MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

linki ed2k i sig2dat

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

linki ed2k i sig2dat

Postautor: chudini2k4 » 29 stycznia 2004, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

co mam zrobic zeby linki ed2k i sig2dat dzialaly pod mozilla firebird tzn zeby po kliknieciu w link wrzucalo je do emula i kazaa tak jak to jest w explorerze tymczasem wywala mi okienko z tekstem ze protokoly sa nie obslugiwane help
chudini2k4

Postautor: Gość » 29 stycznia 2004, 20:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040128 Firebird/0.8.0+

a zarejestrowales je? uaktywniles w osle/mule przejmowanie linkow?
Gość

Postautor: lenrock » 29 stycznia 2004, 21:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Uzyj dodatku Mozex , odnośnik do wersji polskiej w mojej stopce .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Domel » 30 stycznia 2004, 16:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

lenrock pisze:Uzyj dodatku Mozex , odnośnik do wersji polskiej w mojej stopce .

Hmm, nie jestem pewien czy o to chodzi, poniewaz za protokoly odpowiedzialby jest system operacyjny a przegladarka powinna od niego brac odpowiednie ustawienia. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia czy Firebird robi to poprawnie (ale Mozilla jest OK). Dlatego jesli przyjac ze w Firebirdzie nie bledu to znaczy, ze z zewnetrznymi programami jest cos nie tak (w tym przypadku w eMulu).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: lenrock » 30 stycznia 2004, 20:01

Domel pisze:
lenrock pisze:Uzyj dodatku Mozex , odnośnik do wersji polskiej w mojej stopce .

Hmm, nie jestem pewien czy o to chodzi, poniewaz za protokoly odpowiedzialby jest system operacyjny a przegladarka powinna od niego brac odpowiednie ustawienia. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia czy Firebird robi to poprawnie (ale Mozilla jest OK). Dlatego jesli przyjac ze w Firebirdzie nie bledu to znaczy, ze z zewnetrznymi programami jest cos nie tak (w tym przypadku w eMulu).

Nie twierdzę że mozex to jedyny sposób . Ale jak dla mnie to najwygodniejszy. Po za tym np nie znam programu który by zarejetrował się w systemie do otwierania odnośników "jabber:" chociażby z tego forum . Więc pozostaje albo zainstalować JIMa albo z mozexa podpiąć sobie samemu.
lenrock
Moderator

Postautor: Domel » 30 stycznia 2004, 20:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

lenrock pisze:Nie twierdzę że mozex to jedyny sposób .

I ja tego nie neguje ale nie poto wymyslono protokoly ;)

lenrock pisze:Ale jak dla mnie to najwygodniejszy.

Najwgodniejsze jest klikniecie na link ;)

lenrock pisze:Po za tym np nie znam programu który by zarejetrował się w systemie do otwierania odnośników "jabber:"

Po pierwsze nie ma takiego czegos jak jabber: , jest xmpp: ale to tylko propozycja (nie ma jeszcze oficjalnej specyfikacji)

lenrock pisze:chociażby z tego forum .

Po drugie to co jest na forum nie ma nic wspolnego z jabberem/xmpp to tylko przerobka AIM.

lenrock pisze:Więc pozostaje albo zainstalować JIMa

O ile wiem to nie rozwiaze problemu (patrz wyzej)

lenrock pisze: z mozexa podpiąć sobie samemu.

No tak ale nie o tym jest watek ;) chodzi o to ze jest protokol i jest aplikacja do niego. Wszystko powinno dzialac dokladnie tak samo jak w przypadku np mailto: a nie dziala.
Domel

Postautor: lenrock » 30 stycznia 2004, 21:08

Po konfiguracji mozexa nasze czynności także sprowadzają sie do kliknięcia na odnośnik :wink: . Czasem zaś przydaję się mieć inny program powiązany z mozilla a inny dla reszty systemu operacyjnego . Co do jabber: , skoro na razie brak standartu to i tak nie widzę niczego złego w korzystaniu z odnośników na forum które już istnieją . Z JIMem to się pomyliłem ponieważ słyszałem pogłoski że on to obsługuje a nigdy tego nie przetestowałem.

Ale chyba możemy już zakończyć temat , ponieważ ja tylko podałem rozwiązanie alternatywne i nie chciałbym aby to było trktowane jako sprzeciw przeciwko innym rozwiązaniom .
lenrock
Moderator

Postautor: Domel » 30 stycznia 2004, 21:34

lenrock pisze:Po konfiguracji mozexa nasze czynności także sprowadzają sie do kliknięcia na odnośnik :wink: .

No wlasnie po konfiguracji...

lenrock pisze:Czasem zaś przydaję się mieć inny program powiązany z mozilla a inny dla reszty systemu operacyjnego .

No pewnie, ze tak, ale protokoly zostawmy dla tworow, ktory jest do tego stworzonych

lenrock pisze:Co do jabber: , skoro na razie brak standartu to i tak nie widzę niczego złego w korzystaniu z odnośników na forum które już istnieją .

Po pierwsze nie istnieja, jeszcze raz powtarzam zawsze byl to protokol aim, ktory byl przeznaczony dla komunikatora AOL IM, ktos zmienil slowko aim na jabber - tak dla zabawy :) - to cos nie dzialalo, nie dziala i dzialac nie bedzie (nie sugeruj sie obrazkiem bo obrazek: Obrazek zostal podmieniony na Obrazek jak widac obraze nadwe nosi ta samo nazwe a link: aim:goim?screenname=abc&message=Hello+Are+you+there? zostal zmieniony na jabber:message?JID=abc&message=Hello+;) ). Jesli dalej nie rozumiesz to poczytaj na forum juz o tym bylo.
Po drugie jabber: nie jest standardem - fakt i zgodzilbym sie z Toba jednak przyszly standard XMPP juz to okresla (zostal przyjety akurat dzisiaj jako proponowana rekomendacja) i w draftach jest juz xmpp: czyli w pewnym sensie standard juz jest. Wiec jesli robic to robic zgodnie ze standardem (nawet przyszlym) szczegolnie ze konstruktywnej alternatywy nie ma.
Domel

Postautor: Ludwik » 30 stycznia 2004, 23:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7 StumbleUpon/1.902

A pod Linuxem? Też bierze z kądś informacje o protokołach? Z kąd?
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Domel » 31 stycznia 2004, 13:35

Ludwik pisze:A pod Linuxem?

Niewiem, rozmawiamy o MS Windows (patrz UA).
Domel

Postautor: dydko » 23 lutego 2004, 10:42

Przeglądarka: Opera/7.23 (X11; Linux i686; U) [pl]

W Mozilli instalujesz mldonkey_protocol_handler-{wesja}.xpi, ewentualnie edytujesz i poprawiasz wpis w pliku /usr/lib/mozilla-{wersja}/components/ed2kprotocol.js. W windows c:\program files\mozilla. Możesz pokombinować z edycja->preferencje->nawigaror->aplikacje->otórz za pomocą.
dydko

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony