MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Proszę, nalegam, żądam ;-) Włączcie Multizillę do MozilliPL

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Re: Proszę, nalegam, żądam ;-) Włączcie Multizillę do Mozill

Postautor: dls » 18 sierpnia 2002, 14:32

Przeglądarka: -

Domel pisze:Ok, powoli... Przedstawiam na przykładzie:
Oto dokument (HTML 4.01, XHTML 1.0):
...
<a href="http://www.domena.pl" target="_blank">Link</a>
...
Mozilla otwiera nowe okno - tak mowi specyfikacja.
Multizilla otwiera nowy panel (zakladke, tab czy jakos tak) - nie zgodne ze specyfikacją.

Okno, panel, zakładka - jak zwał tak zwał - w Operze są bodajże wewnętrzne okna - panel też tak można by nazwać.
Do tego to bym się nie czepiał - generalnie panele są po to żeby je używać.
Wole panel niż dodatkowe okno z paru (oczywistych chyba) względów.

A co do tego że parametr target zniknie wkrótce to możliwe, ale teraz jest powszechnie używany i nie wydaje mi się aby szybko to się zmieniło.
Stosowanie ramek na www jest w pewnych (nieczęstych) sytuacjach bardzo na miejscu, więc dziwne będzie używanie w takich okolicznościach wyłącznie JavaScriptu.

Nie wszystkie opcje mi się w Multizilli podobają - np. "Send fake referrer'" niby fajna opcja - ale po chwili pomyślałem o statystykach mojej witryny i ile cennych informacji zawdzięczam tej zmiennej. Nie chciałbym żeby ludzie masowo tego zaczęli używać.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: tristan » 18 sierpnia 2002, 14:47

Domel pisze:b)
...
<a href="http://www.domena.pl" target="dowolna_ramka">Link</a>
...
Przykład b) jest nie zgodny z XHTML 1.1 za sprawą atrybutu target.

O w mordę jeża... to co teraz będzie można? Jak osiągnąć ładowanie dokumentu do danej ramki, skoro to wywalają ze standardu?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: quiris » 18 sierpnia 2002, 20:31

Domel pisze:Mozilla otwiera nowe okno - tak mowi specyfikacja.
Multizilla otwiera nowy panel (zakladke, tab czy jakos tak) - nie zgodne ze specyfikacją.
Tutaj widzimy, że nie jako specyfikacja W3C podważa sens Multizillę.

Nie, no nie przesadzajmy. Tutaj to już chyba zaczynamy drążyć temat definicji samego okna (co możemy nazwać oknem, a co nie) :lol:
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: quiris » 18 sierpnia 2002, 20:38

dls pisze:Nie wszystkie opcje mi się w Multizilli podobają - np. "Send fake referrer'" niby fajna opcja - ale po chwili pomyślałem o statystykach mojej witryny i ile cennych informacji zawdzięczam tej zmiennej. Nie chciałbym żeby ludzie masowo tego zaczęli używać.

Dla mnie ta opcja nie ma żadnego znaczenia. Pragnę jednak poinformować, że istnieje inny projekt, który zajmuję się tylko tym: http://refspoof.mozdev.org czyli wynika z tego, że są ludzie, którzy z jakichś powodów chcą zachować pewien stopień anonimowości.
quiris

Postautor: dls » 18 sierpnia 2002, 21:18

quiris pisze:Dla mnie ta opcja nie ma żadnego znaczenia. Pragnę jednak poinformować, że istnieje inny projekt, który zajmuję się tylko tym: http://refspoof.mozdev.org czyli wynika z tego, że są ludzie, którzy z jakichś powodów chcą zachować pewien stopień anonimowości.

Projekty mogą sobie być ale taka opcja wg. mnie nie jest potrzebna - jak ktoś chce ukryć skąd wchodzi na daną witrynę to może przecież skopiować adres odnośnika i wkleić w pasku adresu.
A ja chce wiedzieć gdzie są umieszczane linki do mojej witryny.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Domel » 19 sierpnia 2002, 16:02

dls pisze:Projekty mogą sobie być ale taka opcja wg. mnie nie jest potrzebna - jak ktoś chce ukryć skąd wchodzi na daną witrynę to może przecież skopiować adres odnośnika i wkleić w pasku adresu.
A ja chce wiedzieć gdzie są umieszczane linki do mojej witryny.

