Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
nutado pisze:Naprawde nie jest wazne rozszezenie? W3C nie precyzuje jak maja sie nazywac pliki xhtml?
Jesli by dokladniej to rozwinac to nie istnieje cos takiego jak rozszezenie pliku - nie ma takiego standardu. To jest poprostu wymysl p. Billa

nutado pisze:Czyli jak mam dobry typ mime i ustawiony odpowiednio serwer, to sobie moge nazywac stroni xhtml jak np. index.lala ?
Dokladnie. To jest w gesii konfiguracji serwera WWW
nutado pisze:Cos mi sie wierzyc nie chce...
A moze poprostu zajrzec na w3.org?

nutado pisze:A co do tego obejscia dla ie, to mozsz podac jakies szczegoly?
Generalnie jest kilka ale ja podam dwa:
1. chamskie

- w specyfikacji XHTML 1.1 nie ma nic o MIME (no i oczywiscie nic o rozszezeniach - no akurat nie dziwne = patrz wyzej) wiec mozna pisac strony gramatycznie zgodne z XHTML 1.1 rowniez w text/html. Idac dalej typy mediow sa zdefiniowane w notce (nie w rekomendacji) wiec nie maja wlasciwie zadnego statusu "prawnego". Oczywiscie w XHTML 2.0 to uzupelnimy (nie znalazlo sie to w XHTML 1.1 bo w czasie tworzenia specyfikacji nie bylo jeszcze zatwierdzonego mime dla aplikacji xml-a jaka jest XHTML).
2. niechamskie

- skrypt w jakiejs technologii side serwer (np PHP) rozpoznajacy czy to jest IE, jesli tak to text/html a jesli nie to poprawny typ MIME.