MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z uruchomieniem (instalacja???) Mozilli 1.1b i 1.0

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Problem z uruchomieniem (instalacja???) Mozilli 1.1b i 1.0

Postautor: Joanna » 27 sierpnia 2002, 13:32

Przeglądarka: -

Witam,
probuje zainstalowac Mozille i mam klopot. Moze ktos z Was bedzie potrafil
mi pomoc. Mam Mozille 1.0/1.1b i Win 2000 Pro. A to objawy chronologicznie
:)

Probowalam instalowac bete 1.1 i instalacja (bez Chatzilli) przebiegla
pomyslnie. Probowalam odpalic Mozille i po splash screenie w lewym gornym
rogu pojawialo sie na zmiane (przy roznych probach) albo malenkie (~piksel
wysokosci) okienko zatytulowane "Ostrzezenie" (ale z oczywistych przyczyn
nie widzialam zawartosci) albo wieksze okno: na bialym tle, jakby wyswietlal
dokument tekstowy, strzepki zdan: "Czy chcesz zainstalowac..." "OK/Anuluj"
"Zaawansowane...". Niestety nie zapisalam sobie, co chciala Mozilla
instalowac (bylo cos z napisem "XUL" i "chrome"), w kazdym razie po
nacisnieciu na _napis_ (bo przyciskow tam nie bylo) "OK" zero reakcji. Za
ktoryms razem przy probie wlaczenia na pasku zadan pojawilo sie
kilkadziesiat prostakatow, (uruchomionych programow), a w lewym gornym rogu
ekranu znow "Ostrzezenie". Probowalam uruchamiac zarowno z -turbo jak i bez.
Udalo mi sie nawet raz uruchomic Menadzera profili i dodac nowy profil. Ale
po nacisnieciu ok i tak wszystko wisialo.

Myslalam, ze to po prostu niestabilna beta. Wiec ja odinstalowalam.

Zainstalowalam Mozille 1.0 bez Chatzilli. I bylo to samo. Po wylaczeniu
"Ostrzezenia" Mozilla wciaz rezyduje w pamieci i zzera jej calkiem sporo
(ok. 16 MB, gdy sprawdzalam). Dopiero "Zakoncz proces" w Menadzerze zadan ja
wylaczal.

A to rezultaty prob wlaczania poszczegolnych komponentow:
- Kompozytor Stron - pojawilo sie zmaksymalizowane okno; na pasku na gorze
napis "Bez tytułu - Kompozytor stron". Reszta okna biala. Na gorze miga
kursor, na dole napis "Zakonczono wczytywanie strony"
- Kurier poczty - jw. tylko napisy inne: na gorze "Temat lub nadawca
zawiera", na dole "Dokument: zakonczono"
- Nawigator - okienko z napisem ostrzezenie

Probowalam tez robic kompletna instalacje, myslalam, ze to moze przez ten
brak Chatzilli (no bo dlaczego! a zreszta... Mozilla i tak utworzyla mi link
do Chatzilli, chociaz teoretycznie miala jej nie instalowac).

No i pytanie: co jest nie tak? Czy ktos moglby mi pomoc? Moze brakuje jakis
bibliotek, czy czegos??? Instalowalam juz wczesniej mozille (1.0) z tego
samego instalatora na innym komputerze i nie bylo problemow. Uzywalam jej i
dzialala. Teraz zmienilam komputer w firmie i musze robic to od nowa. (potem
czeka mnie jeszcze import starego profilu...)

Pozdrawiam, Joanna.

PS: Ten sam list wyslalam wczesniej na pl.rec.czytniki. Wybaczcie wiec, ze dziwnie sie linijki polamaly, ale tylko go skopiowalam.

--
http://www.joanna.modelka.pl
Joanna

Z nami od: 27 sierpnia 2002, 13:29

Re: Problem z uruchomieniem (instalacja???) Mozilli 1.1b i 1

Postautor: irekc » 27 sierpnia 2002, 14:25

Joanna pisze:No i pytanie: co jest nie tak? Czy ktos moglby mi pomoc? Moze brakuje jakis bibliotek, czy czegos??? Instalowalam juz wczesniej mozille (1.0) z tego samego instalatora na innym komputerze i nie bylo roblemow. Uzywalam jej i dzialala. Teraz zmienilam komputer w firmie i musze robic to od nowa. (potem czeka mnie jeszcze import starego profilu...)

Cześć!
Miło widzieć dziewczynę na tym forum... Ale do wracając do sprawy: instalowałem już wiele razy Mozille 1.0, 1.1b i jeszcze ileś tam wersji przed 1.0 na różnych konfiguracjach Win2k, i jeszcze nigdy nie miałem takich dziwnych objawów. Piszesz, że zmieniłaś komputer więc wnioskuję, że instalujesz Mozille na świeżo instalowanym Windows. Czy przerzucałaś stare Program Files? Jeżeli tak to usuń katalog "mozilla.org" i dopiero potem instaluj. Może problem uprawnień użytkownika, braku dostępu do plików, zbyt mało informacji żeby coś stwierdzić. Spróbuj pozapisywać te komunikaty z błędami, ew. jakieś zrzuty ekranu porobić z tego co się dzieje.

pozdrawiam

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: E2rd » 27 sierpnia 2002, 15:15

Joanna pisze: Probowalam odpalic Mozille i po splash screenie w lewym gornym rogu pojawialo sie na zmiane (przy roznych probach) albo malenkie (~piksel wysokosci) okienko zatytulowane "Ostrzezenie" (ale z oczywistych przyczyn nie widzialam zawartosci) albo wieksze okno: na bialym tle, jakby wyswietlal dokument tekstowy, strzepki zdan: "Czy chcesz zainstalowac..." "OK/Anuluj" "Zaawansowane...". Niestety nie zapisalam sobie, co chciala Mozilla instalowac (bylo cos z napisem "XUL" i "chrome"), w kazdym razie po nacisnieciu na _napis_ (bo przyciskow tam nie bylo) "OK" zero reakcji.

Kiedyś miałem podobne objawy (maleńkie okienko, którego nie można przeczytać ani zmienić mu rozmiaru), kiedy używałem niestandardowego tematu (skin-a), ale jego pliki przeniosłem w inne miejsce i Mozia ich nie znalazła. Okienko dawało się zamknąć (chyba?), ale Mozilla się nie uruchamiała.
Może więc jednak przegrałaś stary profil, w którym był ustawiony jakiś inny temat (tzn. nie "Klasyczny" ani "Nowoczesny"), ale pliki tematu są gdzieś w kosmosie? :roll:
Z drugiej strony, mówisz, że udało się odpalić Menedżera profili, ale nowy profil też się nie chciał uruchomić...
Może to jednak problem z instalacją - błąd w instalce (albo to, co mój przedpiśca sugeruje...)?
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Konrad » 27 sierpnia 2002, 15:50

Czesc Joanno.

Konczac dyskusje z p.c.m (bo statmtad Cie tu przysalalem - to wyjasnienie dla 'forumowiczow' ;) ): aby przeinstalowac Mozie warto nie tylko ja odinstalowac, ale tez usunac katalog mozilla.org oraz plik chrome.rdf kryjacy sie gdzies w:

C:/windows/dane aplikacji/mozilla/...

Powodzenia :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Joanna » 27 sierpnia 2002, 16:28

irekc pisze:Piszesz, że zmieniłaś komputer więc wnioskuję, że instalujesz Mozille na świeżo instalowanym Windows. Czy przerzucałaś stare Program Files? Jeżeli tak to usuń katalog "mozilla.org" i dopiero potem instaluj. Może problem uprawnień użytkownika, braku dostępu do plików, zbyt mało informacji żeby coś stwierdzić. Spróbuj pozapisywać te komunikaty z błędami, ew. jakieś zrzuty ekranu porobić z tego co się dzieje.

Otoz jest wrecz przeciwnie. Win2k na ktorym instaluje Mozille jest tu od bardzo dawna, mysle, ze na pewno ponad rok. Nie przerzucalam starych Program Files, choc probowalam nowy profil podpiac do starego (przy zakladaniu nowego profilu - raz gdy udalo sie wlaczyc M. Profili - podalam sciezke do katalogu starego profilu). Nie powinien to byc problem uprawnien, bo mam uprawnienia administratora. Jesli jeszcze pojawia sie jakies komunikaty, to je pozapisuje.

Pozdrawiam, Joanna.
Joanna

Postautor: Joanna » 27 sierpnia 2002, 16:32

E2rd pisze:
Joanna pisze: Probowalam odpalic Mozille i po splash screenie w lewym gornym rogu pojawialo sie na zmiane (przy roznych probach) albo malenkie (~piksel wysokosci) okienko zatytulowane "Ostrzezenie" (ale z oczywistych przyczyn nie widzialam zawartosci) albo wieksze okno: na bialym tle, jakby wyswietlal dokument tekstowy, strzepki zdan: "Czy chcesz zainstalowac..." "OK/Anuluj" "Zaawansowane...". Niestety nie zapisalam sobie, co chciala Mozilla instalowac (bylo cos z napisem "XUL" i "chrome"), w kazdym razie po nacisnieciu na _napis_ (bo przyciskow tam nie bylo) "OK" zero reakcji.

Kiedyś miałem podobne objawy (maleńkie okienko, którego nie można przeczytać ani zmienić mu rozmiaru), kiedy używałem niestandardowego tematu (skin-a), ale jego pliki przeniosłem w inne miejsce i Mozia ich nie znalazła. Okienko dawało się zamknąć (chyba?), ale Mozilla się nie uruchamiała.
Może więc jednak przegrałaś stary profil, w którym był ustawiony jakiś inny temat (tzn. nie "Klasyczny" ani "Nowoczesny"), ale pliki tematu są gdzieś w kosmosie? :roll:
Z drugiej strony, mówisz, że udało się odpalić Menedżera profili, ale nowy profil też się nie chciał uruchomić...
Może to jednak problem z instalacją - błąd w instalce (albo to, co mój przedpiśca sugeruje...)?

Fakt, mialam poprzednio jakis inny skin. Nie pamietam nawet, jak sie nazywa! Ratunku!!! Chyba Orbit Retro? Jest cos takiego?... Czy wkopiowanie go gdzies moze pomoc? Zaraz sprobuje zadzialac.

J.
Joanna

Postautor: E2rd » 27 sierpnia 2002, 16:49

Joanna pisze:Fakt, mialam poprzednio jakis inny skin. [...] Orbit Retro? Jest cos takiego?...

No, jest... :D
Jedno wyjście to pozbyć się skina - właśnie m.in. do tego służy usunięcie chrome/chrome.rdf, jak sugerował Konrad.
Ale radzę najpierw pousuwać Program Files/mozilla.org oraz <cośtam>/Profiles (<cośtam> zależy od typu windows) i dopiero instalować Mozillę. (Jeśli chcesz zachować ten profil, to najpierw zrób sobie kopię zapasową oczywiście...)
A potem poczytaj artykulik o przywracaniu profilu z kopii, a właściwie część o przenoszeniu z jednego windowsa na inny -- tutaj i w ten sposób przywróć swój stary profil (może uda się nawet uratować OrbitRetro? :) )
E2rd
Moderator

cd śledztwa :)

Postautor: Joanna » 27 sierpnia 2002, 16:57

Otoz, zrobilam, jak radzil mi ktos mily na tym forum. Pousuwalam wszelkie foldery mozilli z dysku (z documents and settings i z program files). Zainstalowalam Mozille 1.1 beta.

Dziala.

Sciagnelam nawet i zainstalowalam felernego skina Orbit Retro.

Dziala.

Wchodze do Menadzera Profili (udalo sie dopiero po wylaczeniu Mozilli... przed wylaczeniem wlaczal sie... nawigator zamiast MP) i tworze nowy profil, ktory nazywa sie jak moj stary przed przeprowadzka - "Joanna". Podaje sciezke do katalogu, gdzie mam wszystkie ustawienia, maile itp. Utworzono profil.

Uruchamiam profil i...

Obrazek

tak to wyglada.

Po "nacisnieciu" OK zero reakcji. Mozilla sie wylaczyla.

I tyle.

POMOCYYYY... :)

Pozdrawiam, J.
Joanna

Re: cd śledztwa :)

Postautor: E2rd » 27 sierpnia 2002, 17:08

Joanna pisze:POMOCYYYY... :)

Dostałaś link do pomocy - pod słówkiem "tutaj" w poprzednim poście :P
Ja wiem, że trochę rozgadane, ale punkt 2. powinien Ci pomóc...
E2rd
Moderator

Dzięki wszystkim za wszystko

Postautor: Joanna » 27 sierpnia 2002, 17:23

No, udalo sie! Ten artykul, do ktorego mi podales link to juz mam od kilku dni wydrukowany :)
Wyrzucilam, co trzeba, pozamienialam, co trzeba. Uruchomilam. Sa moje listy i ustawienia. Hurraaaa!!!
Pozdrowienia, Joanna.
Joanna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite