MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czy przekonałeś już kogoś do korzystania z Mozilli?

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Czy przekonałeś już kogoś do korzystania z Mozilli?

Nie, to nie moj sprawa
0
Brak głosów
Jeszcze nie, choć pracuję nad tym
4
8%
Tak, nawróciłem już kilka osób (mniej niż 5)
28
54%
Tak, trochę (od 5 do 25)
17
33%
Tak, szukam & wdrażam (pow. 25)
3
6%

Liczba głosów : 52

brak

Postautor: brak » 10 lutego 2004, 21:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

A ja jak instalowałem nowy system to nie potrafiłem sterowników do karty graf. ściągnąć w IE, więc po omacku zainstalowałem mozillę...
brak

Postautor: z-type » 10 lutego 2004, 22:10

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.1; U) [en]

Ja przekonałem brata... do Opery. :lol:

PS. Tak na marginesie, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, dlaczego na tym forum na samym dole strony w Operze (tylko w niej) pojawiają się dziwne znaczki,
np. coś takiego:
‹«7›o6÷›ÍG‡Øßż=|þŒµì0äA$c©î5›_ÔXmÇŁfs<7Ć› ö›‡ŻšïV ;›ëq®gÍÝÚƒåû4à;ß ¢N˜Ö½{÷tïseØ©yqH½wá/bΰ׺ø9‘ǝھ bÄ뇓‘¨1GëÔbń.n"”]ć x‰¸##µ~÷îö½õv5/õ:žx¢ EÔwyù~,cObżPûuj?ÙaĄË^g{Ąä^}+`íÄҁ'hŸõH„²Ç~]ć;ž †u¾ÃAŽ|ÀIÄô ÍmÈvRB©ù@Áz[Zú…á’]w…Ł´0ï0˜F4ą›õ|ôèö½ ì9ĄÏ@ ‹aòGïvaá„ÐaÖŽ']ËïüOëą“Dî°<Öì9DÙ…ÿãÐíƾf™8ądú ś„•&a!“$ë(•Ø š•B+@)Š0º'.RTFF%1!’ JJ&.ńaÎ`aÐŹ5èÁâc·ql=ÅąŸ#t‚ Š–Ł]Ѝ2¸4fì6@r[Õ)¨ºY»º™Y2iłÍ9Íô²Ń8’×BùEžäć]%zx¨FÒ‰ęì@E1Lä3Fðõ 5 [ï Miìà *ižxąVffzÜEýSÁú!|&[i»‘!ÛÜš`µã'ÈÓ pQåa0 ¾.ÈòϏú´hP|ð;•>QÀüPgÒ"#:¾XZH?šÅ3å†u$~€ ÀkĆ?ÌEwµ3BÇ'®ˆ¹ô¢™16ć̏Õü&›*u ™W)㆏€_ké:WaSsvC‹ìÇ´–IŸ,:÷ŹÐõÓ&>íNÓή4íš3MTŒù }åb쫜Ą1øÝúEÖçÙ‡$Ńv®˜Oì…Ż<œ9KĆP½QÉüÓ=ü_ÎÇ/:ý%ßĆA8Àùœ×œT˜}RƲâ‡.9ù_ÐÓjüLœ)ł`1?o>śèŸ² µ·ÿø»a ;M¨“ΟéXB=eDÇüZX¢v…~ 7g˜WrGÖuĆ“‡.÷ª^X…né:Ę„V«‘ ÖUęøLx|ś˜V F DjЏ‡é˜ÙœQÞŻ' CtBppI^آᄙ¨9Ąª= Ö“ÂsŁŠÔŻE[
z-type

Z nami od: 23 czerwca 2002, 13:12

Postautor: klepa » 10 lutego 2004, 22:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Tylko co to ma wspólnego z propagowaniem Mozilli...? Może coś przeoczyłem w Twoim poście ale - wybacz - wydaje się być nie na temat. Chwalenie się Operą (nie mam nic przeciwko Operze) w miejscu gdzie pytają o, co podkeślę, Mozille wydaje się dowodzić że kolega albo:
a) nie zrozumiał tematu forum
b) brakuej koledze (być może) wyczucia w opiewaniu własnych osiągnięć
A te dziwne znaczki wyświetlają się zapewne z tego powodu, że jest to - co zostało napisane wyżej - Forum Serwisu MozillaPL a temat brzmi: Propagowanie Mozilli co nijak ma się do wypowiedzi kolegi i może powodować dziwne zachowanie Opery, :wink:
"I like my town with a little drop of poison" T.Waits
klepa

Z nami od: 07 lipca 2003, 18:30

Postautor: z-type » 11 lutego 2004, 01:30

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.1; U) [en]

klepa pisze:Tylko co to ma wspólnego z propagowaniem Mozilli...? Może coś przeoczyłem w Twoim poście ale - wybacz - wydaje się być nie na temat. Chwalenie się Operą (nie mam nic przeciwko Operze) w miejscu gdzie pytają o, co podkeślę, Mozille wydaje się dowodzić że kolega albo:
a) nie zrozumiał tematu forum
b) brakuej koledze (być może) wyczucia w opiewaniu własnych osiągnięć

Koledzy są jednak drażliwi na punkcie Opery. ;) Ja nie traktuję tego w kategoriach osiągnięć; wysiadł bratu IE, więc zainstalowałem mu Operę. Ciekaw jestem, jaką burzę wywołałaby wypowiedź "na temat": pokazałem mu Mozillę, ale powiedział, że jest do bani, wolał Operę :P (oczywiście tak nie powiedział, ale...).
Przy przekonywaniu takich właśnie ludzi problem z Mozillą jest jeden (mam nadzieję, że to jest "na temat"). Po reinstalce systemu, IE zapewne zacząłby działać i taki zwykły użytkownik jak mój brat, bez specjalnych oporów wróciłby do IE (bo inną przeglądarkę trzeba instalować ;)). A to dlatego, że niesamowita szybkość renderowania stron, jaką oferuje Mozilla (pod tym względem pa mojemu jest sporo lepsza od Opery) oraz reaktywność podczas wczytywania strony (spróbujcie w Operze kliknąć w link na onecie podczas wczytywania), przy szybszych łaczach przestają być aż tak ważne. Ale na przykład zapisywanie sesji (tabów i okien[!]) jest czymś, do czego tak łatwo się przyzwyczaić, że potem tego po prostu brakuje. Np. pisze ktoś pracę magisterską, ma naotwieranych naście stron razy 3 okna przeglądarki, następnego dnia chce zacząć od tego samego momentu; w Operze - no problem. Dziwię się, że Mozilla nie ma defaultowo zapisywania sesji (jakiemu zwykłemu użytkownikowi zechce się szukać w sieci dodatków; poza tym Tabbrowser Extensions niewłaściwie [w pojęciu Operatora] współpracuje z Mozillą, gdy ta używa Quick Launch; takie są przynajmniej moje doświadczenia).
A te dziwne znaczki wyświetlają się zapewne z tego powodu, że jest to - co zostało napisane wyżej - Forum Serwisu MozillaPL a temat brzmi: Propagowanie Mozilli co nijak ma się do wypowiedzi kolegi i może powodować dziwne zachowanie Opery, :wink:

Oczywiście. ;) Mimo wszystko chętnie poznałbym tego przyczynę.
z-type

Z nami od: 23 czerwca 2002, 13:12

Postautor: Yano » 11 lutego 2004, 01:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

z-type pisze:Koledzy są jednak drażliwi na punkcie Opery. ;)

Może inaczej - używając nazwy Opera na tym forum wybuchło już kilka, może nie wojen, ale bitew pomiędzy użytkownikami obu przeglądarek. Z zasady wypada być więc ostrożnym wypowiadając się o, było nie było, produkcie konkurencyjnym. Poza tym, jak już podkreślono, wątek jest wybitnie o tym, w jakich okolicznościach propagujemy Mozillę.

To tak jakbyś na walnym zgromadzeniu zarządu Microsoftu dotyczącego strategii promocyjnej Internet Explorera walnął tekst: "A ja od kilku miesięcy używam Mozilli". Myślę, że cisza jaka by zapadła po tych słowach była by wystarczającym komentarzem ;)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Ludwik » 11 lutego 2004, 08:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Yano pisze:To tak jakbyś na walnym zgromadzeniu zarządu Microsoftu dotyczącego strategii promocyjnej Internet Explorera walnął tekst: "A ja od kilku miesięcy używam Mozilli". Myślę, że cisza jaka by zapadła po tych słowach była by wystarczającym komentarzem ;)

To było by świetne :) Przedtem miałem opinię na temat wypowiedzi z-type podobną do Twojej (off topic), ale po tym przykładzie pozostaje mi tylko mu pogratulować ;)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Wojciech » 11 lutego 2004, 10:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Wracając do tematu, chciałbym zauważyć, że ludzie stali się bardzo niechętni do zmian czy eksperymentowania, w odróżnieniu od czasów np. sprzed pięciu lat - niejednokrotnie demonstrowałem bliźnim możliwości Mozilli, samą Mozillę na swoim sprzęcie itp., wysłuchiwałem zachwytów, ale na tym się kończyło. Dotyczy to też administratorów, tzw. zawodowych informatyków! Po prostu większość nie chce, albo nie ma motywacji, nauczyć się obsługi nowego programu, ktory do tego wygląda jakoś "niewindowsowo". Wyjątkiem są osoby słabo zaznajomione z komputerem, albo zupełni nowicjusze. Ci zazwyczaj błyskawicznie opanowują Mozillę i z kolei stają się głusi na inne rozwiązania. :)
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: KLAPEK » 11 lutego 2004, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 --== MOZILLA RULLEZ ;-) ==--

Dlatego ja w pracy wywaliłem tandem IE+OE i zainstalowałem Mozillę [miałem dośc wirusów...], na początku krzywe miny, ale jak się nauczyli obsługi, zobaczyli nowe funkcje i możliwości to wszystkim się podoba Mozilla, co więcej parę osób zainstalowało ją sobie w domu na kompach [ze względu na bezpieczeństwo głównie :)]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Adrianer » 12 lutego 2004, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

dlatego ze zaczalem temat to tez napisze kogo przekonelem:
1. Brata - pewnego pieknego dnia "przypadkiem" przestal mu dzialac IE (zablokowalem mu go na firewallu, hehe ;) )to mu zainstalowalem Mozille, i jak po kilku dniach IE mu "jakims cudem" znowu zaczal dzialac, to juz nie chcial wracac :D
2. Kolege 1: usunalem mu IE ieradicatorem pokazujac ze win98 umnie dzialac duuuzo szybciej, a dlatego ze potrzebowal browser na troche slabszy sprzet, to polecial, wtedy jeszcze Phoenix.
3. Ojca: usunalem skroty do IE i OE, zainstalowalem Mozille z IE Skinem i ikonkami MS. Nie kapnal sie do dzis 8)
4. Kolege 2: dlatego ze namawianie nie skutkowalo, a on ma jednak pojecie o kompach (studiuje tak jak ja infe), to zainstalowalem mu Mozille + 30 dodatkow, i dopiero ten pokaz funkcjonalnosci go przekonal, ale od tego czasu dostaje od niego codziennie... raport bledow w Mozilli ;)
5. Kolega 3: zainstalowal po namowie, bo ie mu, sam z siebie przestal dzialac
6. Kolega 4: zainstalowal, bo przygotowywal sie na przesiadke na Linuxa.
7. Kolega 5: jak zobaczyl u mnie, to zakochal sie Mozilli :wink:
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Joanna » 20 lutego 2004, 02:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Marta pisze:Przekonałam moje Słońce na Mozillę (...)

A ja... a ja... przekonalam chyba Marte. Popraw mnie, jesli klamie. :P

I jeszcze mojego Tate nawrocilam.

I jeszcze dwie osoby, ale nie sa kategoryczne i czasem uzywaja innych rzeczy tez :(
Joanna

Z nami od: 27 sierpnia 2002, 13:29

Postautor: Gandalf » 20 lutego 2004, 02:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Polityka wielkich korporacji bazuje na uzaleznianiu. To jak z koncernami tytoniowymi - niby wiedza ze to szkodliwe, ale co z tego kiedy pojawia sie slowo "KASA".
Sam widze problemy z przekonaniem ludzi do Mozilli, a co wiecej, w domu mam dwie dziewczyny, ktore sa przyjaznie nastawione do pingwina, ale czesciej (mam zainstalowane oba) w lilo wybieraja WinXP. Powod? Prosty - uzywaly Windows od wielu lat. Znaja je, rozumieja... sa "uzaleznione". I mimo, ze naprawde dobrze sie wypowiadaja o KDE 3.2, to jest to dla nich "obcy teren", w odroznieniu od "swojego".
I mam swiadomosc, ze jeszcze wiele wody w wisle uplynie zanim je przekonam (a do zlosliwcow - siedze na windzie, bo akurat reinstaluje wszystko na moim kompie ;)).

Co do Mozilli??? Przekonalem obie moje sublokatorki, 4 osoby w pracy, kilku znajomych z irca, caly (chyba?) alladyn team i (mam nadzieje) troche ludzi na grupach newsowych ;)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Yano » 20 lutego 2004, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Gandalf pisze:w domu mam dwie dziewczyny

Hmm, i to tak tylko dlatego, że Mozilli używasz? No patrz, a ja też używam i mam jedną :D
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Poprzednia

Wróć do Promocja