MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

firebirdpl 0.7

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

firebirdpl 0.7

Postautor: tomel » 18 stycznia 2004, 13:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Niejestem w stanie uruchomic polskiej wersji, w prawdzie xpi zainstalowalo sie, ale w menu brak edit -> preferences...
tomel

Re: firebirdpl 0.7

Postautor: zwierz » 18 stycznia 2004, 15:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6b) Gecko/20031210

tomel pisze:Niejestem w stanie uruchomic polskiej wersji, w prawdzie xpi zainstalowalo sie, ale w menu brak edit -> preferences...

W instalce jest błędna informacja. Zobacz TOOLS > OPTIONS
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

jezyk cd...

Postautor: tomel » 21 stycznia 2004, 09:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

dzieki za pomoc, ale n ie kazdy slepy widzi... w 'options' nadal nie moge znalezc ustawien jezyka... mozesz podpowiedziec co dalej?
tomel

Re: jezyk cd...

Postautor: zwierz » 21 stycznia 2004, 22:34

tomel pisze:dzieki za pomoc, ale n ie kazdy slepy widzi... w 'options' nadal nie moge znalezc ustawien jezyka... mozesz podpowiedziec co dalej?

Głupot Ci naopowiadałem. Ale już się poprawiam:

1. Zamknij Firebirda

2. W katalogu, którym masz MozillaFirebird wpisz polecenie:
Kod: Zaznacz cały
./MozillaFirebird -UILocale pl-PL -contentLocale PL

3. Zrestartuj Firebirda

Instrukcję instalacji polskiego dodatku znajdziesz też tu:
http://www.mozilla.org/projects/l10n/po ... fb061.html
zwierz
Moderator

Postautor: tomel » 22 stycznia 2004, 09:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

dzieki, jak bedziesz na mazurach, to wpadnij na piwo, wszystko dziala (pomijajac niektore strony z java, ale to juz inna bajka - widze, ze to czesto i w roznych wariantach poruszany problem)
tomel

Postautor: zwierz » 22 stycznia 2004, 10:08

tomel pisze:dzieki, jak bedziesz na mazurach, to wpadnij na piwo, wszystko dziala (pomijajac niektore strony z java, ale to juz inna bajka - widze, ze to czesto i w roznych wariantach poruszany problem)

Będę pamiętał o tym piwie :) A co do javy - to się kiedyś zmieni. Z javy Microsoftu zrezygnował ostatnio bank BPH PBK na rzecz oryginalnej Javy Sun-a
zwierz
Moderator

Postautor: zwierz » 22 stycznia 2004, 10:29

Dopiero teraz się zorientowałem, że masz Windows, a nie Linuksa. A ja tłumaczyłem, jak to zrobić pod Linuksem. Chyba po raz pierwszy zapomniałem, że większość ludzi używa Windows :)
zwierz
Moderator

Postautor: tomel » 23 stycznia 2004, 09:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

najwazniejsze, ze zadzialalo, duzo pracuje na komputerze i z checia przesiadlbym sie na linuxa, ale poprostu nie mam czasu na nauke systemu, aplikacji i przenoszenie tego co mam, druga kwestia to bezpieczenstwo - z tego powodu co wyzej nie jestem w stanie zadbac o sprawnosc systemu, w windzie 'domorosli hakerzy' bo tych sie obawiam, nie zrobia mi nic, a linuch podzialaby jak plachta na byka, a przed fachowcami chyle glowe, byle plikow nie kasowali, jeszce raz dzieki
tomel

Postautor: Ludwik » 23 stycznia 2004, 10:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

tomel pisze:druga kwestia to bezpieczenstwo - z tego powodu co wyzej nie jestem w stanie zadbac o sprawnosc systemu, w windzie 'domorosli hakerzy' bo tych sie obawiam, nie zrobia mi nic, a linuch podzialaby jak plachta na byka, a przed fachowcami chyle glowe, byle plikow nie kasowali, jeszce raz dzieki

?! Śłyszałem takie opinie wiele razy. Tyle, że... odwrotnie. Z tego co wiem, to Windows działa jak płachta na byka.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gandalf » 23 stycznia 2004, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040121 Firebird/0.8.0+

wchodzimy w off-topic, ale tutaj zgodze sie z tomelem. Wybierajac Windows mam pewnosc, ze kolega z sieci osiedlowej oleje mnie jako "lamera", ale instalujac Linuxa mam pewnosc, ze ten sam kolega sprawdzi wszystkie mozliwe dziury jakie moglem zrobic podczas konfiguracji ;)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: tomel » 24 stycznia 2004, 12:51

sorry za off-topic, ale chyba warto ze wzgledu na wage tematu
zgadzam sie z gandalfem, zreszta wiem to z doswiadczenia, a to co napisalem wczesniej - na fachowca nie pomoga szyby antywlamaniowe, patentowy zamek i alarm z monitoringiem, to samo z komputerami: uaktualniona wingroza z firewallem wystarczy na bywalcow 'hack - tools - download', a instalujac linuxa zawsze zwabie jakiegos amatora proby sil, ktory w moim apache'u zostawi wpis 'cienki z ciebie admin' (oby tylko), skasuje polowe plikow i opowie o tym kolegom, podkreslajac do jakiej elity nalezy...
tomel

Postautor: marcoos » 24 stycznia 2004, 15:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

a instalujac linuxa zawsze zwabie jakiegos amatora proby sil, ktory w moim apache'u zostawi wpis 'cienki z ciebie admin' (oby tylko), skasuje polowe plikow i opowie o tym kolegom, podkreslajac do jakiej elity nalezy...

Po co ci Apache na domowym kompie? Czy w Windows też masz odpalonego IISa? Jak ktoś zauważy port 80, to spróbuje, niezależnie od tego, czy to Win, Mac czy Linux. Śmieszne to tłumaczenie.

Zamiast gadać takie rzeczy, powiedz po prostu, że wolisz Windows, bo się do niego przyzwyczaiłeś albo potrzebujesz Płatnika albo inny MS-Badziew, albo że ci się KDE/Gnome/whatever nie podoba, ale nie wymyślaj tego rodzaju opowiastek.... :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: tomel » 25 stycznia 2004, 08:36

o wlasnie, odwieczna wojna dwoch swiatow, poniewaz off-topic koncze dyskusje. jeszcze raz dziekuje za okazana pomoc i ciekawa wymiane zdan. inwazyjny pamietaj, ze piwo na ciebie czeka
tomel

nie umiem :(

Postautor: ŚwIeRsZcZ » 30 stycznia 2004, 11:21

Sorry ale nadal nie potrafie uruchomic firebirda w wersji polskiej....
Ściągnałem PL LANGUAGE PACK ze strony moziila.org ale nie wietm teraz gdzie mam wkleic to: MozillaFirebird -UILocale pl-PL -contentLocale PL

Napiszcie jakoś dokladniej, PLIK Firebird.exe mam w c:\ProgramFiles\Mozilaa.org\Firebird
ŚwIeRsZcZ

Re: nie umiem :(

Postautor: Pitreck » 30 stycznia 2004, 11:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+ (Pitreck)

->ŚwIeRsZcZ
Powinienes miec skrot do Firebirda w menu start, klikasz go prawym przyciskiem i wybierasz wlasciwosci. Nastepnie w polu Element Docelowy: znajdziesz wpis w cudzyslowiu, do niego dodajesz te -UILocale pl-PL -contentLocale PL. Ma to wygladac w ten sposob:
"C:\Program Files\Mozilla.org\Firebird\MozillaFirebird.exe" -UILocale pl-PL -contentLocale PL
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: klepa » 30 stycznia 2004, 12:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

marcoos
Zamiast gadać takie rzeczy, powiedz po prostu, że wolisz Windows, bo się do niego przyzwyczaiłeś albo potrzebujesz Płatnika albo inny MS-Badziew, albo że ci się KDE/Gnome/whatever nie podoba, ale nie wymyślaj tego rodzaju opowiastek.... :)

