MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tworzymy regulamin

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Yano » 11 lutego 2004, 01:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Już mnie oczy bolą i chyba dziś nic nie wymyślę więcej. Co zauważyłem zapodaję poniżej:

I.3.d) Moderatorzy starać się będą nadzorować wypełnianie regulaminu.
Nie wiem, ale w moim odczuci taki potworek językowy. Za dużo bezokoliczników obok siebie. Może lepiej:
Moderatorzy dołożą wszelkich starań, aby nadzorować wypełnianie regulaminu.

I.4.e) W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy zworcić zwrócić się do grona moderatorów.
Lit(e)rówka.

II.i) [...]czy odpowiedź na pytanie już nie padła.

III.3.i) Moderatorzy mają prawo edycji nieswoich nie swoich postów.
Partykułę przeczącą "nie" z zaimkami piszemy rozdzielnie.

IV.i) Jesśli masz uwagi to do użytkownika forum, [...]
Literówki...

Sorki - padam na twarz. Tylko literówki i drobne błędy wyłapałem. Plus kilka niedostawionych kropek na końcu i pogubionych ogonków, ale już nie miałem sumienia wyłuszczać.
Starając się ujednolicić poprawki przyjąłem następującą konwencję:
- tekst podkreślony - do usunięcia lub poprawy
- tekst wytłuszczony - proponowane zmiany.

Jeszcze na koniec, żeby nie było, że się czepiam: regulamin oprócz poprawności merytorycznej powinien być również poprawny gramatycznie, stylistycznie i ortograficznie, żeby się nikt nie mógł przyczepić. Zresztą jakby nie było, to jest jakiś dokument, pod którym się trzeba teoretycznie podpisać, żeby się zarejestrować. Więc upraszam o nie piętnowanie mnie za czepianie się literówek i ortów ;)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 01:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ludwik pisze:Właśnie żeby nie wchodzić w takie absurdy (których mnóstwo w ustawodastwie naszego kraju) IMHO nie powinniśmy w regulaminie wchodzić w szczegóły, a jedynie zarysować ramy, które wypełniać będzie zdrowy rozsądek ;)

Niby masz racje ale jakos mam mieszanie zdanie na ten temat :) to znaczy w kazdym temacie "u mnie to samo" jest bez sensu, jedynie w Obsługa standardów i testowanie czasami mozebys potzrebne. Generalie bym usuna ten podpunkt ale jak pomysle, ze ktos napisze post "Mozilla to najlepsza przegladarka" i ktos odpisze "tez tak mysle" to mi sie niedobrze robi (i wcale nie chodzi o to ze sie z tym nie zgadzam :) )
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Ludwik » 11 lutego 2004, 01:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Domel pisze:i ktos odpisze "tez tak mysle" to mi sie niedobrze robi

Mogę wymyśleć 40 sytułacji na forum od których ci się zrobi niedobrze. Opisywanie każdej z osobna, konkretnie, mija się z celem. Należy zatrudnić bardzo wydajny algorytm Zdrowy Rozsądek (tm), który sam ci to załatwi, bez konieczności definiowania każdego przypadku z osobna, bo to nie możliwe :)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Yano » 11 lutego 2004, 01:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Domel - popieram :D

Ale żeby nie było, że łamię regulamin...

Częściowo zgadzam się z Ludwikiem - nie każdy ma ochotę czytać xx linijek tekstu podczas zapisywania się na forum. Tym bardziej jak ma właśnie jakiś problem, który potrzebuje pilnie rozwiązać.
Rzeczywiście część o zasadach BBforum można wywalić do FAQ bo nie wiąże się ona ściśle z korzystaniem z forum Mozilla tylko informuje czego można się spodziewać po moderatorach/administratorach. Obecnie ten fragment może trochę przytłaczać: "O rany, ale mają możliwości. To może ja kiedy indziej przyjdę"...

Do reszty raczej nie mam zastrzeżeń.

Jeszcze jedno - jeśli już ktoś się rejestruje i podaje maila (konieczność) to można mu na tego maila wysłać regulamin wraz z FAQ - nie powinno to byc potraktowane jako nadużycie, a mając takie dokumenta w swojej skrzynce jest szansa, że chociaż rzuci na nie okiem.
Yano

Postautor: Ludwik » 11 lutego 2004, 01:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Yano pisze:Jeszcze jedno - jeśli już ktoś się rejestruje i podaje maila (konieczność) to można mu na tego maila wysłać regulamin wraz z FAQ - nie powinno to byc potraktowane jako nadużycie, a mając takie dokumenta w swojej skrzynce jest szansa, że chociaż rzuci na nie okiem.

IMHO świetny pomysł. Warto sobie gdzieś zapisać na boku ;) i zasugerowac teamowi jak już regulamin będzie gotowy.
Ludwik
Moderator

Postautor: wariat » 11 lutego 2004, 01:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; NT4.0; pl_PL; rv 1.4) Gecko/20030624 Netscape/7.1 (ax)

Domel pisze:
wariat pisze:Id ... tez jestem zdania ze to nie egzekwowalne, ale skoro jest regulamin punkt uwazam za uzasadniony.

Czyli jestes za typ podpunktem czy przeciw?

Zeby bylo krotko powiem ze tak, jestem za. A teraz szerzej...

Punkt o niemnorzeniu bytow na forum ma sens, bo chodzi o sztucznei niezawalanie bazy jak rozumiem. I de facto byc moze nei chodzi o to ze ktos chce w idiotycznyi niewytlumaczalny sposob podbic sobei statsy, a jedynie chodzi o to, zeby nie bylo sztucznego tloku na forum. Moze wiec Eureka - znana zona Archimedesa ustalic punkt mowiacy ze raz w roku kasowane beda niodwracalnie konta uzytkownikow nie uzywane przez ponad x miesiecy/Eureka

Sprawa IMo dotyka innego problemu. Co i dlaczego moze Administrator/Moderator. Wyobrazmy sobie sytuacje kiedy moj brat wpada na dziwny pomysl zarejestrowania sie na forum. Bedzie pisal ze swojego konta i tego samego IP co ja. Byc moze czasem mu nawet przypadkiem odpisze ... choc predzej mu odpowiem live, bo to chyba rozsadniejsze. ALe czy w takim wypadku uzasadnionym byloby gdybym bez ostrzezenia stracil konto na forum? NIE! Czyli tak na prawde wychdozi na to, ze za zly regulamin sie zabralismy. Bo byc moze najpierw powinein sie pojawic (publicznie) reegulamin bardzo restrykcyjnie opisujacy prawa "Grupy Trzymajacej Wladze" (w skrocie GTW).

Jasny sposob dzialania GTW bylby kolejna perelka wyrozniajaca forum Mozilli na tle innych grup/for ... Mamy byc NAJLEPSZYM mozliwym supportem dla produktow MF to wymaga wyrzeczen ... nie ma opierdzielania po kolei wszystkich, nie ma blokowania i kasowania watkow bez wyraznego powodu.

Opisany gdzies wyzej schemat:
Kod: Zaznacz cały
- Sluchajcie mam przedziwny problem, zaraz po zainstalowaniu MozillaPL 3.12 probowalem pobrac z internetu plik RAR i wysypal mi sie on na ekran. Co robic? pomozcie!

- Sprawa o ktorej piszesz zostala poruszona 16 lat temu tutaj (link do watku), jest opisana rowniez tutaj (link do FAQ). Znajdziesz tam wszystkei wskazowki tlumaczace dlaczego twoj provider jest jelop i jak z nim walczyc. Tam tez powinienes zadawac dalsze pytania na ktore chetnei odpowiemy. W przyszlosci majac problem przeszukaj forum i FAQ masz szanse duzo szybciej znalezc odpowiedz na nurtujace Cie pytanie

- zamykamy watek

to ideal do ktorego musimy dazyc. Kasowane powinny byc z tego watku posty w stylu "uzyj lupki EOT". Ma byc wyjasnienei i link.
Pamietam, ze myslisz inaczej ... keidys wykonalismy dluzsza wymiane zdan na ten temat zakonczoan stwierdzeniem ze sie na wzajem nie przekonamy. Ale dla mnei to jest wizja supportu idealnego.

Odszedlem od tematu? Baaaa zajebiscie odszedlem od teamtu, ale to bylo dla chetnych ;-)

Domel pisze:
wariat pisze:II i,j polaczylbym w jedno i dodalbym do zestawu FAQ

Nie bardzo rozumeim, do ktorego punktu chcesz to dodac?

Wroc ... zrobmy sobie DIFFA ;-)
- II i
- II j
+ II i "Przed zadaniem pytania sprawdz czy temat nie byl juz poruszany na Forum (link do wyszukiwarki) lub w MozillaPL FAQ. Jest bardzo prawdopodobne ze odpowiedz na Twoej pytanie znajdziesz natychmiast nie czekajac az ktos odpowie na watek ktory chcialbys wlasnie utworzyc. warto tez czasami uzyc po prostu wyszukiwarki internetowej sprawdzajac czy rozwiazanie problemu nei znajduje sie po prostu w internecie a poza nasza strona. Jesli nei znajdziesz odpowiedz na Twoej pytanie nie krepuj sie go zadac. Na pewno odpowiemy"

BYc moze ja jestem jais dziwny ale mi na prawde czsami wyszukanie czegos na forum idze strasznie cienko. Wiec jesli uwazacie ze wyszukiwarka dziala swietnei to moze tzreba napisac do niej jakas instrukcje obslugi. Bo z Googlem nie mam problemow potrafie znalezc co chce, a tu moje eksperymenty czasami poakzuja ze jestem jelop.
Sprawa upierdliwosci odpowiadania n-ty raz na to samo jest bezdyskusyjna, ale nikt ni emowil ze bedzie latwo. Support jest darmowy dla uzytkownikow co nei znaczy ze sam support nie kosztuje pieniedzy/czasu/nerwow.

Domel pisze:Co do podpunktu j) byly juz glosy wiec go zlagodzilem (chodzi o zwrot "Jesli to możliwe ...") ale najwyrazniej wiekszosc chce go zupelnie wywalic, prosze o potwierdzenia (jesli tak to zostanie usuniety).

jak wyzej ... usunac i delikatnie wmontowac w inny punkt. Nie mozemy odsylac ludzi do Google'a ale mzoemy gdzies przy okazji im to delikatnie zasugerowac. Natomiast NIE MOZE to byc obowiazkiem usera ...

Domel pisze:
wariat pisze:IV i - wogule bez sensu, ale jesli juz to bardziej w formie "jesli masz uwagi to uzytkownika forum, ktore sa neizwiazane z tematem prowadzonej dyskusji przekaz je listem prywatnym lub emailem a nei poprzez fotrum" to poszerza problem troszeczke i moim zdaniem uzasadnia ten punkt wogule ...

Dobrze rozumiem: chcesz zmienic punkt na "jesli masz uwagi to uzytkownika forum, ktore sa neizwiazane z tematem prowadzonej dyskusji przekaz je listem prywatnym lub emailem a nei poprzez fotrum"? Jesli tak to mi sie podoba (potwierdz a poprawie).

Nnno tak ... tak mowie ... czyli nie jesli chcesz powieziec wariatowi, ze nie pisze sie nei tylko nie to napisz mu PVT, a po prostu jesli chcesz powiedziec mu cokolwiek co sie ma nijak do prowadzonej dyskusji to ... To dokladnie to samo, a nawet wiecej i IMO wtedy ma sens.

Domel pisze:
wariat pisze:IVj

Czyli ma zostac tak jak jest?

Tak bo to kolejny nierozwiazywalny problem. POwino sie ciac cytaty, ale tez trzeba uwazac zeby nie ciac za duzo. wiec w regulaminie powinien byc punkt delikatnie proszacy o ciecie tematow, a w wyimaginowanym drugim regulaminie dla Power Users + GTW + inni zainteresowani powinien sie znalezc zapis zeby jednak nie caic za duzo, bo czasami sie to pozniej czyta jeszcze gorzej niz gdyby nic nie bylo pociete.

Domel pisze:
wariat pisze:A teraz ogolnie ... nie wiem czy tak mialo byc ale jest strasznie "sztywne" az sie wystraszylem w trakcie czytania.

Wiesz, zwazywszy na wage dokumentu - regulamin musi bys dokladny i w pewnym sensie sztywny (zeby nie bylo niedpowoedzen). Trudno zeby zawieral luzniejsze stwerdzeia typu "Mozecie" lub "a moze tak a moze nie"

Ale moze mozna napisac go nie w formie "woplno to, nie wolno tamtego, powinno sie siamto" A raczej jak wiadomosc dla uzytkownika. "mozesz to, jesli chcesz to to moze zrob to tak, jesli szukasz czegos najlepiej zrob to tak" Nie nakazujesz a proponujesz, choc zawsze zmona to odczytac jak nakaz ... czytac sie ma z usmiechem na ustach a nie z przerazeniem w oczach.

Domel pisze:
wariat pisze:Wszyscy wiemy ze jest wyszukiwarka, ale wiemy tez ze przynajmniej w tej chwili z jej dzialaniem bywa roznie i nalezy o tym pamietac

Z tym dzialaniem nie jest tak zle (chyba nie dzialala ostatnio pol roku temu i nic nie zapowiada by nie nialala w przyszlosci :) ) ale to prawda warto pamietac, ze czlowiek moze sie pomylic (chodzi tylko o wypadki gdy owy czlowiek "myli sie" 100 razy po rzad).

I to nalezy pietnowac ... zgadzam sie, dlatego po raz kolejny ... punkt w regulaminie tak, ale zaraz obok punkt w drugim restrykcyjnym regulaminie dla GTW.

Ide czytac dalej ... :)
BTW wiem ze jest gdzies dlaej jakas nowa wersja ale jeszcze do niej nei dotarlem :>

Przy okazji (bo problem pojawia sie przy edycji takich kobyl jak ta i pozniej zapominam) jak bardzo skomplikowane byloby p[owiekszenie okienka edycji postu na cala szerokosc okna Mozilli? Mam z prawej strony cale hektary zmarnowanego miejsca...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: wariat » 11 lutego 2004, 02:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; NT4.0; pl_PL; rv 1.4) Gecko/20030624 Netscape/7.1 (ax)

Do wersji 0.2 lub jak kto woli 2.0 ;-)

- I. Informacje poczatkowe
+ I Informacje wstepne
AFAIK po rzymskich nie robi sie ktropki, no i nie poczatkowe a wstepne

I b Celem niniejszego regulaminu nie jest ograniczanie swobody korzystania z forum, ani tym bardziej ograniczanie dostępu do niego komukolwiek. Ma on za zadanie uporzadkowanie dzialania forum jak odoskonalej bazy wiedzy o produktach MozillaPL.

I 1 c Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy moderatorów i użytkowników.
Mowienie uzytkownikowi ze jest niczym innym jak tylko zwyklym uzytkownikiem jest IMO faux pas

I 1 d) Każda osoba korzystająca z forum jest zobowiązana to przestrzegania niniejszego regulaminu. Nieznajomość regulaminu nie jest wytłumaczeniem w przypadku jego łamania.

I 1 e) z tego wynika ze nie rejestrujac sie na forum nie ma powodu do przestzregania regulaminu, a tego nei chcemy wiec bym ten punkt wykasowal.

I 2 a) Forum umożliwia uzyskanie pomocy przy rozwiązywaniu problemów, wymianę opinii i doświadczeń zwiazanych z uzytkowaniem oprogramowania rozprowadzanego przez Mozilla Fundation i MozillaPL

I 3 d) Moderatorzy dołożą wszelkich starań, aby nadzorować porzadek na forum

I 4 f) W przypadku usuniecia watku zakladajacy go zostanie przez moderatora poinformowany o tym fakcie wiadomoscia prywatna z ktortkim wyjasnieniem przyczyn usuniecia. Decyzja o przeneisieniu/usunieciu/zablokowaniu watku nie podlega dyskusji
[i]Przy czym dlabym to jako e a obecne e przemianowal na f

II a) Porad dotyczących obsługi forum należy szukać w FAQ forum. LINK DO FAQ

II b) W przypadku problemów z obsługą forum wynikających z nieznajomości jego mechanizmów, użytkownicy mają prawo zadać pytanie moderatorom.
Nadal z uporem maniaka bede twierdzil ze uzytkownik ma _ZAWSZE_ prawo zworcic sie do moderatorow, czyli ja bym to dal jako:
II b) W przypadku problemów z obsługą forum wynikających z nieznajomości jego mechanizmów, nalezy zadac pytanie moderatorom forum.

III 1 d) Kazdy gosc ma obowiazek przestrzegac niniejszy regulamin. W przypadku jego lamania posty beda kasowane bez ostrzezenia, a w wypadkach nagminnego lamania regulaminu Administrator moze podjac probe zablokowania dostepu do forum

[i] lub cos w tym stylu. Ale niekoniecznie

Zastanawiam sie czy nie byloby dobrze wprowadzc 'marchewke' dla uzytkownikow w postaci totalnie sztucznego levelu Power Usera. POwer user nie moglby nic ponad to co zwykly User, ale bylby jakos magicznie oznaczony, jako czlowiek ktory ma duza wiedze na temat samej MozilliPL ... bylby to stan do ktorego dazyliby niektorzy userzy starajac sie byc do granic mozliwosci politycznie poprawni i sluzyc pomocom, tylko dla tego 'orderu' Alr to wszystko bokiem, bo to tylko taka idea jest ....

tyle narazie .. czytam dalej :)
Ludwik pisze:Nie generalizujmy. To że pod zgłoszeniami o błędach Mozilli, np. crashach na pewnych stronach jest ciąg odpowiedzi w stylu "u mnie też", "u mnie nie" jest IMHO bardzo cenne, bo pozwala się zorientować pod jakimi konfiguracjami (system, wersja) problem występuje.

Zgadzam sie ale ... umawiamy sie ze regulamin bedzie egzekfowany (tak to si episze?) rozsadnie, czyli ja bym punkt zostawil a w przypadkach jak wyzej po prostu nie interweniujemy bo tam "u mnie to samo" ma sens.

Ludwik pisze:Może na górze forum powinna pojawiać się "losowa porada". Zanim taki user dotarł by do komponowania posta zdażył bym mu się wyświetlić tekst o tym żeby używał wyszukiwarki forum (link), żeby umieszczał temat w odpowiednim dziale i żeby nadawał temat mówiący o treści posta

GENIALNE ... prosze GTW wraz z GTA (Grupa Tworzaca Ale co ma kota ;-) o wziecie pod uwage powyzszego :)

Yano pisze:Partykułę przeczącą ...

Umawialismy sie ze nie bedziemy przeklinac na forum :D

Domel pisze:Niby masz racje ale jakos mam mieszanie zdanie na ten temat to znaczy w kazdym temacie "u mnie to samo" jest bez sensu, jedynie w Obsługa standardów i testowanie czasami mozebys potzrebne. Generalie bym usuna ten podpunkt ale jak pomysle, ze ktos napisze post "Mozilla to najlepsza przegladarka" i ktos odpisze "tez tak mysle" to mi sie niedobrze robi (i wcale nie chodzi o to ze sie z tym nie zgadzam )

Punkt IMO powinien zostac, watki w stylu opisanym powyzej powinno sie (dalej IMO) przenosic do Po 13, ktore to po 13 powinno byc regularnie kasowane ... watki z ostatniego pol roku a reszta na /dev/drzewo z automata

Yano pisze:Rzeczywiście część o zasadach BBforum można wywalić do FAQ bo nie wiąże się ona ściśle z korzystaniem z forum Mozilla tylko informuje czego można się spodziewać po moderatorach/administratorach. Obecnie ten fragment może trochę przytłaczać: "O rany, ale mają możliwości. To może ja kiedy indziej przyjdę"...

Nie wiem jak reszte ale mnie przekonali ... regulamin si eskroci, potrzebne informacje znajda sie w FAQ z regulaminu moze tam prowadzic link o mozliwosciach na poszczegolnych levelach wtajemniczenia.

Yano pisze:Jeszcze jedno - jeśli już ktoś się rejestruje i podaje maila (konieczność) to można mu na tego maila wysłać regulamin wraz z FAQ - nie powinno to byc potraktowane jako nadużycie, a mając takie dokumenta w swojej skrzynce jest szansa, że chociaż rzuci na nie okiem.

TAK, TAK, TAK!!!

Jeszcze jedna rzecz ... to nasze po trzynastej ... jesli chcemy przekonywac ze jestesmy najlepszym supportem na swiecie to mozna by gdzies malymi literkami napiac, ze tak na prawde znamy sie nie tyylko na Mozilli ale na wszystkim co dotyczy komputerow. I znamy odpowiedz na kazde jedno pytanie, ale zobligowani jestesmy sami przed soba tylko do rozwiazywania problemow z MOzilla. pomoc we wszelkich innych problemach wykonujemy po trzynastej i tylko jesli naprawde mamy na to ochote.

Mam nadzieje ze nie zrobilem z tego co powyzej zbyt duzej niezrozumialej sieczki ...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: Ludwik » 11 lutego 2004, 09:32

Będę strasznie off-topicować, ale z drógiej strony chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu.
Wariat ma całkowitą rację - wyszukiwarka forum działa fatalnie. Myślę, że warto żeby w wolnej chwili wzięła się za nią Grupa Trzymająca Władzę (lub Czasopisma). Krótkie zapytania są zupełnie ignorowane i zawsze kończą się informacją o tym że niczego nie znaleziono, branie słów w cudzysłów wcale nie sprawia że są szukane jako ciąg, "*" jako zamiennik dowolnej liczby znaków - nie działa, zapytania z polskimi znakami równiez są ignorowane i zawsze kończą się informacją że niczego nie znaleziono, także w innych przypadkach często się to tak kończy, mimo tego że wiem że dany temat się pojawił. Google dużo lepiej przeszukują te forum niż jego wewnętrzna wyszukiwarka.
Ludwik
Moderator

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 15:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

wariat pisze:- I. Informacje poczatkowe
+ I Informacje wstepne
AFAIK po rzymskich nie robi sie ktropki, no i nie poczatkowe a wstepne

Zrobione

wariat pisze:I b Celem niniejszego regulaminu nie jest ograniczanie swobody korzystania z forum, ani tym bardziej ograniczanie dostępu do niego komukolwiek. Ma on za zadanie uporzadkowanie dzialania forum jak odoskonalej bazy wiedzy o produktach MozillaPL.

No tak ale to niczego nie zmienia, bo wszystko to juz jest :) (narazie nie zmieniam)

wariat pisze:I 1 c Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy moderatorów i użytkowników.
Mowienie uzytkownikowi ze jest niczym innym jak tylko zwyklym uzytkownikiem jest IMO faux pas

OK, czyli wracam do wersji "innych uzytkownikow" (bo moderator == uzytkownik + jeszcze cos, wiec trudno pisac "moderatorow i uzytkownikow" polonista napisalby ma zerwono sens. :) )

wariat pisze:I 1 d) Każda osoba korzystająca z forum jest zobowiązana to przestrzegania niniejszego regulaminu. Nieznajomość regulaminu nie jest wytłumaczeniem w przypadku jego łamania.

Wstrzymuje sie od czasu gdy podasz: modyfikacje punktow dublujacych drugie zdanie lub wskarzesz, ktore z nich usunac. (sam nie chcem sie mieszac bo byc moze trafie w Twoj gust)

wariat pisze:I 1 e) z tego wynika ze nie rejestrujac sie na forum nie ma powodu do przestzregania regulaminu, a tego nei chcemy wiec bym ten punkt wykasowal.

OK, wywalam.

wariat pisze:I 2 a) Forum umożliwia uzyskanie pomocy przy rozwiązywaniu problemów, wymianę opinii i doświadczeń zwiazanych z uzytkowaniem oprogramowania rozprowadzanego przez Mozilla Fundation i MozillaPL

Zmienilem ale ze swoimi modyfikacjami.

wariat pisze:I 3 d) Moderatorzy dołożą wszelkich starań, aby nadzorować porzadek na forum

No tak ale punkt istniejacy jest bardziej ogolny wiec moze nie zmieniac (po za tym regulamin == pozadek + cos jeszcze). [wstrzymuje sie, ze zmianami, mysle ze to raczej gra slowna, ktora wlasciwie malo zmienia]

wariat pisze:I 4 f) W przypadku usuniecia watku zakladajacy go zostanie przez moderatora poinformowany o tym fakcie wiadomoscia prywatna z ktortkim wyjasnieniem przyczyn usuniecia. Decyzja o przeneisieniu/usunieciu/zablokowaniu watku nie podlega dyskusji

Zrobione.

wariat pisze:II a) Porad dotyczących obsługi forum należy szukać w FAQ forum. LINK DO FAQ

[i]Wszyskie rzeczy dotyczace estetyki (linki, akronimy itp), zostana dodane na koncu prac czyli prosze nie zglaszac tego teraz (szczegolnie ze fizycznie jest nie mozliwe zmodyfikowanie tekstu pod tym kontem)

wariat pisze:II b) W przypadku problemów z obsługą forum wynikających z nieznajomości jego mechanizmów, nalezy zadac pytanie moderatorom forum.

Poprawione

wariat pisze:III 1 d) Kazdy gosc ma obowiazek przestrzegac niniejszy regulamin. W przypadku jego lamania posty beda kasowane bez ostrzezenia, a w wypadkach nagminnego lamania regulaminu Administrator moze podjac probe zablokowania dostepu do forum

lub cos w tym stylu. Ale niekoniecznie

No byba nie zmieniam, bo tylko wydluzy to forum a jednak istnieja punkty juz o tym mowiace.

wariat pisze: sztucznego levelu Power Usera.

Blagam, nie teraz :) Tylko wprowadzacie zamet a posty i tak czybko rosna i ciezko polapac sie, ktory post jest, ktory. Do wszelkich propozycji zaluzcie nowy watek (majac na uwadze ze silnik forum niezko modyfikowac).

wariat pisze:Zgadzam sie ale ... umawiamy sie ze regulamin bedzie egzekfowany (tak to si episze?) rozsadnie, czyli ja bym punkt zostawil a w przypadkach jak wyzej po prostu nie interweniujemy bo tam "u mnie to samo" ma sens.

Dobra jak zobacze jeszcze kllka glosow za to wywalam :) (bo ktos wspominal zeby zostawic wiec chyba jest 2:2 jak bedzie 3:2 zmieniam)

wariat pisze:Punkt IMO powinien zostac

Ej no pprzedchwila pisales ze jestes przeciw :D

wariat pisze:Nie wiem jak reszte ale mnie przekonali

A mnie nie :) bo o ile [ quote ] jest stosowany o tyle [ code ] juz nie zawsze i wiezcie mi jak ktos sypnie kodem, ktory sie zlewa w jedna calosc, nie jestem wstanie przeanalizowac tego kodu.
Domel

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 15:12

Wersja 0.3 (wiadomo teraz ta obowiazuje ;) )
I Informacje wstępne:
1. Informacje o regulaminie:
a) Regulamin jest zbiorem zasad, których przestrzeganie ma pozwolić wykorzystać narzędzie jakim jest forum w sposób optymalny.
b) Celem niniejszego regulaminu nie jest ograniczanie swobody korzystania z forum, ani tym bardziej ograniczanie dostępu do niego komukolwiek.
c) Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy użytkowników tego forum.
d) Każda osoba korzystająca z forum jest zobowiązana to przestrzegania niniejszego regulaminu. Nieznajomość regulaminu nie jest wytłumaczeniem w sytuacji jego łamania.
e) Należy pamiętać, że korzystając z forum automatycznie zgadzamy się na przestrzeganie niniejszego regulaminu.

2. Cele forum:
a) Forum umożliwia uzyskiwanie pomocy przy rozwiązywaniu problemów, wymianę opinii i doświadczeń.
b) Jednym z celów funkcjonowania forum jest tworzenie wspólnoty użytkowników Mozilli i innych produktów wydawanych przez MozillaPL.org i Mozilla Fundation.
c) Działanie forum opiera się na wzajemnej pomocy wszystkich użytkowników.

3. Zasady panujące na forum:
a) Treści publikowane na forum muszą być zgodne z polskim prawem.
b) Zabrania się publikowania na forum treści i materiałów wulgarnych, pornograficznych, nieetycznych, obrażających czyjeś uczucia religijne lub uznawanych powszechnie za obraźliwe.
c) Korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.
d) Moderatorzy dołożą wszelkich starań, aby nadzorować wypełnianie regulaminu.

4. Kary stosowane na forum:
a) W przypadku drobnych odstępstw od obowiązujących zasad, stosowane będzie upomnienie, wraz ze wskazaniem punktu w regulaminie, który został naruszony.
b) Osobom permanentnie i celowo łamiącym regulamin, administrator postara się uniemożliwić korzystanie z forum.
c) Posty, których treść jest wynikiem nieznajomości obowiązujących na forum zasad, będą blokowane lub przenoszone.
d) Posty rażąco naruszające regulamin, będą bezpowrotnie usuwane z forum.
e) W przypadku usuniecia wątku zakladający go zostanie przez moderatora poinformowany o tym fakcie wiadomoscią prywatna, z krótkim wyjasnieniem przyczyn usunięcia. Decyzja o przeneisieniu, usunieciu lub zablokowaniu wątku nie podlega dyskusji.
f) W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy zwrócić się do grona moderatorów.

II Wskazówki ogólne:
a) Porad dotyczących obsługi forum należy szukać w FAQ forum.
b) W przypadku problemów z obsługą forum wynikających z nieznajomości jego mechanizmów, należy zadać pytanie moderatorom.
c) Rejestracja na forum jest dobrowolna. Daje ona jednak szereg przywilejów.
d) Jedna osoba ma prawo do założenia jednego konta i jest zobligowana to korzystania na forum wyłącznie z niego.
e) Podczas rejestracji jedynymi wymaganymi danymi są: adres email, pseudonim i hasło.
f) Wybierając dla siebie pseudonim, należy postarać się aby był on unikatowy i nie powodował wprowadzenia kogokolwiek w błąd
g) Maksymalna długość podpisu (sygnatury) to 255 znaków.
h) Maksymalnie w podpisie mogą znajdować się 3 wiersze, czcionka nie powinna być wieksza niż 14pt.
i) Należy sprawdzić czy temat nie był już na forum poruszany i czy odpowiedź na pytanie już nie padła. Forum wyposażone jest w mechanizm wyszukiwania treści.
j) Jesli to możliwe rozpoczęciem wątku powinno się poszukać odpowiedzi w wyszukiwarkach internetowych.

III Prawa i obowiązki
1. Gości (niezarejestrowanych):
a) Każdy gość ma prawo do pisania wiadomości (postów).
b) Przeglądanie struktury forum: FAQ, regulaminu, przeszukiwanie forum, przeglądanie listy użytkowników i czytanie wszystkich opublikowanych wiadomości.
c) Każdy gość ma prawo do rejestracji, co powoduje zmianę jego statusu na "użytkownika".

2. Użytkowników (zarejestrowanych):
a) Każdy użytkownik posiada prawa gościa.
b) Użytkownikom wolno głosować i tworzyć ankiety.
c) Użytkownicy mogą edytować własne, wysłane już posty, oraz kasować je o ile nikt na nie jeszcze nie odpisał.
d) Każdy użytkownik posiada własny profil i ma prawo wykorzystywać wszelkie jego funkcjonalności.

3. Moderatorów:
a) Moderatorzy posiadają wszystkie uprawnienia zwykłych użytkowników.
b) Moderatorzy powinni służyć radą i pomocą niedoświadczonym użytkownikom forum.
c) Moderatorzy mają możliwość publikowania ogłoszeń i tematów przyklejonych.
d) Moderatorzy mają obowiązek czuwać nad porządkiem panującym na forum, oraz interesować się publikowanymi treściami intensywniej niż zwykli użytkownicy.
e) Moderatorzy mają prawo przenoszenia tematów do innych kategorii w celu poprawienia spójności poruszanej na na danym forum tematyki.
f) Moderatorzy mają prawo do blokowania i odblokowywania tematów.
g) Moderatorzy mają prawo dzielenia wątków na części.
h) Moderatorzy mają prawo kasowania postów innych użytkowników.
i) Moderatorzy mają prawo edycji nie swoich postów.
j) Moderatorzy mają pierwszeństwo przy kontaktach z administratorem, a ich opinie są szczególnie brane pod uwagę przy wprowadzaniu zmian na forum.
k) Moderatorzy nie powinni nadużywać swojej władzy.

4. Administratorów:
a) Administratorzy posiadają wszystkie uprawnienia moderatorów.
b) Administratorzy posiadą najwyższe uprawnienia na forum.
c) Administratorzy mają prawo zablokować wybranym użytkownikom dostęp do forum, ze względu na naruszanie regulaminu.
d) Administratorzy mają obowiązek uwzględniać opinie użytkowników i moderatorów w sprawach zmian na forum, nie są jednak nimi w żaden sposób zobligowany.
e) Administratorzy mają obowiązek dbać o prawidłowe funkcjonowanie forum w ramach swoich możliwości i umiejętności.
f) Administratorzy mogą zmieniać skład grup użytkowników i moderatorów.

IV Inne ważne zasady:
a) Każdy użytkownik powinien starać się pisać na temat.
b) Każdy użytkownik powinien starać się zaznaczyć w temacie wiadomości czego ona konkretnie dotyczy (złe tematy to "Ważne", "Pomocy!" itp).
c) Każdy użytkownik powinien starać się wysyłać wiadomości na odpowiednio do tego przeznaczonym podforum tematycznym.
d) Do regulaminu dołącza się dodatkowe zasady panujące na danym podforum (np. przedrostki w temacie).
e) Niedopuszczalne jest zakładanie tego samego tematu na kilku forach. Należy wybrać najwłaściwsze forum i na nim poprzestać.
f) Każdy użytkownik ma prawo do swoich poglądów i opinii, dlatego nie należy rozpoczynać tematu, który najprawdopodobniej doprowadzi do powstania konfliktu między użytkownikami.
g) Odpisując na czyjeś pytanie starajmy się być konstruktywni i pomocni. (Posty typu: "popieram przedmówcę" nic nie wnoszą do dyskusji, chyba ze są to specyficzne sytuacje, np. sprawdzanie w jakich konfiguracjach coś działa nieprawidłowo.)
h) Jeśli nie znasz odpowiedzi, nie pisz nic. Po prostu czekaj.
i) Jeśli masz uwagi do użytkownika forum, które są niezwiazane z tematem prowadzonej dyskusji (np. błedy ortograficzne lub gdy masz żal do użytkownika) przekaz je wiadomością prywatą (PW) lub emailem, nie rób tego poprzez forum.
j) Cytując inne osoby, wytnij fragmenty nie dotyczące bezpośrednio problemu. Pamiętaj o objęciu cytatu znacznikami BBcode [ quote ].
k) Fragmenty kodu obejmuj znacznikiem [ code ].
l) Kontroluj przed wysłaniem napisany przez siebie tekst. Korzystaj z opcji Podgląd.
ł) Pisanie wielkimi literami traktowane jest jako krzyk.

---z powodu drobnej zmiany (punkt I.1.c) dodaje to tutaj modyfikacje Wariat'a---

--- moja modyfikacja (skrocenie) punktu iV.j ---
--- moje poprawienie bledow ort (o ironio :D) i zlagodzenie IV g ---
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2004, 14:29 przez Domel, łącznie zmieniany 4 razy
Domel

Postautor: wariat » 11 lutego 2004, 18:04

Domel pisze:
wariat pisze:Zgadzam sie ale ... umawiamy sie ze regulamin bedzie egzekfowany (tak to si episze?) rozsadnie, czyli ja bym punkt zostawil a w przypadkach jak wyzej po prostu nie interweniujemy bo tam "u mnie to samo" ma sens.

Dobra jak zobacze jeszcze kllka glosow za to wywalam :) (bo ktos wspominal zeby zostawic wiec chyba jest 2:2 jak bedzie 3:2 zmieniam)

Mine liczysz jako za zostawieniem punktu bo jak nie to ...

Domel pisze:
wariat pisze:Punkt IMO powinien zostac

Ej no przedchwila pisales ze jestes przeciw :D

... zgubilem sie :]

Ide to wszystko czytac od poczatku i chyba zrobei sobie notatki :)
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 18:22

wariat pisze:Mine liczysz jako za zostawieniem punktu bo jak nie to ...

W takim wypadku jest 3:2 (zostaje:usuwamy)

wariat pisze:Ide to wszystko czytac od poczatku i chyba zrobei sobie notatki :)

:D ja juz sie zupelnie gubie (musze pilnowac wszsytkie posty i pamiecac co gdzie bylo)

PS Dodalem I.1.e
Domel

Postautor: wariat » 11 lutego 2004, 19:36

Tak bokiem ... wydaje mi sie, ze padasz ofiara zbyt szczegolowego ciecia postow wlasnie ...

Domel pisze:
wariat pisze:Nie wiem jak reszte ale mnie przekonali

A mnie nie :) bo o ile [ quote ] jest stosowany o tyle [ code ] juz nie zawsze i wiezcie mi jak ktos sypnie kodem, ktory sie zlewa w jedna calosc, nie jestem wstanie przeanalizowac tego kodu.

To bylo o wyeksportowaniu fragmentu o uprawnieniach Administratorow/Moderatorow/Uzytkownikow do FAQ. W tym punkcie zostalem przekonany ze tak si epowinno zrobic dla odchudzenia regulaminu i nie straszenia uzytkownika wielkimi mozliwosciami jakie ma w rekach GTW.

Domel pisze:
wariat pisze:I 1 c Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy moderatorów i użytkowników.
[i]Mowienie uzytkownikowi ze jest niczym innym jak tylko zwyklym uzytkownikiem jest IMO faux pas

OK, czyli wracam do wersji "innych uzytkownikow" (bo moderator == uzytkownik + jeszcze cos, wiec trudno pisac "moderatorow i uzytkownikow" polonista napisalby ma zerwono sens. :) )

Jezeli tak to moze po prostu:
"I 1 c Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy użytkowników tego forum."

Ale to tylko luzna propozycja raczej w systemie stylistyka i produkcja wersji lagodniejszej.
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 19:51

wariat pisze:To bylo o wyeksportowaniu fragmentu o uprawnieniach Administratorow/Moderatorow/Uzytkownikow do FAQ. W tym punkcie zostalem przekonany ze tak si epowinno zrobic dla odchudzenia regulaminu i nie straszenia uzytkownika wielkimi mozliwosciami jakie ma w rekach GTW.

OK, mozna zrezygnowac z cytatow ale prosze niech ten kod zostanie, bo to lamane jest tak nagminnie, ze trzeba to jakos zaakcentowac. Bo jak komus zwroce uwage ze tego nie robi i powolam sie na FAQ to mnie wysmieje (i mialby racje to regulamin to jest to co obowiazuje, a FAQ nie ma mocy "prawnej").
Fatkt, mozemy edytowac (jako moderatorzy) poszczegolne posty ale juz widze ta nagonke na mnie (i innych) dlaczego wtracam sie w ich posty. Powiadamianie i proszenie o edytowanie postu odpada (bo przynajmniej 20% maja w d..pie takie prozby [mowie o swoich doswiadczeniach] czesto jeszcze dostane ochzan, ze sie czepiam). Pisanie PW i poczym zmiana postu nieswojego (zajmuje bardzo dlugo i tak moderatorzy maja pelne rece roboty i trudno bedzie im monitorowac podofora wysylac ciagle prosby po czym edytowac, mysle ze i bez tego nie bedziemy sie nudziec bo napewno ktos bedzie lalal ten punkt ale regulamin jest szansa na wyeliminowanie tego zlego nawyku wsrod niekturych userow).

wariat pisze:"I 1 c Regulamin ten jest wynikiem wspólnej pracy użytkowników tego forum."

Rzeczywiscie masz racje, teraz sam sie dziwie dlaczego na to nie wpadlem :), juz poprawiam.
Domel

Postautor: wariat » 11 lutego 2004, 21:47

Domel pisze:
wariat pisze:To bylo o wyeksportowaniu fragmentu o uprawnieniach Administratorow/Moderatorow/Uzytkownikow do FAQ. W tym punkcie zostalem przekonany ze tak si epowinno zrobic dla odchudzenia regulaminu i nie straszenia uzytkownika wielkimi mozliwosciami jakie ma w rekach GTW.

OK, mozna zrezygnowac z cytatow ale prosze niech ten kod zostanie, bo to ...

Jeszcze raz ... ostatni ... napisalbym Capsem i Boldem, ale nie bede przeginal ;-)

Chodzi o wywalenie punktu III do FAQ w celu skrecenia regulaminu, nie ma to nic wspolnego z opisem poprawengo formatowania wiadomosci zawartym w pkt. IV j,k

Poniewaz jak wspomanilem sie generaleni pogubilem dla mnie chwilowo sprawa regulaminu EOT ... co chcialem powiedziec juz powiedzialem ... powtorze sie jesli bedzie jakas wersja 0.5 byc moze, ale generlanie na chwile obecna wydaje mi sie, ze moje pomysly zostaly zaakceptowane/odrzucone co stanowi ze wiecej pomyslow nie mam.

Regulamin jest generalnie moim zdaniem o.k. choc faktycznie jest dlugi.

A teraz ide sie bawic ... dostalem dzis Mozilla 1.6CD i chce sobie rpzygotowac hardziel na innym kompku w celu wykonania eksperymentow na zywym organizmie Mozilla Suite :)
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: Domel » 11 lutego 2004, 22:18

wariat pisze:Chodzi o wywalenie punktu III do FAQ w celu skrecenia regulaminu, nie ma to nic wspolnego z opisem poprawengo formatowania wiadomosci zawartym w pkt. IV j,k

Heh, przepraszam. Czytalem jednym okiem post dot. IVj,k a drugim Twoj nieopacznie zaszuflatkowalem go jako ten poruszajacy punkt IV a nie III.
A teraz co do wywalenia, wiesz generalnie to nie wiele zmieni, to cele i obowiazki IMHO to najwazniejsza czesc regulaminu, z ktora powinni zapoznac sie wszyscy a chyba nie ma roznicy czy przeczytaja to w regulaminie czy w FAQ, dlugosc sie nie zmieni ;)

wariat pisze:Poniewaz jak wspomanilem sie generaleni pogubilem dla mnie chwilowo sprawa regulaminu EOT

Dzieki za tworczy wklad (chyba najwiekszy) w modyfikacje regulaminu :) .
Domel

Postautor: Yano » 12 lutego 2004, 08:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Domel - jeśli chodzi o wywalenie części III: prawa i obowiązki jak najbardziej niech zostaną. Tylko spójrz na fragment dotyczący moderatorów i administratorów: "moderatorzy mają prawo", "moderatorzy mają obowiązek". On przytłacza. Daje do zrozumienia, że ja, jako zwykły użytkownik forum, jestem tylko małym robaczkiem, który zostanie rozdeptany jak coś zrobi źle. A przecież nie o to chodzi.

Ja się upierać nie będę - jeśli postanowisz, że ten fragment zostaje w regulaminie to OK. Ale uważam, że można go przenieść do FAQ bez szkody dla regulaminu a z pożytkiem dla użytkownika.

Chociaż z drugiej strony jak ktoś nie czyta regulaminów to i tak to nie zmieni jego podejścia - czy będzie on miał 10 czy 100 linii. A ci co czytają tak czy inaczej się z nim zaznajomią. Sam już nie wiem... :-?
Yano

Postautor: Domel » 12 lutego 2004, 12:42

Yano pisze:jeśli chodzi o wywalenie części III: prawa i obowiązki jak najbardziej niech zostaną.

To mam nadzieje ze dla mnie punkt III jest najwazniejszy.

Yano pisze:Tylko spójrz na fragment dotyczący moderatorów i administratorów: "moderatorzy mają prawo", "moderatorzy mają obowiązek". On przytłacza.

OK, nie mam problemu, mozesz zaproponowac swoje podpunkty. Ale mysle ze to kwesita gry slow. Ale jesli uwazasz, ze to cos zmienia, to zaproponuj a odrazu zmienie.

Yano pisze:Ale uważam, że można go przenieść do FAQ bez szkody dla regulaminu a z pożytkiem dla użytkownika.

No wlasnie tutaj do konca sie zgodzic nie moge, bo piszac regualamin pisalem przede wszsytkim punkt III. To on okresla reguly panujace na forum, jesli bedzie przestrzegany to naewno niedomuwien i konfliktow nie bedzie. Bez punktu III regulamin stanie sie kopia netykiety. I jest jeszcze wazny aspekt, jesli to znajdzie sie w FAQ to nie bedzie mial zadnej mocy prawnej (FAQ, przypominam, to pytania i odpowiedzi - kore nie moga byc obowiazkowe do przeczytania) a regualmin to cos to jest oficjalne przez co daje podstawe do ewentualnego egzekwkowania poszczegolnych podpunktow.
Domel

Postautor: Domel » 13 lutego 2004, 17:30

Plany na przyszlosc:
a) za nami 3 "Working Drafty", jesli bedzie potrzeba zostanie wydany jeszcze jeden (narazie cicho sie zrobilo wiec nie wiadomo czy beda jeszcze jakies wieksze zmiany)
b) kolejny krok to "Candidate Recommendation", ktory bedzie juz sformatowany (formatowanie tekstu + linki + skroty), bedzie to etap, w ktorym uzytkownicy forum beda musieli "podpisac sie pod regulaminem" wiec raczej nie moze byc mowy, ze ktos sie nie zgadza diametralnie z jakims punktem (owczem rozumiem, ze nie da sie wypracowac czegos co zadowoli wszystkich, wiec prosze miec to na uwaze, krytykujac). Ostatni moment ma zmiany.
c) dalej "Proposed Recommendations" tutaj oficjalnie regulamin ma byc zaaprobowany przez GTW czyli administratorow (Marek, Piotrek). Zmian, w tresci sie nie przewiduje (chyba ze dodanie kwiatuszka lub sloneczka ;) )
d) No i na koniec wydajemy "Recommendation" czyli oficjalny regulamin.

Widac, ze troche ucichlo wiec mozna domniemywac, ze regulamin nabiera powoli ksztaltu kompromisu wszystkich uzytkownikow.
Dlatego, prosze by wszsycy jeszcze raz wszystko przeczytal i ewentualnie napisali, co wedlug was trzeba zmienic koniecznie (jesli tak bedzie powstanie Working Draft nr 4 jesli nie przechodzimy do podkunkty b)).
Jest to jedna z ostatnich szans na jakies wieksze zmiany.
Domel

Postautor: wariat » 13 lutego 2004, 19:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113

Regulamin :) pisze:d) Jedna osoba ma prawo do założenia jednego konta i jest zobligowana to korzystania na forum wyłącznie z niego.

Jednak zakonczylbym na zalozeniu jednego konta, bo inaczej to sie moze wydac niejasne. MOzna przeciez napisac nie logujac sie (lub jak Cie automagicznie wyloguje) to przeciez nie mlamanie regulaminu. Takze jesli zalozylby tu konto moj brat i ja napisalbym cos z jego komputera a on mialby wlaczone "zapamietywanie" zlamalbym ten punkt.
A jesli bedzie on brzmial po prostu:
d) Jedna osoba ma prawo do założenia jednego konta
to podstawowy cel jak mniemam zostanie osiagniety a przy okazji nie bedziemy sie musieli wszycy bac ze zaczniemy nagminnie lamac prawo jak silnik PHPbb znowu zacznie swirowac ;-)

Regulamin :) pisze:j) Moderatorzy mają pierwszeństwo przy kontaktach z administratorem, a ich opinie są szczególnie brane pod uwagę przy wprowadzaniu zmian na forum.

Tego to szczerze mowiac nei rozumiem. Znaczy co ... chodzi o to, ze TIM najpierw czyta maile od moderatora, a pozniej od reszty? Nawet jesli to po co o tym pisac? Chyba ze chodzi o co innego, a ja zbyt doslownie czytam co napisane:)

Pozatym nowych uwag brak a stare zostaly juz chyba przedyskutowane ... wiem ze sie mialem nie odzywac ale skoro to ostatnia szansa ;-) ...

Zastanawiam sie jeszcze nad dodaniem Preambuly zawierajacej m.in. zdanie:

"Produkty firmy Microsoft sa wprost proporcjonalnie kiepskie do ich popularnosci i jest to dogmat nad ktorym nie duskytuje sie na forum :)"
Magazyn LOOP
wariat

PoprzedniaNastępna

Wróć do Serwis MozillaPL.org