MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kolejna podrobiona strona banku...

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Kolejna podrobiona strona banku...

Postautor: Yano » 11 lutego 2004, 09:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Serwis Gazety Wyborczej podaje, że kolejny bank trafił na listę hakerów. Tym razem Inteligo. Przy okazji znaleziono również podróbkę strony mBanku, która była dostępna przez SSL!
Linki:
Masz konto w internecie? Uważaj na hakerów! - poradnik "Gazety"
5 zasad obrony przed oszustami
Jak banki zabezpieczają transakcje internetowe

Polecam szczególnie drugi artykuł, a zwłaszcza punkty 1, 3 i 4 - nie ma to jak porcja humoru z rana. Żałosne jest tylko to, że ludziska przeczytają te "zasady obrony" i będą uważać, że są bezpieczni. :evil:

Naprawdę niektórym tylko rysik i tabliczka gliniana do ręki a nie komputer. A już redaktorom GW z pewnością.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: Kolejna podrobiona strona banku...

Postautor: zwierz » 11 lutego 2004, 23:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Też dziś czytałem i się nadziwić nie mogłem. Myślę, że najlepszym komentarzem jest ten z forum Gzatey:
Forum Gazta.pl pisze:Hmm... czy aby autor tego tekstu wie o czym pisze?
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Gość » 11 lutego 2004, 23:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

a może byście zebrali wszystkie dobre rady dotyczące bezpieczeństwa w jedno miejsce?
może tutaj?
Gość

echh

Postautor: Luckyyy » 12 lutego 2004, 01:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

4 Korzystając z komputera, do którego mają dostęp inne osoby (np. w kafejce internetowej), po wylogowaniu się ze strony banku warto kilka razy kliknąć w wyszukiwarce internetowej przycisk "back" lub "powrót".

nie wiem czy smiac sie czy plakac :(

Moze powinno sie jeszcze trzy razy splunac za siebie - to na wszleki wypadek jakby byl keylogger :evil:
Luckyyy

Wróć do Inne