MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox i Java

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox i Java

Postautor: Skorzak » 14 stycznia 2004, 00:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Jak zainstalowac Java VM do Firebirda? Nie działają mi czaty pomimo zainstalowania Java RE 2. Czy ktoś potrafi to obejść?
Skorzak

Postautor: Adrianer » 14 stycznia 2004, 01:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040108 MultiZilla/1.6.0.1d

temat chyba poraz 101 się tu pojawia. Użyj może systemu wyszukiwania na górze, please :-?
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: pbartecki » 14 stycznia 2004, 02:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Szczegółowe instrukcje instalacji wtyczki Java:

http://mozillapl.org/pomoc/Java
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gość » 05 lutego 2004, 16:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

pbartecki pisze:Szczegółowe instrukcje instalacji wtyczki Java:

Pomimo zastosowania sie do wskazówek zawartych ww. materiale, nie moge korzystać z java. Co prawda przeglądarka ja widzi,a le kiedy wchodzę na jakąś stronę z a Javą natychmiast mi sie Mirebird wyłacza.

Co robić??
Gość

Postautor: zwierz » 05 lutego 2004, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040204 Firebird/0.7+

pbartecki pisze:Szczegółowe instrukcje instalacji wtyczki Java:

Nie wiem jak teraz, ale jak kilka tygodni temu ściągałem plik fb.reg - to wpisy w tym pliku nie pokrywały się z domyślnym miejscem instalacji Firebirda. Musiałem ręcznie poprawiać.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: xsarwekx » 12 lutego 2004, 17:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

I jak? Poradziliscie sobie z tym problem? Bo ja za cholere nie moge. Sciagnalem jave ze strony sun'a, zainstalowalem tak jak nalezy, ale czat nadal sie nie laduje. Co z tym zrobic? Już nie mam pomysłów - kombinuję jak mogę, ale nic. Podpowiedzcie mi jak sie z tym uwinac.
xsarwekx

Postautor: nutado » 12 lutego 2004, 17:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

hmm.. Mnie wciaz dziwia problemy z ta java... Prawda taka, ze moze nie jest w niektorych przypadkach latwa istalacja, ale tez przeciez to nie jest az tak trudne by miec takie problemy!
Pod windowsem jak i pod linuksem udawalo mi sie zawsze zainstalowac praktycznie bezproblemowo, pod windowsem to bardzo proste.
Jedyny problem jaki znam to problem wyswietlania znaku "<" po linuksem, na niektorych czatach.
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Postautor: xsarwekx » 12 lutego 2004, 19:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Juz sobie poradzilem z problemem :-) Dla wszystkich zblakanych ponizej przedstawiam instrukcje krok po kroku, jak sie z tym uporac. Mam nadzieje, ze pomoze.

Po pierwsze: wywalcie jave, ktora juz zainstalowaliscie i ktora nie dziala - odinstalujcie lub zrobcie co chcecie, byle by nie bylo jej na dysku.

Po drugie: w celu zainstalowania javy nie zagladajcie na strone sun'a - pozwali Wam to oszczedzic nerwow.

Po trzecie: wchodzac na czata pojawia sie okienko informujace o braku odpowiedniej wtyczki - nie klikajcie na nie w celu jej pobrania, bo zostaniecie przekierowani na strone sun'a.

Po czwarte: zamiast tego wrzuccie ten adresik: <<<http://wp.netscape.com/plugins/manager.html>>> Jesli strona nie dziala wpiszcie <<<http://plugins.netscape.com/plug-in_finder.adp?mimetype=application/x-java-vm>>> i przejdzcie dalej recznie - wejdzcie w:
1. "To learn more about Netscape plug-ins, click here."
2. "You can visit our plug-ins directory..."
3. "Click here to see if you have the plug-ins listed below installed."

No i tutaj macie liste dostepnych wtyczek. Na liscie zaznaczone jest rowniez, czy dana wtyczka jest juz zainstalowana na kompie, czy jeszcze nie. Wczesniej juz odinstalowaliscie jave, wiec w kolumnie "Installed?" obok pozycji "Sun Java" jest kwadracik z napisem "No" i link Download, po kliknieciu na ktory zassiemy - po wybraniu odpowiedniej platformy systemowej - jave :-) Prosciej juz chyba nie da sie tego wyjasnic.

Po instalacji uruchomcie ponownie komputer i wejdzcie na czata. Nic sie nie dzieje? Jesli czat nadal sie nie laduje, to dopiero teraz kliknijcie na obrazek informujacy o braku wtyczki. Potwierdzcie komunikat w okienku, ze chcecie ja zainstalowac i tyle. Nic nie istalujcie, nie potrzebne Wam to. Zamknijcie strone sun'a, wroccie do okna przegladarki z czatem i jeszcze raz kliknijcie na obrazek symbolizujacy brak plug-ina. Teraz czat juz sie laduje tak, jak powinien :-)

Pozdro!
xsarwekx

Postautor: MisiuYogi » 18 maja 2004, 13:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Obszedlem to troche inaczej.
Zainstalowalem Jave.
Zainstalowałem mozille.
Panel Sterowania ---> Java Plug-In --->Browser----> zaznacz Mozilla 1.1 or later----> Apply
Z katalogu Mozilla\Plugins skopiuj:
NPJava11.dll
NPJava12.dll
NPJava13.dll
NPJava14.dll
NPJava32.dll
NPJPI142_04.dll
NPOJI610.dll
do katalogu Mozilla Firefox\Plugins.
I tyle, powinno hulać.
MisiuYogi

Postautor: marcoos » 18 maja 2004, 15:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040405 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Jeżeli ktoś używa Windows, to instalacja Javy w Firefoksie jest naprawdę bardzo prosta.

Wystarczy wejść tutaj i kliknąć lewym przyciskiem myszy link "Download" na prawo od "Windows (Mozilla 1.2 or Netscape 6.2.x and higher)".

Potem trzeba tylko akceptować pytania Kreatora instalacji i Java się zainstaluje.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Tu znajdziesz j2re-1_4_2_03

Postautor: to ja » 27 czerwca 2004, 21:03

Przeglądarka: -

wejdz na te stronke http://www.e-robot.ian.ge.cnr.it/guide.html odnajdż punkt "Useful links" na samym dole listy znajduje sie link pobierania Java JRE 1.4.2_03

I to wszystko, pozdrówka !
to ja

Wróć do Przeglądarka Firefox