkownicy IE.
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Wróć do Promocja