Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
wariat pisze:Id ... tez jestem zdania ze to nie egzekwowalne, ale skoro jest regulamin punkt uwazam za uzasadniony.
Czyli jestes za typ podpunktem czy przeciw?
Ja moge tylko napisac na obrone to, ze egzekwoawac ten poskunkt mozna jak malo, ktory bo bardzo wiele osob pisze: sorry nie wiedzialem w kontekscie tego "ja niezrobilem nic zlego bo przeciez nic nie wiedzialem". Mozna rowniez rozciagnac go na uzuplenienie podkunktu III.4.c czyli jesli ktos notorycznie lamie regulamin to go nie zna i zadne tlumaczenie tu nie przejdze (tera mala uwaga: tu nie chodzi o to zeby regulamin byl ostry, tu nie chodzi o to ze ktos czsami niechcacy zlamie regulamin to juz odrazu trzeba zablokowac mu konto i wyzwac go od debili - chodzi tylko i wylacznie o
notorycznie lamanie regulaminu).
Po za tym (wiem - nie jest to zaden argument) ale w 90% procentach regulaminow taki podkunkt sie znajduje.
wariat pisze:II b ... rozumiem sens, ale w tej formie wyglada to straszliwie moim zdaniem. Jesli musi byc pisane tak bardzo formalnie i szczegolowo to "uzytkownicy maja prawo zadac pytanie moderatorom" zmienilbym na "nalezy zworcic sie do grona moderatorow".
Nie ma problemu, jesli nikt nie ma nic przeciwko zmienia na forme zaproponowana przez Ciebie.
wariat pisze:II i,j polaczylbym w jedno i dodalbym do zestawu FAQ
Nie bardzo rozumeim, do ktorego punktu chcesz to dodac?
wariat pisze:Rozwiazania wielu problemow znajduja sie juz na forum, w FAQ MozillaPL i/lub po prostu w internecie.
OK, z punktu i zrezygnowac sie (chyba) nie da bo jak mowi regulamin grup newsowych jest to pierwszy i najwazniejszy punkt. Zreszta dla mie to najwazniejszy podpunkt, to wlasnie przez jego lamanie trace czas liczony juz w dniach (zarowno jako uzytkownik, ktory poraz n-ty czyta lub odpowiada dokladnie to samo i moderator jako proces moderingu dubli) i i nie zapomnie o modemowcach (bo dlugo nim bylem) - rowniez poeniedzy (kiedys obliczylem ze stracilem na takie zeczy okolo 500zl).
Co do podpunktu j) byly juz glosy wiec go zlagodzilem (chodzi o zwrot "Jesli to możliwe ...") ale najwyrazniej wiekszosc chce go zupelnie wywalic, prosze o potwierdzenia (jesli tak to zostanie usuniety).
wariat pisze:IV i - wogule bez sensu, ale jesli juz to bardziej w formie "jesli masz uwagi to uzytkownika forum, ktore sa neizwiazane z tematem prowadzonej dyskusji przekaz je listem prywatnym lub emailem a nei poprzez fotrum" to poszerza problem troszeczke i moim zdaniem uzasadnia ten punkt wogule ...
Dobrze rozumiem: chcesz zmienic punkt na "jesli masz uwagi to uzytkownika forum, ktore sa neizwiazane z tematem prowadzonej dyskusji przekaz je listem prywatnym lub emailem a nei poprzez fotrum"? Jesli tak to mi sie podoba (potwierdz a poprawie).
wariat pisze:IVj
Czyli ma zostac tak jak jest?
wariat pisze:A teraz ogolnie ... nie wiem czy tak mialo byc ale jest strasznie "sztywne" az sie wystraszylem w trakcie czytania.
Wiesz, zwazywszy na wage dokumentu - regulamin musi bys dokladny i w pewnym sensie sztywny (zeby nie bylo niedpowoedzen). Trudno zeby zawieral luzniejsze stwerdzeia typu "Mozecie" lub "a moze tak a moze nie" bo taki regumamin tak naprawde nie jest o niczym - taki regulamin prezciez mamy teraz.
wariat pisze: POzatym boje sie zeby ten regulaminik nie stal sie bronia przeciwko uzytkownikom
Nie, jak wyzej napsialem, nie chodzi nam o to zeby za nieumyslne zlamanie regulaminu odrazu zucac sie na uzytkownika "z piesciami" i stosowac wobec niego kary. Po za tym dlatego jest pokpunkt III.3.k.
wariat pisze:Wszyscy wiemy ze jest wyszukiwarka, ale wiemy tez ze przynajmniej w tej chwili z jej dzialaniem bywa roznie i nalezy o tym pamietac
Z tym dzialaniem nie jest tak zle (chyba nie dzialala ostatnio pol roku temu i nic nie zapowiada by nie nialala w przyszlosci

) ale to prawda warto pamietac, ze czlowiek moze sie pomylic (chodzi tylko o wypadki gdy owy czlowiek "myli sie" 100 razy po rzad).
wariat pisze:raz na jakis czas robie eksperyment probujac wyszujkac watek o ktorym wiem na 100% ze gdzies jest i przynajmnij w 50% przypadkow takie wyszukiwanie nie daje rezultatow wogule
Zgadzas sie stad wlasnie powstaje regulamin, zeby sie spamowac smieciami forum (tak samo inne akcje typu "czyste forum"). Bo np faktem jest, ze wyszukanie informacji o instalacji pluginu Javy jest ciezkie, poniewaz daje ogromna liczbe powsow, z czego 90% duble).