Pomiar popularności MozlliPL
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Pomiar popularności MozlliPL
Przeglądarka: -
Myślałem sobie, że może wobec kontrowersyjnych wyników na ranking.pl przydał by się jakiś sposób pomiaru popularności - np. pierwsze uruchomienie MozilliPL odpalało by jakiś skrypt zliczający na witrynie MozillaPL.org - chyba nie powinno być technicznych przeszkód?
Chciałem się też zapytać o liczbę pobrań MozilliPL, ale ta informacja i tak nie wiele daje, ponieważ instalka MozilliPL pobierana jest już z różnych miejsc (np. strony Chip'a).
Chciałem się też zapytać o liczbę pobrań MozilliPL, ale ta informacja i tak nie wiele daje, ponieważ instalka MozilliPL pobierana jest już z różnych miejsc (np. strony Chip'a).
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Ja juz w watku 'czy to moralne' zaproponowalem aby strone mozillapl podpiac pod statystyki Gemiusa. na pewno skoczylaby w ranking.pl! zauwazcie ze operapl.prv.pl tez jest pod gemiusa podpieta. dlaczego wiec nie mozilla?
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Konrad pisze:Ja juz w watku 'czy to moralne' zaproponowalem aby strone mozillapl podpiac pod statystyki Gemiusa. na pewno skoczylaby w ranking.pl! zauwazcie ze operapl.prv.pl tez jest pod gemiusa podpieta. dlaczego wiec nie mozilla?
Cholera wie czy by skoczyło - myślę że prawie każdy użytkownik Mozilli wchodzi też na Onet.pl albo Gazeta.pl - a oni są podpięci pod Gemiusa.
A z tego co widze u siebie to mam tylko jedno ciasteczko Gemiusa - czyli na różnych witrynach jestem traktowany jako ten sam użytkownik. Więc na MozilliPL nie zakwalifikowali by mnie jako nowego.
Wyłączenie cookies sprawi że w ogóle nie będą cię brać pod uwagę jako uzytkownika - będą zliczać jedynie odsłony które generujesz.
Jak chcesz podbijać statystyki Mozilli to powinneś często kasować tego kukiza. To teoretycznie może coś tam podbić - ale nie na pewno.
Mnie interesują rzeczywiste wartości - stąd ten wątek.
BTW - gdzie Mozilla zapisuje ciasteczka?
- dls
dls pisze:BTW - gdzie Mozilla zapisuje ciasteczka?
Nie wiem, zreszta ja mam linux. Ale masz cos takiego jak menedzer ciasteczek w Preferencjach. Wlasnie sobie oba gemiusy wywalilem
- Konrad
Wszystkie ciasteczka są zapisane w pliku cookies.txt
Jak dokładnie to zliczanie działa? Bo ja nie mam żadnego ciasteczka z ranking.pl (chyba że się ukrywają pod inną nazwą), a ostatnio w związku z przygotowywaniem nowego tajemniczego zestawu zakładek odwiedziłem większość najpopularniejszych w .pl stron.
Jak dokładnie to zliczanie działa? Bo ja nie mam żadnego ciasteczka z ranking.pl (chyba że się ukrywają pod inną nazwą), a ostatnio w związku z przygotowywaniem nowego tajemniczego zestawu zakładek odwiedziłem większość najpopularniejszych w .pl stron.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze: Jak dokładnie to zliczanie działa? Bo ja nie mam żadnego ciasteczka z ranking.pl (chyba że się ukrywają pod inną nazwą),
gtesta oraz gtestb
- Konrad
pbartecki pisze:Wszystkie ciasteczka są zapisane w pliku cookies.txt
To jest cookie z .hit.gemius.pl
Zestawienie przeglądarek zebrane jest w oparciu o identyfikacje użytkowników - czyli w zestawieniu liczba 2131 przy Mozilli to liczba użytkowników używających tą przeglądarkę - a nie liczba wizyt przy użyci tej przeglądarki.
Wątpliwości mam jedynie co do tego jak zliczają użytkowników w danym tygodniu - najpewniej użytkownik musi w danym tygodniu choć raz odwiedzić witrynę monitorowaną przez Gemius by jego parametry były brane pod uwagę. Inaczej nie było by spadków w zestawieniu bo termin ważności moje ciacho ma do 2008 roku.
- dls
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6b) Gecko/20031208
Hmm... Wygląda na to, że mozillapl.org już nie jest podpięta do systemu Gemius...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
- Archer
- Z nami od: 21 maja 2003, 23:41
• Strona 1 z 1