Zgadzam sie w 100%

Kolejna rzecz dotycząca Multizill. Projekt ten za mocno integruje się z Mozillą.
Przykład? Bardzo proszę, najczybciej:
Pomoc/O Mozilli ->Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.1b) Gecko/20020721 MultiZilla/v1.1.20
Dla mnie szczyt wszystkiego.
Kolejny przykład:
Może małą rzecz ale wkurza mnie bardzo -> Ekran powitalny. Uważam, że jak ktos instaluje Multizillę to nie po to by zmieniać ekran powitalny.
Drugi przykład jest błachy ale dla użytkownika początkującego nie do przejścia.
A co do pierwszego to wiele skryptów nie chodzi z powodu tego głupiego wpisu, bo po co robić odrębne instrukcje do Mozilli i Multizilli (nie spominając już o IE i innych) skoro jądro Multizilli jest takie same jak Mozilli.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gandalf » 19 sierpnia 2002, 18:43

Wydaje mi sie, ze przyjeta przez nas linie w MozillaPL, mozna okreslic tak:

MozillaPL, ma byc spolszczona wersja aplikacji Mozilla, z dolaczonymi popularnymi pluginami, dodatkowymi komponentami (nie ingerujacymi w podstawowe zachowania aplikacji) oraz wlasnymi dodatkami.

Multizilla nie spelnia polowy z tego i dlatego nie widze celu Jej wlaczania do pakietu.

PB, GmbH, zgodzicie sie na taka definicje? :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 00:41

Domel pisze:Kolejna rzecz dotycząca Multizill. Projekt ten za mocno integruje się z Mozillą.
Przykład? Bardzo proszę, najczybciej:
Pomoc/O Mozilli ->Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.1b) Gecko/20020721 MultiZilla/v1.1.20
Dla mnie szczyt wszystkiego.
Kolejny przykład:
Może małą rzecz ale wkurza mnie bardzo -> Ekran powitalny. Uważam, że jak ktos instaluje Multizillę to nie po to by zmieniać ekran powitalny.
Drugi przykład jest błachy ale dla użytkownika początkującego nie do przejścia.
A co do pierwszego to wiele skryptów nie chodzi z powodu tego głupiego wpisu, bo po co robić odrębne instrukcje do Mozilli i Multizilli (nie spominając już o IE i innych) skoro jądro Multizilli jest takie same jak Mozilli.

Toż przecież po to autor uczynił kod tego dodatku otwartym, żeby można było te rzeczy zmienić i spróbować je włączyć tak, aby nie kolidowały z generalną linią rozwoju MozilliPL.
quiris

Postautor: Domel » 20 sierpnia 2002, 15:21

quiris pisze:Toż przecież po to autor uczynił kod tego dodatku otwartym...

Tak jak wszystkie projekty do Mozilli ;)

quiris pisze:żeby można było te rzeczy zmienić i spróbować je włączyć tak, aby nie kolidowały z generalną linią rozwoju MozilliPL.

Zgadzam sie z Gandalf. Multizilla nijak ma sie do MozilliPL.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Lisek » 21 sierpnia 2002, 17:53

Aż sobie zainstalowałem tą MultiZillę i jest... bardzo fajna :) Tego mi brakowało, ale brakuje jej dopracowania, oto co mi się nie podoba.

1. Ekran powitalny... hmm... :/
2. Złą konfiguracja domyślna (powłączane wszystko co wlezie, często przyciski się dublują)
3. Opcje co do "Middle Click" powtarzają się w sekcji "Links" oraz "Mouse" - po co?
4. Błędy... Po zainstalowaniu MultiZilli nie da się ustawiać niektóych opcji, np. w "Personal Bar" mam przyciski "Home" i "Prefs" mimo że są odznaczone, tak samo za paskiem adresu mam "Search" mimo że w ustawieniach ma się tam wyświetlać "Go" a nie "Search"...
5. Nie da się wyłączyć pogrubiania czcionek w tab'ach (przynajmniej nie widze takiej opcji).

Mimo tych błędów MultiZilla jest ciekawa, bardzo ciekawa - tak dobry MDI posiada chyba tylko NetCaptor (chociaż i on ma trochę głupich niedociągnięć). Bardzo mi się podoba "przeciąganie" TAB'ów (zamiana miejscami) - tego mi brakowało w Mozilli i Operze, miał to tylko wcześniej wymieniony NetCaptor.
Obecnej wersji MultiZilli nie włączałbym do pakietu MozilliPL, ale jak MultiZilla trochę "podrośnie" to czemu nie?
Lisek

Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19

Postautor: Lisek » 21 sierpnia 2002, 17:58

Lisek pisze:Bardzo mi się podoba "przeciąganie" TAB'ów (zamiana miejscami) - tego mi brakowało w Mozilli i Operze, miał to tylko wcześniej wymieniony NetCaptor.

A jednak pomyłka :( te przeciąganie powoduje otworzenie tej samej strony w sąsiednim tab'ie - szkoda :(
Lisek

Postautor: quiris » 21 sierpnia 2002, 21:14

Lisek pisze:Aż sobie zainstalowałem tą MultiZillę i jest... bardzo fajna :)

No cieszę się, że są ludzie którym to się podoba :-)
Lisek pisze: Tego mi brakowało, ale brakuje jej dopracowania, oto co mi się nie podoba.
1. Ekran powitalny... hmm... :/

Szczerze mówiąc to ja mam wyłączony ekran powitalny i jakoś za nim nie tęsknię. Dlatego nie zauważyłem podmiany tego ekranu ;-)
Lisek pisze:4. Błędy... Po zainstalowaniu MultiZilli nie da się ustawiać niektóych opcji, np. w "Personal Bar" mam przyciski "Home" i "Prefs" mimo że są odznaczone, tak samo za paskiem adresu mam "Search" mimo że w ustawieniach ma się tam wyświetlać "Go" a nie "Search"...

Sie da. Po prostu zaznacz (lub odznacz gdy masz zaznaczone). Potwierdź ok. I jeszcze raz ustaw sobie tak jak miałeś poprzednio. U mnie pomogło.
Lisek pisze:5. Nie da się wyłączyć pogrubiania czcionek w tab'ach (przynajmniej nie widze takiej opcji).

Hę. No fakt. Nie ma.
Lisek pisze:Obecnej wersji MultiZilli nie włączałbym do pakietu MozilliPL, ale jak MultiZilla trochę "podrośnie" to czemu nie?

A rośnie bardzo intensywnie - jak zdążyłem się zorientować :D
quiris

Postautor: quiris » 21 sierpnia 2002, 21:19

Lisek pisze:A jednak pomyłka :( te przeciąganie powoduje otworzenie tej samej strony w sąsiednim tab'ie - szkoda :(

Bo tu użyłeś z sposób niezamierzony możliwości przeciągania linków znajdujących się na danej stronie na nagłówek wybranego panelu celem załadowania go.
quiris

Postautor: Lisek » 21 sierpnia 2002, 23:10

quiris pisze:Szczerze mówiąc to ja mam wyłączony ekran powitalny i jakoś za nim nie tęsknię. Dlatego nie zauważyłem podmiany tego ekranu ;-)

A to się da? :)

quiris pisze:Sie da. Po prostu zaznacz (lub odznacz gdy masz zaznaczone). Potwierdź ok. I jeszcze raz ustaw sobie tak jak miałeś poprzednio. U mnie pomogło.

Ty mnie chyba kłamiesz. U mnie cobys nie nazmienial, potem OK to zero reakcji.
Lisek

Postautor: quiris » 22 sierpnia 2002, 08:23

Lisek pisze:
quiris pisze:Szczerze mówiąc to ja mam wyłączony ekran powitalny i jakoś za nim nie tęsknię. Dlatego nie zauważyłem podmiany tego ekranu ;-)

A to się da? :)

Oczywiście, że się da. Uruchamiasz Mozillę z opcją -nosplash

Lisek pisze:
quiris pisze:Sie da. Po prostu zaznacz (lub odznacz gdy masz zaznaczone). Potwierdź ok. I jeszcze raz ustaw sobie tak jak miałeś poprzednio. U mnie pomogło.

Ty mnie chyba kłamiesz. U mnie cobys nie nazmienial, potem OK to zero reakcji.

A jaki bym miał w tym interes ;-) Po zainstalowaniu też miałem tak poustawiane. I muszę przyznać, że myślałem, iż tego już się nie da zmienić. Jednak trochę pożonglowałem 8) tymi opcjami i teraz mam tak jak ja chcę.
quiris

Poprzednia

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite