gdzie ja mam czcionki TrueType?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
gdzie ja mam czcionki TrueType?
Przeglądarka: -
czesc
Moj system to Mandrake 8.2 i z rpm`ow widze ze mam zainstalowane czcionki freetype i freetype2. Ale jakie katalogi powinienem wskazac dla Mozilli w unix.js? Te ktore sa podane w przykladzie w artykule nie dzialaja (nawet nie amm takich katalogow).
Ktos moze cos podpowiedziec?
zdrowie
Konrad
Moj system to Mandrake 8.2 i z rpm`ow widze ze mam zainstalowane czcionki freetype i freetype2. Ale jakie katalogi powinienem wskazac dla Mozilli w unix.js? Te ktore sa podane w przykladzie w artykule nie dzialaja (nawet nie amm takich katalogow).
Ktos moze cos podpowiedziec?
zdrowie
Konrad
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Re: gdzie ja mam czcionki TrueType?
OK, czcionki juz zainstalowane, no ale wygladaj ciut smiesznie. Co i jak ustwaic w Edycja/.../Czcionki by bylo w miare OK?
Poki co czcionki wygladaj dziwnie, litera D ma wygieta pionowa kreske, pozostale maja 'niknace' kreski. Czy to przez ten slawetny antyaliasing? Jak tak to jak to zminic?
Poki co czcionki wygladaj dziwnie, litera D ma wygieta pionowa kreske, pozostale maja 'niknace' kreski. Czy to przez ten slawetny antyaliasing? Jak tak to jak to zminic?
- Konrad
Dodam jescze, dla wieksej klarownosci ze fonty wygladaj jakby stylizowane na pismo klinowe.
- Konrad
Na moim RedHat 7.1 KDE pierwsze podejście pokazywało czcionki rozmyte, mechate
Pisma klinowego mi jakoś nie przypominały...
Ale teraz ustawiłem sobie wreszcie tak jak trzeba. Mój user.js w tym zakresie wygląda tak (nie grzrebałem w unix.js, bo po co?):
Antyaliasing dla mniejszych rozmiarów faktycznie nie ma sensu - to on daje tą mechatość. A wyłączenie hintów Mozilli, ale pozostawienie hintów biblioteki freetype jakoś dało najlepsze rezultaty i tak zostawiłem
Ale teraz ustawiłem sobie wreszcie tak jak trzeba. Mój user.js w tym zakresie wygląda tak (nie grzrebałem w unix.js, bo po co?):
- Kod: Zaznacz cały
user_pref("font.FreeType2.enable", true);
user_pref("font.directory.truetype.1", "no, cośtam........");
user_pref("font.FreeType2.unhinted", false);
user_pref("font.FreeType2.autohinted", false);
user_pref("font.antialias.min", 16);
Antyaliasing dla mniejszych rozmiarów faktycznie nie ma sensu - to on daje tą mechatość. A wyłączenie hintów Mozilli, ale pozostawienie hintów biblioteki freetype jakoś dało najlepsze rezultaty i tak zostawiłem
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Konrad pisze:Czy to przez ten slawetny antyaliasing? Jak tak to jak to zminic?
Omawialiśmy to tutaj.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
To jednak nie antyaliasing. Powiekszylem czcionke do chyba 500% i widze ze jest inna niz zdefiniowalem. Tutaj macie screen z tego jak wyglada czcionka oraz z okienkiem preferencji by pokazac jak mam ustawione czcionki (dodam ze co bym w tych preferencjach nie zmienil czcionka jest ciagle ta sama). Ta dziwna czcionke jak dobrze kojarze mam z widnows i nazywa sie ona picasso
- Konrad
Rzeczywiscie, tak jak pisałeś - pismo klinowe. Bardzo ładne z resztą, nie rozumiem czemu Ci sie nie podoba
A na poważnie - masz ten problem ze wszystkimi textami na stronie? na każdej stronie? (ze zrzutu ekranu wydaje się, że niektóre napisy na stronie są OK)
Czy jeśli w preferencjach Mozilli wybierzesz czcionki inne niz TrueType (np. Type 1) to nadal jest źle?
==
Gabriel
A na poważnie - masz ten problem ze wszystkimi textami na stronie? na każdej stronie? (ze zrzutu ekranu wydaje się, że niektóre napisy na stronie są OK)
Czy jeśli w preferencjach Mozilli wybierzesz czcionki inne niz TrueType (np. Type 1) to nadal jest źle?
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
GabrielBaines pisze:Rzeczywiscie, tak jak pisałeś - pismo klinowe. Bardzo ładne z resztą, nie rozumiem czemu Ci sie nie podoba![]()
He he, czcionka moze i ladna, ale jak jest wyswietlana w 12px to jej praktycznie nie widac
Nie wszystkie zccionki sa tym klinem pisane. Wydaje sie ze wszelkie <p> na stronach (ale nie wszedzie, np w http://nt.interia.pl nie) podczas gdy np <Hx> sa wyswietlane ok (zdaje sie ze Arialem).
W preferencjach kombinowalem z roznymi czcionkami ale Mozilla przestala byc czula na moje sugestie. Zaznaczylem jej wiec w unix.js aby nie korzystala z truetype (przywrocilem domyslne ustawienia) i chyba przy tym zostane, bo w porownaniu z tamtymi klinami jest cudowanie
btw: mozesz gdzies umiescic printscrn jak wyglada ta strona u Ciebie w Mozilli? Chce zobaczyc co moge zyskac dzieki TT.[/quote]
- Konrad
Konrad pisze:btw: mozesz gdzies umiescic printscrn jak wyglada ta strona u Ciebie w Mozilli? Chce zobaczyc co moge zyskac dzieki TT.
Wysłałem Ci mailem.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
GabrielBaines pisze:Wysłałem Ci mailem.
Nie widze nigdzie
duzemaile(at)karpieszuk.prv.pl ?
- Konrad
OK, juz doszlo na poprzedni adres. Hmm, no to u Ciebie wyglada dokladnie tak samo jak u mnie przy 'seryjnych' ustawieniach
- Konrad
Rewitalizacja
Do starego artykułu o czcionkach TTF i ich wygładzaniu dodałem trochę danych... Jeżeli ktoś ma czas proszę o sprawdzenie i przesłanie swoich uwag...
pozdrawiam piotr.
pozdrawiam piotr.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
Re: Rewitalizacja
Dzieki za poprawki w artykule, czuje ze to glownie za moja sprawa
Zaraz sie rstartne jako root i zobacze jak mi teraz pojdzie i dam znac
Zaraz sie rstartne jako root i zobacze jak mi teraz pojdzie i dam znac
- Konrad
Konrad pisze:Zaraz sie rstartne jako root i zobacze jak mi teraz pojdzie i dam znac
Noi juz, ale jednak dalej cos nie dziala. Znow mam ta czcionke Picasso niezaleznie od ustawien w Mozilli (to mi wyglada na bug). Zatem znow wylaczylem obsluge TT w unix.js. Natomist to wylaczanie antyaliasingu dziala wysmienicie.
Podsumowujac: mam teraz wymuszone by czcionki nie byly mniejsze niz 12px oraz antyaliasing min na 16, TT wylaczone i jest piknie tak jak byc powinno (Gabriel na priv mi podeslal screen z jego Mozilli i wszystko wyglada tak samo).
- Konrad
Jeżeli czcionka picasso wyświetla Ci sie zamiast wybranej w Preferencjach i w {prefs,user,unix}.js nie ma czcionki picasso to prawdopodobnie wybrana czcionka jest mapowana przez Twój system przez picasso.
Mozilla się raczej przy tym nie upiera. Spróbuj jeszcze założyć inny profil.
Mozilla się raczej przy tym nie upiera. Spróbuj jeszcze założyć inny profil.
- pbartecki
pbartecki pisze:Spróbuj jeszcze założyć inny profil.
Tak jak napisalem specjalnie mi nie zalezy na uzyskaniu TrueType
No chyba, ze Ty to traktujesz jako potencjalny bug i prosisz mnie o pomoc w rozpoznaniu. To napisz a zaloze ten profil i powiem co sie dzieje (tylkoz jakim parametrem odpalic Mozie by wystartowal menedzer profili?)
Na wszelki wypadek dodam ze czcionke Picasso widze dla kazdego z userow w linuxie
- Konrad
Niekoniecznie.. To raczej na pewno nie jest błąd Mozilli - po prostu są źle mapowane czcionki. Jak nie chce Ci się z tym męczyć, to lepiej bawić się czymś innym 
- pbartecki
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite