jak przelaczac "z klawiatury" pomiedzy panelami?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007
jak zmusic mozille do otwierania strony w paneliu zamiast w nowej kopi przegladarki (czasem sie tak zdarza, jesli na jakis stronach jest link, ktory rzada otwarcia nowego okna)
jak zmusic mozille do otwierania strony w paneliu zamiast w nowej kopi przegladarki (czasem sie tak zdarza, jesli na jakis stronach jest link, ktory rzada otwarcia nowego okna)
- macko
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031208
pozatym
Ctrl+T - Nowy Panel
Ctrl+Shift+Tab - do tylu
Ctrl+T - Nowy Panel
Ctrl+Shift+Tab - do tylu
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
A spis skrótów jest tu:
http://www.mozilla.org/docs/end-user/moz_shortcuts.html
http://www.mozilla.org/docs/end-user/moz_shortcuts.html
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Re: jak przelaczac "z klawiatury" pomiedzy panelam
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007
macko pisze:jak zmusic mozille do otwierania strony w paneliu zamiast w nowej kopi przegladarki (czasem sie tak zdarza, jesli na jakis stronach jest link, ktory rzada otwarcia nowego okna)
no a to drugie pytanie? wie ktos?
- macko
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
macko pisze:macko pisze:jak zmusic mozille do otwierania strony w paneliu zamiast w nowej kopi przegladarki (czasem sie tak zdarza, jesli na jakis stronach jest link, ktory rzada otwarcia nowego okna)
Środkowym przyciskiem myszy (lub ctrl+klik), jak już było mówione.
- Ludwik
- Moderator
Ludwik pisze:macko pisze:macko pisze:jak zmusic mozille do otwierania strony w paneliu zamiast w nowej kopi przegladarki (czasem sie tak zdarza, jesli na jakis stronach jest link, ktory rzada otwarcia nowego okna)
Środkowym przyciskiem myszy (lub ctrl+klik), jak już było mówione.
tak, to jest jasne. Ale zauwaz ze jest to moj swiadomy wybor. Ja chcialbym doprowadzic do tego, ze by jesli w kodzie strony zadeklarowane jest <a .... target=new>...</a> (czy jak to tam bylo... _blank?) - moja mozilla otwarla mi ta strone w PANELU a nie startowal osobny proces mozilli ktora otwiera ow strone.
Np tak jest na inteligo - klikasz zaloguj - i startuje Cie kopia przegladarki - a nie otwiera sie w panelu.
Bo przeciez o ile mi wiadomo sa dwa rodzaje hiperlinkow - te ktore po kliknieciu otworza dokument na ktory wskazuja w aktualnym oknie
i te ktore po kliknieciu otwieraja nowe okno przegladarki. Meritum sprawy polega na tym, zeby mozilla na ten drugi typ linkow reagowala tak:
nie otwieram nowego okna, ale otwieram nowy panel.
- Gość
Coś takiego możesz osiągnąć instalując jeden z dodatków wspierających przeglądanie panelowe. Jeśli się nie mylę jest to między innymi multizilla.
Ale ja, osobiście, wybrałem inny sposób. Zablokowałem sobie reakcję przeglądarki na target=_blank. To znaczy jeśli Mozilla napotka na link z target=_blank, to ignoruje ten parametr i zachowuje się jak by to był zwykły link. Dzięki temu mam PEŁNĄ kontrolę nad tym jak mi się otwierają linki. Niezaleznie od tego co wpisał webmaster ja mogę je otworzyć w tym samym panelu (lewy kilk) lub nowym (środkowy klik). Dla mnie to optymalne rozwiązanie.
Jeśli czegoś nie pokręcę to robisz to wpisując w pasku adresu about:config i zmieniając wartość pola browser.block.target_new_window na "true" (pole znajdzisz łatwo używając pola filtrowania na górze).
Ale ja, osobiście, wybrałem inny sposób. Zablokowałem sobie reakcję przeglądarki na target=_blank. To znaczy jeśli Mozilla napotka na link z target=_blank, to ignoruje ten parametr i zachowuje się jak by to był zwykły link. Dzięki temu mam PEŁNĄ kontrolę nad tym jak mi się otwierają linki. Niezaleznie od tego co wpisał webmaster ja mogę je otworzyć w tym samym panelu (lewy kilk) lub nowym (środkowy klik). Dla mnie to optymalne rozwiązanie.
Jeśli czegoś nie pokręcę to robisz to wpisując w pasku adresu about:config i zmieniając wartość pola browser.block.target_new_window na "true" (pole znajdzisz łatwo używając pola filtrowania na górze).
- Ludwik
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite