kodowanie znaków
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
kodowanie znaków
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
jak na stale ustawić kodowanie znaków, bo jeżeli coś zmenie to po restarcie przeglądarki ponownie mam to czego nie chcę. Konkretnie chcę mieć domyślnie kodowanie na Środkowoeuropejski (Windows-1250) a ten mi przestawia za każdym razem na jakiś ISO...
Mam Firefox/0.8
Z góry dzięki za pomoc.
Mam Firefox/0.8
Z góry dzięki za pomoc.
- Gość
Re: kodowanie znaków
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040306 Firefox/0.8.0+ (athantor)
Anonymous pisze:jak na stale ustawić kodowanie znaków, bo jeżeli coś zmenie to po restarcie przeglądarki ponownie mam to czego nie chcę.
Nie ma tego tak jak Ty chcesz. Firefox ustawia adekwatny charset do tego , który jest użyty na stronie. Automagicznie.
No chyba, że chcesz oglądać krzaki - wtedy musisz przełączyć ręcznie.
Anonymous pisze:Konkretnie chcę mieć domyślnie kodowanie na Środkowoeuropejski (Windows-1250) a ten mi przestawia za każdym razem na jakiś ISO...
Bo to jest standard i jest użyty na 98% stron polskich. cp1250 formalnie jest, nie tyle co niepolecany, a zakazany dla polskich znaków.
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
No jak to nie ma jak widze że jest, (sprawdzam... - jest) chodzi mi o kodowanie Central European (Windows-1250). I nie mowilem że chce oglądać akurat strony (skąd ten pomysł :) ) mi akurat chodzi o pliki txt a te są właśnie poprawnie wyświetlane jak się ustawi Central European (Windows-1250) tyle że firefox zawsze, jeżeli jest plik txt, to ustawia na Western (ISO 1859-1). Moze i jest to słusze i wogóle po linii partyjnej ale ja chce tametn :).
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Jeszcze dla wyjaśnienia - normy ISO są normami obowiązującymi w Europie. Microsoft przez swoją głupią politykę kiedyś stwierdził, że on, jako firma amerykańska nie musi się dostosowywać do norm obowiązujących w innych krajach, co oczywiście jest błędem (robiąc samochody na rynek angielski producenci muszą je przystosować do ruchu lewostronnego). A ponieważ MS jest uparty niczym martwy osioł to stanowiska swojego nie zmienił i raczej nie zmieni, chyba że pod wpływem kilku megaton wycelowanych na 47°39'23"N 122°08'40.5"W 
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
• Strona 1 z 1