Myślę, że jesteś trochę niesprawiedliwy. Każdy ma prawo do swego zdania a Ty z miejsca robisz wycieczki osobiste... Ja również użytkuje system MS ale wcale nie dla tego że go lubię. Proszę pokaż mi podobnie funkcjonalny program jak np. AutoCAD czy 3DStudio Viz lub Vray na Linuxa po przystępnej cenie. I tylko mi nie wmawiaj że GIMP (z całym szacunkiem dla autorów) jest zamiennikiem Photoshopa o tych samych możliwościach. Specyfika mojej pracy wymusza używanie Windows a na przesiadkę na Linuxa z komercyjnym pakietem np. Softimage po prostu mnie nie stać. Przepraszam że w tym miejscu o tym piszę ale już kolejny raz czytam Twoje nieobiektywne komenatrze marcoos. Może więcej wyrozumiałości na przyszłość...?
"I like my town with a little drop of poison" T.Waits
klepa

Z nami od: 07 lipca 2003, 18:30

Re: nie umiem :(

Postautor: Gość » 30 stycznia 2004, 14:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

ŚwIeRsZcZ pisze:Sorry ale nadal nie potrafie uruchomic firebirda w wersji polskiej....
Ściągnałem PL LANGUAGE PACK ze strony moziila.org ale nie wietm teraz gdzie mam wkleic to: MozillaFirebird -UILocale pl-PL -contentLocale PL

Napiszcie jakoś dokladniej, PLIK Firebird.exe mam w c:\ProgramFiles\Mozilaa.org\Firebird

Po prostu zainstaluj sobie MozillePL Firebird stad, jest od razu po polsku i nie bedziesz mial z tym problemow.
Gość

Postautor: marcoos » 30 stycznia 2004, 16:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040129 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

klepa pisze:Myślę, że jesteś trochę niesprawiedliwy. Każdy ma prawo do swego zdania a Ty z miejsca robisz wycieczki osobiste... Ja również użytkuje system MS ale wcale nie dla tego że go lubię.

Tekst ten był skierowany do osoby, która nie napisała: "nie używam Linuksa bo nie ma na niego AutoCADa", tylko:

a instalujac linuxa zawsze zwabie jakiegos amatora proby sil, ktory w moim apache'u zostawi wpis 'cienki z ciebie admin' (oby tylko), skasuje polowe plikow i opowie o tym kolegom, podkreslajac do jakiej elity nalezy...

Tak więc, nie wiem czemu się mnie czepiasz.

Przepraszam że w tym miejscu o tym piszę ale już kolejny raz czytam Twoje nieobiektywne komenatrze marcoos. Może więcej wyrozumiałości na przyszłość...?

Kto tu jest nieobiektywny?

Na przyszłość - czytaj oprócz odpowiedzi także pytania.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Tadeusz123 » 30 stycznia 2004, 16:45

Przegladajc dział pobierz i wszystkie wydanie zainstalowałem na fireberdzie Addons-Windows-Build-ID-1.3.xpi. na górnym pasku pokazał sie ikonaka jak w nawigatorze. Moze ktos wyjasni poczatkującemu co to jest bo opisu na stronie nie ma :oops:
Tadeusz123

Z nami od: 24 stycznia 2004, 14:17

Postautor: klepa » 30 stycznia 2004, 16:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Marcoos: przepraszam Cie ale po przemyśleniu stwierdzam że:
1) to chyba złe miejsce do publikowania postów ktore nie są związane z tematem, zatem wybacz że zacząłem dyskusje
2) owszem czytam pytania i czytam rownież odpowiedzi
3) zdecydowanie się Ciebie nie czepiam a jedynie próbuje zwrócić uwage na pewne kwestie.
Zatem raz jeszcze wszystkich przepraszam za post "niespecjalnie" związany z tematem przewodnim.
"I like my town with a little drop of poison" T.Waits
klepa

Z nami od: 07 lipca 2003, 18:30

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox