MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czemu ta nazwa PANEL?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Czemu ta nazwa PANEL?

Postautor: jendrysz » 18 sierpnia 2002, 01:03

Przeglądarka: -

Wydaje mi się, że to co w mozilli nazywa się "panel" powinno nazywać się "karta",
Szczególnie w zwrotach:
""
""
Dlaczego?
1. Głównym zadaniem przeglądarek internetowych jest wyświetlanie odpowiednio spakowanych informacji graficznych. Paczki te nazwano "stronami www". Zazwyczaj przeglądarki wyświetlają te strony jedna po drugiej (szeregowo) podobnie jak czyta się książkę przeglądając strona po stronie. Dlatego nazwa "strona" dość dokładnie określa istote.
Jednak czasem jest wygodniej mieć te paczki informacji obok siebie (równolegle) i wówczas ta nazwa "strona" tu nie pasuje.
Jeśli zechcemy wyjąć z książki jakieś ciekawe strony i ułożymy je obok siebie to przestają one być stronami książki a stają się n i e z a l e ż n y m i k a r t k a m i lub kartami. Właśnie coś podobnego możemy zrobić w mozilli. Możemy oglądać poszczególne strony jedna po drugiej lub wyjąć je i ułożyć obok siebie. Czyli przekształcić w niezależne KARTY. Dlatego to co w mozilli nieszczęśliwie nazwano "panel" powinno nazywać się "k a r t a".

Taką właśnie nazwę dano w przeglądarce "Galeon".

2.Strony są po to by przekazywać informacje i karty są po to by przekazywać informacje a nazwa PANEL nic takiego nie sugeruje, że będzie zawarta jakaś informacja.
Panel oznacza jeden z sobie podobnych obszarów czemuś służących o kształcie zbliżonym do kwadratu lub krótkiego prostokąta i. Jeśli ten obszar byłby długim prostokątem to bardziej by pasowało słowo BLOK.

Poza tym te słowa są zbyt ogólnikowe a słowo KARTA dosyć trafnie wskazuje o co chodzi.

JG
jendrysz

Re: Czemu ta nazwa PANEL?

Postautor: quiris » 18 sierpnia 2002, 10:53

Bardzo logiczny wywód :-). Jednak obawiam się, że barierą tutaj okaże się siła przyzwyczajenia. Ze swej strony dodam, że również w Operze istnieją te PANELS, które zostały przetłumaczone właśnie jako KARTY.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: jendrysz » 22 sierpnia 2002, 00:26

Jednak obawiam się, że barierą tutaj okaże się siła przyzwyczajenia. [/quote]

Tłum decyduje, czy jakaś konkretna osoba?
jendrysz

Postautor: irekc » 22 sierpnia 2002, 09:30

quiris pisze:Bardzo logiczny wywód :-). Jednak obawiam się, że barierą tutaj okaże się siła przyzwyczajenia. Ze swej strony dodam, że również w Operze istnieją te PANELS, które zostały przetłumaczone właśnie jako KARTY.

W tłumaczeniu Opery ze strony http://strony.wp.pl/wp/operapl/, słowo panel dotyczy zakładki na Hotliście, natomiast to co Mozilla nazywa panelem, w Operze jest nazywane po prostu oknem.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: quiris » 22 sierpnia 2002, 10:09

irekc pisze:W tłumaczeniu Opery ze strony http://strony.wp.pl/wp/operapl/, słowo panel dotyczy zakładki na Hotliście, natomiast to co Mozilla nazywa panelem, w Operze jest nazywane po prostu oknem.

Nieprawda. Okna w Operze to Okna. Oprócz tego są jeszcze Panele identycznie wyglądające jak w Mozilli i te właśnie Panele zostały przetłumaczone jako karty.
quiris

Postautor: irekc » 22 sierpnia 2002, 10:27

quiris pisze:
irekc pisze:W tłumaczeniu Opery ze strony http://strony.wp.pl/wp/operapl/, słowo panel dotyczy zakładki na Hotliście, natomiast to co Mozilla nazywa panelem, w Operze jest nazywane po prostu oknem.

Nieprawda. Okna w Operze to Okna. Oprócz tego są jeszcze Panele identycznie wyglądające jak w Mozilli i te właśnie Panele zostały przetłumaczone jako karty.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś to co napisałem. Panele w Operze odpowiadają funkcjonalnością sidebarowi w Mozilli, a panele w Mozilli funkcjonalnie (z pewnymi oganiczeniami) odpowiadają oknom w Operze.
W Mozilli masz pasek paneli, a w Operze pasek okien.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: quiris » 22 sierpnia 2002, 18:33

irekc pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś to co napisałem. Panele w Operze odpowiadają funkcjonalnością sidebarowi w Mozilli, a panele w Mozilli funkcjonalnie (z pewnymi oganiczeniami) odpowiadają oknom w Operze.
W Mozilli masz pasek paneli, a w Operze pasek okien.
Nie wiem z kolei czy ty mnie rozumiesz.
1. Wiem, że Panele w Operze to siedebary w Mozilli
2. Okna w trybie MDI Opery, rzeczywiście z pewnym przybliżeniem odpowiadają panelom w Mozilli (z większym przybliżeniem, jeśli masz zainstalowaną Multizillę)
3. Natomiast Karty w trybie SDI Opery to są dokładnie (identycznie wyglądają) Panele Mozilli

Punkt 3 potwierdza zasadność wywodu otwierającego ten wątek. I o to mi chodzi.
quiris

Postautor: pbartecki » 22 sierpnia 2002, 19:56

jendrysz pisze:Wydaje mi się, że to co w mozilli nazywa się "panel" powinno nazywać się "karta",
Szczególnie w zwrotach:
""
""
Dlaczego?
1. Głównym zadaniem przeglądarek internetowych jest wyświetlanie odpowiednio spakowanych informacji graficznych. Paczki te nazwano "stronami www". Zazwyczaj przeglądarki wyświetlają te strony jedna po drugiej (szeregowo) podobnie jak czyta się książkę przeglądając strona po stronie. Dlatego nazwa "strona" dość dokładnie określa istote.
Jednak czasem jest wygodniej mieć te paczki informacji obok siebie (równolegle) i wówczas ta nazwa "strona" tu nie pasuje.
Jeśli zechcemy wyjąć z książki jakieś ciekawe strony i ułożymy je obok siebie to przestają one być stronami książki a stają się n i e z a l e ż n y m i k a r t k a m i lub kartami. Właśnie coś podobnego możemy zrobić w mozilli. Możemy oglądać poszczególne strony jedna po drugiej lub wyjąć je i ułożyć obok siebie. Czyli przekształcić w niezależne KARTY. Dlatego to co w mozilli nieszczęśliwie nazwano "panel" powinno nazywać się "k a r t a".

Taką właśnie nazwę dano w przeglądarce "Galeon".

2.Strony są po to by przekazywać informacje i karty są po to by przekazywać informacje a nazwa PANEL nic takiego nie sugeruje, że będzie zawarta jakaś informacja.
Panel oznacza jeden z sobie podobnych obszarów czemuś służących o kształcie zbliżonym do kwadratu lub krótkiego prostokąta i. Jeśli ten obszar byłby długim prostokątem to bardziej by pasowało słowo BLOK.

Poza tym te słowa są zbyt ogólnikowe a słowo KARTA dosyć trafnie wskazuje o co chodzi.

JG

Dziękuję za przedstawienie swojej opinii - wszystkie są dla nas bardzo cenne, chociaż z propozycją nazwania Tabs kartami osobiśnie nie do końca się zgadzam. Nie jest to głos: 'Panele i koniec', ale też i nie 'kocham karty!'.

Tabs - nie kojarzą mi się z kartkami książki, jeśli już takie porównanie, to są one zakładkami, i nawet tak wyglądają - wystające ponad całość strony nazwy tabs. Dla mnie - zakładki powkładane w książkę. Dlatego określając wszystkie strony WwW jako kartki, wyróżniam te, które mam zaznaczone i łatwo je mogę otworzyć właśnie za pomocą tabs-zakładek. Jeśli wszystkie, również swoje otwarte zakładki nazwę kartkami i wszytkie inne strony WwW to też kartki, to gdzie potrzebne-przydatne odróżnienie?

W przypadku takiej (jak tabs) konstrukcji elementu interfejsu użytkownika najczęściej chyba używa się słowa zakładki, zwłaszcza jeśli te karty-tabs-[inne nazwy?] nie zawierają stron WwW, tylko jakieś inne informacje - np. poszczególne ustawienia urządzenia]. Pech niestety chciał, że zakładki w polskiej przeglądarce kojarzą się jednoznacznie z zakładkami-bookmarks. Nazwa zajęta i z racji tego, ze panel w takim przypadku jest pierwszym wolnym określeniem, tabs okazały się być panelami.

I tak jak to napisałeś - panel to (zawężam) obszar (prostokąt) identyczny z innymi panelami. Może służyć do _bardzo_ wielu rzeczy, nie _tylko_ do udostępniania informacji. Karty, jak również napisałeś służą w ogólnym pojęciu wyłącznie do przedstawiania informacji. A co stanowi o sile stron WwW, które min. również przekazują informacje, to to (czego właśnie kartkom książki brakuje), że są _interaktywne_. Zatem możemy wprowadzać na nich własne informacje, możemy wpływać na wygląd tej kartki, możemy po niej pisać (nie zachęcajmy młodych użytkowników do pisania w książkach), możemy na niej wyświetlić film, słuchać muzyki i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.
W takim przypadku nazwanie - ograniczenie - całego bogactwa, jakie może ze sobą nieść dokument WwW, za pomoca słowa karta, w moim odczuciu może właśnie mylić użytkownika i byłoby _nietrafnym_ określeniem.
Panel (za słownikiem informatycznym) to min. okno dialogowe, które umożliwia użytkownikowi przekazywanie opcji do programu lub służy do przedstawiania danych. Definicja panelu wskazuje na jego interaktywne możliwości i ogólnikowo właśnie mówi, że tu można wszystko (a na pewno wiele). Kart(k)ę można skojarzyć najczęściej ze statyczną stroną WwW - Internet to szczęśliwie więcej.

Bardzo serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi ;)
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gość » 22 sierpnia 2002, 23:51

pbartecki pisze:
jendrysz pisze:Wydaje mi się, że to co w mozilli nazywa się "panel" powinno nazywać się "karta",
Szczególnie w zwrotach:
""
""

JG

Dziękuję za przedstawienie swojej opinii - wszystkie są dla nas bardzo cenne, chociaż z propozycją nazwania Tabs kartami osobiśnie nie do końca się zgadzam. Nie jest to głos: 'Panele i koniec', ale też i nie 'kocham karty!'.

piotr.

No to i ja wyraże swoją opinię.

To ciekawe, ale niedawno także zastanawiałem się dlaczego panel to panel. Jakość najbardziej kojarzy mi się z zakładką. Nie żeby jakieś głebokie myśli i długie wywody jak wasze... ale mi się tak kojarzy.

Może jakieś głosowanie na naszej stronie?

LarryN
Gość

Postautor: LarryN » 23 sierpnia 2002, 00:10

To oczywiście byłem ja LarryN (nie żaden tam gość)

LarryN
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: pbartecki » 23 sierpnia 2002, 04:10

LarryN pisze:
To ciekawe, ale niedawno także zastanawiałem się dlaczego panel to panel. Jakość najbardziej kojarzy mi się z zakładką. Nie żeby jakieś głebokie myśli i długie wywody jak wasze... ale mi się tak kojarzy.

Może jakieś głosowanie na naszej stronie?

No tak,.. alezakładki już są zajęte. Chyba że wymyslisz nazwe na bookmarks.
pbartecki

Postautor: Anonymous » 23 sierpnia 2002, 08:52

pbartecki pisze: No tak,.. ale zakładki już są zajęte. Chyba że wymyslisz nazwe na bookmarks.

??? "Ulubione" :wink: heheehe żartuję, nie zlinczujcie tylko mnie...
Anonymous

Postautor: GmbH » 23 sierpnia 2002, 10:10

314TeR pisze:??? "Ulubione" :wink: heheehe żartuję, nie zlinczujcie tylko mnie...

Czy jeśli w "Ulubionych" mam stronę gabinetu stomatologicznego to czy ta strona jest moją ulubioną stroną ? :P
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: dls » 23 sierpnia 2002, 10:55

Ja jestem za zostwieniem tego tak jak jest. Jeśli kwestia jest niejednoznaczna to nie należy poprawiać tego co już jest i funkcjonuje.
Lepsze jest (zazwyczaj) wrogiem dobrego.
Należy poprawiać sformuowania które mogą wprowadzać w błąd dlatego z tego miejsca dziękuje za zmianę "zapisz odnośnik jako..." na "zapisz element docelowy jako.." :D
Wyraz "ulubione" dla wielu już dawno zatracił swoje pierwotne znaczenie. Osoba której ostatnio instalowałem Mozlille od razu zapytała się: A gdzie tu są 'ulubione'? (chociaż w 'ulubionych' ma katalog 'brzydkie'). To są paranoje językowe podarowane przez lokalizatorów z MS. Nie przykładajmy do tego ręki.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: LarryN » 23 sierpnia 2002, 11:12

dls pisze:Ja jestem za zostwieniem tego tak jak jest. Jeśli kwestia jest niejednoznaczna to nie należy poprawiać tego co już jest i funkcjonuje.
Lepsze jest (zazwyczaj) wrogiem dobrego.
Należy poprawiać sformuowania które mogą wprowadzać w błąd dlatego z tego miejsca dziękuje za zmianę "zapisz odnośnik jako..." na "zapisz element docelowy jako.." :D
Wyraz "ulubione" dla wielu już dawno zatracił swoje pierwotne znaczenie. Osoba której ostatnio instalowałem Mozlille od razu zapytała się: A gdzie tu są 'ulubione'? (chociaż w 'ulubionych' ma katalog 'brzydkie'). To są paranoje językowe podarowane przez lokalizatorów z MS. Nie przykładajmy do tego ręki.

Ja tam MS nie używam ze 2 lata (znaczy się używam sporadycznie, bo na kompie go nie mam) i ulubione i zakladki wziąłem z Galeona.
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: Gość » 03 września 2002, 00:37

pbartecki pisze:
jendrysz pisze:Wydaje mi się, że to co w mozilli
nazywa się "panel" powinno nazywać się "karta",
Szczególnie w zwrotach:
"Otwórz odnośnik w nowym panelu"
"Dodaj do zakładek jako grupę paneli"

JG

Dziękuję za przedstawienie swojej opinii - wszystkie są dla nas bardzo
cenne, chociaż z propozycją nazwania Tabs kartami osobiśnie nie do końca
się zgadzam.
Tabs - nie kojarzą mi się z kartkami książki, jeśli już takie
porównanie, to są one zakładkami, i nawet tak wyglądają - wystające
ponad całość strony nazwy tabs. Dla mnie - zakładki powkładane w
książkę... Jeśli wszystkie, również swoje otwarte zakładki nazwę
kartkami i wszystkie inne strony WwW to też kartki, to gdzie
potrzebne-przydatne odróżnienie?

Wydaje mi się że TABS pochodzi od łacinskiego TABULA i znaczy tabliczki, tablice, tabele.
Kiedyś papier był bardzo drogi i nie tak łatwo go było uzyskać, więc zakładki robiono z innych materiałów np. z wystruganych drewnianych tabliczek (tabs).
Zakładki są po to by wskazywać nam wybrane strony. To jest tylko wskaźnik najwyżej z niewielką informacją o tej wskazywanej stronie. I teraz zwrot "Otwórz odnośnik w nowej zakładce" byłby błędny bo zawartość strony ukazuje się nie na wskaźniku (zakładce) tylko na stronie To tak jakby ktoś powiedział przepisz stronę nie na inna stronę tylko na zakładkę.
Poza tym zakładki wcale nie muszą wystawać ponad kartki, wystarczy że mają pewną grubość i nadal będą zakładkami. Pojęcie zakładki używa się też przy łączeniu na zakładkę, przy klejeniu na zakładkę. Nie ma tu żadnego związku z informacją.

pbartecki pisze:I tak jak to napisałeś - panel to (zawężam) obszar (prostokąt)
identyczny z innymi panelami. Może służyć do _bardzo_ wielu rzeczy, nie
_tylko_ do udostępniania informacji.

Właśnie... słowo PANEL pasuje "do _bardzo_ wielu rzeczy" tak jak każdy wyraz obcy (mętny, mało zrozumiały i bardzo pojemny). Mimo to niewielu osobom kojarzy się z informacją. Wydaje mi się że to słowo pochodzi z j. niemieckiego (paneel) i w oryginale znaczy wykładzina ścienna, boazeria, półka. Jeśli budowlaniec zobaczy słowo PANEL to będzie myślał o panelach podłogowych czy ściennych i nie przyjdzie mu do głowy że chodzi o jakąś informacje lub o jakiś film czy dźwięk. Równie dobrze mogło by się to nazywać BULBA.

pbartecki pisze:Karty, jak również napisałeś służą
w ogólnym pojęciu wyłącznie do przedstawiania informacji.

Przepraszam nie napisałem " wyłącznie do przedstawiania" tylko napisałem " by
przekazywać informacje". Wiadomości (to jest polska nazwa) można przekazywać w obydwie strony - nie tylko przedstawiać.
pbartecki pisze:A co stanowi o sile stron WwW, które min. również przekazują informacje, to to (czego właśnie kartkom książki brakuje), że są _interaktywne_. Zatem możemy wprowadzać na nich własne informacje, możemy wpływać na wygląd tej
kartki, możemy po niej pisać (nie zachęcajmy młodych użytkowników do
pisania w książkach), możemy na niej wyświetlić film, słuchać muzyki i
pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.

Mocno pan zawęził znaczenie kart, kartek.
Najczęściej zadaniem książki jest p r z e d s t a w i a n i a informacji, bo tak n a j c z ę ś c i e j chciał twórca książki i z tej przyczyny nie należy po niej pisać. Ale... czasem twórca książki umożliwia pisanie w niej i wtedy można ją traktować "interaktywnie". Przykładem mogą być księgi rachunkowe i podatkowe. Szczególnie małolatom polecam wybrać się na jakąś wystawę i wpisać się do księgi pamiątkowej lub przynajmniej ją przejrzeć. A kwestionariusze i różne testy to panele czy kartki? A kalendarzyki nie mają wcięć lub wypustek przypominających zakładki? Jeszcze trochę przykładów by się znalazło, ale wspomnę jeszcze tylko jeden zwrot "na kartach historii" - tu już pojawia się znaczenie dynamiczne. Na pewno widział pan scenę, w której kamera najeżdża na otwierającą się księgę z kartkami, na których wyświetlane są filmy czy animacje .
Wydaje mi się, że z okazji jakiś świąt wysyła się kartki muzyczne, a nie... panele muzyczne.
To wszystko co pan przypisywał panelowi lepiej pasuje do kartki i jest już dawno używane.
pbartecki pisze:W takim przypadku nazwanie - ograniczenie - całego bogactwa, jakie może ze sobą nieść dokument WwW, za pomoca słowa karta, w moim odczuciu może
właśnie mylić użytkownika i byłoby _nietrafnym_ określeniem.

O to właśnie posądzam PANEL.
pbartecki pisze:Panel (za słownikiem informatycznym) to min. okno dialogowe, które
umożliwia użytkownikowi przekazywanie opcji do programu lub służy do
przedstawiania danych. Definicja panelu wskazuje na jego interaktywne
możliwości i ogólnikowo właśnie mówi, że tu można wszystko (a na pewno
wiele). Kart(k)ę można skojarzyć najczęściej ze statyczną stroną WwW -
Internet to szczęśliwie więcej.
piotr.

W automatyce też nabrało podobnego znaczenia. Jednak co do literatury informatycznej radził bym podchodzić ostrożnie, bo często tworzą ją ludzie bardzo młodzi i bez oporu świeżo poznany fragment pewnej całości traktują jako całość i wyjątek traktują jako regułę.
Kilkanaście lat temu był taki płodny literat info Jan Bielecki. U niego prawie wszystko albo sie generowało albo edytowało. Tymi dwoma słowami (wytrychami) zastępował prawie wszystkie czasowniki.
W tym świecie info panoszą się jeszcze inne wytrychy (plik, opcje, preferencje, konfiguracja, makro).
Muszę jeszcze wspomnieć o stosowanych w mozilli kilku staropolskich zwrotach:
tryb online, tryb offline, anuluj, subskrybuj.

Które słowa będą bardziej zrozumiałe dla nowego użytkownika mozilli:
tryb online czy linia włączona,
tryb offline czy linia odłączona,
anuluj czy cofnij,
subskrybuj czy uzupełnij?

No i ten SIDEBAR. Na stronie "Zaproponuj swoją nazwę" podałem SIDEBAR czyli PRZEWODNIK ale to się jakoś schowało pod odpowiedziami i nie widzę żadnego odzewu.

JG
Gość

Postautor: pbartecki » 03 września 2002, 01:48

Odpowiem zbiorowo, żeby już nie ciąć wszystkiego:

1) Nie proponowałem w ogóle nazwy 'Zakładki' - są już zajęte.
2) Jeśli zastosować teorię o wyborze najbardziej kojarzącej się definicji (Panel dla Budowlańca), to kart(k)a najpierw skojarzy mi się z kartką w książce. Jednak duże brawa za listę, która rzeczywiście przemawia ;) i po jej przeczytaniu kart(k)a nabiera więcej barw ;)

Jednak i Budowlaniec zobaczyłby nowe tajemnicze znaczenia panelu, kiedy przedstawionoby mu na przykładzie Mozilli gdzie otworzy się jego nowa strona. Wiele słów w świecie programów komputerowych nabiera nowych kolorowych znaczeń - panel jest być może jednym z nich. Nie wiem jakie jest pochodzenie słowa panel, ale zgodnie z aktualnym słownikiem informatycznym, jest min. tym co zostało wklejone w poprzedniej wiadomości. Definicja nie przeczy temu co robią tabs w Mozilli.

Jestem pełen szacunku do Pana wypowiedzi oraz propozycji używania języka polskiego w programach polskich. Jestem w stu procentach po tej samej stronie. Panel nie jest moim oczkiem w głowie i jeśli tylko pojawi się nazwa, która będzie lepsza - sam stanę się motorem zmian.

Propozycje na końcu wiadomości. Z większym jeszcze szacunkiem, jednak przychodzi mi mieć odmienne zdanie.
Nazywając (jak zrozumiałem, nie wiem czy dobrze) tryb offline/online linią wyłączoną lub włączoną w moim odczuciu powodowałoby spore zamieszanie. Bo nie chodzi tu de facto o odłączenie linii, która poza tym może wcale nie być linią, ale po prostu o brak możliwości wysyłania i odbierania pakietów (wiadomostek) internetowych. Zmieniając tryb niekoniecznie trzeba dotykać linii.

Podobnie anuluj. Nie jest to, lub w większości przypadków nie jest, cofanie. Do cofania służy 'wstecz' (jeśli zostało to zaimplementowane), anuluj jest rezygnacją z kontunuacji - zazwyczaj bezwarunkową i bez zachowywania stanu/wprowadzonych zmian.

Subskrybuj i uzupełnij. Definicje za WIEM (dostępną przez menu MozTweak):

Nie ma znaczenia
uzupełniać, sugerowane to kompletować, czyli uzupełniać coś do całości.

subskrybować (łc. subscribere ‘podpisywać’) zobowiązywać się do nabycia książki, papierów wartościowych.

W Mozilli subscribe powoduje, że np. Kurier zobowiązuje się do nabywania wiadomości z serwera NNTP. Próba forsowania znaczenia uzupełniania (uzupełnij bieżącą listę grup dyskusyjnych?) byłaby w moim odczuciu również bardziej myląca użytkowników niż im pomagająca.

Sidebar: Za chwile dopiszę słowo przewodnik do ankiety. Odzewu nie widać, bo to jeszcze najprawdopodobniej nie jest TO... ;)

Bardzo serdecznie pozdrawiam ;)
piotr.
pbartecki

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite