MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

gdzie ja mam czcionki TrueType?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

gdzie ja mam czcionki TrueType?

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 00:26

Przeglądarka: -

czesc

Moj system to Mandrake 8.2 i z rpm`ow widze ze mam zainstalowane czcionki freetype i freetype2. Ale jakie katalogi powinienem wskazac dla Mozilli w unix.js? Te ktore sa podane w przykladzie w artykule nie dzialaja (nawet nie amm takich katalogow).
Ktos moze cos podpowiedziec?

zdrowie
Konrad
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Re: gdzie ja mam czcionki TrueType?

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 01:23

OK, czcionki juz zainstalowane, no ale wygladaj ciut smiesznie. Co i jak ustwaic w Edycja/.../Czcionki by bylo w miare OK?

Poki co czcionki wygladaj dziwnie, litera D ma wygieta pionowa kreske, pozostale maja 'niknace' kreski. Czy to przez ten slawetny antyaliasing? Jak tak to jak to zminic?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 01:23

Dodam jescze, dla wieksej klarownosci ze fonty wygladaj jakby stylizowane na pismo klinowe.
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: E2rd » 15 sierpnia 2002, 07:57

Na moim RedHat 7.1 KDE pierwsze podejście pokazywało czcionki rozmyte, mechate :-? Pisma klinowego mi jakoś nie przypominały...
Ale teraz ustawiłem sobie wreszcie tak jak trzeba. Mój user.js w tym zakresie wygląda tak (nie grzrebałem w unix.js, bo po co?):
Kod: Zaznacz cały
user_pref("font.FreeType2.enable", true);
user_pref("font.directory.truetype.1", "no, cośtam........");
user_pref("font.FreeType2.unhinted", false);
user_pref("font.FreeType2.autohinted", false);
user_pref("font.antialias.min", 16);

Antyaliasing dla mniejszych rozmiarów faktycznie nie ma sensu - to on daje tą mechatość. A wyłączenie hintów Mozilli, ale pozostawienie hintów biblioteki freetype jakoś dało najlepsze rezultaty i tak zostawiłem :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: GabrielBaines » 15 sierpnia 2002, 08:43

Konrad pisze:Czy to przez ten slawetny antyaliasing? Jak tak to jak to zminic?

Omawialiśmy to tutaj.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 14:25

To jednak nie antyaliasing. Powiekszylem czcionke do chyba 500% i widze ze jest inna niz zdefiniowalem. Tutaj macie screen z tego jak wyglada czcionka oraz z okienkiem preferencji by pokazac jak mam ustawione czcionki (dodam ze co bym w tych preferencjach nie zmienil czcionka jest ciagle ta sama). Ta dziwna czcionke jak dobrze kojarze mam z widnows i nazywa sie ona picasso
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: GabrielBaines » 15 sierpnia 2002, 15:09

Rzeczywiscie, tak jak pisałeś - pismo klinowe. Bardzo ładne z resztą, nie rozumiem czemu Ci sie nie podoba :D

A na poważnie - masz ten problem ze wszystkimi textami na stronie? na każdej stronie? (ze zrzutu ekranu wydaje się, że niektóre napisy na stronie są OK)

Czy jeśli w preferencjach Mozilli wybierzesz czcionki inne niz TrueType (np. Type 1) to nadal jest źle?

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 15:56

GabrielBaines pisze:Rzeczywiscie, tak jak pisałeś - pismo klinowe. Bardzo ładne z resztą, nie rozumiem czemu Ci sie nie podoba :D

A na poważnie - masz ten problem ze wszystkimi textami na stronie? na każdej stronie? (ze zrzutu ekranu wydaje się, że niektóre napisy na stronie są OK)

Czy jeśli w preferencjach Mozilli wybierzesz czcionki inne niz TrueType (np. Type 1) to nadal jest źle?

He he, czcionka moze i ladna, ale jak jest wyswietlana w 12px to jej praktycznie nie widac :)

Nie wszystkie zccionki sa tym klinem pisane. Wydaje sie ze wszelkie <p> na stronach (ale nie wszedzie, np w http://nt.interia.pl nie) podczas gdy np <Hx> sa wyswietlane ok (zdaje sie ze Arialem).

W preferencjach kombinowalem z roznymi czcionkami ale Mozilla przestala byc czula na moje sugestie. Zaznaczylem jej wiec w unix.js aby nie korzystala z truetype (przywrocilem domyslne ustawienia) i chyba przy tym zostane, bo w porownaniu z tamtymi klinami jest cudowanie :) Jeden feler ze na stronach czesto musze korzystac z ctr+'+', ale jest OK. Zreszta w Preferencjach mozna Mozi nakazac by wyswietlala fonty conajmniej 12px lub inne. Ostatecznie - jesli nie masz jakiegos pomyslu co z tym zrobic zostaje przy domyslnych.

btw: mozesz gdzies umiescic printscrn jak wyglada ta strona u Ciebie w Mozilli? Chce zobaczyc co moge zyskac dzieki TT.[/quote]
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: GabrielBaines » 15 sierpnia 2002, 16:26

Konrad pisze:btw: mozesz gdzies umiescic printscrn jak wyglada ta strona u Ciebie w Mozilli? Chce zobaczyc co moge zyskac dzieki TT.

Wysłałem Ci mailem.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 17:18

GabrielBaines pisze:Wysłałem Ci mailem.

Nie widze nigdzie :| Chyba nie doszlo. Moglbys sprobowac jesczze raz na
duzemaile(at)karpieszuk.prv.pl ?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 19:15

OK, juz doszlo na poprzedni adres. Hmm, no to u Ciebie wyglada dokladnie tak samo jak u mnie przy 'seryjnych' ustawieniach
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Rewitalizacja

Postautor: pbartecki » 15 sierpnia 2002, 19:21

Do starego artykułu o czcionkach TTF i ich wygładzaniu dodałem trochę danych... Jeżeli ktoś ma czas proszę o sprawdzenie i przesłanie swoich uwag...

pozdrawiam piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Re: Rewitalizacja

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 20:58

Dzieki za poprawki w artykule, czuje ze to glownie za moja sprawa :)

Zaraz sie rstartne jako root i zobacze jak mi teraz pojdzie i dam znac
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 21:30

Konrad pisze:Zaraz sie rstartne jako root i zobacze jak mi teraz pojdzie i dam znac

Noi juz, ale jednak dalej cos nie dziala. Znow mam ta czcionke Picasso niezaleznie od ustawien w Mozilli (to mi wyglada na bug). Zatem znow wylaczylem obsluge TT w unix.js. Natomist to wylaczanie antyaliasingu dziala wysmienicie.

Podsumowujac: mam teraz wymuszone by czcionki nie byly mniejsze niz 12px oraz antyaliasing min na 16, TT wylaczone i jest piknie tak jak byc powinno (Gabriel na priv mi podeslal screen z jego Mozilli i wszystko wyglada tak samo).
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: pbartecki » 15 sierpnia 2002, 22:11

Jeżeli czcionka picasso wyświetla Ci sie zamiast wybranej w Preferencjach i w {prefs,user,unix}.js nie ma czcionki picasso to prawdopodobnie wybrana czcionka jest mapowana przez Twój system przez picasso.
Mozilla się raczej przy tym nie upiera. Spróbuj jeszcze założyć inny profil.
pbartecki

Postautor: Konrad » 15 sierpnia 2002, 22:36

pbartecki pisze:Spróbuj jeszcze założyć inny profil.

Tak jak napisalem specjalnie mi nie zalezy na uzyskaniu TrueType :) Jak dla mnie teraz jest super, a nie mam sil juz dzis bawic sie dalej w grzebanie w bebechach systemu; dosc ze nameczylem sie z instalacja ze zrodel programu do FTP (a dla kogos kto jeszcze dwa tygdnie temu klikal sobie w windowsie to naprawde wyczyn :) )

No chyba, ze Ty to traktujesz jako potencjalny bug i prosisz mnie o pomoc w rozpoznaniu. To napisz a zaloze ten profil i powiem co sie dzieje (tylkoz jakim parametrem odpalic Mozie by wystartowal menedzer profili?)

Na wszelki wypadek dodam ze czcionke Picasso widze dla kazdego z userow w linuxie
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: pbartecki » 16 sierpnia 2002, 06:43

Niekoniecznie.. To raczej na pewno nie jest błąd Mozilli - po prostu są źle mapowane czcionki. Jak nie chce Ci się z tym męczyć, to lepiej bawić się czymś innym ;)
pbartecki

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite