MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mam dylemat Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy IE 6

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Mam dylemat Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy IE 6

Postautor: sAyMOn » 16 stycznia 2004, 13:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040109

Witam wszystkich forumowiczow
Od paru dni mam w domu internet .... i mam dylemat ktora przegladarke wybrac

Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy IE 6 czym sie roznia te przegladarki
czy ktoras z nich szybciej laduje strony ?

Prosze o rade
Pozdrawiam i dziekuje
sAyMOn
sAyMOn

Z nami od: 16 stycznia 2004, 12:58

Postautor: Gandalf » 16 stycznia 2004, 13:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+

Wszystko zalezy jakie. Znajde bez problemu strony ktore najszybciej laduje Mozilla, znajde takie ktore Opera i znajde takie ktore IE.

Chcialbym Ci przy tym wyborze zwrocic uwage na 3 elementy:

1) IE ma ponad 3 lata. Jest troche przestarzaly
2) Mozilla i Opera sa przegladarkami wspierajacymi nowoczesne standardy w sieci. IE niestety ich nie obsluguje (patrz pkt.1)
3) Mozilla i Opera maja wiele funkcji, ktorych IE w ogule nie posiada, jak blokowanie wyskakujacych okienek, zakladki czy skorki. Do tego Mozilla posiada setki dodatkow, dzieki ktorym mozesz dostosowac maksymalnie swoja przegladarke do swoich potrzeb.

Polecam jeszcze przetestowac przegladarke Firebird - odchudzona wersje Mozilli.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: sAyMOn » 16 stycznia 2004, 13:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040109

Dzieki za odpowiedz !

Teraz musze wybrac miedzy Opera a Mozilla
sAyMOn

Re: Mam dylemat Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 13:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

sAyMOn pisze:Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy IE 6 czym sie roznia te przegladarki

Wiesz trudno, zeby na forum Mozilli ktos poradzil Ci zeby korzystac z IE albo z Opery ;)
A czym sie roznia? Tysiace opcji... szkoda by pisac szczegolnie, ze na tym forum mozesz znalesc wiekszosc z nich.

sAyMOn pisze:czy ktoras z nich szybciej laduje strony ?

No wiesz nie chcem wojny rozpetywac ale calkiem sprawiedliwie powiem (pomino, ze moza odebrac to jako subiektywne zdanie). Napewno IE jest najwolniejszy - z cala pewnoscia. Plotki kraza, ze Opera jest najszybsza tylko ze ja tego absolutnie nie moge potwierdzic (nawet wiecej wedlug mnie jest sporo wolniejsza od np Mozilli - testowalem na kilku konfiguracjach). No i coz pozostaje Mozilla lub Mozilla Firebird. Z zalozenia Mozilla Firebird jest szybsza od Mozilli (i od wszystkich innych) ale IMHO roznice sa na tyle male ze jesli zalezy Ci na bogactwie opcji to rowniez moge polecic Mozille.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Purchawa » 16 stycznia 2004, 13:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

sAyMOn pisze:Dzieki za odpowiedz !

Teraz musze wybrac miedzy Opera a Mozilla

Dla mnie Operę dyskwalifikuje fakt, że albo się za nią zapłaci 39$, albo wyświetla reklamy.
Purchawa

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 13:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Skoro pozwolilismy sobie na subiektywne odczucia to dla mnie przeszkadza to ,ze Opera gorzej obsluguje standardy niz Mozilla.
Domel

Postautor: sAyMOn » 16 stycznia 2004, 13:42

Jeszcze raz wam wszystkim wielkie dzieki

:D Podjelem juz decyzje .... wybralem przegladarke Mozilla w wersji 1.6

Pozdrawiam
sAyMOn
sAyMOn

Postautor: Archer » 16 stycznia 2004, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6b) Gecko/20031208

Należy jeszcze nadmienić, że w najbliższym czasie (za kilka dni?) pojawi się na tej stronie całkowicie polska wersja Mozilli 1.6, oprócz samego spolszczenia oferująca jeszcze wiele dodatkowych funkcji!
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: quiris » 16 stycznia 2004, 14:13

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.2; U) [en]

sAyMOn pisze:Podjelem juz decyzje .... wybralem przegladarke Mozilla w wersji 1.6

Tylko rób częste backupy profilu. Bo ten lubi czasami znikać ;)
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

mozilla!!!

Postautor: raq » 16 stycznia 2004, 14:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

spośród tych kilku na pewno korzystam najczęściej z firebirda. szybciej się ładuje od mozilli, pożera mniej zasobów (co dla posiadacza AMD k6-500 jest baaardzo ważne), jest tak samo funkcjonalny. i ładny :)
ie też trzymam na kompie (jeśli coś robię pod windowsem) - a nuż coś się tam nie otworzy bo jest dostosowane do ie.
operę miałem 15 minut. latający banner przed oczami to nie jest to do czego można się przyzwyczaić. poza tym tamtejszy program pocztowy jest jakiś ... połamany. (ktoś powie że to kwestia przyzwyczajenia, ale po co..)
mozilla jest naprawdę super, a poza tym w pracy wszystkich "nawróciłem" na jedyną słuszną drogę :))
raq

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 14:25

quiris pisze:Tylko rób częste backupy profilu. Bo ten lubi czasami znikać ;)

Heh, przestaja mnie juz bawic te docinki do Mozilli (szczegolnie gdy romawiamy na forum Mozilli) :x . Dlatego prostuje ta wypowiedz: nie rob czeste backupy profilu bo dla od wersji 0.9.6 nie stracilem anirazu profilu (chyba ze na swoje wlasnie zyczenie) i takie same doswiadczenia maja inni...
Po za tym zastosuje teraz Twoja retoryke i napisze: ze Mozillowcy maja przynajmniej profil a nie to co inni ;) (i jak Quiris milo sie czytalo ostatnie zdanie?).
Domel

Postautor: quiris » 16 stycznia 2004, 14:36

Domel pisze:Po za tym zastosuje teraz Twoja retoryke i napisze: ze Mozillowcy maja przynajmniej profil a nie to co inni ;)

Ja w przeciwieństwie do Ciebie znam wiele przeglądarek. I oświadczam Ci, bo widzę, że nie wiesz, że Opera również posiada profile. I co więcej użytkownik ma możliwość wyboru, czy chce używać profili, czy nie.

Odnośnie znikania profili, to ja sobie tego nie wymyśliłem.
quiris

Postautor: quiris » 16 stycznia 2004, 14:41

Domel pisze:
quiris pisze:Tylko rób częste backupy profilu. Bo ten lubi czasami znikać ;)

Heh, przestaja mnie juz bawic te docinki do Mozilli (szczegolnie gdy romawiamy na forum Mozilli)

Codziennie, kilkanaście razy odpalam Mozillę, używam jej na różnych stronach i chyba mam prawo wypowiadać na jej temat opinię opierając się na własnych doświadczeniach?
quiris

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 14:49

quiris pisze:Ja w przeciwieństwie do Ciebie znam wiele przeglądarek.

Uwielbiam jasnowidzow, podaj mi mieszcze numerki na jutro do totolotka...

quiris pisze: I oświadczam Ci, bo widzę, że nie wiesz, że Opera również posiada profile.

Wiem ale nie takie jak w Mozilli a w Mozilli profile sluza do wyzszych celow niz w Operze. W Mozilli np w profilu trzyma sie dane dodatku a w Operze...

quiris pisze:I co więcej użytkownik ma możliwość wyboru, czy chce używać profili, czy nie.

A tyle ile to jest mozliwe w Mozilli jest rowniez wybor (zeby nie wymyslac to przyklad z gory: dodatki).

quiris pisze:Odnośnie znikania profili, to ja sobie tego nie wymyśliłem.

OK, ale nie musisz tego z ironicznym (jak sadze) usmiechem wysylac do watku, w ktorym ktos wybral Mozille a nie Opere (moge zrozumiec, ze straciles potencjalnego klienta ale to nie znaczy zeby pic do Mozilli...)

PS nie chcem z Toba wojny (jak zreszta juz pisalem w tym watku - przyznam sie ze piszac to wczesniej wlasnie myslalem o Tobie - to przewidzialem ze Operowniec jako specjalista od Mozilli wypowie sie o Mozilli. Sorry uwazam Twoje posty za bardzo ciekawe i bardzo pouczajace ale w kwestii standardow, tworzenia stron, propagowania ale nie w kwestii Mozilli... bo to nie Twoja "dzialka". Nie wiem jak Ty ale ja jak uwazam Opere za slapsza przegladarke to nie udzialam sie na forum Opery tylko Mozilli wydaje mi sie to bardzo sprawiedliwym podejsciem... Naprawde nie potrafilbym rozmawiac tam gdzie opinie sa niezgodne z moim swiatopogladem - a liczyc sie musisz z tym ze na forum Mozilli sa w 99,9% ludzie lubiacy Mozille bardziej niz Opere [bylo by 100% ale jestes Ty... ;) ]).

quiris pisze:Codziennie, kilkanaście razy odpalam Mozillę, używam jej na różnych stronach i chyba mam prawo wypowiadać na jej temat opinię opierając się na własnych doświadczeniach?

Tak, tylko dlaczego zawsze sa one negatywne i zawsze subiektywnie sugeruja wyzszosc Opery nad Mozilla?
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2004, 14:56 przez Domel, łącznie zmieniany 2 razy
Domel

Postautor: KLAPEK » 16 stycznia 2004, 14:52

Przeglądarka: Links (0.98; Linux 2.4.20-xfs i686; 128x48)

Mimo innego UA, polecam Ci szczerze MozillęPL.
W domu tylko tej używam, w pracy także odszedł w niebyt tandem IE+OE, teraz jest Mozilla z Nawigatorem i Kurierem Poczty.

Co do profilu to naprawdę warto robić backup, bo mi np w pracy przy wywałce systemu [a łindołs robi to dość często [98]] wywala problem z zapisem poczty w wysłanych.
No ale to nie [do końca] wina Mozilli, a systemu, który się wywala.
Natomiast na Linuxie jeszcze ani razu nie miałem problemu z profilem, ale może to dlatego, że jeszcze ani razu mi się system nie wywrócił 8)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: quiris » 16 stycznia 2004, 15:02

nie musisz tego z ironicznym (jak sadze) usmiechem wysylac do watku, w ktorym ktos wybral Mozille a nie Opere (moge zrozumiec, ze straciles potencjalnego klienta ale to nie znaczy zeby pic do Mozilli...)
Wiesz mnie nie płacą za łapanie klientów. Niech używa Mozilli, jeśli ją wybrał.
PS nie chcem z Toba wojny (jak zreszta juz pisalem w tym watku - przyznam sie ze piszac to wczesniej wlasnie myslalem o Tobie - to przewidzialem ze Operowniec jako specjalista od Mozilli wypowie sie o Mozilli.
Zapewniam Cię, że ten Operowiec ma kontakt z Mozillą dłuższy niż niejeden zadeklarowany Mozillowiec na tym forum. Jakie masz prawo twierdzić, że nie znam Mozilli? To, że na codzień moją domyślną przeglądarką jest Opera?
Sorry uwazam Twoje posty za bardzo ciekawe i bardzo pouczajace ale w kwestii standardow, tworzenia stron, propagowania ale nie w kwestii Mozilli... bo to nie Twoja "dzialka".

Acha, dziękuję członkowi administracji tego forum za wyznaczenie mi właściwego miejsca w szeregu.
quiris

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 15:13

quiris pisze:Zapewniam Cię, że ten Operowiec ma kontakt z Mozillą dłuższy niż niejeden zadeklarowany Mozillowiec na tym forum. Jakie masz prawo twierdzić, że nie znam Mozilli? To, że na codzień moją domyślną przeglądarką jest Opera?

Zgadzam sie z Toba ale chodzilo mi o cos innego, zrelacjonuje: ktos wybiera Mozille po cztm Ty wysylasz post o tym zeby uwazal na... (ewidentnie z podtekstem ze jakbys wybral Opere to bys nie mial tego rodzaju problemow). A nie bardziej elegancjo bylo by nic nie pisac albo przynajmniej napisac jedna z 10000 pozytywnych rad, np zeby korzystal z nawigacyjnego paska witryny? Rozumiesz...? Chodzi tylko to dobry smak.

quiris pisze:Acha, dziękuję członkowi administracji tego forum za wyznaczenie mi właściwego miejsca w szeregu.

Jak latwo bylo przeczytac jest to moje prywatne zdanie... wiec administracji tu nie mieszaj ;) Jeszcze raz wiec powtorze: IMHO sa jakies zasady ktore warto respektowac to znaczy jeden post bylby wskazany na forum Operowcow ale czasami ten sam u Mozillowcow nie bylby wskazany i budzilby niesmak (przyznam ze to nie tylko moje zdanie ale niewazne...). Chyba pora by jakies wnoski wyciagnac albo nie (wszystko zalezy od Ciebie) i zakonczyc ta pogawetke :)
Domel

Postautor: quiris » 16 stycznia 2004, 15:16

Domel pisze:
quiris pisze:Codziennie, kilkanaście razy odpalam Mozillę, używam jej na różnych stronach i chyba mam prawo wypowiadać na jej temat opinię opierając się na własnych doświadczeniach?

Tak, tylko dlaczego zawsze sa one negatywne i zawsze subiektywnie sugeruja wyzszosc Opery nad Mozilla?
Che, che... Dobre sobie. Polecam Twojej uwadze post: http://my.opera.com/forums/showthread.p ... post384104
quiris

Postautor: Domel » 16 stycznia 2004, 15:24

quiris pisze:http://my.opera.com/forums/showthread.php?s=&postid=384104#post384104

No wiec wlasnie to jest dowod na Twoja rektoryke niby chwalisz Mozille ale w drugim zdaniu ganisz ( "Wracając do spoofingu to tak naprawdę jest to mało skuteczne."). Juz naprawde na koniec: takie zdanie zacytowanie przeze mnie jest jaknajbardziej wskazane na forum Opery ale na Mozilli ja bym sie nie odwazyl postawic takiej tezy (bo bysmy mieli doczynienia z trolingiem ;) ).
Domel

Postautor: marcoos » 16 stycznia 2004, 15:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Tak na marginesie tylko apropos w/w wątku na forum Opery. Tekst, że Mozilla rzekomo "umożlwia spoofing adresu IP" w tamtym wątku (nie do końca to jest prawda) jest jednym z przykładów na to, jak ludziom MozillaPL się miesza z Mozillą. ;)

A konkretnie co do tego wątku: Domel, quiris - nie zaczynajcie znowu świętej wojny.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Następna

Wróć do Inne