MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mam dylemat Mozilla 1.6 ,Mozilla Firebird,Opera 7.5 czy IE 6

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Postautor: marcoos » 17 stycznia 2004, 20:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

quiris pisze:Konquerora (szkoda, że tylko Linux)

Nie tylko. Także inne Uniksy.

A ostatnio także: http://ranger.befunk.com/screenshots/qt ... 031229.png
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Użytkownik » 17 stycznia 2004, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040109

Czy, i gdzie, można ściągnąć Konqueror dla Windows'a?
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

Postautor: marcoos » 17 stycznia 2004, 20:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Użytkownik pisze:Czy, i gdzie, można ściągnąć Konqueror dla Windows'a?

http://kde-cygwin.sourceforge.net

Choć do codziennej pracy to-to się raczej nie nadaje.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: quiris » 17 stycznia 2004, 20:48

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.2; U) [en]

marcoos pisze:
Użytkownik pisze:Czy, i gdzie, można ściągnąć Konqueror dla Windows'a?
http://kde-cygwin.sourceforge.net
Choć do codziennej pracy to-to się raczej nie nadaje.
Na pewno się nie nadaje. U mnie wykładał się prawie na każdej stronie. Poza tym odpalasz całe środowisko KDE na Windows i dopiero Konquerora. Bez wypasionej Pentiawy/Athlona 2GHz z 1GB RAM nie podchodź ;)
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Użytkownik » 17 stycznia 2004, 21:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040109

Jaka jest w tym logika?
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

Postautor: quiris » 17 stycznia 2004, 21:23

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.2; U) [en]

Użytkownik pisze:Jaka jest w tym logika?
Pokazać, że jest to możliwe?

PS. Widziałem jedną szybko i dobrze działającą aplikacje z KDE na Windows Kexi. Zbudowano ją w oparciu o QKW Qt-KDE Wrapper: http://iidea.pl/~js/qkw/. Możliwe, że można byłoby przeportować Konquerora w oparciu o to cudo.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: KLAPEK » 17 stycznia 2004, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware 9.0 Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokoj.)=-

Tylko po co :o
Moim zdaniem Konq jest fatalną przeglądarką. Częsta segfaulty, wywala się na stronach napisanych i zwalidowanych przez validator...
Ogólnie mam złe doświadczenia z różnymi jego wersjami na różnych dystrybucjach.
Już wolę używać linksa :P [nie mówiąc o geckowatych ;)]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: gibki » 22 stycznia 2004, 13:49

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; MyIE2)

jeszcze mozesz sprobowac IE z nakladka MyIE2 w wersji ok0.7 - 0.8

daje naprawde duze mozliwosci
gibki

Postautor: KLAPEK » 22 stycznia 2004, 14:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008 --== MOZILLA RULLEZ ;-) ==--

Tylko nadal jest to samo stare, dziurawe i podatne na wirusy i inne exploity IE ;P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: drummerz » 02 lutego 2004, 13:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Tekst będzie troszeczkę przydługawy, ale cóż...

za czasów Opery 5.xx (już od tej wersji ją używałem) byłem nieszczęśliwym posiadaczem modemu więc cholernie zależało mi na szybkości przeglądarki. Również jako posiadacz zdechłego celerona 300 zależało mi żeby przeglądarka zajmowałą jak najmniej miejsca na jakże małym dysku twardym i ówcześnie skromnej pamięci, przy czym chodziłą w miarę szybko. Opera nadawała się do tego niesamowicie dobrze. Miała jednak bardzo poważną wadę - brak wsparcia dla polskiej strony kodowej. Od wersji 6.xx było nieporównywalnie lepiej. Jednak po zainstalowaniu wersji 7.xx byłęm po prostu zachwycony tą wspaniałą przeglądarką. Uwieżcie mi że na moim komputerze śmiga najszybciej ze wszystkich.
Aby mój tekst nie był nudny dodam, że wcześniej przygodę miałem z przeróżnymi przeglądarkami, jednak ze względu na powolne działanie tychże przeglądarek darowałem sobie.
Od pewnego jednak czasu jestem posiadaczem łącza stałego i sukcesywnie zastępuje oprogramowanie shareware'owe i komercyjne - oprogramowaniem opensource'owym. I wtedy to zdecydowałem się na wybór Mozilli.
Moje wrażenia?? Strony generalnie w wiekszości ładują się trochę wolniej niż w Operze (podkreślam na moim kompie), ale dla posiadaczy stałych łącz nie powinien być to jakiś minus. W porównaniu do Opery brakuje mi: pasku statusu :D - wiadomo, no i coś takiego jak rozmiar strony wyrażany w %. To jest genialne rozwiązanie!! Bardzo dużą wadą natomiast w Operze była obsługa stylów css - ten element zdecydowanie nie był dopracowany najlepiej według mnie. Pomijam już klienta pocztowego - korzystałem z The Bat'a i z faktu że był ten baner (na niego zresztą były pewne sposoby :P).
Korzystam z Mozilli od wersji 1.6 beta i co stwierdzam?? Nie wiem czemu ale wersja beta ani razu mi się nie wywaliła, a oficjalna non stop mi się wysypuje :/. Program wykonał niedozwoloną operacje... "MOZILLA spowodował błąd: nieprawidłowa strona w
module NECKO.DLL przy 0167:01138830."
Spróbuje mimo wszystko jeszcze raz instalacji "od nowa" być może to pomoże, bo aktualną wersję zainstalowałem na bete. Z reguły to pomaga. Co do stabilności Opery to też nie wypowiem się zbyt dobrze - też dosyć często mi się wysypywała.
Program pocztowy Mozilli jest bardzo przyjemny, prosty, intuicyjny i w pełni funkcjonalny, edytor stron WWW jest troszeczke śmieszny (sympton przyzwyczajenia do Pajączka) a z chatzilli wogóle nie korzystam - bo nie chatuje :).
Gdybym jednak miał wystawić oceny to (w skali szkolnej):
4+ - dla Mozilli - za to że jest w pełni darmowym, użytecznym i rozbudowanym pakietem
4- - dla Opery - "-" za to że jest płatna i mało stabilna, za to niesamowicie szybka i połyka bardzo mało zasobów

A Internet Explorer 6 radzę zainstalować tylko dlatego, że niestety duża część oprogramowania korzysta z jego bibliotek. Do przeglądania stron natomiast nie nadaje się to wogóle :)

Idealna przeglądarka: wszystko co najlepsze w Mozilli i Operze = dzieło doskonałe :)
drummerz

Z nami od: 02 lutego 2004, 12:22

Postautor: Ludwik » 02 lutego 2004, 14:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7 StumbleUpon/1.902

drummerz pisze:Aby mój tekst nie był nudny dodam, że wcześniej przygodę miałem z przeróżnymi przeglądarkami, jednak ze względu na powolne działanie tychże przeglądarek darowałem sobie.

A sprawdzałeś miðędzy innymi Firebirda?

drummerz pisze:Spróbuje mimo wszystko jeszcze raz instalacji "od nowa" być może to pomoże, bo aktualną wersję zainstalowałem na bete. Z reguły to pomaga.

Pod żadnym pozorem nie wolno instalować jednej wersji Mozilli na drugą. Przedtem należy odinstalować starą (ustawienia zostaną zapamiętane).
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: st. » 20 kwietnia 2004, 12:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Przeglądając Forum natknąlem się na ten wątek i prawie w całości zgodzę się z tym co napisał drummerz. Prawie, gdyż jako zagorzały użytkownik Opery (od wersji 6.05, legal bez banerka) doświadczyłem miłej niespodzianki po przesiadce na Mozillę 1.6PL - na moim łączu DSL 1Mb chodzi zauważalnie szybciej niż Opera, (na tyle szybciej iż zdecydowałem się na przesiadkę ;)). Dodam iż wspomagam się Proxomitronem, (konfiguracja tutaj) w sumie rakieta 8) .
st.

Postautor: Gość Niedzielny » 21 kwietnia 2004, 22:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

A mi w Mozilli/Firefoksie najbardziej brakuje szybkiego ładowania stron w przypadku korzystania z przycisków Poprzednia/Następna strona. Gesty w Operze są też o niebo lepiej dopracowane niż te z Mozilli.
W mozilli podoba mi się za to duża ilość dodatków (tylko żeby były one stabilniejsze i dało się je łatwo odinstalowywać), dzięki którym każdy może sobie dostosować przeglądarkę do swoich potrzeb. Jednak co łatwo zauważyć - wiele z tych dodatków wzorowana jest na funkcjach Oprery.
Osobiście korzystam trochę więcej z Opery, pewnie dlatego, że ją wcześniej poznałem. Początkowo byłem zrażony do Mozilli Suite - z powodu wcześniejszego kontaktu z Netscape Navigatorem i z jej powolnego startu - jednak przekonałem się do Firebirda/Firefoksa. Gdybym teraz uciekał przed IE, być może to Firefox byłby moją numer jeden?!
Gość Niedzielny

oper i mozilla oczywiście

Postautor: hibi@autograf.pl » 27 kwietnia 2004, 15:37

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.1; U) [en]

Mozilla jest ok uzywam jej w 10% czasu przeznaczonego na strony www. Opera roX funkcjonalność, przydatne opcje, banalna opcja gdy się wklej w adresie linka od razu jest "Paste and go" "małe a cieszy" i można tak wymieniać. Tak jest płatna ale banerek znika gdy się da F11 :)).
1.Opera 2. Mozilla 9xxx. IE
:)
hibi@autograf.pl

Firefox rulez

Postautor: Gobieslaw » 28 kwietnia 2004, 07:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Od czasu jak zainstalowałem Firefox'a i dorzuciłem kilka pluginów nie wyobrażam sobie pracy na czymś innym. Początkowo Mozilla rzeczywiście odpalała się dosyć wolno al teraz Firefox to najszybsza i najlepsza przeglądarka pod słońcem. No i te setki pluginów .... miodzio

Serdecznie pozdrawiam
Gobieslaw
Gobieslaw

Re: oper i mozilla oczywiście

Postautor: gajownik » 02 maja 2004, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

hibi@autograf.pl pisze:Opera roX funkcjonalność, przydatne opcje, banalna opcja gdy się wklej w adresie linka od razu jest "Paste and go" "małe a cieszy" i można tak wymieniać.

Mówisz o czymś takim?
gajownik

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 22:22

Poprzednia

Wróć do Inne