MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firebird.pl

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Pitreck » 11 lutego 2004, 19:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

Niezla robota Gandalf! Domyslne linki do stron ze schematami i dodatkami, przetlumaczone creditsy, przetlumaczone about:mozilla i wreszcie sensowny plik zakladek z wycietym linkiem do Infolamy :)

GmbH pisze:
Gandalf pisze: - wlasne linki do nieistniejacych stron (jakies mozillapl.org/themes)

Nie instaluj domyślnych polskich ustawień

Eee, jasne, bo przez wybor polskich ustawien mozna zmienic zawartosc plikow jezykowych, gdzie sa owe, podmienione linki do nieistniejacych polskich stron z dodatkimi i schematami dla Firefoksa:
http://mozillapl.org/firefox/dodatki/
http://mozillapl.org/firefox/schematy/
:lol:
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 11 lutego 2004, 23:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.2; Linux) (KHTML, like Gecko)

Marku, Piotrku. Wybaczcie, mam wrazenie, ze chcecie "walczyc" o cos.
Tymczasem ja zrobilem prosta rzecz. Wzialem czysty build. I wzialem wasz. Odpalalem na zmiane sukcesywnie patrzac gdzie sa roznice...
Nastepnie wstawialem Wasze tlumaczenia zamiast angielskich.
Nastepnie tlumaczylem to co bylo nie przetlumaczone.
Nastepnie jeszcze raz porownywalem z orginalem.

Nie wiem czy chcecie abym jeszcze raz to wymienial, ja juz wielokrotnie zwracalem uwage na rozne "pierdoly", ktore JASNO wskazuja, ze:
a) tlumaczenia FireFoxa bazowaliscie/bazujecie na tlumaczeniach Mozilla Suite i zostaja smieci.
b) tlumaczenia nie sa w ogule oczyszczane i przez to zostaja smieci z poprzednich wersji
c) niektorych rzeczy konsekwentnie nie tlumaczycie

Jezeli w wersji nazwanej "raw" znajduje w domyslnym interfejsie (NOWY PROFIL - ZAWSZE zakladam nowy profil, wiec prosze bez tekstow, ze mieszam") takie kwiatki jak "nowa zakladka" albo "idz" miedzy paskiem adresu a paskiem zapytania, to cos tu jest nie tak.
Jezeli about: pokazuje mi "Mozilla 1.6", jezeli "about:mozilla" jest nieprzetlumaczone tyle czasu, jezeli w domyslnych preferencjach sa jakies dzikie opcje ktore nie wystepuja w orginalnej wersji, to cos jest niewporzadku.

Ja naprawde nie chce wojny. Chcialbym tylko zebyscie wskazali mi punkt w ktorym Wasz raw-build jest "lepszy" od mojego. Jesli nie jestescie w stanie, chcialbym spytac czy jestescie w stanie zaakceptowac moj build jako oficjalny "raw" Firefoxa? Oczywiscie punkt po punkcie opisze Wam liste zmian jakie przeprowadzilem.

A do reszty: to nie jest zadna "schizma", "wojna" ani "konkurencja". Czuje sie czlonkiem teamu MozillaPL i tak jak kazdemu z nas zalezy mi na jak najwzyszej jakosci produktu. Jezeli czegos nie uzyskuje prosbami (i NIE WINIE ZA TO AUTOROW - zakladam, ze nie mieli czasu), a nie mam wplywu samodzielnie na build (bo nie mam zadnych praw edycji kodu) to tworze swoj. Proponuje go. Pokazuje jak mozna i czekam na ocene.
Staralem sie jak najwierniej oddac orginal. Na tym etapie mam swiadomosc, ze do zmiany sa dwie rzeczy:

MPL1.1 na Polska wersje
Dopracowac zestaw bookmarkow.

Mam wrazenie, ze czasem po prostu trzeba posiedziec i przerobic wszystko od nowa, zeby usunac smiecie jakie nagromadzily sie przez lata... Ja rozumiem, ze "lokalizujemy" bookmarki, ale zeby od razu wstawiac te setki jakie sa w extended Mozilla Suite PL? Wydaje mi sie, ze lepiej zaczac od zera i zostawic <20 niz przeklejac gotowe z Mozilla Suite gdzie jest ich od cholery i ciut ciut.

Powtarzam. Wolalbym abyscie ocenili moj build - napisalem co w nim zmienilem - niz wszczynali klutnie czy powinienem robic konkurecyjny. Ja go nie upublicznilem swiatu, ja go nie reklamuje. Ja go proponuje Wam - spolecznosci Mozilli!!!!!!!!!!! Jezeli uslysze racjonalne argumenty za zmianami jakie istnieja w wersji Marka i Piotrka, to wykasuje swoja!!
Nie chce trzech "koncowych wersji" - ale uwazam, ze w 3 betach nie ma nic zlego.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: KLAPEK » 11 lutego 2004, 23:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware 9.0 Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-

Wtrące swoje 3gr :)
Skoro Gandalf przetłumaczył coś co nie jest przetłumaczone, to TIM powinien przyjąć z otwartymi ramionami je i włączyć do TIMowych ;) wydań.
Inaczej szkoda czasu na tłumaczenie, które pójdzie w niebyt cyberprzestrzeni ;(
Wszyscy razem powinniśmy pracować nad poprawą i ciągłym udoskonalaniem mozilli.
Przecież można się wymieniać pracą, tłumaczeniem, doświadczeniem przy wydawaniu i raw i TIMowych wydań, a praca zostanie wykonana szybciej.
Np tak długo nie jest przetłumaczony help ;(, ale za to powstają 3 konkurencyjne tłumaczenia FF - szkoda energii moim zdaniem, lepiej korzystać z tego co już jest i skupiać się na tym czego nie ma ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Pitreck » 11 lutego 2004, 23:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

Amen :)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Konrad » 11 lutego 2004, 23:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:Amen :)

Ale jeszcze gwoli uzupełnienia:

wczesniej Gandalf nie wspomnial dlaczego zrobil tlumaczenie Fx tylko powiedzial, ze to zrobil i ze jest lepsze niz to co robi tim, tu trzeba przyznac, ze i ja bym sie poczul nieco urazony, ze ktos kwestionuje moj dorobek. Teraz jednak juz wszystko wyjasnil i zobaczymy co zrobi tim :) W sumie uwazam tez, ze powinien zaakceptowac, a ewentualne "napięcie" nalezy uznac za niebyle :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Gandalf » 12 lutego 2004, 00:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Wybaczcie jezeli tak to zabrzmialo.
Ja nie moge powiedziec, ze to jest "lepsze" w takim sensie, ze ja to zrobilem.
90% tego dziela to praca Mozilli Foundation. 9.9% to praca Marka i Piotrka. Moja to ten 0.1%, ktory co prawda zajal mnostwo czasu (4 dni po 5-8 godzin) kiedy to czyscilem kazdy plik linia po linii i analizowalem przydatnosc kazdej encji, ale nie mozna tego nazwac "moim dzielem".
Uwazam natomiast, ze wszystkie poprawki sa warte wdrozenia ich i taki build jaki wam zaprezentowalem jest "lepszy" od /pre.
Dodalem tlumaczenia - caly czas pilnujac, aby zachowac nazewnictwo MozilliPL, usunalem "smieci" i usunalem pozostalosci z "n!Birda" czy jak to tam nazwiemy.... przeczyscilem (wstepnie) zakladki... I jedyne czego bym chcial, to zeby Marek i Piotrek napisal "wow, to jest fajne. chcemy to do firebird 0.8 pl-PL" :)))

Jeszcze raz - zadnych schizm, zadnych wojen. Nie bede za duzo zdradzal, ale powiem, ze juz niedlugo nasz projekt i tak przejdzie duze przemiany - niezaleznie od naszej woli ;)) I to jestem przekonany ze na lepsze :)
Gandalf

Postautor: pbartecki » 12 lutego 2004, 01:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Akceptujemy tlumaczenia (i nie tylko ;) z otwartymi rekami: to co przeslal Pitreck zostalo sprawdzone (plik w UTF-8) i wlaczone do glownych plikow. Pitreck poza tym przeslal jeszcze 8 stringow i chyba 5 z Thunderbirda post 0.5, ktorych nie ma jeszcze w cvsie.

Na forum w kolo macieju, ze jest cos zle przetlumaczone, ze smieci, ze pozostalosci. W tym czasie dostalismy 0 propozycji zmian (na maila, jesli jest cos wsrod 29181 postow na forum, to przyznaje [po raz kolejny] nie czytam wszystkiego, moglem przeoczyc) w tym zadnej od Gandalfa, slownie zero propozycji zmian od wszystkich osob piszacych na forum, ze cos jest zle. Dlatego, jesli sa bledy, widziane a nie zglaszane to i poprawiaja sie, dopiero kiedy zostana zobaczone. Jakosc tego tlumaczenia lezy mi naprawde na sercu - prosze dac wiare na slowo, jesli tego od razu nie widac..

Kilka razy tez juz bylo: problem nie jest w tlumaczeniu (jak widac na przykladach jest to obecnie po kilka(nascie) stringow na kazde kolejne wydanie). Duzym zadaniem jest teraz Pomoc (nad czym mocno pracuje Wadim + Wojciech - korekcja), co zostalo juz dosc dawno ogloszone na forum i w dziale TPP.
Dla nas najwiekszym zadaniem jest przygotowanie i organizacja buildow (Marek).

Nie widze sensu w tworzeniu 3, 5 czy 15 roznych wersji tlumaczenia. IMVHO powinno ono byc jedno i to samo, ale mozliwie najlepsze. W przypadku wszystkich buildow, raw, clean, dirty itp. (Jest/byl nawet projekt koordynacji tlumaczen OperaPL i MozillaPL, choc moze nie pulsuje efektami ;).
Nie twierdze, ze koordynowac tlumaczenia powinnismy my. Nie mamy na to boskiego nadania, ani mandatu spolecznego, ani niczego innego poza sporymi chyba checiami, zeby bylo jak najlepiej. Jesli sie ktos chcialby tym zajac i moze przedstawic sensowne powody zeby tak bylo - tak bedzie.

Nie widze problemow, zeby ktos zajal sie przygotowywaniem wersji raw, ktora nastepnie bylaby udostepniana wszystkim chetnym na mozillapl.org.
Jedyne oczekiwania to jakosc. Tzn, zeby nie pisali pozniej w gazetach, a same buildy uruchamialy sie i bedzie mozna w ciemno zalozyc, ze build od osoby/grupy XY jest stabilny, bez testow mozna go wrzucac na serwer.
Pitreck zaliczyl juz produkcje Thunderbirda 10 razy mniejszego od oryginalu. I _NIE_ oznacza to automatycznie, ze czyjekolwiek buildy sa z gory uznawane za zle - tak, z gory zastrzegam, _nie_ jest. To sie zdarza wszystkim, nam rowniez. (podobno nawet Microsoft popelnia bledy :D ). Chodzi o to, ze IMVHO przed publikacja czegokolwiek na mozillapl.org musimy nabrac minimum zaufania. Podsumowujac dlugi watek, jestesmy w stanie zaakceptowac kazdy zewnetrzny build (Gandalfa, Pitrecka,..), ktory spelni wymagania co do jakosci..
I jeszcze raz - bardzo wazne - nie oznacza to, ze buildy Pitrecka, czy Gandalfa (ktorych jeszcze w ogole nie uzywalem), Kogos Innego nie sa wysokiej jakosci juz teraz. Ich brak na mozillapl.org/download_section oznacza wylacznie, ze nie byly publikowane odpowiednio dlugo, aby mozna sie bylo na ten temat wypowiadac.

Nie wiem, czy to co powyzej jest wystarczajaco jasne, bo mialem dzis wyjatkowo ciezki dzien.. Przepraszam, jesli cos wczesniej zabrzmialo na wszczynanie klotni. Mam wrazenie ze nie lubie sie klocic, wiec to pewnie rdza na kablach sieciowych ;)

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gandalf » 12 lutego 2004, 02:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Nie wierze, zebys nigdy ode mnie nie slyszal o tym, ze about: wyswietla Mozilla Suite...

Nie widze problemow, zeby ktos zajal sie przygotowywaniem wersji raw, ktora nastepnie bylaby udostepniana wszystkim chetnym na mozillapl.org.

Swietnie. Z mila checia zajme sie tym, ale dopiero kiedy pozytywnie ocenisz moja prace :) (jak sam piszesz nie sprawdzales jeszcze)

P.S. Wiem, ze to nie w temacie, ale kolacze mi sie sugestia: skoro juz mmay raw, to moze w "extended" by jednak ustawic, ze jak serwer lezy to nie wyskakuje durny alert, tylko otwiera sie strona bledu?
Gandalf

Postautor: Pitreck » 12 lutego 2004, 02:13

Heh, ale zes mi pojechal z tym Instalatorem Thunderbirda...
Ale cuz, czlek uczy sie na bledach :)

Gandalf pisze:P.S. Wiem, ze to nie w temacie, ale kolacze mi sie sugestia: skoro juz mmay raw, to moze w "extended" by jednak ustawic, ze jak serwer lezy to nie wyskakuje durny alert, tylko otwiera sie strona bledu?

Ciekawe, ja za tego alerta pokochalem Netszkape 6.0, a pozniej Mozilla...
Pitreck
Moderator

Postautor: quiris » 12 lutego 2004, 07:50

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]

pbartecki pisze:(Jest/byl nawet projekt koordynacji tlumaczen OperaPL i MozillaPL, choc moze nie pulsuje efektami ;).

Pisałeś do mnie w tej sprawie już baaaardzo dawno temu. Odpisałem Ci, że ja osobiście nie czuję się właściwą osobą w sprawie uzgodnień i podałem namiary na Andrzeja Olaczka (andola), który jest jedynym oficjalnym tłumaczem językowym Opery (ma na to glejt OS ASA). Jednocześnie przekazałem informację Andrzejowi, że wystąpiłeś z bardzo dobrą inicjatywą. On do Ciebie pisał (parę razy?) i kiedy się go pytałem (parę razy?), czy dostał odpowiedź, pisał, że nie dostał. Hmm... Jak to jest w końcu?

PS. Przy próbie wysyłania wiadomości wywaliło jakiś błąd na forum z linkiem to DEBUG MODE :(
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2004, 07:55 przez quiris, łącznie zmieniany 1 raz
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Gandalf » 12 lutego 2004, 16:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Wczoraj w nocy wrzucilem "pre2".
Poprawki sa w pliku zmiany - doszly tez obie wersje dla Linuksa.

Dzis chce poprawic licencje MPL, dodac wersje dla Macintosha i popawic UA-string, zeby rozpoznawal lokalizacje.

Nadal procz Pitrecka nie mam zadnego feedbacku :( Moze ktos znajdzie chwile???
Gandalf

Postautor: Adrianer » 12 lutego 2004, 16:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

GmbH pisze:No może poza dostosowaniem wielkości niektórych okien do tłumaczenia, ale tego też według Was nie można robić, prawda? Bo przecież to już jest grzebanie w oryginalnych plikach...

ja mam tu troszke inny tok rozumowania: to tlumaczenie nalezy dopasowac do miejsca, a nie miejsce do tlumaczenia. Bo co maja zrobic ci, ktorzy instaluja lang pack? Tam sie juz tego nie zmieni...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Gandalf » 12 lutego 2004, 17:18

ja z kolej uwazam, ze nie wolno poprawiac bledow "ZA" ekipe tworzaca program.
Jezeli w firebirdzie 0.8 jest blad powodujacy X, to NIE WOLNO ekipe lokalizujacej poprawaic go!!!
Jezeli jakas linia po zlokalizowaniu jest za waska, nalezy zglosic blad do bugzilli i poprosic, aby szerokosc okna byla wpisana w plik lokalizacyjny, a nie poprawiac to na sztywno!
Gandalf

Postautor: lenrock » 12 lutego 2004, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Gandalf pisze:Jezeli jakas linia po zlokalizowaniu jest za waska, nalezy zglosic blad do bugzilli i poprosic, aby szerokosc okna byla wpisana w plik lokalizacyjny, a nie poprawiac to na sztywno!

No to już moim zdaniem totalna przesada, dokonać zmiany wielkości okien nie jest ingerencją mającą coś znacząco zminić w funkcjonowaniu , co najwyżej zgodzę się z Adrianererem ,że czasem łatwiej skumulować terść tak aby langpackowcy także się cieszyli pełną widocznością , ale to może pociągać za sobą jakość tłumaczenia (na co Team chyba jest bardzo wrażliwy i mu się to chwali).
Ale jak pomyśle ile różnych języków obsługuje standart UTF-8 i jak są one różne , to nie wyobrażam sobie aby udało się kiedykolwiek naraz zadowolić Kaszubów , japończyków i mieszkańców Fiji , znajdując uniwersalny rozmiar okna !
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Gandalf » 12 lutego 2004, 18:13

lenrock: masz racje! ale nie zawsze da sie "zmiescic tekst". Czasem trzeba zmienic wielkosc np. okienka dialogowego.
I wtedy masz dwie drogi:

1) Zmieniasz na sztywno w kodzie ( aktualne zachowanie mozilliPL) co nie dziala w przypadku langpackow w XPI, a przeciez PO to wlasnie one sa zeby pokrywac mozliwosc "instalowania" lokalizacji.
2) Dodajesz opcje w plikach lokalizacyjnych ustawiania szerokosc (taka opcja JUZ jest uzywana w kilku wypadkach w FireFoksie) i w efekcie mozesz miec na razie 5 roznych jezykow i dla kazdego szerokosc okienka jest dopasowana do dlugosci tekstu.

I ktore jest lepsze?
Nie chodzi o purytanizm, tylko maksymalne wykorzystanie technologii ktorej uzywamy!
Gandalf

Postautor: lenrock » 12 lutego 2004, 18:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Gandalf pisze:2) Dodajesz opcje w plikach lokalizacyjnych ustawiania szerokosc (taka opcja JUZ jest uzywana w kilku wypadkach w FireFoksie) i w efekcie mozesz miec na razie 5 roznych jezykow i dla kazdego szerokosc okienka jest dopasowana do dlugosci tekstu.

A to o tym nie słyszałem . Dotychczas tłumaczyłem tylko dodatki i w żadnym nie było jeszcze możliwość zdefiniowannia szerokości okien w lokalach . (pomijam fakt ,że w zasadzie to tylko 15% wszystkich dodatków ma zrobioną lokalizację )
To w takim rzeczywiście przydałoby się zmusić twórców do możliwości zdefiniowania każdego okna . Albo nawet samemu odpowiednio poprawić kod i wysłać im do zatwierdzenia .
lenrock
Moderator

Postautor: lenrock » 12 lutego 2004, 18:36

Nie tylko Team MozilliPL zmienia rozmiary okien w Mozilli:
Oto przyjazny plik pomagający przenosić dodatki gnieżdzące swoje ustawienia w preferencjach Mozilli do Firebirda ( np MozTweak przydałoby się przenieść ) http://www98.sakura.ne.jp/~piro/xul/lib/prefDialog.xul
No i co mamy w komentarzu od autora:

Kod: Zaznacz cały
   prefDialog.sizeïź�size of this window
      (for example, Mozilla for Win32(ja) has "width: 57em; height: 44em;"
         for Win32(en) has "width: 52em; height: 41em;")
lenrock
Moderator

Postautor: GmbH » 13 lutego 2004, 20:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7a) Gecko/20040130

Gandalf pisze:a) tlumaczenia FireFoxa bazowaliscie/bazujecie na tlumaczeniach Mozilla Suite i zostaja smieci.
b) tlumaczenia nie sa w ogule oczyszczane i przez to zostaja smieci z poprzednich wersji
c) niektorych rzeczy konsekwentnie nie tlumaczycie

No widzę że w Twoim RAW wyczyściłeś te śmieci... Poniższych uwag nie bierz zbyt osobiście ;) Zmieniłeś jedna literówkę, poprawiłeś about:, we wszystkich plikach wyrzuciłeś nas jako autorów wpisując siebie (a powinieneś, jeśli już, to tylko dopisać), zrobiłeś literówkę w moim nazwisku i zmieniłeś linki z nieistniejących stron na MozillaPL.org do nieistniejących stron na firefox.pl, poza tym nie widzę żadnych innych zmian mających na celu ulepszenie FF i wyrzucenie zbędnych śmieci (a o to przecież tak walczysz). Btw. Bazowałem to na Twojej wersji PRE2...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: wariat » 13 lutego 2004, 21:24

Nie wiem co Gandalf zmienil. co wyzucil i co jest lepsze a co gorsze, nie wiem i juz, ale jestem przekonany ze nieistniejacer linki stana sie istniejace kiedy pre przestanei byc pre (jesli przestanie)
Mam nadzieje ze nie zaczynamy kolejnej "wojenki" :) Usmiech, piwko. znowu usmiech, 3 glebokie wdechy i juz :)

przy okazji ktos wykryl dziure w tlumaczeniu Mozzi (Informacje o stronie/naglowki/ na dole zostalo po ang.)

Jeszcze bardziej przy okazji ... czy jest pod win jakis prosty edytor tekstu z UTF-8 najlepiej zeby nie trzeba go bylo instalowac tylko zeby dalo sie go po prostu uruchomic? Bo sie wlasnie dzis zawiodlem na moim Crimson Editor i juz go mniej uwielbiam :)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: Gandalf » 13 lutego 2004, 21:37

GmbH pisze:No widzę że w Twoim RAW wyczyściłeś te śmieci... Poniższych uwag nie bierz zbyt osobiście ;)

Kiedy nie sposob :)

GmbH pisze: Zmieniłeś jedna literówkę, poprawiłeś about:, we wszystkich plikach wyrzuciłeś nas jako autorów wpisując siebie (a powinieneś, jeśli już, to tylko dopisać), zrobiłeś literówkę w moim nazwisku i zmieniłeś linki z nieistniejących stron na MozillaPL.org do nieistniejących stron na firefox.pl, poza tym nie widzę żadnych innych zmian mających na celu ulepszenie FF i wyrzucenie zbędnych śmieci (a o to przecież tak walczysz). Btw. Bazowałem to na Twojej wersji PRE2...

Nie wiem czy mozna nazwac przetlumacznei calkowicie od nowa DOM Inspectora, ale nie to jest najwazniejsze. Lista jest znacznie dluzsza i wymienialem ja tutaj kilkakrotnie, wiec odniose sie tylko do uwag czysto sugerujacych bledy:
1) Jesli zrobilem literowke - przepraszam, poprawie
2) nieistniejace linki - jedynym powodem ich braku jest fakt, iz w momencie tworzenia domeny firefox.pl jeszcze nie bylo. 90% linkow ktore byly ustawione u Was na nieistniejace strony wrocilem do orginalnych. Zostawilem, /start ustawiony na firefox.pl bo on bedzie. Wiec Twoj opis jest bardzo nieprecyzyjny
3) Swoja nazwisko wpisalem wylacznie w paczce PL.jar bo tez sam ja tworzylem. pl-PL.jar i pl-win.jar maja Wasze wpisy bo sa Wasze. Raczyles to pominac. Szkoda .
4) Tlumaczenia okienka O Firefoksie pomijasz. Zmiany w plikach w ktorych na sztywno wpisywaliscie nazwe, zamiast uzywac encji tez, about:mozilla tez, wycofanie calego domyslnego profilu pozmienianego u Was (jak przystalo na "raw" ;)) tez zapominasz... i wiele innych. Nie chce znow wymieniac.

Wazne jest abys zwrocil uwage, co pisalem kilka postow wyzej: 90% pracy to Mozilla Foundation, 9.9% to praca Twoja i Piotrka, 0.1% to praca moja. Wyczyscilem wszystko co znalazlem. Uwazam, ze moja wersja jest "kompletna" poza dwoma bledami o ktorych pisalem i ktore juz sa poprawione. I nadal nie uslyszalem o zadnej poprawce procz literowki w Twoim nazwisku. Ja wymienilem w tym watku i innych kilkanascie/dzisiat bledow w /pre MozilliPL.
Jaki masz cel w dyskredytowaniu wartosci mojej pracy? I dlaczego prosisz abym nie odnosil sie personalnie do personalnych atakow?
Gandalf

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox